22.02.2018

Fantom Sabotanic Garden

Sabotanic Gardenin illusiosta riisuttu Mustanaamio Wienissä 

 
Monikansallinen esitystaiteen työryhmä Sabotanic Gardenin teos Fantom 23.-24.3.2018 wieniläisessä taidekeskus WUKissa. Sabotanic Gardenin perustajat, esitystaiteilija Pasi Mäkelä ja äänitaiteilija Jussi Saivo kertovat teoksen olevan psykedeelinen offbeat tulkinta Mustanaamiosta, hahmosta, jonka amerikkalainen Lee Falk loi 1930-luvulla: 
 
Sabotanic Gardenin versiossa keski-ikäinen ja eksyneen oloinen Mustanaamio kohtaa Pahan Teltan, Amazonipainijan, Pöllömiehen ja monia muita nyrjähtäneitä hahmoja – elävä musiikki, esitys- ja kuvataide sekoittuvat yhtenäiseksi tajunnan- ja liikkeen virraksi. 
 
Teatterintekijät tulkitsevat populaarikulttuurista tuttua supersankaria vastavirtaan keinoinaan off- ja ITE-taide. Sabotanic Gardenin ja avantgardisti Martin Klapperin elokuvasta Fantom (2017) nähdään osia näyttämöteoksen yhteydessä.  
 
Wienissä Sabotanic Gardenin yhteistuotantokumppani on Wiener Tanz- und Kunstbewegun, jonka taiteilijan Roland Rauschmeierin kanssa on tehty aiemmin yhteistyötä Tonttu-nimisen esityksen yhteydessä. Rauschmeier ja koreografi Anna Juren ovat Sabotanic Gardenille tärkeä linkki sen toimiessa Wienin taidekentällä. Myös prahalainen teatteri Alfred ve Dvoře on tilannut Sabotanic Gardenilta mm. Fantomin ohjelmistoonsa. 
 
Sabotanic Garden on esitystaiteilija Pasi Mäkelän ja äänitaiteilija Jussi Saivon vuonna 2007 perustama taiteen reuna-alueilta ja kaatopaikoilta ammentava omalakinen ja oman alitajuisen perinteensä innoittama monikansallinen työryhmä. 
 
  
 
(TINFO 22.2.2018)