14.05.2016

Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto lavastaja Marjatta Kuivastolle

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2016 palkinto myönnettiin lavastaja Marjatta Kuivastolle tilojen taituruudesta, todentuntuisista illuusioista. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Marjatta Kuivasto (s. 1954 Parkanossa) valmistui lavastajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1977. Hän on ollut kiinnitettynä Imatran teatteriin, Seinäjoen kaupunginteatteriin ja vuodesta 2000 lähtien Tampereen Teatteriin. Kuivasto on lavastanut niin puhenäytelmiä kuin musikaaleja, sekä suuria että pieniä produktioita.

Kuivasto on vieraillut useita kertoja muun muassa Ilmajoen Musiikkijuhlilla ja Kuopion Oopperassa. Hänen lavastuksiaan on nähty myös Samppalinnan Kesäteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Kuopion kaupunginteatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Tampere-talossa. Hän on vieraillut myös Yhdysvalloissa Santa Barbarassa Lit Moon Theatre Companyn Peukaloisen retket -esityksessä. Parhaillaan hän toteuttaa mm. Pyynikin kesäteatteriin Taivaan tulet -näytelmän lavastusta.

Ammattiteatterin ohessa Kuivasto on suunnitellut ja toteuttanut lavastuksia sekä muun muassa nukkeja myös harrastajaryhmien tuotantoihin. Silloin tällöin hän on suunnitellut myös pukuja.

Kuivasto on lavastanut myös kaksi elokuvaa: Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri sekä Kummeli V.

Lajityypeistä Kuivasto pitää erityisesti sadusta, fantasiasta ja kauhusta. Hänen töitään ovatkin esimerkiksi Tampereen Teatterin Saiturin joulu, Seinäjoen kaupunginteatterissa esitetty Rocky Horror Show ja Tampere-talon Kesäyön uni. Vuosien myötä häntä on kuitenkin alkanut yhä enemmän kiinnostaa suomalaisten näytelmien tuttuus ja omakohtaisuus.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto on paitsi tunnustus Marjatta Kuivaston edelleen jatkuvalle näyttämö-taiteelliselle työlle, myös kunnianosoitus lavastajan ammatille, joka helposti jää vaille ansaitsemaansa arvostusta.

Mikä lavastajaa jännittää ensi-illassa? Marjatta Kuivasto: ’En pelkää, että kulissit kaatuvat, vaan sitä miten kokonaisuus onnistuu ja miten yleisö ottaa esityksen vastaan’.

Lisätietoja:
lavastaja Marjatta Kuivasto, 050 541 7084, marjatta.kuivasto(a)tampereenteatteri.fi
Pirkanmaan rahaston puheenjohtaja Esa Halme, 040 500 3531, esa.halme(a)pirkanmaa.fi
Pirkanmaan rahaston asiamies Silja Minkkinen-Poikolainen, 050 385 7610, silja.minkkinen-poikolainen(a)skr.fi