16.02.2022

Race Horse Company: O'DD. Kuva: Minja Kaukoniemi

Sirkuksen lumo -palkinto Race Horse Companyn teokselle O’DD

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt Sirkuksen lumo -palkinnon Race Horse Companyn teokselle O’DD ja sen taiteelliselle työryhmälle: sirkustaiteilija Rauli Dahlbergille, muusikko ja äänisuunnittelija Miro Manterelle, valosuunnittelija Jere Mönkköselle, koreografi Jarkko Mandelinille, pukusuunnittelija Tiina Valvelle, tekninen suunnittelija Eero Alavalle sekä tuottaja Antti Sunialalle. Sirkuksen lumo -palkinto 2020–21 jaettiin työryhmälle Race Horse Companyn uudessa harjoitus- ja residenssitilassa Tapanilan urheilukeskuksessa 16.2.2022.

O’DD sai ensi-iltansa lokakuussa 2020 Espoon kaupunginteatterissa. Teosta on sen jälkeen esitetty Oulussa, Helsingissä, Edinburghissa, Liettuassa, Saksassa, Puolassa ja Espoossa. Tämä eri taiteenalojen ammattilaisten välisessä saumattomassa yhteistyössä timantiksi hioutunut teos nousi korkeuksiin pandemian keskeltä kuin taiteen feenikslintu.

Rauli Dahlbergin suunnittelema ja esittämä tunnin mittainen sooloteos O’DD muodostaa koherentin kokonaisuuden ja taiteellisen timantin, jonka äärellä katsoja ällistyy paitsi valtavasta taidosta ja uskalluksesta myös teoksen syvyydestä ja näkemyksellisyydestä. Teoksen eri osa-alueet toimivat saumattomasti yhteen, niin fyysinen ja ilmaisullinen taituruus, visuaaliset elementit, kuten lavastus, valosuunnittelu ja puvut, livenä soitettu ja loopattu musiikki ja kaikista niistä tasaveroisesti kudottu teoksen dramaturgia.

Teoksessa liikutaan avaruudellisissa maisemissa ja syvissä vesissä.Tekijät ovat kirjoittaneet teoksestaan: “Esityksen lähtökohtana on ihmisen pyrkimys parempaan huomiseen uudelleensyntymien kautta: voiko ihminen koskaan aloittaa puhtaalta pöydältä, kun hän jo syntyessään on jatkumoa muulle ihmiskunnalle?” Tästä kunnianhimoisesta lähtökohdasta ja ajatuksesta käsin työryhmä on työprosessissa saavuttanut jotain ainutlaatuista. Teos jättää voimakkaita jälkikuvia katsojan mieleen ja menee katsomiskokemuksena ihon alle.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen vuodesta 2009 jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Palkintoraadissa olivat mukana toimittajat Annikki Alku, Nina Jääskeläinen, Maria Säkö sekä taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula.

Lisätietoa O’DD -teoksesta: https://www.racehorsecompany.fi/odd

 

Lisää tietoa Sirkuksen Lumo -palkinnosta Sirkuksen tiedotuskeskuksen verkkosivulta

Tiedustelut:
Sirkuksen tiedotuskeskus, kotimaan asioiden päällikkö Johanna Mäkelä, +358 50464 3203, johanna.makela@sirkusinfo.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset