15.02.2023

Puhekupla

Puhekupla: tieteen ja taiteen keinoin maahanmuuttodialogia edistämässä -tilaisuus

3.3.2023, Oodi-kirjasto (Helsinki)

Osallistavaa teatteria ja tutkimusta maahanmuuttoaiheista - huutelua tuopin takaa vai aitoa dialogia? 

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Puhekupla-projektista!

Tiedettä ja taidetta yhdistäneen Puhekupla-projektin loppuseminaari – tai vähintäänkin jonkinlainen välitilinpäätös – järjestetään perjantaina 3.3.2023 klo 12:30–16:30 Helsingissä Oodi-kirjaston tapahtumatila Kuutiossa (2. kerros). Tila on esteetön. 

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen 1.3.2023 mennessä: https://link.webropol.com/s/puhekupla. Tilaisuuteen mahtuu noin 45 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Kolmesta yhteiskuntatieteilijästä ja kolmesta esitystaiteen ammattilaisesta koostuva Puhekupla-kollektiivi toimi aktiivisesti vuosina 2017–2019 järjestäen soveltavan teatterin lähestymistapoihin pohjautuvia tilaisuuksia lähiöbaareissa, kirjastoissa ja ikäihmisten palvelutaloissa. Tilaisuuksien teemana olivat maahanmuuttoon ja eri ihmisryhmien yhteiseloon liittyvät kysymykset, joita lähestyttiin erityisesti syrjinnän ja rasismin teemojen näkökulmista. Tilaisuuksissa pyrittiin osallistavan teatterin keinoin rakentamaan yhteisen keskustelun tilaa mielipiteitä voimakkaasti jakavasta aiheesta. Projektissa yhdistyi osallistava teatteri, taide- ja tiedeaktivismi ja tutkimus. 

Tule kuulemaan…

  • Syntyikö dialogia vai pelkkää huutelua tuopin takaa?  
  • Mikä yllätti, järkytti ja herkisti tekijät?
  • Miten osallistavaa teatteria voi käyttää yhteiskunnalliseen keskusteluun kutsujana? 
  • Minkälaista tutkimustietoa tällaisessa prosessissa voi tuottaa? 
  • Miten tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyö sujui? 
  • Mitä tekisimme nyt toisin?

Tilaisuudessa Puhekupla-kollektiivin jäsenet Sirkku Varjonen, Emma Nortio, Sanna Ryynänen, Pinja Hahtola, Jenni Urpilainen ja Niina Hosiasluoma esittelevät projektia ja siitä kertyneitä kokemuksia. Puhekupla-tapahtumakonseptista sekä laajemmin tiede- ja taideaktivismin mahdollisuuksista, rajoituksista ja vaaranpaikoista keskustellaan yhdessä kutsuttujen asiantuntijoiden, projektipäällikkö ja antirasismin asiantuntija Mona Eidin, kulttuuriantropologi-yliopistotutkija Pekka Tuomisen ja Koneen Säätiön tiede- ja taiderahoituksen johtaja Kalle Korhosen kanssa. Tilaisuus päättyy yhteiseen keskusteluun yleisön kanssa. 

Ohjelma: 
12:30 - 14:00 Puhekupla-projekti esittäytyy (osio myös striimataan - osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille torstaina 2.3.2023) 
14:00 - 14:30 tauko
14:30 - 16:30 paneelikeskustelu ja yhteistä keskustelua yleisön kanssa

Puhekupla-projektin rahoitti ja tilaisuuden järjestämisen mahdollistaa Koneen Säätiö. 

Lisätietoja Sanna Ryynäseltä: sanna.ryynanen(at)uef.fi

Tapahtuma Facebookissa

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Ilmoitukset