17.01.2019

Seuraava pysäkki Luzerner Theater

Kun virolaisen tekijäkaksikon Ene-Liis Semperin ja Tiit Ojasoon ohjaukset Schuld ja Sühne tulevat ensi-iltaan 30.1.2019 Luzerner Theaterissa Sveitsissä, niiden valo- ja videosuunnittelusta on vastannut Jalostamo2 -teatterin toinen taiteellinen johtaja Petri Tuhkanen. Schuld ja Sühne ovat teospari, jotka on perustuvat Fjodor Dostojevskin Rikokseen ja rangaistukseen ja jotka yleisö pääsee halutessaan katsomaan peräjälkeen, saman illan aikana, kahdella eri näyttämöllä. Tuplaensi-iltaan tulevassa näyttämöllisessä runossa pohditaan syyllisyyttä ja kysytään globaalin moraalin ja omantunnon perään.

Viime vuoden loppuun saakka Semper ja Ojasoo luotsasivat NO99-teatteria Tallinnassa, ja teatterin viimeiseksi produktioksi jäi NO30 Narrien laiva (Kihnu Jõnn), yhteistuotanto helsinkiläisen Jalostamo2:n kanssa. Valosuunnittelija-lavastaja Petri Tuhkanen työskenteli Teatteri NO99:ssä jo ennen Narrien laivaa, parissa teoksessa, ja oli osa taiteellista työryhmää esimerkiksi teoksessa NO43 Könts (Filth), joka kiersi kymmenessä maassa eri festivaaleilla. Se esitettiin mm. Roomassa, kun Teatteri NO99:lle myönnettiin arvostettu eurooppalainen teatteripalkinto New Theatrical Realities.

Uusia esitysmuotoja hakeva Luzerner Theater on Semperin, Ojasoon ja Tuhkasen Tallinnan jälkeen seuraava yhteinen pysäkki. Esitysten dramaturgina toimii teatterin uusi taiteellinen johtaja Sandra Küpper, musiikin teoksiin tekee virolainen Jakob Juhkam.  Schuldin ja Sühnen esityskaudet Sveitsissä jatkuvat kesään saakka.

(TINFO 17.1.2019)


 

Photo: Rehearsals of the performance "Schuld" on 17th of Jan 2019. Photo: Ingo Höhn.