04.06.2024

SAMPO 2024

Kansainvälisen SAMPO nukketeatterifestivaalin kaikki esitykset julkaistu

 Valikoima kiinnostavimpia visuaalisen teatterin helmiä Helsingissä 28.8.-1.9.2024

Vauvat avaavat festivaalin!

Vauvoille suunnattu kotimainen kantaesitys Babygonia avaa festivaalin Annantalolla keskiviikkona 28.8.2024 kello 10. Pienimmät saapuvat esitykseen kuin kuninkaalliset, vaunuissa seurueensa saattelemina. Esityksen maailmassa on lupa kulkea rohkeasti esityksen virran mukana tai sitä vastaan, voi katsella kuinka tila muuttuu, osallistua, tunnustella tai vain olla ja kuunnella ääniä ympärillään.

Annantalolla nähdään myös tšekkiläisen Terén-kollektiivin esityksen ja installaation välimaastoon sijoittuva teos Pieniä vierailuja/Little Visitors (Návštva), jossa yleisö pääsee tutustumaan läheisesti kasviväreihin ja niillä maalaamiseen, eläimiin, sieniin ja uniolentoihin. Sanaton esitys on kurkistus yleisiin ja yksinkertaisiin asioihin, jotka lähemmin katsoen puhuvat ihmeiden kielellä.

Ranskalainen Compagnie Bakélite tuo näyttämölle absurdeja tarinoita esityksissään L’ amour du risque ja Star Show, joista ensimmäinen on ravintolaan sijoittuva baletti robottipölynimureille ja toisessa matkataan pioneerien jalanjäljissä rohkeasti avaruuteen – mutta minne?

Ranskasta tulee myös festivaalin suurin esitys, Kulttuurikeskus Stoan Teatterisalissa nähtävä Les ombres portées -ryhmän varjoteatteria ja sirkusaiheita yhdistävä Natchav, joka käsittelee toiseuden, vierauden ja vapauden teemoja. Valon ja varjon magiikan ja elävän musiikin kautta Natchav (”mene pois, juokse karkuun” romanikielellä) kertoo yhteiskunnan marginaaliin sijoittuvan tarinan, jossa kaksi pohjimmiltaan vastakkaista maailmaa sekoittuvat - sirkus ja vankila. Stoan aulassa on festivaalin ajan esityksen tekemisestä kertova näyttely.

Stoassa nähdään myös slovenialaisen Ljubljanan nukketeatterin (Lutkovno gledališe Ljulbjana) varjon ja valon elementeillä leikkivä esitys Tunnel, jossa kohdataan pelkoja ja löydetään rohkeutta leikkisyyden ja eri aistien kautta. LGL tuo Helsinkiin myös aikuisille suunnatun teoksen Session Bulgakov, joka on saanut inspiraationsa Mihail Bulgakovin romaanista Saatana saapuu Moskovaan. Fragmentaarinen romaanirekonstruktio yhdistää assosiaatiot nykypäivän pakkomielteisestä maailmasta Jokamiehen traagisuuteen ongelmineen, pelkoineen ja haluineen.

Taikaa ja sukupolvien runoutta
Festivaalin ohjelmassa on esityksiä kahdelta israelilaiselta taiteilijalta. Ornan Braierin taianomainen esitys Tailor Made/Räätälin taikaseikkailu, jossa yhdistyvät nukketeatteri, esineteatteri, tekstiilit ja musiikki, on suunnattu perheille. Aikuisten ohjelmassa nähdään Michal Svironin esitys Carte Blanche, joka yhdistää kuvataiteen maailman teatterin maailmaan luoden ainutlaatuista visuaalista kieltä. Runous, tuska ja huumori kietoutuvat sukupolvia yhdistäväksi langaksi, johtaen ikuisen kysymyksen äärelle: mitä meille on jätetty ja mitä jää jäljelle?

Kotimaisia tekijöitä edustavat Teatteri Mukamas esityksellä JuhlapäiväPikku-Aasin Nukketeatteri teoksella My name is Charlie ja TEHDAS Teatteri menestysteoksella Angelika ja kuumat paikatNukketeatteri Sampon ohjelmistosta festivaalilla nähdään Pipu ja keväällä ensi-iltansa saanut Kani ja ihmeellinen pilvi.

SAMPO Festivaali on Suomen suurin nukketeatteritapahtuma, jota järjestää Nukketeatteri Sampo.

Ohjelmassa on esityksiä sekä lapsille että aikuisille, elävää musiikkia, vauvateatteria, sirkusta, absurdia minimalismia ja suuren näyttämön varjoteatteria. Suurin osa festivaalin esityksistä on sanattomia ja perustuu visuaaliseen kieleen, esineiden leikkiin ja musiikillisiin elementteihin, joten niiden ymmärtäminen ei ole kiinni puhutun kielen ymmärtämisestä. SAMPO Festivaali tarjoaa myös näyttelyjä, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja.

Festivaalin ohjelmisto ja lisätietoa tapahtumasta löytyy osoitteesta sampofestival.fi.
Lippuja festivaalille voi ostaa verkkosivujen kautta ja paikan päältä Nukketeatteri Samposta, Erottajankatu 7.

Lipunmyynti on avoinna kesäkuun loppuun saakka (ti-pe klo 9.30-16.30) ja jälleen elokuun alusta alkaen.

Lisätietoja
Tiedottaja-tuottaja Anna Martikainen, 020 735 2235, anna.martikainen@nukketeatterisampo.fi
Festivaalin taiteellinen johtaja Iivo Baric, 020 735 2233, ivo.baric@sampofestival.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat