19.10.2021

NTH pop up

New Theatre Helsinki pop up -ohjelmakokonaisuus

New Theatre Helsinki esittäytyy ensimmäisen pop up -ohjelmakokonaisuuden muodossa
Vuotalossa 28.10.–28.11.

“Kuntaliiton ennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä Suomen väestörakenne muuttuu perusteellisesti kun vieraskielisen väestön määrä kaksinkertaistuu. Taide- ja kulttuurialan sisällöissä, ja erityisesti teatterialan tekijöissä tai asiakkaissa, tämä yhteiskuntamme muutos ei kuitenkaan vielä näy – tällä hetkellä esittävän taiteen kenttä jättää ulkopuolelle mm. kulttuurisesti ja kielellisesti moninaisia ammattilaisia ja yleisöjä”, New Theatre Helsinki -hankkeen järjestäjät kommentoivat.

New Theatre Helsinki (NTH) on Suomen esittävän taiteen kentän yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden kehittämishanke, joka tuo lavoille uusia narratiiveja ja tekijöitä, ja joka kurottaa kohti laajempaa yleisötyötä. Hankkeen ensimmäinen pop up -ohjelmakokonaisuus toteutetaan Vuotalossa 28.10.–28.11. Pop up koostuu monikielisistä teatteriesityksistä, keskusteluista sekä klubi-illasta.

Esitykset käynnistää Teatteri Metamorfoosin uusi teos Sivullinen. Teos on New Theatre Helsinki -hankkeen toisen taiteellisen johtajan, teatteriohjaaja Davide Giovanzanan ohjaus, joka tutkii vieraantumisen ja vieraannuttamisen käsitteitä. Esityksessä tarinankerronta yhdistyy rock-konserttiin ja psykedeelisiin reiveihin.

Lisäksi pop upin ohjelmistossa ensi-iltansa saa European theatre collectiven teos Eros/sa. NTH-hankkeen toisen taiteellisen johtajan, teatteriohjaaja-näyttelijä David Kozman ohjaama teos avaa eri kulttuurisista taustoista tulevien parien tarinoita dokumenttiteatterin keinoilla. Vuotalon lavalle nousee myös vuonna 2021 Teatterikeskuksen Vuoden teatteriteko -palkinnon saanut Punch up! Resistance and Glitter. Kyseessä on ainutlaatuinen klubikonsepti, joka tempaa esiintyjät ja katsojat mukaan yllättävään, ajatuksia herättävään, levottomaan ja herkulliseen queer-karnevaaliin.

New Theatre Helsinki -hankkeen tavoitteena on nostaa esille ja edustaa niitä moninaisia esittävän taiteen ammattilaisia, yleisöjä ja yhteisöjä, jotka asuvat Suomessa, mutta joiden osallisuus ei vielä näy Suomen taide- ja kulttuurialan sisällöissä, tekijöissä ja asiakkaissa. Hanke tähtää osallistamisen edistämisen lisäksi siltojen rakentamiseen olemassa olevien kulttuuri-instituutioiden toiminnassa. Hanke tekee myös tutkimustyötä. Hankkeen aikana luodaan konsepti, jolla kulttuurisesti ja kielellisesti moninainen esittävä taide tulee pysyväksi osaksi taidetarjontaa Helsinkiin perustettavassa uudessa esityskeskuksessa, sekä verkostojen kautta koko Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

New Theatre Helsinki -hanketta tukevat Suomen KulttuurirahastoHelsingin kaupunkiTaiteen Edistämiskeskus ja Nordisk Kulturfond. Hankkeen vastuullisina vetäjinä toimivat European theatre collective ja Teatteri Metamorfoosi. Vuotalon pop up -jakso saa jatkoa open call -tuotantoina keväällä 2022.

Osana syksyn pop up -kokonaisuutta New Theatre Helsinki -hanke järjesti myös kaikille avoimen seminaarin Building bridges: the concrete action for interculturalism and inclusion in Finnish theatre  15.10. Seminaarin tallenne.

Lisätietoa ohjelmistosta ja lipunmyynti: www.newtheatrehelsinki.com/pop-up-2021-finnish

Sinua voisi kiinnostaa

Inkluusio Tapahtumat Inclusion Events