16.05.2024

Pakko sanoa! -taidefestivaali 2024

Pakko sanoa! -taidefestivaalin ohjelmisto julkaistu

Pakko sanoa! -festivaalilla pohditaan kotia

Kuudennen Pakko sanoa! -taidefestivaalin teemana on koti. Syyskuun 26.–29. päivinä Suomussalmella järjestettävän tapahtuman esityksissä pohditaan kodin ja juurien merkitystä. Yhdeksässä eri teoksessa nähdään muun muassa näyttelijät Hannu-Pekka Björkman, Ilkka Heiskanen ja Heli Hyttinen, saksofonisti Jukka Perko ja kirjailija Merja Mäki.

– Festivaalin esityksissä tarkastellaan kotiseudun sekä oman kodin merkitystä. Niissä tunnustellaan sitä, mitä juuret ovat, ja mitä on kotoisuuden kokemus. Teoksissa on esillä myös kodin ja läheisten menetys, ja ehkäpä myös kodin löytäminen uudelleen, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Annukka Ruuskanen.

Tapahtumassa nähdään väkevien tulkintojen taiteilijoita perimmäisten kysymysten äärellä. Esitysten tyylilajit vaihtelevat lyyrisestä koomiseen ja itkuvirsistä jazziin.

Lohdullisesti katoavaisuudesta
Festivaaliperjantain 27. syyskuuta teoksena on Puku ommellaan hiljaisuudessa, jossa Teatteri Retikan lavalla nähdään harvoin yhdessä esiintyvä kokoonpano eli näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja Avara-trio eli huippumuusikot saksofonisti Jukka Perko sekä kitaristit Jarmo Saari ja Teemu Viinikainen.

Esityksen aiheena on ka­toa­vai­suus ja elämän hauraus. Kesken elämän kuolema käy ottamassa ihmisestä mitat. Vierailu unohtuu, ja elämä jatkuu. Musiikki ja sana virtaavat esityksessä yhtä aikaa ja erikseen.

Keskiaikaisesta kuolemantanssikuva-aiheesta innoituksen saanut esitys kulkee läpi aikakausien. Francois Villonin ja La Folian säkeistä ja sävelistä kohti pohjoista, Tomas Tranströmerin, Gosta Ågrenin, Eeva-Liisa Mannerin ja Katri Valan ja monen muun runoilijan sanojen kautta.

Kysymys ja matka on yhteinen. Miten elämme ja kuolemme maailmankaikkeuden pyörteessä? Kun suuria portteja avataan ja kun suuria portteja suljetaan.

Retkipäivä Hietajärvelle

Lauantain 28. syyskuuta 2024 festivaalipäivä toteutetaan Kuivajärven ja Hietajärven vienankarjalaiskylissä. Rajan ylittävä kanssakäyminen oli luontevaa Suomen ja Venäjän Karjalan välillä Ukrainan sodan alkamiseen asti, mutta nyt yhteys on poikki.

Vienankarjalaisella kulttuurilla Kainuussa on monen vuosisadan perinteet, mutta onko vienankarjalaisuudella? Kulttuuriin on kuulunut olennaisesti itkuvirsien laulaminen häissä, hautajaisissa, vieraissa ollessa, kalmistoissa, tavattaessa ystäviä ja pois lähdettäessä. Laulu ja soitto ovat kuvastaneet kaikkia tunteita ja elämän tilanteita. Karjalaiset viestivät terveisensä rajan yli laulamalla itkuvirsiä. Tällä hetkellä kylät ovat tyhjentymässä asukkaista, ja karjalan kielen taitajia on enää hyvin vähän.

Festivaalin opastetulla bussimatkalla vienankarjalaiskyliin pysähdytään aluksi Vuokin työväentalossa. Ohjelmassa on Itkujuhla-teos, joka on hiljattain näyttelijäksi valmistuneen Heli Hyttisen omaelämäkerrallinen sooloesitys äänellä itkemisestä.

Esitys on saanut inspiraationsa näyttelijän isoisän isoäidistä, Irinja Reijosesta (1871–1959), joka oli aikansa tunnetuimpia karjalaisia itkijänaisia. Esitys on itkemisen ylistys, jossa dokumentaariset arkistomateriaalit ja muistojen uudelleen kuvittelu yhdistyvät toisiinsa luoden koskettavan itkujuhlan. Esityksen ovat ohjanneet Laura Rämä ja Heli Hyttinen. Esitys sai ensi-iltansa Helsingissä Tuomiokirkon kryptassa lokakuussa 2023.

Vuokissa retkiohjelmaan kuuluu kylätoimikunnan valmistama lounas. Sen jälkeen matka jatkuu Hietajärvelle, jossa runonlaulaja Jussi Huoviselle rakennetussa perinnetalossa kuullaan kansanmuusikon, itkuvirsiasiantuntijan Emmi Kuittisen akustinen konsertti. Mennessä vieraillaan myös Kuivajärven ortodoksisessa tsasounassa.

– Kuivajärvellä nähtävät esitykset tuovat aitoon vienankarjalaiseen ympäristöön tässä ajassa elävien nuorten esiintyjien henkilökohtaiset tulkinnat itkuvirsiperinteestä sekä kodin ja juurien merkityksestä, kertoo Annukka Ruuskanen.

Teemapäivä päättyy Hotelli Kiannon Kuohujen ravintolasalissa järjestettävään iltaan, jossa esiintyy tanssitaiteilija Reijo Kela sekä Suistamon Sähkö -yhtye. Mukaansatempaava, energinen tanssibändi esittää etnomusiikkia, jonka sanoituksissa on karjalaisia paikallisaiheita.

Merja Mäki ja Ilmari Kianto esillä torstaina
Torstaina 26. syyskuuta festivaali saa kirjailijavierailulle Kauhavalla asuvan Merja Mäen, joka kertoo karjalaisaiheisista romaaneistaan Suomussalmen pääkirjastossa klo 18 alkaen. Mäki on toiminut pitkään äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana, ja hän on kirjoittanut kaksi sota-aikaan sijoittuvaa romaania Ennen lintuja (2022) ja Itki toisenkin (2024).

Ennen lintuja -romaani kertoo sodan runtelemasta Karjalasta ja päähenkilön evakkomatkasta kohti tuntematonta Seinäjokea, jossa on aloitettava tulevaisuuden rakentaminen alusta.

Sota-ajan rakkautta kuvaavissa romaaneissa punoutuu yhteen rajakarjalaisten naisten ja lasten kohtalot, Stalinin vainoissa pakkotyöleireille kyyditettyjen kaipuu, kyläläisten erilainen suhtautuminen miehittäjiin sekä kielen, koulutuksen ja kulttuurin merkitys.

– Kiertäessäni Suomea kirjailijana viimeisen kahden vuoden aikana olen huomannut, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aktivoinut kansallisen sotatraumamme ja korostanut sitä, että trauma on ylisukupolvinen. Ajattelen, että parhaimmillaan kaunokirjallisuus voi tuoda lohtua ja auttaa meitä ymmärtämään juuriamme. Sodasta kirjoittaminen on minulle rauhantyötä, Merja Mäki kertoo.

Torstai-ilta jatkuu ravintola Seurahuoneella, jossa kuullaan Ilmari Kiannon runoihin sävelletty Yöpurjehtija-konsertti. Suomussalmelaisen Vesa Rannikon sävellykset johdattavat Kiannon nuoruusrunojen sanoin yleisön kirjailijan kirjavan ja monisävyisen elämän läpi. Esitys juhlistaa Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlaa.

– Olen säveltänyt lauluja ja laulelmia viulun, kitaran ja pianon säestämiksi. Tunnelma kulkee kuin nuoren runoilijan mieli, rantakoivusta synkkään korven yöhön, kirjailijan elämäntarinan edetessä laulujen lomassa. Runoilija Kiannon tekstit ottavat harppauksen kohti tätä päivää, ja hyvin ne tuntuvat elävän tässäkin ajassa, kertoo Vesa Rannikko.

Sovituksista ja esityksestä vastaa hänen kanssaan muusikko Laura Matilainen.
Esitystä kuljettaa myös kuvamateriaali Kiannon elämästä.

Retikkalaiset kohtaavat lavalla näyttelijäopiskelijat
Lauantaina alkuillasta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat kohtaavat suomussalmelaisen Teatteri Retikan näyttelijät kotinäyttämöllään yhteisessä illassa.

Ensimmäisellä puoliajalla seurataan paikallisten näyttelijöiden sooloesityksiä, väliajan jälkeen esiintyvät ammattiin valmistuvat neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat.

Festivaali päättyy riemastuttavaan loppukevennykseen eli esitykseen Pari sanaa parisuhteesta. Kyseessä on Ilkka Heiskasen komediallinen monologi, jonka keskiössä on Tapi, suomalainen mies ja hänen suhteensa vaimoonsa.

– Kumivasaraa ja talttaa apuna käyttäen tämän taitavan nakuttelijan käsissä valmistuu kädenkäänteessä ryhdikäs luumukuppi! Autotallissa vietettyjen harrastusten parissa Tapin verbaliikka on kehittynyt ihmeen tarkaksi ja viime aikoina aprikoitavaa on aiheuttanut myös monivuotinen avioliitto, kertoo Heiskanen päähenkilöstään.

– Luulenpa, että hän ei ole ihan sellainen tämän ajan miesihanne, vaan tulee jostain kaukaa ja ajattelee asioista omalla tavallaan. Hän on niin tavallinen, suomalainen mies, että muuttuu siinä kaikessa tavallisuudessaan jo erikoiseksi, Heiskanen tiivistää.

Päiväkoti-ikäisille festivaali järjestää Seija Rannikon satuesityksen Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri torstaina 26. syyskuuta. Teatteri Retikan aulassa nähdään samalla lasten teoksista koottu Koti-aiheinen taidenäyttely.

Kuudes Pakko sanoa! -festivaali järjestetään Suomussalmella 26.–29. syyskuuta 2024. Liput tulevat myyntiin 2. toukokuuta.

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Työväen Näyttämöiden liitto yhteistyössä Suomussalmen kunnan ja Teatteri Retikan kanssa. Tämän vuoden festivaalia tukevat Suomen Kulttuurirahaston päärahaston ja Kainuun rahasto sekä Taiteen edistämiskeskus.

Pakko sanoa! -festivaali hakee aiheensa kainuulaisesta todellisuudesta ja pyrkii puhuttelemaan sekä paikallista että valtakunnallista yleisöä. Aiempien festivaalien teemoina ovat olleet muun muassa Syrjässä (2022) ja Rajalla (2023).

Kuvapankki: www.tnl.fi/kuvapankki

 

Liput myynnissä 2.5. alkaen:

verkkokauppa.suomussalmi.fi
tai p. 044-511 9871

Artikkelikuva: Puku ommellaan hiljaisuudessa (Vuorinen-Malmivaara-Toivanen-Ylinen-Pesonius)

 

Aikataulu

26.9. Torstai

Klo 18:00, Suomussalmen kirjasto
Kirjailijapuheenvuoro, Merja Mäki: Äänellä itkemisen käsittely kaunokirjallisuudessa
Vapaa pääsy

Klo 20:00 Suomussalmen Seurahuone
Yöpurjehtija-konsertti

27.9. Perjantai

Klo 9 ja 10, Teatteri Retikka
Seija Rannikko: Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri

Klo 19:00, Teatteri Retikka
Puku ommellaan hiljaisuudessa

28.9. Lauantai

Retki vienankarjalaiskyliin. Matkaan lähdetään kahdella bussilla. Molemmissa busseissa on opas.
Molemmat bussit ajavat ensin Alavuokin työväentaloon Itkujuhla-esitykseen, jonka jälkeen Bussi A ajaa ensiksi Jussi Huovisen perinnetaloon Emmi Kuittisen konserttiin ja sitten tsasounalle. Bussi B puolestaan vierailee oppaineen ensin tsasounalla ja ajaa sitten konserttipaikalle.

Klo 18:30, Teatteri Retikka
Monologit

Klo 21.30, Kiannon kuohut/ravintolasali
Suistamon sähkö ja Reijo Kela

27.9. Sunnuntai

Klo 10, Teatteri Retikka
Ilkka Heiskanen: Pari sanaa parisuhteesta

Liput myynnissä 2.5. alkaen:

verkkokauppa.suomussalmi.fi
tai p. 044-511 9871

Matkapaketit:

Järjestämme festivaalille jälleen bussikuljetuksen Helsingistä.
Varattavissa on myös edullinen matkapaketti majoituksineen (sisältää bussikuljetuksen Helsingistä ja majoituksen sekä kylpyläliput Kylpylähotelli Kiannon Kuohuissa aamiaisineen)

HInnat ja lisätiedot:
Bussikuljetus Hki-Suomussalmi-Hki 50€
Lähtö Helsingistä pe 27.9. aamulla ja paluu su 29.9.2024 viimeisen esityksen jälkeen.

Majoituspaketti: 2 yötä Kylpylähotelli Kiannon Kuohuissa (pe-su), sisältää bussikuljetuksen
1hh 230€/hlö
jaetussa 2hh 170€/hlö

Huom. paikkoja rajoitetusti.
HInnat eivät sisällä pääsylippuja esityksiin, huomaathan varata ne erikseen.

Varaa bussikyyti ja majoitus sähköpostitse: mikko@tnl.fi

Lisätietoja:
Annukka Ruuskanen
taiteellinen johtaja
annukka@tnl.fi
050-540 38 02

Päivi Hämäläinen
tuottaja
paivi@tnl.fi
0400-361 234

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat Ilmoitukset