Ohjelmistotilastot 2021_8_jpg

Pandemian pohja teattereissa 

Ohjelmistotilastot kaudelta syksy 2020/kevät 2021 hakevat karuudessaan vertaistaan. TINFO julkaisee nyt luvut synkimmältä korona-ajalta, tuloksena on -76,3 % pudotus myytyjen teatterilippujen määrässä verrattuna edelliskauteen, joka sekin päättyi sulkutilaan. Kesä 2021 päästi yleisön vihdoin katsomoihin, ja tämä näkyy tilastoissa. 
 
Pandemian syvä ydin teattereissa on nyt tarkasteltavana. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) julkaisee vos-teatterien ja Suomen Kansallisteatterin ohjelmistotilastot näytäntökaudelta syksy 2020/kevät 2021. Myytyjen lippujen määrä putosi edelliseen jaksoon verrattuna hurjat –76,3 %. On huomattava, että jo tätä edellinen tarkastelujakso, syksy 2019/kevät 2020 oli teatterien yleisötoiminnan kannalta osan aikaa rajoitettu. Kun normaaliaikana 59 teatteria myy liki kaksi miljoonaa lippua ja vielä 2019/2020 yllettiin 1,5 miljoonan lipun myyntiin, niin 2020/2021 jäi 337 395 myytyyn teatterilippuun. 
 
Ajoittaisten, pitkienkin sulkutilojen vuoksi myös esityskertojen määrä putosi karusti (30 %) edelliskaudesta. Koronasulkuja edeltäneeseen ajanjaksoon verrattuna esittämisen kerroissa ollaan nyt kolmanneksessa. Se, ettei esityskertoja karsiutunut suhteessa yhtä paljon kuin tuli lovea lipunmyyntiin, kertoo siitä, että teattereissa on koitettu tarjota yleisölle esityksiä kun vain on saatu lupa ja on pystytty. Hyvin rajatuin katsomoin, puolet paikoista tai vain muutama paikka kireiden sääntöjen mukaisesti, myytyjen lippujen määrä jää väistämättä alhaiseksi. 
 
TINFO on seurannut suosituimpien esitysten keräämää lippupottia suhteessa koko kauden kaikkien esitysten myytyihin lippuihin. Viisi eniten lippuja myynyttä esitystä on muodostanut tasaisesti 10-17 % osuuden eri tarkastelukausina, mutta jos katsotaan TOP 10:ä yhteensä, normaalisti se on viidennes kaikista myydyistä, kun se kaudella syksy 2020 / kevät 2021 oli jopa 28 %. Eli ne esitykset, jotka syvimmän pandemian aikaan onnistuivat myymään, myivät entistäkin suuremman siivun. 
 
 

Kesä kiri suosikkikaudeksi 

Joku on suosikki pandemia-aikanakin. Ohjelmistotilastojen datasta saa vuosittain kerrottavaksi erilaisia suosituimmuuslistoja: esitykset, näytelmäteokset ja kirjailijat. Asiaa voi tarkastella paitsi myytyjen lippujen niin myös esityskertojen perusteella. Rauman teatterin kotimainen musiikkiteatteriteos Mitä kuuluu Marja-Leena? (Kanerva – Kivinen – Sundqvist) keräsi 12 176 katsojaa, paljon, mutta määrä olisi riittänyt edellisellä “normikaudella” 2018/2019 sijaan 45 suosituimpien teatteriesitysten listalla.  
 
TOP 10 -listalla syvimpään pandemia-aikaan kakkoseksi ja kolmoseksi tulleet Tampereen Työväen Teatterin musikaali Kinky Boots (11 660) ja Helsingin Kaupunginteatterin koko perheen esitys Pieni merenneito (11 505) olivat myydyissä lipuissa heti ykkösen kintereillä. Kummankin tuotannon esityskertoja jouduttiin perumaan enemmän kuin niitä toteutui. Yli 10 000 katsojaa keräsivät vielä kauden suosituin puheteatteriesitys Pokka pitää (Roy) ja suomalainen musiikkiteatteriteos (Kanerva – Kivinen) Sellaista elämä on Mikkelin teatterissa.  
 
Pandemia-ajan ohjelmistotilastoissa tie menestykseen on musiikkipitoisuuden kesäkausi, sillä sekä suosituin esitys että viidenneksi noussut ovat tuttuihin säveliin nojaavia kesäteatteriesityksiä. Kymmenestä myydyimmästä esityksestä viisi on kaikkiaan kesäkaudella pyörineitä. Säädettyjä kokoontumisrajoituksia höllennettiin kesälle 2021 asteittain eri puolilla maata, jolloin teatterinnälkäinen yleisö pääsi katsomoihin. 
 
 

Monimuotoiset näytelmäsuosikit 

Suosituin kotimainen näytelmä oli Michael Baranin Hitler ja blondi, joka Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin esityksin sai 5423 lipun ostanutta katsojaa. Suunnitelluista esityskerroista toteui tämän teoksen kohdalla vain vähän reilu puolet, 25 kertaa. Yhden teatterin yleisöillä Satu Rasilan teos Helppo ero (4323) kesäkaudella Emma-teatterissa ja Heini Junkkaalan, Pirkko Saision ja Marja Packalénin Valehtelijan peruukki (4212) KOM-teatterissa olivat seuraavat alkuperäisnäytelmien TOP 10 -listalla.  
 
Helsingin kaupunginteatterissa Helena Anttosen näytelmä Toinen pullo cavaa on löytänyt yleisönsä (3403, esityskertoja 45), samoin kuin saman teatterin toisenlainen puhenäytelmä, Anneli Kannon Punaorvot (2842: 27). Kaksi viimeksi mainittua tulivat ensi-iltaan jo syyskuun alkupuolella 2020, joten niitä on ollut aikaa esittää. Vaikka molempia jouduttiin peruuttamaan suunnilleen yhtä monesti, “Cavalle” toteutui verrokkiaan rutkasti enemmän esityksiä. 
 
Myös näytelmäsuosikkien lukemat ovat nyt jotain toista kuin tavallisesti kun myytyjen lippujen määrää lasketaan kymmenissä tuhansissa, ylletään jopa 100 000 myyntiin. 
 
 
TINFO tuottaa vuosittain laajat alan tilastot, sata taulukkoa ja sata havainnollista graafia, joista syntyy Esittävän taiteen tilastot -julkaisu. Koko kirja ilmestyy tänä vuonna torstaina 18.8.2022. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 19.5.2022 
 
 

Tilastoja koskevat tiedustelut: 
TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari (a) tinfo.fi 
 
 
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Tilastot Korona Uutiset