16.08.2021

Sampo festivaali 2021

SAMPO 2021 Festivaali toteutuu!

SAMPO Festivaali järjestetään viidettä kertaa 25.-29.8.2021

Uusista koronarajoituksista huolimatta nukketeatterifestivaali on päätetty toteuttaa suunnitellusti. Kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin esityksiin mahtuu korkeintaan 25 katsojaa, osassa tiloista vähemmän. Huolehdimme turvallisuudesta tarkasti. Kattavat ohjeet löytyvät festivaalin nettisivuilta.

Esityksistä suuri osa on maksuttomia ja ne toteutetaan ulkona Kolmikulman puistossa, Erottajanaukiolla ja Tervasaaressa.

Kansainvälisiä vierailijoita festivaalilla

Festivaalilla nähdään kolme ulkomaista nukketeatteriesitystä, joista kaksi on suunnattu lapsille ja yksi aikuisille. Puolalaisen Teatr Lalek Pleciugan esitys Kołysanki Północy – Tuutulauluja pohjoisesta ei ole tyypillinen esitys eikä tyypillinen konsertti, vaan musiikillinen tapaaminen lapsille, vanhemmille ja isovanhemmille. Marta Łągiewkan innovatiivinen teos perustuu perinteisiin puolalaisiin ja pohjoisiin kehtolauluihin uusina sovituksina. Esitys sopii koko perheelle ja nähdään Annantalolla.

Slovenialainen Matija Solce on vieraillut SAMPO Festivaalilla useita kertoja aiemmin. Tällä kertaa hänen Teatro Matita -ryhmänsä tuo Helsinkiin kaksi esitystä, joista Being don Quichotte - ”kahden miehen ja yhden nuken show” on suunnattu aikuisille.  Tragikomedia kertoo onnettomasta nukketeatterintekijästä, jolla on vain yksi marionetti eikä näyttämöä – ja teatterinjohtaja haluaa rakentaa kaupallista hittiä. Esitys laajenee nukketeatterista fyysiseen teatteriin, commedia dell´arteen ja surrealismiin. Esitys nähdään Nukketeatteri Sampossa.

Teatro Matitan toinen esitys on Attention, Moose! – Huomio, hirvi! joka on suunnattu yli 7-vuotiaille. Musiikillinen nukketeatteriesitys sijoittuu Lapin erämaahan, jossa hirvi yrittää paeta metsästäjää. Yksinkertainen tarina kertoo eläinten ja ihmisten välisestä ymmärryksestä ja elämän julmuudesta. Esityksen omaperäiset nuket syntyvät jokapäiväisistä esineistä ja rytmi, komedia ja improvisaatio herättävät katsojan mielikuvituksen. Tämä esitys on Tervasaaressa.

Kotimaisia esiintyjiä sisä- ja ulkotiloissa

Festivaalin ajaksi Erottajanaukiolle parkkeeraa myös Karavaaniteatteri, jossa Nukketeatteri Ofelia esittää Omituisia juttuja ja Roosa Halmeen Palikkateatterissa puiset palikat johdattavat katsojan erilaisiin maailmoihin.  Esityksiin mahtuu muutama katsoja kerrallaan.

Milla Riskun Yes I can! nähdään Kolmikulman puistossa, jossa on pitkin viikkoa myös pop-up-tyyppistä toimintaa. Annantalossa on tamperelaisen Teatteri Mukamaksen esitys Hiirulainen ja suuri seikkailu ja espoolainen Teatteri Hevosenkenkä tuo Tervasaareen Satuhahmot ihan pihalla

Festivaalin avaa 25.8.2021 Kuuman Ankanpoikasen uusi kantaesitys FUNNY – the best puppet show ever made, jonka esitykset ovat Nukketeatteri Sampossa. Funnysta nähdään Sampossa kuusi esitystä myös festivaalin jälkeen. 

Lisäksi ohjelmassa on työpajoja Teatteri ILMI Ö:n tiloissa ja ulkona, Elina Lajusen vetämiä keskusteluja nukketeatterista ja elämästä, ja Suomen Uniman järjestämä Komeetta – nukketeatterin katselmus. Festariklubi toimii Sampon Satumaisessa kahvilassa. 

Tšekkiläinen Fekete Seretlek, joka on ollut mukana SAMPO Festivaalilla useita kertoja, saapuu myös tänä vuonna Helsinkiin. Yhtyeen konsertti on Kolmikulman puistossa lauantai-iltana 28.8. 

SAMPO Festivaali tarjoaa useille esiintyjille mahdollisuuden päästä jälleen näyttämölle pitkän rajoitusajan jälkeen, ja samalla katsojille ikkunan ajankohtaisen nukketeatterin tilanteeseen. Kohtaaminen elävän taiteen äärellä on mahdollista myös korona-aikana. 

Festivaalin koko ohjelma löytyy nettisivuilta sampofestival.fi

Lippuja voi ostaa festivaalin ja Nukketeatteri Sampon yhteisestä lippukaupasta osoitteessa nukketeatterisampo.fi/esityskalenteri (ohjaus myös festivaalisivujen ohjelmaesittelyistä). 

Lippujen hinnat: 20€/15€/5€. Alennettu 15€ hinta on voimassa aikuisille suunnatuissa esityksissä opiskelijoille, eläkeläisille ja teatterialan ammattilaisille. Liput kaikkiin lastenesityksiin maksavat 15€.  Karavaaniteatterin lyhyisiin esityksiin liput maksavat 5€. 

Kaikissa festivaalin tapahtumissa huomioidaan yleisön, työntekijöiden ja esiintyjien turvallisuus: yleisömäärää rajoitetaan voimassa olevien määräysten mukaisesti korkeintaan 25 katsojaan, ja hygieniasta huolehditaan asianmukaisesti ja tarkasti suositusten mukaan. 

SAMPO Festivaalin järjestää Nukketeatteri Sampo. Yhteistyökumppaneina Helsingin kaupunki, Helsinki Festival, Annantalo, Teatteri Avoimet Ovet ja Teatteri ILMI Ö. 

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto. 

SAMPO Festivaali on Finland Festivalsin jäsen ja Helsingin Juhlaviikkojen ystäväfestivaali. 

 

Tiedustelut: 

Tiedottaja-tuottaja Anna Martikainen, 020 735 2231, anna.martikainen@nukketeatterisampo.fi

Nukketeatteri Sampo, Erottajankatu 7, 00130 Helsinki
p. 020 735 2235, toimisto@nukketeatterisampo.fi.

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat