18.01.2023

Näyttelijäliitto logo

Näyttelijäliitto asetti Ylen kuunnelmatuotantoihin hakusaarron

Näyttelijäliiton tiedote 18.1.2023

Näyttelijäliiton hallitus päätti asettaa Ylen kuunnelmat ja muut draamalliset audiotuotannot hakusaartoon. Näyttelijäliiton jäsenet eivät saa tehdä uusia sopimuksia Ylen omiin tai Ylen tilaamiin audiotuotantoihin, mm. kuunnelmiin.

Saarto koskee sekä Ylen itse tekemiä että Ylen tilaamia tuotantoja riippumatta siitä julkaistaanko ne radiossa vai netissä, nimitetään niitä kuunnelmiksi, podcastiksi tai joksikin muuksi.

Saarron tavoitteena on saada Yle sopimaan Näyttelijäliiton kanssa työehtosopimus. Neuvottelut Ylen kanssa katkesivat marraskuussa. Neuvottelujen katkettua, Yle on jo yrittänyt halpuuttaa näyttelijöiden korvauksia kuunnelmissa. Yle on tarjonnut henkilökohtaisissa sopimuksissa jopa alhaisempia korvauksia kuin mitä Yle itse ehdotti neuvottelupöydässä.

Näyttelijäliitolla on ollut Ylen kanssa sekä tv- että audio-tuotantoja koskevat työehtosopimukset 1950-luvulta lähtien. Yle on ilmoittanut, ettei se enää tee omia tv-draamatuotantoja eikä tarvitse näyttelijöiden työehtosopimusta niihin. TV-draamaa koskevat työehtosopimusneuvottelut Yle lopetti kesällä 2022. Kuunnelmia ja draamallista audio-tuotantoa Yle tekee ja teettää edelleen, mutta niitä Yle on päättänyt tehdä ilman työehtosopimusta.

Saartoon päädyttiin, koska muut keinot eivät ole riittäneet.

Näyttelijäliitto on kutsunut Ylen takaisin neuvottelupöytään neuvottelemaan työehtosopimuksesta Ylen draamallisiin audiotuotantoihin. Saarto on voimassa siihen saakka kunnes sopimus Ylen kanssa on sovittu tai Näyttelijäliiton hallitus toisin päättää.

Puheenjohtaja Antti Timonen toteaa, että  "Ylen täytyy olla yhtiö, joka kunnioittaa näyttelijöitä ja heidän tekijänoikeuksiaan. Korvaamisesta pitää pystyä sopimaan kohtuullisesti. Näyttelijöille pitää saada draamallista audiotuotantoa koskeva työehtosopimus. Muillakin Ylessä työskentelevillä on työehtosopimukset, miksi ei näyttelijöillä?"

Lisätiedot

puheenjohtaja Antti Timonen, puh. 040 515 6336

toiminnanjohtaja Elina Kuusikko, puh. 040 8359587

www.nayttelijaliitto.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Näyttelijä Uutiset Kannanotot