02.08.2023

From Start to Finnish

Suomalaisia Edinburghin Fringe Festivaalilla

From Start to Finnish esittelee suomalaista esittävää taidetta Edinburgh Fringe -festivaalilla Skotlannissa.

In English

Edinburgh Fringe Festival järjestetään joka elokuu Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa. From start to Finnish vastaa kasvaneeseen kiinnostukseen suomalaista ja pohjoismaista esittävää taidetta kohtaan esittelemällä menestyksekkäitä suomalaisia ​​taiteilijoita ja töitä. From Start to Finnish on vuonna 2011 perustettu Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Ace Productionin toteuttama yhteistyökonsepti. 

From Start to Finnish -showcaseohjelma Edinburghin Fringe festivaalilla 2.-27.8.2023:

Them by Spindrift
Insomniac’s Fable by Agit-Cirk
Chevalier – Hobbyhorse Circus by Race Horse Company
A Couple of Humans by Tanssiteatteri Tsuumi / Tsuumi Dance Theatre


Teatteri Spindrift tuo palkitun “THEM” -esityksensä osaksi Suomen showcasea yhteistyössä From Start To Finnish -projektin kanssa

Toksista maskuliinisuutta fyysisen teatterin keinoin käsittelevä “THEM” nähdään elokuun ajan Pleasance-teatterin ohjelmistossa Edinburgh Fringe -festivaalilla osana From Start To Finnish -showcasea. Muut showcaseen osallistuvat esityksen ovat Tanssiteatteri Tsuumin “A Couple of Humans”, Race Horse Companyn “Chevalier” ja Agit-Cirk -nykysirkusryhmän “Insomniac’s Fable”.

“THEM” on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut esitys, jossa neljä naista Suomesta ja Islannista sukeltavat miesten maailmaan ja käsittelevät ja pohtivat toksista maskuliinisuutta. Tekijät kertovat miesten tarinoita rakkaudesta, isistä, seksuaalisuudesta, väkivallasta, ylpeydestä ja pelosta, sekä siitä, kun itkeminen ei enää ole mahdollista. Vierailemalla toisten ihmisten elämässä naiset yrittävät ymmärtää itseään maailmassa, jonka rakenteet ei ole heitä varten.

Esitys on seitsemän vuoden prosessin tulos ja sitä varten on haastateltu kymmeniä eri taustaisia miehiä lukuisista eri maista. Esitys on kiertänyt Pohjoismaissa ja Isossa-Britanniassa ja se on voittanut Nordic Fringe Networkin erityispalkinnon, parhaan ensemblen palkinnon Reykjavik Fringe -festivaalilla ja yleisön suosikki -palkinnon Göteborgin fringe-festivaalilla.

Spindrift viettää vuonna 2023 10-vuotisjuhliaan. Rose Bruford Collegen alumnien perustama ryhmä on laajentunut kymmenen vuoden aikana ympäri Pohjoismaita ulottuvaksi seitsemän näyttelijän kollektiiviksi. Ryhmä on valmistanut useita esityksiä ja työpajoja sekä paikallisille että kansainvälisille yleisöille. Teatteri Spindrift työskentelee kehollisesti esiintyjälähtöisesti ja ryhmän työ kumpuaa uteliaisuudesta ihmisyyttä ja ihmismieltä kohtaan. Ryhmän teoksissa seikkaillaan unenomaisten maailmojen ja äärimmäisen rehellisyyden välillä. Spindriftin toiminnan perustana on hierarkiattomuus ja feminismi niin taiteen sisällöissä kuin työskentelytavoissa. Tällä hetkellä Spindriftiin kuuluvat sen näyttelijät ja taiteelliset johtajat Sólveig Eva (IS), Outi Ikonen (FIN), Bergdís Júlía Jóhannsdóttir (IS), Anna Korolainen Crevier (FIN), Henriette Kristensen (NOR), Marjo Lahti (FIN) sekä Tinna Thorvalds Önnudóttir (IS).

Lisätietoa “THEM” -esityksestä ja Spindriftistä

spindrifttheatre@gmail.com

Marjo Lahti: +358 50 590 8751 & Anna Korolainen Crevier: +358 50 575 0650