Paikalla-antologia

Pienoisnäytelmien antologia Paikalla on tilattavissa

Turkulainen kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry on julkaissut uuden pienoisnäytelmistä koostuvan antologian. Digitaalinen julkaisu on mahdollista tilata verkossa. 15 euron hintaisen kokoelman tuotot ohjataan suoraan tekijöille. 
 
Psykomaantiede on osaltaan modernin, kapitalismin ja spektaakkelin hallitseman kaupunkisuunnittelun kritiikkiä. Erilaisissa paikoissa – kaupungeissa, maaseudulla, kotona, ulkona – on paljon sekä konkreettisesti havainnoitavia että abstrakteja, alitajuisia elementtejä. Mikä tilassa nousee tajuntaan? Mikä jää tiedostamatta? Yksi tilan kokemisen elementti on myös aika. Eroavatko tila ja aika toisistaan? Vai onko tilan kokemus aina sidottu aikaan, ja toisaalta onko aika tilan välttämätön elementti? 
 
Nämä kysymykset olivat lähtökohtana kirjoittajayhdistys Kapustarinnan kirjoituskutsulle, jonka tuotoksena syntyi neljän tuoreen draamatekstin antologia. Paikalla-antologian teema ammentaa psykomaantieteestä ja tilojen politiikasta. 
 
Draamakirjoitusten antologian toimitti Laura Rosten. ”Kiinnostuin psykomaantieteestä asuessani Hackneyssa, Lontoossa. Paikallinen suuri psykomaantieteen nimi Iain Sinclair ja toinen lontoolainen kirjailija Will Self innoittivat minua antologian konseptia pohtiessani”, Rosten valottaa taustoja. 
 
Antologiaan pienoisnäytelmiä ovat kirjoittaneet Veera Hintsala, Joel Mäkipuro, Heli Laurell ja toimittaja Laura Rosten
 
Hintsalan Leoparditransformaatiossa hahmokavalkadissa korostuvat satunnaisesti kohtaavat Isla ja Ile, joiden välinen vuoropuhelu soljuu pimeydessä. Hahmot pohtivat ihmisyyttä arkisissa ympäristöissä, ja välillä näytelmän muut, absurdimmat hahmot pääsevät ääneen niin ikään arkisen oloisessa toimistossa. Näytelmässä pohditaan, voiko leopardi päästä eroon laikuistaan edes arkitodellisuuden ulkopuolella. 
 
Mäkipuron kerrostalolähiöön sijoittuva Reservaatti käsittelee puolestaan asuinympäristön ja asukkaiden välistä suhdetta. Näytelmän teemoja ja aiheita ovat ihmisen ja ympäristön suhde, yhteiskunnasta vieraantuminen, sivullisuus ja ulkopuolisuus, lähiön asukkaiden keskinäiset sekä heidän ja viranomaisten väliset ristiriitaiset ja paikoin absurdit suhteet. 
 
Laurellin lyyrinen teksti Aavikon kukka kertoo kohtaamisesta vieraalla maaperällä. Aavikon kukassa päähenkilö tapaa kenties unelmiensa kumppanin internetin välityksellä, ja sähköpostien vaihdon jälkeen on aika matkustaa kauas totutusta ja tavanomaisesta kylmään maahan ja karuun kaupunkiin. Miten vieras maaperä toimii hedelmällisenä alustana uuden alulle? 
 
Rostenin Häpeäleimat puolestaan käsittelee kodin merkitystä mielialaan. Näytelmässä kolme hahmoa asuttaa yhteistä tupaa Turun Port Arthurissa, josta on kovin pitkä matka Kaakkois-Aasiaan. Ensimmäinen ja Toinen hahmoina peilaavat toisiaan kolmannen henkilön, Taikurin, tukiessa molempia vallitsevien olosuhteiden ristipaineessa. 
 
 
Antologian voi tilata täyttämällä lomakkeen osoitteessa https://lumooja.fi/paikalla-antologia/
 
E-kirja ja lasku välitetään tilaajalle sähköpostitse. Antologian hinta on 15 euroa. Tuotot ohjataan suoraan antologian tekijöille. 
 
Lisätietoja:
 
Laura Rosten
kapustarinta (a) lumooja.fi
lauramrosten (a) gmail.com
0451 527 350

Sinua voisi kiinnostaa

Näytelmät Julkaisut