10.10.2022

Quo Vadis & Réplika Teatro: Lo que tiembla y casi danza. Kuva: Krista Mäkinen.

Suomalais-espanjalainen yhteistuotanto ensi-iltaan Madridissa

Tärisee, lähes tanssii / Lo que tiembla y casi danza on monikielinen, musiikkia, videota ja liikettä yhdistelevä fragmentaarinen näyttämöteos, joka tutkii kielen valtaa ja etsii todellisuutta sanojen takana. Teos on kansainvälinen yhteistyö suomalaisen Teatteri Quo Vadiksen ja espanjalaisen Réplika Teatron välillä. Esitykset Madridissa 7.–16.10.2022.

Tärisee, lähes tanssii  (Lo que tiembla y casi danza) -teoksen lähtökohtana on ollut puolalaisen taiteilijan ja filosofin Stanisław Ignacy Witkiewiczin (Witkacy) taiteellinen ajattelu. Realismin marssiessa teatteriin 1900-luvun alussa Witkacy halusi palauttaa teatteriin mysteerin, joka hänen mielestään voitiin paljastaa vain luonnonvastaisella logiikalla. Ihmisen sulautuminen koneiston, mekaanisen järjen, osaksi oli Witkacyn suurimpia pelkoja.

Todellisuutemme on verbaalinen rakennelma, kielen varaan pystytetty fiktiivinen teos, jonka avulla ihminen on hahmottanut ja hallinnut maailmaansa pitkään. Witkacyn näytelmät tavoittivat jotain oleellista nyky-yhteiskunnan luonteesta: hänen näytelmiensä henkilöt tiedostivat olevansa näyttämöllä – olemme osa esittävää yhteiskuntaa. Todellisuutemme muodostuu kuvista, kuvien tulkinnasta, uutismateriaalista, epäluotettavasta informaatiosta. Emme enää hallitse sanojen määrää ja merkityksiä, olemme luovuttaneet niiden vallan pois.

Tärisee, lähes tanssii etsii todellisuutta fiktion, lavasteiden ja identiteettien takaa. Teoksen nimi kysyy voisivatko tärinä ja epävarmuus olla tie uuteen ilmaisuun, josta aito tanssi ja ehkä luonto voisivat päästä tihkumaan läpi. Löytyykö tekoälyn irrationaalisuudesta vastaus, vai olemmeko vain digitaalisen mekanisaation kohteita ja tuotteita – Witkacyn painajaisuni?

Tärisee, lähes tanssii on Quo Vadikselle taiteellisesti askel uuteen suuntaan ja myös osa Kielilaboratorioksi nimettyä hanketta, jossa Quo Vadis keskittyy kielen, kielten ja kommunikaation mahdollisuuksiin näyttämöllä.

Molempien teattereiden työtapana on lähestyä aihetta näyttämöltä käsin, improvisaatioiden ja harjoitteiden kautta. Prosessia on viety eteenpäin residensseissä Suomessa ja kolmen viikon intensiivijaksolla Madridissa ennen ensi-iltaa. Teos kuuluu Tampereen Työväen Teatterin residenssiohjelmaan ja nähdään TTT:ssä maaliskuussa 2023. Esityksen valmistamista ovat tukeneet myös Taike, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Comunidad de Madrid ja Acción Cultural Española.

  

TYÖRYHMÄ

Työryhmä koostuu molempien teattereiden jäsenistä. Réplika Teatron Mikolaj Bielski ohjaa näytelmän. Näyttelijöitä on mukana molemmista teattereista, esityskielet ovat suomi, espanja ja englanti. Suomesta esiintyjinä nähdään Quo Vadiksen taiteellinen johtaja Minerva Kautto ja näyttelijä Maija Rissanen

Ohjaus, konsepti ja visuaalinen suunnittelu / Mikolaj Bielski
Dramaturgia / Mikolaj Bielski, Miguel Deblas
Dramaturginen apu / María Velasco
Tekstit / Mikolaj Bielski, Miguel Deblas, OpenAI, Työryhmä, María Velasco
Sävellys, muusikko / Víctor Heitzmann
Näyttämöllä / Miguel Deblas, Celeste González, Jesús Irimia, Minerva Kautto, Maija Rissanen
Valo- ja videosuunnittelu / David Benito
Tekninen vastaava / David Benito 
Valo- ja videoteknikko / George Marinov
Ääniteknikko / Alberto Úbeda
Järjestäjä / Carmen Menager
Tuottaja / Krista Mäkinen
Yhteistuotanto / Teatteri Quo Vadis ja Réplika Teatro

  

LISÄTIEDOT 

Krista Mäkinen, tuottaja, Teatteri Quo Vadis

krista.quovadis@gmail.com

https://quovadis.fi/