13.01.2021

Saaramaria Kuittinen

Pandemian jälkeinen ääni 

Newyorkilainen teatteri tilasi näytelmäkirjailijoilta teoksia, jotka kertovat pandemian jälkeisestä ajasta. Saaramaria Kuittisen kirjoittama Storyless on kuultavana verkossa: "The pandemic is a story of well-built houses crumbling."

 
Saaramaria Kuittisen tekstiin perustuva ääniteos Storyless on mukana Scandinavian American Theater Companyn (SATC) ohjelmistossa. Storyless on osa newyorkilaisen teatterin sarjaa Our Future Stories. SATC tilasi sarjaansa varten pohjoismaisilta näytelmäkirjailijoita teoksia pandemian jälkeisestä ajasta. Kolme ja puoliminuuttisen kuulokuvan Kuittinen tuotti yhdessä ohjaaja-näyttelijäsisarensa Erika Evan ja äänitaiteilija Xavier Velastínin kanssa. Kolmikko muodostaa teatterikollektiivin nimeltään Ekata Theatre
 
Osa työryhmästämme on Lontoossa, mutta olemme yrittäneet alkaa suunnitella enemmän virtuaalisesti toteutettavia projekteja. Teimme Storyless-teoksen kotikaranteenissa Suomessa ja äänet teki äänisuunnittelijamme Xavier Velastín eristyksissä Lontoossa. Meillä on myös suunnitteilla muita lyhyitä virtuaaliteoksia keväälle.  
 
Koko maailmaa koskettava pandemia on myös lisännyt solidaarisuutta ja luovuutta eri maiden taiteilijoiden välillä ja olemme esimerkiksi videopuheluiden välityksillä saaneet intialaisten käsikirjoittajakollegoiden kanssa lukea toistemme tekstejä ja antaa dramaturgista tukea toisillemme, kertoo Saaramaria Kuittinen pandemian vaikutuksista omaan työskentelyynsä. 
 
Kuittinen on käsikirjoittaja, runoilija ja näytelmäkirjailija, joka työskentelee kansainvälisesti ja kirjoittaa suomen lisäksi englanniksi. Kuittisen näytelmä Voltti asfaltilla nähtiin helsinkiläisen Valtimonteatterin ohjelmistossa vuonna 2019, ja hänen teoksiaan on aiemmin esitetty myös lontoolaisissa teattereissa. Hän sijoittui toiseksi Poetry Slamin eli lavarunouden SM-kisoissa 2018. Storylessa -audioteoksen lisäksi koronavuosi synnytti yhdessä sisaren Erika Evan kanssa toteutetun 10-osaisen podcastsarjan Perhe ilman rajoja. Kuittisen näytelmätekstien esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner
 
TINFO / 13.1.2021
 
Kuva: Jörgen Korkman 
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Kirjailijat Uutiset Plays