08.02.2021

Näyttelijäliitto erittäin huolissaan esittävän taiteen tilanteesta ja vaatii hallitukselta toimia freelancereiden tulonmenetysten korvaamiseksi

Freelance-näyttelijät ja muut esittävän taiteen freelancerit ovat menettäneet tulonsa kohta jo vuoden ajalta, mutta heidän tulonmenetyksiä ei ole korvattu riittävästi.

Teattereita on tuettu, mutta tuet eivät ole kohdistuneet esittävän taiteen freelancereille. He ovat menettäneet ansionsa.

Käytännössä ainoa tuki freelance-taiteilijoille on ollut ansiosidonnainen päiväraha, mutta moni freelancer ei saa edes sitä tai saa sitä hyvin rajatusti. Korona-ajan apurahoja on ollut jaossa muutamaan kertaan, mutta 3000 euron kerta-apurahalla ei elätä perhettään kovin pitkää aikaa eikä se korvaa usean kuukauden tai kohta jo vuoden ansionmenetyksiä.

Säästöt on käytetty. Ansiosidonnaisesta kuluvat päivät. Perusturva häämöttää. Tulevaisuus näyttää synkältä senkin jälkeen, kun esittäminen sallitaan - kaikkialla joudutaan säästämään. Moni koulutettu ammattilainen miettii alan vaihtamista.

Näyttelijäliitto arvioi, että freelance-näyttelijöiden tulonmenetykset ovat olleet tähän mennessä 30-40 miljoonaa euroa.

Näyttelijäliitto on vaatinut ja vaatii edelleen

  • esittävän taiteen freelancereille kohdistettuja kunnollisia korvauksia tulonmenetyksistä
  • ansiosidonnaisen koronapoikkeussäännökset takaisin voimaan (ansiosidonnaisen enimmäispäivät eivät saa kulua, koska töitä ei voi tehdä ja samasta syystä työssäolon kertyminen palautettava 13 viikkoon)

Muistutamme, että teattereissa noudatettiin syksyn alussa, kun teatterit vielä saivat olla auki, alan yhdessä laatimia tiukkoja turvallisuusohjeita, eikä tiedossa ole yhtään tartuntaketjua, joka olisi lähtenyt teattereista. Teatterit ja muu esittävä toiminta pitää avata hallitusti mahdollisimman pian, kun rokotekattavuus ja tartuntatilanne sen sallivat. Siihen asti alan freelancereiden tulonmenetykset pitää korvata!

SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO – FINLANDS SKÅDESPELARFÖRBUND RY:n hallitus

Näyttelijäliitto edustaa kattavasti ammattinäyttelijöitä. Jäseniä on 1970. Näyttelijäliiton n. 1350 työikäisestä jäsenestä suurin osa eli n. 950 on freelancereita, jotka keräävät toimeentulonsa lyhyistä työsuhteista. Työsuhteet ovat muutaman tunnin tai päivän/viikon pituisia keikkoja tai muutaman kuukauden kestäviä teatterivierailuja. Töitä tehdään sekä työsuhteissa että yrittäjänä.

Lisätiedot:

Risto Autio 040 1902286
Elina Kuusikko 040 8359587

Elina Kuusikko
Toiminnanjohtaja
Suomen Näyttelijäliitto - Finlands Skådespelarförbund ry.
Vanha talvitie 10 G, 00580 Helsinki
+358 40 8359587