04.05.2022

Samarbete mellan Uleåborgs teater, Wasa Teater och Västerbottenteatern

Oulun teatteri, Wasa Teater ja Västerbottensteatern yhteistyöhön Svenska kulturfondenin tuella 

Oulun teatteri, Wasa Teater ja ruotsalainen Västerbottensteatern ovat saaneet Svenska kulturfonden -säätiöltä rahoituksen yhteistyöhankkeeseen, joka vahvistaa pohjoismaista teatteriyhteistyötä.  

Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on kasvattaa teattereiden välistä kumppanuutta sekä kehittää kansainvälisiä suhteita, näyttämötaiteen moninaisuutta ja yleisötyötä kaikissa kolmessa teatterissa.  

Kaikilla kolmella teatterilla on halu rakentaa parempia pohjoismaisia verkostoja, jotka erityisesti koronapandemian aiheuttaman eristyneisyyden jälkeen konkreettisten hyötyjen lisäksi antavat myös toivoa ja valoa. Haluamme nähdä ja kokea teatterimme osana laajempaa pohjoismaista teatteriperhettä sen sijaan, että eristäydymme omiin kaupunkeihin ja pienempiin piireihin”, sanoo Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen

Yhteistyö teattereiden välillä vahvistaa myös ruotsin kielen asemaa Suomessa ja hankkeessa etsitään ratkaisuja erilaisten kielikynnysten ylittämiseen esittävissä taiteissa”, toteaa Wasa Teaterin johtaja Ann-Luise Bertell

Hanke sisältää myös teosvaihtoja teattereiden välillä. Vuoden 2023 aikana kaikista kolmesta teatterista kiertävät teokset hankkeen muissa teattereissa.  

"Me Västerbottensteaternilla olemme uskomattoman iloisia ja kiitollisia siitä, että olemme mukana tässä kolmen teatterin välisessä yhteistyössä. Odotamme innolla, että voimme tutustua toistemme työtapoihin ja tehdä teosvaihtoa. Skellefteå laajenee vauhdilla, kun maahanmuuttajia ympäri maailmaa muuttaa kaupunkiimme. Uskomme ja toivomme, että yhteistyö suomalaisten kollegojemme kanssa voi antaa meille paremman käsityksen ja tiedon siitä, mitä monikielisen ja monipuolisen yleisön tapaamisessa vaaditaan", taiteellinen johtaja Bobo Lundén Västerbottensteaternista iloitsee. 

Oppia toisten erityisosaamisesta

Pohjoismaista yhteistyötä ja teattereiden kehittämistä lähdetään edistämään jokaisen hankkeeseen osallistuvan teatterin erityisosaamisten avulla. 

Wasa Teaternin tekemä yleisötyö on todella korkealla tasolla, mistä muut projektin osapuolet voivat oppia ja kehittää omaa työtään heidän osaamisensa ja kokemuksensa perusteella.  

Västerbottensteatern on alueellinen teatteri, joka keskittyy tarinankerrontaperinteeseen ja jolla on erityinen kyky löytää juuri omalla alueellaan kiinnostavia tarinoita. Tämä alueellisuus on elintärkeää jokaiselle teatterille, jotta niistä voi todella tulla osa omaa yhteisöään ja maisemaansa.  

Oulun teatteri osallistuu hankkeeseen erityisosaamisellaan tasa-arvosta ja monimuotoisuudesta. Oulun teatterissa käynnistyi taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion johdolla laaja tasa-arvotyö vuonna 2020. Keväällä 2022 Oulun teatteri starttasi Moninaisuuden näyttämön ja avasi Vinttikamarin vapaan kentän tekijöille, jotka pyrkivät uudistamaan esittävän taiteen kenttää sekä tekijöiden, sisältöjen että muotojen kannalta. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 
Minna Koivunen 
Viestintäsuunnittelija 
p. 044 703 7111 
minna.koivunen@oulunteatteri.fi