15.11.2017

Pelastetaan äiti

Quo Vadiksen monikielinen esitysperhe ottaa maailman haltuun

Viro on kieli numero yhdeksän. Teatteri Quo Vadiksen esitys Pelastetaan äiti saa 18.11.2017 ensi-iltansa Helsingissä, tällä kertaa viron kielellä. Martin markkinoilla ensi-iltaan tulevan Pelastetaan äidin näyttelijä on Anna Korolainen, kansainvälisen koulutuksen saanut taiteilija, joka taitaa myös viron kielen. Näytelmän on suomesta viroksi kääntänyt Katrin Hammer.

Otso Kauton ja Markku Hoikkalan käsikirjoittama teos on visuaalinen seikkailusatu pienestä tytöstä, joka pelastaa äitinsä Sinisen kynsistä. Pelastetaan äiti on esitysperhe, jota alettiin esittää jo vuonna 2006. Esitystä tilataan kiertueille eri puolilla maailmaa tai keikoille Suomessa. Vironkielistä esitystä alettiin valmistaa Tuglas-seuran tilauksesta. Teoksesta on valmiina entuudestaan suomen, ruotsin, englannin, espanjan, ranskan, saksan, Italian ja venäjän versiot.

Parhaillaan Quo Vadis suunnittelee paitsi kiertuetta Viroon, myös esitysvientiä Italiaan. Esityksessä on rooli yhdellä näyttelijällä, mutta myös Nina Mansikan luomalla pukulavastuksella. Tätä on teetetty tuplat, koska esitys kiertää yhtäaikaa monessa paikassa.

Samaan aikaan virolaisen "äidin" kanssa pyörii esitysversio Ruotsissa, ja hiljattain helsinkiläisessä päiväkodissa nähtiin Mama espanjaksi. Ruotsiksi näyttelee Kolina van den Berg, espanjaksi Minerva Kautto. Monikielinen Teatteri Quo Vadis pyrkii esityksellään saavuttamaan lapsiyleisön niin maailmalla kuin monikulttuurisessa Suomessakin.

 

(TINFO 15.11.2017)