28.03.2022

Näyttelijäliitto kauhuissaan Kemin teatterin lakkauttamisuhasta

 

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet on tyrmistynyt julkisuuteen tulleista tiedoista, joiden mukaan Kemin kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin toimintaa esitetään lopetettavaksi (Lapin Kansa 21.3.2022).

Kaupungin kotisivujen mukaan Kemi on tunnettu kulttuurikaupunki, jossa kulttuuria on tarjolla kaikille ja kaikkialla. Kaupungin visio on, että ”Kemistä kehittyy korkean osaamisen, monialaisen kulttuurin, luovuuden sekä hyvien palveluiden voimaan perustuva monikulttuurinen kasvukeskus”.

Suomessa on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ammattiteatteriverkosto, ja Kemin Kaupunginteatteri on sen tärkeä jäsen. Miten Kemin tavoitteita edistää teatterin toiminnan lopettaminen? Miltä pohjalta kaupunki tähtää monikulttuurisuuteen monialaiseen kulttuuriin ja hyviin palveluihin, jos se on valmis lopettamaan oman kulttuuritoimintansa?

Kaupungin talousongelmat ovat laajasti tiedossa. Lapin Kansan mukaan ammattimaisen kulttuuritoiminnan lopettamisella taloutta paikattaisiin puolen miljoonan euron verran. Mutta onko laskelmassa otettu huomioon kulttuuritoiminnan muulle yritystoiminalle tuottamat tulovirrat? Kulttuuritapahtuman asiakas usein syö paikallisessa ravintolassa, käyttää muita paikallisia palveluita, jopa yöpyy paikallisessa hotellissa. Mitä mieltä paikalliset yrittäjät ovat suunnitelmista?

Kulttuurin vaikutuksia ei voi mitata pelkästään rahassa. Kulttuurin vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja jaksamiseen on suuri. Nyt tehtävät leikkaukset kulttuuriin nähdään myöhemmin kuluina muilla sektoreilla. Paikallinen ja alueellisesti omaleimainen kulttuuri on asukkaiden ja kaupungin hyvinvoinnin, elinvoiman ja pitovoiman tae.

Teatterin henkilöstö on laatinut oman mallinsa, jolla teatterin toiminta voisi jatkua. Hyvinvointilautakunnalla on suuri vastuu sekä Kemin kaupunkikuvasta että kemiläisten ja lappilaisten hyvinvoinnista. Lautakunnan on syytä perehtyä henkilöstön esittämään malliin teatterin toiminnan jatkamiseksi ja varmistaa Kemin pysyminen yhtenä suomalaisista kulttuurikaupungeista.

Kannanotto Näyttelijäliiton verkkosivulla

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset Kannanotot