01.08.2011

Sofi Oksasen Puhdistus -näytelmä menestys Washingtonissa

Sofi Oksasen kirjoittama, Suomessa jo vuonna 2007 kantaesityksensä saanut Puhdistus - näytelmä (englanniksi Purge) sai ensi-iltansa Washington DC:ssä Scena -teatterissa 9. kesäkuuta (-3.7.) 2011. Tämä oli Puhdistus -näytelmän toinen tuotanto Yhdysvalloissa. Ensimmäinen amerikkalaistuotanto sain ensi-iltansa La MaMa’ssa New Yorkissa 20. helmikuussa 2011.

Näytelmän ensi-ilta Scena Theatressa oli tasokas. Ohjaaja Robert McNamara kiitti loppuunmyydyn teatterin yleisöä suomeksi ja viroksi ja luetteli jo ennakkoon tarinan universaaleja teemoja: ”Puhdistus on yksinkertaisesti tarina rakkaudesta ja petoksesta, tarina sodasta, intohimoista, ja toisella tasolla naisen matkasta (synneistä) vapautukseen toivottomalta vaikuttavassa maailmassa.

Ohjaaja kertoi lisänneensä näytelmän ensimmäiseen osaan sotilaita vahvistamaan vaikutelmaa konkreettisuudesta. Näyttämön taustalle heijastetut vuosiluvut ja tapahtumapaikat auttoivat eri aikatasojen ja tapahtumapaikkojen seuraamista.
Lavastus oli toteutettu pelkistetyn onnistuneesti avoimella ja korotetulla näyttämöllä, vain taustakulis-sien avulla.  Ohjelmalehtiseen oli selvennetty Viron viime vuosisadan historian tapahtumia ja keskeisiä historiallisia henkilöitä ja sanastoa.

Erityisen kiitoksen ansaitsi kuitenkin näyttelijätyö. Varmoja roolitöitä olivat englantia venäläisellä aksentilla puhuneet Stan Wronka Pashana ja Admand Sindoni Lavrentina ja sotilaina. Eric Lucas Martinin roolissa näytteli erehtymättömästi. Nuorta Aliidea näytellyt Irina Koval ja Hansia näytellyt Lee Ordeman valheen ja pakoilun alla elävänä virolaisena pariskuntana sopivat rooleihinsa uskottavasti.
Kenties vakuuttavimman roolityön teki vaikeaa menneisyyttä mukanaan kantavaa vanhaa Aliidea näytellyt kokenut Kerry Waters. Samoin kiitokset ansaitsee Colleen Delany, joka parhaansa mukaan pyrki vastaamaan kovia kokeneen ja jahdatun Zaran vaikeaan ja epätasaiseen rooliin.

Tuotantoa tukivat Suomen ja Viron Washingtonin suurlähetystöt. Suomen ja Viron suurlähetystöt tukivat näytelmän produktiota ja järjestivät ensi-illassa vastaanoton, johon kumpienkin maiden lähettiläät osallistuivat. Suomen suurlähettiläs Pekka Lintu ja Viron suurlähettiläs Väinö Reinart puhuivat esityksen jälkeisellä vastaanotolla näytelmän kansainvälisestä menestyksestä ja sen tulevaisuuden näkymistä, mm. oopperaksi säveltämisestä.

Näytelmän ensi-ilta oli loppuunmyyty ja muutkin esitykset myivät erittäin hyvin; yli 900 katsojaa näki Washingtonissa Puhdistuksen.

Laaja median kiinnostus ja kirjoittelu on ollut myönteistä ja kiinnostavaa.

Washington Post huomioi näytelmän jo kesäkuun 3. päivä pitkällä ennakkojutulla, otsikolla Scena Theatre imports ’Purge’ by the ’Gothic Finn,’ Sofi Oksanen. Raymond M. Lanen kirjoittama artikkeli kuvailee lyhyesti näytelmän alkutilanteen ja juonen. Artikkeli keskittyy kirjailija ja näytelmäkirjailija Oksaseen, jota kuvaillaan sanoilla ”hardly a household name in America, she’s hot stuff in Europe”.

Artikkeli kuvailee Oksasen ulkonäköä ja vaatetusta sekä hänen ihailijapiirejään. Artikkelin mukaan Oksasen rocktähden aura osin johtuu hänen roolistaan suosittuna kolumnistina ja mediaesiintyjänä.  Myös Oksasen julkiseen keskusteluun nostamansa biseksuaalisuus ja syömishäiriö ovat nostaneet kirjailijan profiilia. Tässä artikkeli viittaa kirjailijan aikaisempiin romaaneihin Stalinin lehmät ja Baby Jane.

Artikkeliin sisältyvässä haastattelussa Oksanen kertaa kokemuksiaan teatteriopinnoistaan ja siitä, miten hän on valinnut ja löytänyt neuvostoaikakauden teostensa aiheeksi. ”Teokseni pakottaa muistamaan, että pidimmepä siitä tai emme, poliittisella diskurssilla on vaikutuksensa siihen, mitä tapahtuu maailmassa, ja sitä painoa me kannamme sukupolvien ajan”, Oksanen sanoo haastattelussa. ”Kaikki pelkäävät kommunisteja ja natseja – jokainen, tiedostivat ja myönsivät he sitä tai eivät.”

Lähde: Suomen suurlähetystö, Washington