Oblivia

Oblivia

Oblivia on vuonna 2000 Helsingissä perustettu esitystaideryhmä, jonka kollektiivisesti toteutetuilla teoksilla on oma tunnistettava tyyli, jossa yhdistyvät konseptuaalisuus, minimalismi ja komiikka.

Oblivian taiteilijat tulevat eri taustoista – musiikin, tanssin ja kirjallisuusteorian parista – mikä tuo työskentelyyn hyvää jännitettä ja rikkautta.

Oblivia on luonut oman kollektiivisen työskentelyn metodin “do what you saw”. Työprosessit ovat intensiivisiä ja moniulotteisia, vaikka näyttämöllä nähtäisiinkin lopulta varsin vähäeleinen teos. Prosessista jääneet jäljet kuitenkin vaikuttavat esityksen tunnelmaan ja siihen, miten katsoja sen kokee.

Oblivian kansainvälinen läpimurto oli esitystrilogia Entertainment Island, joka kiersi laajalti Euroopassa. Vuosina 2012-2016 Oblivia toteutti viisiosaisen teoskokonaisuuden Museum of Postmodern Art MOPMA. Nature Theatre of Oblivia (2017) jatkaa kiertämistä: keväällä 2019 teos vierailee Chicagossa InTime -festivaalilla ja Light Boxissa Detroitissa.

Vuonna 2018 Oblivia työskentelee suomalaisten ja saksalaisten varhaisnuorten kanssa. Eri sukupolvien suhdetta rahaan ja talouteen käsittelevä Children & Other Radicals nähdään Hampurin Kampnagelissa, PACT Zollvereinissa Essenissä ja Helsingin Juhlaviikoilla.

Vuonna 2011 kriitikko Esther Boldt nimesi Oblivian vuoden ryhmäksi Tanz Year Bookissa.

Oblivia voisi olla tanssiryhmä, sillä liike ja koreografia ovat olennainen osa esityksiä. Oblivia voisi olla teatteriryhmä, koska keskeistä on työskentely tekstin, mielikuvien ja assosiaatioiden sekä kehollisen ilmaisun kanssa. Oblivia voisi olla myös performanssiryhmä, sillä visuaalisuus kuuluu sen keinoihin yhtä keskeisesti kuin fyysisyys. Oblivia onkin tätä kaikkea yhtä aikaa: Oblivia haastaa tyhjän näyttämön ja käyttää sitä omalla tavallaan, luomaan uudenlaista näyttämötaidetta.

Ryhmän jäsenet

Annika Tudeer

Oblivian perustaja/ taiteellinen johtaja/ esiintyjä 2000–

Annika Tudeer työskenteli tanssijana ja koreografina sekä tanssikriitikkona ennen Oblivian perustamista. Obliviassa hän on ryhmäteosten ohella tehnyt sooloteoksia ja stand-up-iltoja. Annika Tudeer on valmistunut kirjallisuustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta.

Tudeer on toiminut aktiivisesti esitystaiteen toimijoiden työskentelyolosuhteiden parantamiseksi ja on ollut primus motorina perustamassa sekä Mad House Helsinkiä, esitystaiteen tuotantotaloa että Esitystaiteen keskusta, joka on tukirakenne ja työskentelypaikka esitystaiteilijoille.

Timo Fredriksson

Obliviassa esiintyjänä 2000–

Timo Fredrksson on valmistunut pianistiksi Sibelius-Akatemisata. Hän työskennellyt Obliviassa muusikkona ja esiintyjänä kaikissa Oblivian teoksissa alusta lähtien.

Mikko Bredenberg

Obliviassa esiintyjänä 2016–

Mikko Bredenberg on taiteilija-tutkija, näyttelijä ja teatteriohjaaja. Hän on työskennellyt näyttelijänä ja ohjaajana sekä laitosteattereissa että vapaissa esittävän taiteen ryhmissä. Bredenberg työskenteli Teatteri Siperian taiteellisena johtajana 2013-2015. Näyttelijänä hän on työskennellyt myös radio- tv- ja elokuvatuotannoissa. Mikko Bredenberg on väitellyt teatteritaiteen tohtoriksi Teatterikorkeakoulusta aiheenaan näyttämöllinen kuvittelu.

Meri Ekola

Obliviassa valosuunnittelija 2009–

Meri Ekola on valmistunut maisteriksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta. Meri Ekola on työskennellyt laajasti esittävän taiteen vapaalla kentällä. Yhteistyökumppaneita ovat mm. Liisa Pentti + co, Blaue Frau, WHS, ja Teatteri Metamorfoosi.

Alice Ferl

Obliviassa äänisuunnittelija ja esiintyjä 2017–

Giessenissä ja Reykjavikissa opiskellut Alice Ferl tekee teatteria ja toteuttaa installaatioita ja audiokävelyjä. Hän on tehnyt yhteistyötä Saksassa ja Sveitsissä monien ryhmien kanssa, kuten: Monster Truck, bigNOTWENDIGKEIT, Marcel Schwald and Drama Köln. Alice Ferl on perustanut oman ryhmän LUKAS UND.

Tua Helve

Obliviassa pukusuunnittelijana 2015–

Tua toimii laaja-alaisesti pukusuunnittelun alueella: suunnitellen (Oblivian lisäksi viime aikoina koreografi Liisa Pentin teoksissa), tutkien ja kirjoittaen sekä opettaen. Tua valmistelee väitöskirjaansa nykytanssin pukusuunnittelusta Suomessa 2000-luvulla Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Anna-Maija Terävä

Obliviassa esiintyjänä 2014–

Anna-Maija Terävä on freelancer tanssitaitelija, joka työskentelee esiintyjänä tanssin, teatterin ja esitystaiteen aloilla. Terävä työskentelee vaihtelevasti eri kollektiiveissa ja on koreografioinut ja toteuttanut omia tanssiteoksia. Hän on työskennellyt mm. Jaana Turusen, Maija Hirvasen ja ohjaaja Philine Velhagenin (Drama Köln) kanssa.

Jenny Nordlund

Oblivian toiminnanjohtajana 2017–

Jenny Nordlund on valmistunut teatteritieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Nordlund on työskennellyt esittävän taiteen kentällä Teatteri Metamorfoosin tuottajana ja Esitystaiteen keskuksen toiminnanjohtajana. Hän on työskennellyt myös art house -elokuvien levityksen parissa Cinema Mondossa.