16.11.2015

Nuori Näyttelijä 2015 -palkinto Noora Dadulle

Näyttelijä Noora Dadu palkittiin 16.11. Nuori näyttelijä 2015 -palkinnolla. Palkinnon saaja valittiin Suomen Näyttelijäliiton jäsenäänestyksellä. Palkinnon 5000 e luovutti Asianajotoimisto Krogerus. Näyttelijäliiton nimeämä raati (näyttelijä-professorit Dick Idman ja Hannu-Pekka Björkman sekä Teatterin tiedotuskeskuksen TINFOn johtaja Hanna Helavuori) laati alle 35-vuotiaista nuorista, lahjakkaista näyttelijöistä ehdokasasettelun: Noora Dadu , Johannes Holopainen, Markus Järvenpää, Iida Kuningas, Pyry Nikkilä ja Alma Pöysti. Äänestys eteni loppuun asti kutkuttavan tasaisena.

NOORA DADU

Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009 valmistunut Noora Dadu on ehtinyt paljon. Hän oli perustamassa Helsingin Taiteellista teatteria, toimi Ylioppilasteatterissa useissa kokeellisissa produktiossa 2000-luvun alussa. Dadu voitti vuonna 2006 Veikko Sinisalo -kilpailun, hän oli vuoden nuori lausuja. Runoensi-illassaan vuonna 2007 nuori lausuja vangitsi kuulijat äänen ja katseiden intensiteetillään, herkkyyden, kypsyyden ja keskittymisen yhdistelmällään. Katsojat muistavat Noora Dadun useista Teatteri Takomon nykyteatteriesityksistä, Ryhmäteatterin Eduskunta-dokumenttiteatteriesityksistä ja sooloteoksista, joista viimeisimpänä Minun Palestiinani

Dadu on hieno esimerkki yhteisöllisiin työtapoihin kouliintuneesta, itseohjautuvasta ja itsenäisestä näyttelijästä. Dadu teki yhteistyössä näyttelijä Joanna Haartin kanssa ”ystävyystrilogian”: Estella ja Sofia matkalla manalassa, Estella ja Sofia Kanalassa ja Estella ja Sofia Hypnoosissa. Trilogiassa Dadun ja Haartin useat erilaiset näyttämöhahmot uskalsivat raaputtaa ystävyyden silopintaa ja mennä syvemmälle vallankäytön ja riippuvuuksien alueelle.

Dadulla on kyky puhutella katsojia kirkkaalla ajattelulla, sanoilla, yhdistelmällä tarkkaan harkittua kirkasta näyttelijäntyötä – huumoria ja itseironiaa unohtamatta.

Dadun työt muistuttavat ja rohkaisevat siitä, että näyttelijä ei ole mikään ajopuu tai alihankintatyössä ohjaajalle. Näyttelijä voi käsikirjoittaa, dramatisoida, ohjata. Näyttelijä voi luoda itselleen mahdollisuuksia, uusia työtilaisuuksia ja työskentely-ympäristöjä.  Dadun työtä luonnehtii rohkea, kokonaisvaltainen vastuunotto ja paneutuminen omaan työhön. Dadun moninainen itseohjautuva näyttelijäntyö uudistaa ja laajentaa teatterin käytäntöjä ja uusi työtapoja. Hän on älykäs, sivistynyt ja utelias näyttelijä, jonka ego ei asetu esitysten asioiden tielle. Dadun työskentelyä ohjaa etiikka, intohimoinen paneutuminen ja halu ymmärtää se, mitä ollaan tekemässä. Ryhmäteatterin Eduskunta -dokumenttiteatterissa Dadu on asian palveluksessa.

Minun Palestiinani -sooloteoksessa Dadulle itselleen henkilökohtaisesta aiheesta syntyi katsojiin vaikuttava ja heitä puhutteleva itseään reflektoiva esitys siitä, miten me suhtaudumme maailman kriiseihin ja konflikteihin, ihmisten hätään, miten maailmaa tulisi ymmärtää, miten toimia. Vaikean asian äärellä Dadu ei kaihtanut hirtehishuumoriakaan.

Palkinto on hieno tunnustus saajalleen ja merkittävä myös koko alalle.

Suomen Näyttelijäliitto