04.09.2020

OuDance-festivaali järjestetään suomalaisin voimin kolmipäiväisenä

Kuten monia tapahtumia ja festivaaleja kuluvana vuonna, myös OuDance-festivaalia koskettaa Koronavirus. Lähtömaiden Koronatilanne ja tiukentuneet linjat aiheuttavat sen, että kansainväliset vierailut siirtyvät vuoden 2021 OuDance-festivaalille. Tämän vuoden festivaalin ohjelmisto tiivistyy kolmeen päivään, viikonlopulle 11.-13.9. ja se järjestetään suomalaisin voimin.

OuDance-festivaalin ohjelma 11.-13.9.2020

Perjantai 11.9. alkaa aamulla tanssialan ammattilaisille ja ammattiopiskelijoille suunnatulla lattiatekniikan työpajalla. Helsinkiläisen Kinetic Orchestran taiteellisen johtajan, paritekniikkaan, lattiatekniikkaan ja tanssilliseen akrobatiaan erikoistuneen Jarkko Mandelinin työpajassa opetellaan ja yhdistellään pyörivää ja osittain akrobaattistakin liikettä säilyttäen ja kiihdyttäen vauhtia nokkelia reittejä ja oikea-aikaista voimantuottoa hyödyntäen.

Päivällä tanssin ja kirjallisuuden ammattilaiset pääsevät tutustumaan hyvän apurahahakemuksen kriteereihin Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntijoiden Ansa Aarnion (kirjallisuustoimikunta) ja Laura Norpan (esittävien taiteiden toimikunta) johdolla. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Uuden kirjallisuusfestivaalin kanssa.

Illan esitys on Oulun teatterin Pikisalissa klo 19 nähtävä Carl Knif Companyn At Once, in Helsinki. Teok­ses­sa koreografi Carl Knif kään­tää kat­seen koh­ti ih­mi­sen si­sin­tä ja elä­män arvoituksellisuut­ta. Teos tar­kas­te­lee ra­di­kaa­lin äkil­li­sen muu­tok­sen mah­dol­li­suut­ta, nel­jän toi­siin­sa ni­vou­tu­van elämäntarinan kaut­ta. Kuu­den tans­si­jan ja kah­den näyt­te­li­jän tulkitseman teok­sen kan­ta­va tee­ma on ihme osa­na ny­kyih­mi­sen maailmankuvaa. Vierailu tuotetaan yhteistyössä Oulun teatterin kanssa.

Perjantai-ilta päättyy OuDance-festivaalin ja Uuden kirjallisuusfestivaalin yhteiseen Festivaaliklubiin klo 20 alkaen Tuba Food & Loungessa. Klubille tervehdyksensä tuo muun muassa Titty Hope ja hänen eksperimentaalinen meditaationsa®. Titty on nyt palannut kuuden kuukauden valtameriretriitistään meditoimasta vedenalaisessa kapselissaan. Hänellä on nyt Guinnessin maailmanennätys pisimpään meditatiivisessa tilassa olemisesta. Nyt hänen yhteytensä vesielementtiin, maailmankaikkeuteen ja Baliin on entistäkin vahvempi. Titty on myös ainoa henkilö, jonka tiedetään kykenevän muuttamaan minkä tahansa chakran energeettistä sijaintia ja joogahousujensa kuviointeja mielensä voimalla. Titty Hope on Emmi Myrskog.

Lauantaina 12.9. aamupäivän ja päivän aikana järjestetään erilaisia työpajoja. Liikkeen, luovuuden ja musiikin neurotieteestä tohtoriksi väitelleen Hanna Poikosen kaksipäiväisessä työpajassa Liike & neurotiede II, keskitytään keskittymisen ja hyvän unen merkitykseen oppimiselle. Työpajat on suunnattu kaikille asiasta kiinnostuneille.

Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa yhteistyössä järjestetään Tapahtumalauantain puitteissa Surpesankari-akrobatiatyöpajoja. Kello 10 ja 11 Hiukkavaaratalossa sekä kello 13 ja 14 Kiimingin Syke-talossa järjestettävässä työpajoissa opettajina toimivat Jarkko Mandelin yhdessä 6-vuotiaan tyttärensä Lyylin kanssa. Supersankari-akrobatiatunti on aikuisen ja 3-5-vuotiaan lapsen yhteinen leikki- ja harjoittelutuokio, jossa keskitytään "Supersankarin" ja "Jättiläisen" suhteeseen sekä supersankarin rohkeuden ja taitojen vaivihkaiseen kehittymiseen.

Elokuvateatteri Studiossa nähdään lauantaina 12.9. ja sunnuntaina 13.9. kello 15:30 Samuli Valkaman ohjaama, Tero Saarisesta kertova dokumenttielokuva Utelias iho. Dokumentissa kuvataan Tero Saarisen työtä, kantaesitysten syntymistä, kiertämistä ja ryhmän johtamisen arkea Soulissa, Pariisissa ja Helsingissä. Elokuvanäytökset järjestetään yhteistyössä Oulun Elokuvakeskuksen kanssa.

Festivaalin lauantai-iltana nähdään poikkeuksellisen vuoden ensimmäinen kantaesitys, Milla Virtasen Home Sweet Home. Oulun teatterin Vinttikamarissa kello 19 ensi-iltansa saava teos on poikkitaiteellinen, absurdi kuvaus sisäilmaongelmasta.

”Henkilökohtainen kriisi oli teokseni alkuun paneva voima. Kaksi vuotta kestänyt sisäilmaongelma jätti minuun pysyvän jäljen. Minulle tuli tarve käsitellä aihetta näyttämöllä. Halusin katsoa sitä pistettä itsessäni mitä tuo ajanjakso sai minussa aikaan ja mitä se teki minulle. Vaikka aihe on henkilökohtainen niin uskon ja tiedän että en todellakaan ole ainoa, joka painii kyseisen aihepiirin kanssa. Tämä on vain yksi kokemus monien joukossa.” - Milla Virtanen

Teoksen konseptista, koreografiasta ja tanssista vastaa tanssitaiteilija Milla Virtanen. Teoksen äänitaiteen luo Anssi Laiho ja mediataiteen Leevi Lehtinen. Home Sweet Home on oululaisen taiteilijakollektiivin viides yhteinen monitaiteellinen projekti. Muut esitykset Vinttikamarissa 16.9. | 18.9. | 19.9. | 25.9. | 26.9. kello 19.

Festivaali päättyy sunnuntaina 13.9. Hanna Poikosen työpajoihin ja Tero Saarisesta kertovaan elokuvaan Utelias iho.

JoJolle festivaalin yleisön, esiintyjien ja muun henkilökunnan turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Tapahtumassa noudatetaan valtakunnallisia esittävän taiteen turvallisuussuosituksia, joiden laatimisesta ovat vastanneet Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry yhdessä jäsenorganisaatioidensa kanssa.  Suositukset perustuvat ministeriöiden ja viranomaisten suosituksiin.

Tietoja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. Lisäksi JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja sen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus sekä Oulun kaupunki.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Helena Lindqvist, helena.lindqvist@jojo.fi, p. 050 4644880

www.jojo.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Ilmoitukset Events