09.05.2022

Flower Bath. Kuva: Karoliina Loimaala

NoMad Housen ohjelmisto 2022

Pysyvän esitystilan puuttuessa, Mad House on kutsunut taiteilijoita luomaan teoksia erilaisille ja vaihtuville yleisöille, vaihtuvissa tiloissa ja paikoissa. Keskittäesämme huomiomme yleisöihin, toivomme avaavamme keskustelun katsojan ja kokijan roolista nykytaiteen kentällä. Näin ollen, taiteilijat ovat johdattaneet NoMad Housen yleisöjen luokse. 

Avasimme open call-kutsun taiteilijoille viime marraskuussa ja saimme yhteensä 120 hakemusta. Hakijoiden joukosta valitsimme yhdeksän projektia vuodelle 2022. Valintakriteereinä oli hakemusten kyky määritellä teosten yleisö, sekä vuorovaikutus yleisöjen ja taitelijoiden välillä. Lopputulemana olemme kuratoineet raikkaan, iloisen sekä monivivahteisen ohjelman, joka kokoaa yhteen moninaisia taitelijoita. Taitelijat edustavat uniikkeja näkemyksiään, tutkimuskäytäntöjään sekä visioitaan. 

Tulemme tapaamaan uusia ihmisiä, sekä vierailemme tutuissa ja tuntemattomissa paikoissa. Lapsista virtuaalitodellisuuden tekijöihin, syrjäisistä naapureista hengästyneisiin – NoMad House on sitoutunut tukemaan taiteilijoiden työtä ja edistämään uusia kohtaamisia kaupungissa.

Ohjelmiston ”vaeltavasta” luonteesta johtuen, paikka – ja tapahtumakohtaiset tiedot julkaistaan jokaisen teoksen yhteydessä lähempänä toteutumisajankohtaa. Seuraa meitä somessa sekä vieraile verkkosivuillamme pysyäksesi ajan tasalla! 

Ohjelmankokonaisuus on toteutettu yhteistyössä taiteilijoiden sekä NoMad Housen tekijöiden kanssa: Tea Andreoletti and Daniela Pascual (kuraattorit), Heidi Backström ja Pie Kär (hallituksen jäsenet) Pia Houni (toiminnanjohtaja), Viljami Lehtonen (tekniikka), Marianne Savallampi (tuottaja) sekä Laura Tolvanen (pr ja viestintä).

Lue lisää ja tutustu ohjelmistoon


Kukkakylpy - Karoliina Loimaala

Teos järjestetään 27.-29.5. Lapinlahden Lähteessä, Helsingissä. Tarkemmat tiedot ja lipunmyynti tulossa pian.

Kukkakylpy on kahdenkeskinen teos, missä olet suorassa kosketuksissa kukkiin ja sileisiin kiviin. Teos on meditatiivinen, intiimi aistimatka kukkien materiaalisuuteen. Jaat hetken kukkien tekstuurien, huokoisuuksien, rapisevuuksien, tuoksujen kanssa. Kukkakylpy tutkii leikkisästi erilaisia rakkauden kokemiseen lukeutuvia fyysisiä tuntemuksia ilman ”ihmissytykettä”. Tuntemuksia, kuten omien rajojen hälveneminen, painottomuuden sekä painon tunteen paikallistumiset, ruusujen tuoksu ja asioiden toisiinsa lipuminen, lämmön ja turvan tuntu. Luon keinotekoisen tilan kukkien, pienten sileiden kivien ja äänimaiseman kanssa. Pyrin luomaan pienen rakkauden hetken kokijalle kukkain kanssa, ilman ihmiskosketusta.

Omistan Kukkakylvyn rakkauden juhlana feminiiniselle energialle – sitä ei koskaan juhlita tarpeeksi. Kylpy uppoaa taktiiliseen tuntemusavaruuteen sekä ilahduttaa visuaalisuudellaan. Saat kylvyn jälkeen muiston matkaasi.

Konsepti, koreografia, esitys: Karoliina Loimaala

Äänimaisema: Atte Kantonen

Kukkakylpy on saanut ensi-iltansa ja sitä on esitetty Kehä -festivaalilla, sekä FINFRINGE -festivaalilla syksyllä 2021.


Ringing, Seeking, Plotting,: A Cruising Kit - Amanda Hunt & Onur Tayranoglu

Performanssi tapahtuu Helsingissä 27-28. toukokuuta. Tapahtuman täsmälliset lokaatiot pysyvät salaisina, joten rekisteröityminen ei ole mahdollista.

Tavoitteemme on kartoittaa queerejä tuntoja Helsingin julkisissa tiloissa. Lähestymme tuntoja jotka herättävät näkemyksiä vaihtoehtoisista tulevaisuuksista, mutta jotka myös auttavat meitä kohtaamaan menneen ja nykyisyyden. Tuntojen kartoitus toimii tietynlaisena arkistoinnin muotona, dokumentoimalla vapauden, turvallisuuden ja näkyvyyden puutetta, mutta samalla visualisoimalla ja materialisoimalla niiden läsnäoloa. Kartoitus ottaa muodoksi kahdenkeskisen performanssin queeryhteisön sisällä, joka kohtaa ja kokoontuu homo/queer baareissa. Kartoitus tehdään osallistujien kanssa yhteistyössä ja performanssin merkkejä voi löytää Helsingin kaduilta. Tulemme jakamaan tietoa merkeistä ja kuinka löytää niitä performanssin jälkeen.


Breath Play - Julius Elo & Olga Spyropoulou

Kuinka kokea hengittäminen osana performanssia?

Breath play on osallistava performanssi, joka saa hengen salpautumaan. Tämä matka hengittelyyn tapahtuu viiden päivän aikana, jolloin lyhyet kanssakäymiset tapahtuvat eri kanavin: sähköpostitse, tekstiviestillä, kahdenkeskisillä tapaamisilla sekä itse performanssitapahumassa.

Osallistujat saavat päivittäin ohjeita, jotka lisäävät heidän tietoisuuttaan hengittämisen läsnäolosta sekä yksin, että muiden seurassa. Performanssi tapahtuu kolmessa eri lokaatiossa: osallistujan arkipäiväisessä ympäristössä, salaisella sivustolla sekä esitystilassa.

Breath play on kutsu niille, jotka ovat uteliaita tuntemaan ja näkemään esityksen hengityksen kautta, ja ilmentämään hengittämisen perfromanssia elämässään.

Breath play esitetään elokuussa Helsingissä. Tiedotamme ajankohdasta ja lipuista lähempänä päivämäärää.

S2 - Boitcova, Jimeno, Kanninen, Ómarsdóttir

Esitykset pidetään Helsingissä elokuun 31. päivä ja syyskuun 2. päivä. Lisätietoa tulossa myöhemmin.

Minkälaisia kodin käsitteitä kannamme itsessämme ja suhteessa muihin? Mitä merkityksiä kodilla on queer-yhteisössä ja monikulttuurisissa perherakenteissa? Minkälaisiin koteihin kuulumme, valitsemme kuulua, haluamme kuulua? S2-teoksella haluamme tarjota yleisölle kollektiivisen laskeutumistilan pohtia kodin ja sen rakenteiden merkitystä, nomadiutta ja eri tiloissa olemista monikulttuurisen queer-kokemuksen linssin kautta. Teoksen nimi, S2, tulee sanoista suomi toisena kielenä. Teoksen työryhmä koostuu monikulttuurisista queer-taiteilijoista, joiden tavoitteena on luoda lisää moninaisuutta ja tasa-arvoa taidekentän rakenteisiin.


Wild Thing - Heli Keskikallio, Taru Meri Koski, Lotta Suomi, Emiliano Verrocchio

Työpaja kaupunkimaiseman kanssa

Kutsumme performatiiviseen työpajaan osallistujia, joita kiinnostaa tutkailla kaupunkimaiseman tuntuja sekä materiaalisuuksia liikkeen kautta.

Työpajassa lähestymme kaupunkimaisemaa ruumiillis-aistisesti sekä hahmottelemme leikkisää suhdetta siihen. Tunnustelemme, laukkaamme ja liikumme kaupungin rakenteissa ja kaduilla sotkeutuen sen arkkitehtuuriin, materiaalisiin tekstuureihin, tuntuihin, rytmeihin ja ilmavirtoihin. Harjoitamme kollektiivista maisemointia kaupungin kanssa sekä kutsumme esiin villeyden pilkahduksia.

Wild Thing risteyttää arkista maailmaa sekä spekulatiivista fantasiaa lempeällä anarkialla ja punk -henkisyydellä. Se on villeyden kanssa flirttailua, joka työskentelee immateriaalisten voimien sekä arkisten esineiden ja ympäristöjen kanssa vinouttaen suhdetta tuttuun ja tunnistettavaan. Projekti mielikuvittelee olemista, joka voisi olla vapaata patriarkaalisesta ruumiillisuudesta ja jossa villeys voisi päästä pilkahtelemaan.

Wild Thing on Mad Housen sekä Circus Maximuksen yhteistuotanto. Työpaja toteutetaan Helsingissä elo-syyskuussa. Lisää tietoa työpajasta ja ilmoittautumisesta lähempänä tapahtumaa!


WOMAN MACHINE -Venla Ilona Blom

WOMAN MACHINE on poikkitaiteellinen näyttämöteos, joka liikkuu moniulotteisesti konsertin, monologin ja tanssiteatteriesityksen välimaastossa. Teos ottaa voimakkaasti kantaa jatkuvasti uudistuvan ja kehittyvän teknologian ja informaatiotulvan vaikutukseen ihmisten mielenterveydelle. Erityisessä keskiössä on milleniaalien sukupolvi.

”Kyseessä on poikkeuksellinen teos, jonka kautta pyrin näyttämään beatboxauksen muunakin kuin maskuliinisena hip hop -kulttuuriin sidottuna kuriositeettina. Teoksessa tuon beatboxauksen teatterilavalle osaksi tarinankerrontaa ja ravistelen instrumentin sukupuoli- ja genresidonnaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja.

Teoksessa pyrin löytämään tieni ulos koneimitaation ja robottimaisella autopilotilla toimivan kontrollifriikin pimeästä maailmasta ja paljastamaan kaiken sen iholla ja pinnan alla tanssivan haurauden, pelokkuuden ja inhimillisyyden, mikä tekee ihmisestä ihmisen.”

Performanssi esitetään Teatterimuseossa Syyskuun 1. ja 3. päivä. Tuotanto toteutetaan yhteistyössä Teatterimuseon kanssa. Harjoitukset ovat avoimia yleisölle 20-23. elokuuta. Listätietoa tulossa pian!


Breathing Virtual Reality - Susanne Montag-Wärnå

Nimeni on Susanne Montag-Wärnå. Olen liikkeen tarkkailija, ja kehollisen tietoisuuden tutkija. Kutsun virtuaalitodellisuuden parissa työskenteleviä ihmisiä vaihtamaan kokemuksia työpajaympäristössä.

Työpaja järjestetään Helsingissä syyskuussa. Lisätietoa tulossa lähempänä tapahtumaa.


Metsäasiainlähde - Eero Yli-Vakkuri

Suomessa ei ole luonnontilaista metsää ja on parempi ettei jumituta sitä haikailemaan. Mitä "luonnontilainen" ylipäätänsä tarkoittaa? Jokaisella puulla, oksalla ja kivellä on ottajansa ja ne ovat jatkuvassa käytössä. Metsä on neuvottelun kohde ja kaikki siellä kuulemamme äänet ovat ehdotuksia uusista rajoista sekä käytännöistä. Merkit joita eri metsänkulkijat jättävät rajaavat elinympäristöä ja lajeja. Metsän käyttö, sen läpäisy ja siinä työskentely edellyttää toisten kohtaamista. Kohtaaminen voi olla vaikeaa ja mullistavaa. Mikäli olet kiinnostunut jatkuvista neuvotteluista soisessa hetteikössä... Tervetuloa luonnonsuojelualueen ja kasvavan asutuskeskuksen rajalla sijaitsevalle lähteelle. Työskentelen ensikädessä lähteen ympäristössä asuvien kaupunkilaisten kanssa mutta jos heille sopii niin jaamme kohtaamisten herättämiä tuntoja laajemmille yleisöille. Tilaisuudet järjestetään vaikeakulkuisen metsän siimeksessä.

Performatiivinen prosessi on jo alkanut. Itse teos toteutuu syyskuussa Helsingissä, lisätietoa tulossa myöhemmin.

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat