04.02.2021

Saamen lippu

Saamelaisten kansallispäivän verkkoseminaari

la 6.2. kello 13.00 - 15.30 Kulttuuritalo Valveella ja verkossa

Millaista on tämän päivän saamelaistaide ja millaista taidetta saamelaiset tekevät? Tule mukaan verkkoseminaariin saamelaisten kansallispäivänä 6.2. klo 13-15.30 ja kuulet lisää!

Saamelaisten kansallispäivää vietetään lauantaina 6.2. Neljän valtion alueella elävät saamelaiset juhlivat sitä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Päivä valikoitui vuonna 1917 vietetyn saamelaiskokouksen jälkeen Norjan Trondheimissa, josta alkoi valtionrajat ylittävä yhteistyö ja saamelaispolitiikan ensiaskeleet.

Oulussa Pohjoinen valokuvakeskus järjestää yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa saamelaisten kansallispäivän tapahtuman verkkoseminaarina Zoomissa. Kulttuuritalo Valveen “kisastudiossa” päivää johdattavat PVK:n tuottaja Taija Jyrkäs ja Taiken kaupunkisaamelaisuuden läänintaiteilija Milja Guttorm.

Juhlapäivän ohjelmistossa kuullaan puheenvuoroja saamelaisilta luovien alojen tekijöiltä. Päivän vieraina ovat valokuvataiteilija Marja Helander, runoilija Inger-Mari Aikio, musiikintekijä-muusikko Heli Aikio ja runoilija, väitöskirjatutkija Helga West. Seminaarin aikana katsellaan Helanderin lyhytelokuva Suodji, kuunnellaan runoja Inger-Mari Aikiolta ja Helga Westiltä ja inarinsaamelaista livđe-musiikkia Heli Aikiolta.

Päivän teemana käsitellään 1960-luvun lopulta alkanutta saamelaisrenessanssia, jossa perinteet yhdistyivät uuden ajan vaikutteisiin ja näkemyksiin. Millaista on tämän päivän saamelaistaide ja millaista taidetta saamelaiset tekevät?

Pääjärjestäjä: Pohjoinen valokuvakeskus ja Taiteen edistämiskeskus

Lue lisää ja ilmoittaudu Taiteen edistämiskeskuksen verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat Ilmoitukset