16.05.2023
SKR:n Antti Niskasen puhe Maailma näyttämölle -tapahtumassa 27.3.2023
Hyvää iltapäivää, good afternoon!
Ensiksikin lämmin kiitos TINFOlle kutsusta ja tämän tilaisuuden järjestämisestä sekä osallistujille hyvin kiinnostavista keskusteluista ja avaavista näkökulmista. Olen Antti Niskanen ja Suomen Kulttuurirahaston edustajana paikalla. Upeaa, että olemme tänään juuri tässä ja että olemme saaneet suunnata katsetta jo seuraavaan Maailma näyttämölle -hakuun. Nyt esitellyt näytelmät alkavat heti kutkuttaa mieltä. Rehellisesti sanoen alaa aktiivisesti seuraavana ja sillä kiinteästi 30 vuotta työskennelleenä alan myös miettiä, kuka tai mitkä teatterit voisivat niihin tarttua.
Maailma näyttämölle -apurahoissa ei kutenkaan ole kyse ainoastaan siitä, että yksittäiset tekijät ja teatterit saavat uusia suomennettuja tekstejä esitettäväkseen vaan laajemmin ajateltuna näillä teksteillä on valtavan suuri merkitys oman ajattelumme ja olemisemme jäsentämiseksi tässä varsin turbulentissa ja ikävän epävakaassa maailmanatilanteessa.
Kiitos siitä, että olette osa Maailma näyttämölle -verkostoa, tartutte aiheisiin, kurkotatte eteenpäin ja avaatte oviamme ja ikkunoitamme tuoden uusia näkökulmia maailmaan. Lainaan yhtä tukimuodon ideoijaa näyttelijä Timo Torikkaa:
”Suomalainen teatteri elää tällä hetkellä näytelmäkäännösten osalta eräänlaisessa tyhjiössä eikä hengitä samaa ilmaa muun Euroopan kanssa. Suomalaiset katsojat ansaitsevat mahdollisuuden monipuolisempaan ohjelmistoon.Maailma näyttämölle-tuki johtaa toivottavasti siihen, että saamme nähdä, miten aikamme haasteita käsitellään teatterin keinoin muissa kulttuureissa”.
Haluan tulkita Timon ajatusta siihen suuntaan, että Maailma näyttämölle on yhteistä, kollektiivista ajattelua maailman tilasta ja tällä verkostolla on merkittävä osa siinä. Esitysten teemoista nousevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun meidän pitää saada muut mukaan: niin katsojat, yhteiskunnalliset vaikuttajat, poliitikot, järjestöt jne. Näin voimme vaikuttaa ja osoittaa sen, ettei taiteessa kyse ole vain ”luksusviihteestä” vaan merkittävästä kanavasta tai tavasta käsitellä maailman ilmiötä tunnetasolla, jolloin meillä on mahdollisuus saada pysyvämpiä ja pitkäkestoisempia tuloksia asioiden hahmottamiseksi.
Henkilökohtaisesti minulle Maailma näyttämölle on rakas: olen työskennellyt 30 vuotta teatterin parissa, siitä ajasta n. puolet ensin päätoimisesti näyttelijänä Seinäjoen ja Jyväskylän kaupunginteattereissa ja toisen puolikkaan Jyväskylän kaupunginteatterin yleisötyön parissa. Siksi en malta olla muistuttamatta siitä, mitä mahdollisuuksia Maailma näyttämölle -tukimuoto tarjoaa myös yleisötyön toteuttamiselle vauhdittamaan em. yhteiskunnallista keskustelua ja esitysten vaikuttavuutta. Käännettävien ja esitettävien tekstien oheen ja niiden lisäksi voidaan teattereissa suunnitella myös vaikkapa yksittäisten näytelmänteemojen käsittelemiseen tahi näytelmäkirjallisuuden kääntämiseen liittyviin merkityksiin keskittyviä tapahtumia tai projekteja.
Yhteiskunnallisen keskustelun aikaansaamiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi on välttämätöntä, että vähintäänkin koko teatterikenttä tietää ja tuntee, minkä mahdollisuuden Maailma näyttämölle -apuraha tuo. Viestintä on avainasemassa. Meillä onkin toive siitä, että saisimme tulevassa haussa ensimmäistä kierrosta enemmän hyviä hakemuksia eri puolilta Suomea, työryhmiltä, vapaan kentän toimijoilta ja kiinteistä ammattiteattereista. Siksi toivonkin, että vaikka sekä Kulttuurirahasto että TINFO tekevät sen eteen töitä, me kaikki veisimme viestiä elokuun hakuajasta jo nyt: kertokaa, levittäkää sanaa, muistutelkaa verkostoissanne ja kannustakaa hakemaan!
Lopuksi, siihen, että tämän kaltainen tukimuoto toteutuu ja että päästään tähän, missä nyt ollaan, tarvitaan hyvin monenlaista asiantuntijatyötä. Meidän on tunnistettava tarve tai ongelma, johon halutaan puuttua ja joka halutaan ratkaista. On synnytettävä idea,jolla se on mahdollista. Sitä kehitetään ja syvennetään, kunnes päästään miettimään konkreettisia ratkaisuja toteuttamiselleja päätetään siihen liittyvät kysymykset: kuka tekee, mitä tekee, milloin tekee, miten tekee jne. Toteutuakseen alkuideasta lopulliseen toteuttamismuotoonsa ja apurahapäätösten kautta aina teatterituotantojen toteutumiseen Maailma näyttämölle on vaatinut ja vaatii edelleen kymmenien ja taas kymmenien asiantuntijoiden työpanoksen. Siitä tahdon nyt erityisesti kiittää kaikkia teitä asiaan osallisia: idean alkuun saattajia, Linneaa ja TINFOn väkeä, dramaturgisia asiantuntijoita, hakijoita, hakemuksia arvioineita, SKR:n henkilökuntaa ja lopulta teitä, jotka teette tekstit eläviksi meidän katsottavaksemme.
- Antti Niskanen 27.3.2023