07.09.2021

Nigan 8 vuodenaikaa

Pakko sanoa! – festivaali

KAINUUN TAITEELLISIA VOIMANNÄYTTEITÄ SUOMUSSALMELLA

Pakko sanoa! – festivaali järjestetään jälleen 1.-3.10.2021

Suomussalmella kolmatta kertaa järjestettävän Pakko sanoa! -festivaalin teemana on tänä vuonna Kainuun voima. Tapahtuma kokoaa yhteen maakunnassa asuvia ja sieltä lähtöisin olevia taiteilijoita esittävän taiteen, musiikin ja kuvataiteen aloilta. Festivaali pidetään Suomussalmella 1.-3.10.2021. Lipunmyynti aukeaa 13.9.

Pakko sanoa! -festivaali yhdistää paikalliset taiteentekijät, eturivin ammattilaiset ja teatterialan näyttelijäopiskelijat: esityksiä nähdään muun muassa Ulla Tapaniselta, Reijo Kelalta ja Eero Schroderukselta. Teatteri Retikassa ja muissa paikallisissa esityspaikoissa toteutettava, viikonlopun mittainen tapahtuma tarjoaa kainuulaiselle yleisölle monipuolisen ja taiteellisesti laaja-alaisen ohjelmiston.

Pakko sanoa! -tapahtuma osoittaa, että korkeatasoinen taide elää myös kasvukeskusten ulkopuolella, ja sille riittää kiinnostunutta yleisöä. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen yhteisöllisen kohtaamisen Kainuun syksyssä. Kaksi aiempaa festivaalia herättivät myös valtakunnallista huomiota.

Tapahtuman ohjelmiston on kuratoinut TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen. Tuotannosta vastaavat Työväen Näyttämöiden liitto/TNL, Teatteri Retikka ja Suomussalmen kunta. Tukijoina toimivat Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto, Rajaseutu ry. sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Pakko sanoa! festivaali toteutettiin ensimmäistä kertaa 5.–7.10.2018 ja toisen kerran 4.–6.10.2019. Lokakuun alkuun vuonna 2020 suunniteltu festivaali jouduttiin perumaan koronapandemiarajoitusten vuoksi.

Ohjelmisto:

Suomussalmelaissyntyinen näyttelijä Ulla Tapaninen tuo tapahtumaan teoksensa Lava-ammuntaa VI – six pack -komiikkaa, jossa myös kotipaikka esiintyy hurtin humoristisessa valossa. Esitys on itsenäinen jatko-osa Lava-ammuntaa -esityssarjalle, jonka ensimmäinen osa nähtiin Ryhmäteatterissa vuonna 1995. Esitys nähdään Suomussalmen liikuntahallissa 1. lokakuuta.

Tanssitaiteilija Reijo Kela tulee tapahtumaan pitkäaikaisten yhteistyökumppaniensa kanssa. Kelan kanssa esiintyvät kansainvälisesti tunnettu harmonikkavelho Kimmo Pohjonen ja kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen. Kolmikko tuo Teatteri Retikan lavalle monitaiteisen ja Kelavala-kokoonpanonsa, joka tarjoaa improvisatorisen ja yllätystentäyteisen illan musiikkia, laulua ja tanssia. Teos nähdään Teatteri Retikassa lauantai-iltana 2. lokakuuta.

Suomussalmelainen näyttelijä ja näytelmäkirjailija Eero Schroderus esittää tapahtumassa uuden monologinsa Ilmari Kiannon teoksesta Siviilimiehen sotapäiväkirja. Kirjailija Kianto asui Turjanlinnassa lähellä talvisodan taisteluja Suomussalmella ja Raatteen tiellä. Kiannon päiväkirja vuosien 1939–1940 vaihteesta tilittää havainnollisesti, miten hän koki lyhyen sodan ja oman menetyksensä. Esitys toteutetaan Suomussalmen kirkonkylällä Wanhan Kalevan baarin pihapiirissä lauantaiaamuna 2. lokakuuta.

Tuore kainuulaisesitys on myös suomussalmelaislähtöisen näyttelijän Markku Keräsen ja kajaanilaisen Vaara-kollektiivin aktiivin Eino Saaren työstämä Pääasia-teos. Kantaesityksensä Pakko Sanoa! -festivaalilla saava dokumenttiteatteriesitys perustuu Markku Keräsen kohtaaman aivovamman seurauksiin. Keräsen vuonna 2012 saaman, pysyvän aivovamman seurauksena hän menetti muistinsa ja työkykynsä. Sunnuntaina 3. lokakuuta Teatteri Retikassa nähtävässä teoksessa esiintyvät Keränen sekä viulisti Laura Matilainen, joka vastaa myös teoksen musiikista ja äänisuunnittelusta.

Tapahtumassa koetaan harvinainen näyttelijäntaiteen opiskelijoiden kohtaaminen, kun Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat Helsingistä sekä Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn toisen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat nähdään yhteisessä iltapäivämatineassa. Yhteensä seitsemän tulevaa teatteritaiteilijaa esittää omat sooloteoksensa Teatteri Retikassa lauantaina 2. lokakuuta.

Kunnan kaikille päiväkoti-ikäisille järjestetään lastenesitys Nigan 8 vuodenaikaa. Nukketeatterinäytelmä pohjautuu saamelaiskirjailija Niilo Aikion novellikokoelmaan. Niga on pieni saamelaispoika, joka seikkailee katsojan kanssa läpi koko vuodenkierron. Pohjoisen kaikki kahdeksan vuodenaikaa, villi erämaaluonto ja ihmeellinen eläinmaailma tulevat tutuiksi Nigan lempeiden tarinoiden, hauskojen sattumusten ja laulujen myötä. Käsikirjoituksesta, nukeista ja ohjauksesta vastaa Teija Sivula, lavastuksesta ja esittämisestä Ilpo Mikkonen nukketeatteri Pikku Kulkurista.

Pakko sanoa! -festivaali tarjoaa tänä vuonna myös tasokasta musiikkia ja kuvataidetta. Kajaanissa syntynyt ja Kuhmossa nykyisin asuva Piirpauke-yhtyeen perustaja Sakari Kukko tuo tapahtumaan pandemia-aikana syntyneen sooloprojektinsa. Siinä sata vuotta sitten sävelletyn musiikin helmet muodostavat ohjelmiston juurakon, ja genrerajat kaatuvat ryskyen. Multi-instrumentalisti Kukko soittaa pianoa, huilua ja saksofoneja sekä laulaa muun muassa Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan teoksia Hotelli Kiannon Kuohuissa 2. lokakuuta. Mukana illassa on myös yllätysesiintyjiä. Perjantaina 1. lokakuuta Ravintola Seurahuoneella vietetään niin ikään musiikillista iltaa paikallisin voimin.

Tapahtumassa vietetään myös Suomussalmella asuvan, valtakunnallisesti tunnetun taidemaalarin Jaakko Heikkisen näyttelyn avajaisia perjantaina 1. lokakuuta Teatteri Retikassa. Heikkisen teokset ovat ekspressiivisiä ja tarinallisia, jotka kuvaavat hänen henkilökohtaisesti kokemiaan tapahtumia ja tapaamiaan ihmisiä.

Tapahtuman ohjelmiston on kuratoinut TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen. Tuotannosta vastaavat Työväen Näyttämöiden liitto/TNL, Teatteri Retikka ja Suomussalmen kunta. Tukijoina toimivat Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto, Rajaseutu ry. sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Pakko sanoa! festivaali toteutettiin ensimmäistä kertaa 5.–7.10.2018 ja toisen kerran 4.–6.10.2019. Lokakuun alkuun vuonna 2020 suunniteltu festivaali jouduttiin perumaan koronapandemiarajoitusten vuoksi.

Ohjelmisto Teatteri Retikan verkkosivulla ja TNL:n verkkosivulla

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja, kuraattori Annukka Ruuskanen/TNL
annukka@tnl.fi
p. 050 540 38 02

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat