16.05.2011

Suomalainen nykyteatteri esittäytyi Ruotsissa

Suomalainen nykyteatteri esittäytyi Ruotsin teatteribiennaalissa Gävlessä

Ruotsin teatteribiennaalissa 12.-15.5. oli yhtenä teemana Suomi ja ruotsalais-suomalainen teatteriyhteistyö. Snellmanin päivän Suomi-ohjelmaan kuului seminaari Suomen ja Ruotsin välisestä teatteriyhteistyöstä, paneelikeskustelu suomalaisesta nykyteatterista sekä illalla suomenruotsalaista nykydraamaa lukutapahtumana esitellyt DramaSlam.

Paneelikeskustelussa oli mukana ruotsalaisia ja suomalaisia teatterinjohtajia ja -tekijöitä, jotka pohtivat suomalaisen nykyteatterin erityispiirteitä ruotsalaisesta näkökulmasta. Suomalaista nykyteatteria luonnehdittiin hyvin fyysiseksi sekä yhtäältä realistiseksi kansanteatteriksi mutta toisaalta jopa avantgardistiseksi. Kokonaiskuva on siis sangen monimuotoinen, minkä nähtiin eroavan Ruotsissa usein vallitsevasta konsensushengestä. Suomalaiselle nykyteatterille on tyypillistä myös se, että näytelmäkirjailijat usein ohjaavat omat teoksensa.

Keskustelua herätti myös molempien maiden poliittinen tilanne, jonka teatterintekijät kokivat kuitenkin jopa inspiroivaksi: uhka tuo lisää virtaa ja kirkastaa tavoitteita. Teatterin tehtävä on muuttaa maailmaa ja hyvä esitys voi vaikuttaa asenteisiin enemmän kuin paraskaan suvaitsevaisuuskampanja, totesivat panelistit.

Näyttämötaidealan ammattilaiset kokoontuvat joka toinen vuosi Ruotsin teatteriunionin järjestämään teatteribiennaaliin. Tänä vuonna viisipäiväinen tapahtuma järjestettiin Gävlessä. Suomalaisesta teemakokonaisuudesta vastasivat TINFO – Teatterin tiedotuskeskus, Teatterikeskus, Labbet ja Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus yhteistyössä ruotsalaisen Riksteaternin kanssa.