22.04.2020

Hanna uusi blogikuva

OKM tarvitsee tietoa – Vastaa kyselyyn koronakriisin vaikutuksista!

Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää tietoa siitä, mitkä ovat koronakriisin vaikutukset taide- ja kulttuurialan toimijoille – sekä yhteisöille että yksityishenkilöille. Vastaa!

Vastausaikataulu on ymmärrettävästi kireä, se jatkuu vain 26.4. saakka.

Tässä linkki Webropol-kysely Linkki toiselle sivustolle.

OKM:ssä tehdään tietopohjaista politiikkaa. Kentän asiantuntija- ja kokemustietoa tarvitaan koronanjälkeisen akuutin ja pidemmän aikavälin politiikan rakennusaineiksi.
 

Lisäbudjetilla rahoitusta koronakriisin helpottamiseksi

Taiteen ja kulttuurin alan ammattilaiset, taiteilijat, ammatinharjoittajat, freelancerit ja taiteen ja kulttuurin alan vapaat ryhmät, kulttuuritapahtumat ja muut kulttuurin alan yhteisöt ovat saamassa lisäbudjetista 19 miljoonaa, kansalliset taidelaitokset 3,2 miljoonaa ja vos-teatterit, orkesterit ja museot 18 miljoonaa. Haku avataan piakkoin.

Tämä tukipaketti on merkittävä kädenojennus taiteelle ja kulttuurille.  Toivottavasti vältytään Business Finlandin rahoituspaketin jaon ongelmilta, eikä rahaa vuoda outoihin uomiin. En kadehti virkamiehiä, jotka koko avustusrumban kireällä aikataululla joutuvat toteuttamaan. Voin kuvitella, että hakemuksia sataa sisään ovista ja ikkunoista.
 

Toinen tuntematon – Turun digitaalinen ensi-ilta meille kaikille

Turun kaupunginteatterinkin kevään ensi-illat on peruttu, mutta Toinen tuntematon -teos saa digitaalisen ensi-iltansa 23.4.  suorassa verkkolähetyksessä klo 19. Katseluoikeuden esitykseen voi hankkia  23.4. klo 17.30 mennessä tästä.

Olen iloinen tästä meille katsojille tarjotusta mahdollisuudesta. Jo ennakkoon minua kiinnosti se, miten Linnan Tuntemattoman sotilaan umpimaskuliininen maailma saa rinnalleen kotirintaman naisten äänet ja kokemukset.  20 kirjailijan äitien, vaimojen, mummojen näkökulmasta kerrotut tarinat on dramatisoinut ja ohjannut Satu Rasila. Pihla Maalismaa ja Kirsi Tarvainen antavat äänet naisten kokemukselle.

Hieno kunnianosoitus Väinö Linnan 100-vuotisjuhlavuonna.
 

Esityksiä digitaalisesti Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä – kaikkialta – ylellistä!

Nyt on ulkomaisten esitysten digipiikki auki. Täältä löytyy  saksalaisen kielialueen digitaalinen ohjelmistotarjonta huhtikuun loppuun. Täältä tietoa Brittien tarjonnasta. Täältä löytyy Broadway-musikaaleja, samoin täältä, myös oopperaa.
 

Kesätapahtumat peruttu

Se oli sitten siinä.  Kesä teatterissa ei tule kukoistamaan. Hallitus linjasi kesä - ja heinäkuun yli 500 hengen kesätapahtumat kieltoon. Siinä meni myös monen näyttelijän kesän palkka. Koronan vaikutukset kasvavat entisestään.

Tampereen Teatterikesä ajoittuu aivan elokuun alkuun. Rankkaa. Kansainvälinen ohjelmistohan on jo siirretty kesään 2021, mutta kotimaisen ohjelmiston suhteen päätöksiä tehdään ensi viikon alussa. Hankala päätöksenteon paikka.

Toki meillä on joukko pienempiä kesäteatterien katsomoita, mutta harjoittelu nykyolosuhteissa on mahdotonta. Katsomme ja odottelemme.
 

Nuori ohjaajuus

Saksalaisella kielialueella kootaan yhteen nuorten ohjaajien teoksia nähtäväksi Junge Regie – nuoren ohjauksen festivaalilla. Festivaali piti tänä vuonna pitää  Münchenin Kansanteatterissa (Münchner Volkstheater). Festivaali on peruttu, mutta kahteentoista festivaalin esitykseen voi tutustua teatterin verkkosivustolla. Useimmista niistä on esitysklipit. Theater der Zeit on julkaissut kirjasen, jossa jokainen esitys ja sen ohjaaja on esitelty. Näissä esityksissä kukoistaa politiikka, olkoon se sitten feminististä, queeriä tai mitä tahansa. Useisiin esityksiin sisältyy kritiikkiä myös tätä yhteiskunnan itseymmärryksen muotoa – teatteria – kohtaan. Ilahduttavasti myös naisohjaajien töitä on paljon – saksalaisella kielialueella tämä ei ole ollut mitenkään itsestäänselvyys. Palaan tähän runsaudensarveen myöhemmin. Materiaali antaa suuren määrän pohdittavaa siitä, missä nykyteatterin ohjaus ja moninainen nykyteatteri ylipäätään kulkee.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät