16.06.2022

Compagnie à: La Conquête (Valloitus). Kuva: Jef Rabillon

SAMPO Festivaali 2022

Helsinki täyttyy nukketeatterin kansainvälisistä ammattilaisista 24.-28.8.2022!

Kuudetta kertaa järjestettävän kansainvälisen festivaalin ohjelma on laaja ja monipuolinen, lankamarioneteista esineteatterin kautta muovailuvahaan.

SAMPO Festivaali esittelee ylpeänä kolme ranskalaista aikuisten nukketeatteriesitystä. Teoksissa käsitellään ajankohtaisia teemoja: vierautta, ulkopuolisuutta ja pelkoa tuntematonta kohtaan, mutta myös rohkeutta ja sanavalmiutta uuden edessä! Kaikki kolme esitystä nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa:
Compagnie à tuo Helsinkiin esityksensä La Conquête (Valloitus), Compagnie Bakéliten esitys on nimeltään Envahisseurs (Tunkeutujat) ja Cie la Cour Singuliere esittää Tire-toi de mon herbe Bambi! (Pois ruohikoltani, Bambi!).

SAMPO Festivaalilla nähdään myös Nukketeatteri PikkuKulkurin kantaesityksen MATA-MII – Sokerileipurin seikkailut, turkkilaista kansanperinnettä Karagöz-varjonukkien muodossa, sekä mullistavaa, 4D-tekniikkaa hyödyntävän nukketeatterinäyttelyn Puppets 4.0 Saksan Bochumista. VR-lasit päähän ja seikkailu nukketeatterin maailmaan voi alkaa!

Festivaaleilla päästään kurkistamaan kahden teoksen kulissien taakse, kun Work in Progress - kokonaisuutemme avautuu yleisölle. Ensimmäinen, Da Da Sur, on Nukketeatteri Sampon omaa tuotantoa ja toisen – Ariadne aus Crete – tuo SAMPO Festarille Kuuma Ankanpoikanen -ryhmä, jonka edellinen teos FUNNY oli valtava yleisö- ja arvostelumenestys.

Keskustelutilaisuudet ja workshopit ovat kiinteä osa SAMPO Festivaalin ohjelmistoa, ja tänä vuonna ammattilaisille ja muille kiinnostuneille suunnattua ohjelmaa on runsaasti. Kolmikulman puistossa nähdään useita ulkoilmatapahtumia ja Sampon tiloissa kokoontuu festivaaliklubi keskusteluineen. Nukketeatteri Sampon järjestämä SAMPO Festivaali tavoittaa nyt ensimmäistä kertaa katsojia myös Helsingin ulkopuolelta. Teatteri Avoimet Ovet, Annantalo ja Teatteri ILMI Ö ovat tälläkin kertaa mukana yhteistyökumppaneina. Uusia paikkoja ovat mm. Cinema Orion, Sellosali Espoossa, Kulttuurikeskus Stoa Helsingin Itäkeskuksessa ja Lilla Villan Sipoossa.

Nukketeatterin ammattilaisille

Nukketeatterin ammattilaisille ja muille alasta kiinnostuneille festivaalin aikana järjestetään Merja Pöyhösen vetämä kaksipäiväinen Masterclass otsikolla Elää ja antaa toisten elää sekä Suomen Uniman organisoima keskustelutilaisuus Puhetta nukeista 4.

Kansainvälisiä nukketeatterin ja visuaalisen teatterin sekä inklusiivisuuden asiantuntijoita saapuu SAMPO Festivaalin aikana järjestettävään seminaariin, jonka teemana on Diversity and accessibility in Nordic Puppetry. Seminaariin liittyy myös moninaisuusagentti Arlene Tuckerin vetämä työpaja.

Seminaari: Diversity in Nordic Puppet Theatre – Annantalon auditorio Ke 24.8. klo 10.30-12.30. Vapaa pääsy.

Seminaariin liittyvä työpaja – Arlene Tucker –Annantalon auditorio Ke 24.8. klo 13.30-15.30. Hinta 10€, ennakkoilmoittautuminen.

Puhetta nukeista 4 / Suomen Unima ry – Annantalon auditorio pe 26.8. klo 13-14.30. Vapaa pääsy.

Masterclass – Elää ja antaa toisten elää – Merja Pöyhönen. Annantalo, teatteriluokka La 27.8. & Su 28.8. klo 10-13 / ennakkoilmoittautuminen. Hinta: 90€ sisältäen lipun Ariadne aus Crete -esitykseen ja lounaan Nukketeatteri Sampossa


Yhteistyökumppaneitamme ovat myös Helsingin kaupunki ja Goethe Institut Finnland. SAMPO Festivaali on Helsinki Festivalin ystäväfestivaali ja Finland Festivalsin jäsen.

Festivaalin koko ohjelma löytyy nettisivulta sampofestival.fi.

Tiedotamme festivaalin suunnitelmista myös Facebookissa @sampofestivaali

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan nukketeatterin moni-ilmeiseen maailmaan!

Tiedustelut:
Tiedottaja-tuottaja Anna Martikainen, 020 735 2231
anna.martikainen@nukketeatterisampo.fi
Nukketeatteri Sampo, Erottajankatu 7, 00130 Helsinki
p. 020 735 2235, toimisto@nukketeatterisampo.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat Työpajat