16.03.2022

Kantaesityspalkinto Lapin ylioppilasteatterille

Suomen Harrastajateatteriliiton Kantaesityspalkinto 2022 Lapin ylioppilasteatterille

Vuoden 2022 Kantaesityspalkinnon saajaksi on valittu Lapin ylioppilasteatterin näytelmäteksti Haltija-Keiju-Merenneito-maailman-vahvin-tyttö. Näytelmän on kirjoittanut Maiju Saikkonen ja se on saanut ensi-iltansa Rovaniemellä 31.1.2021. Valinnan teki helsinkiläinen näyttelijä, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Misa Palander.

Suomen Harrastajateatteriliitto jakaa vuosittain Kantaesityspalkinnon. Kantaesityspalkinnon tarkoituksena on kannustaa näyttämöitä tuottamaan uusia kotimaisia näytelmätekstejä. Palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja se myönnetään näytelmän esittäneelle teatterille. Palkinto perustuu näytelmätekstiin, ei itse esitykseen. Tekstin pitää olla kirjoitettu näytelmäksi – se ei siis voi olla dramatisointi, eikä käännös muusta kielestä.

Misa Palander kertoi tämän vuoden valintaprosessista seuraavaa:

Lukijana ajatukseni kulki suurin piirtein näin. ”Jaahas. Tämä on lastennäytelmä. Ahaa, tämä ei todellakaan ole lapsille. Minä tunnistan nämä hetket. Tässä päähenkilössä on voimaa ja rosoisuutta. Tämä on enemmän esitysteksti kuin näytelmä. Tässä on menty metsään ja tultu sieltä hakattujen halkojen kanssa takaisin. Tämä on riemukas, rehellinen ja omintakeinen. Teksti ei turhia kumartele, mutta ei se myöskään tarkoituksellisesti pyllistele. Tämä on kaukana oikeaoppisuudesta ja juuri se tekee tästä niin mieleenpainuvan. Tämän täytyy olla vahvan ihmisen kirjoittama. Luettuani en kuule enää lasien kilinää, sillä valintani kohdistui sinuun.”

Kantaesityspalkinnon valitsijan tehtävä vei minut riemukkaalle, mutta myös koskettavalle matkalle suomalaisen kansankomedian, lastennäytelmien ja revyyn maailmaan, unohtamatta vaikeita, ihmisen eloon liittyviä aiheita, ilmastokriisiä unohtamatta. Tekstien aiheet vaihtelivat kevyestä hassuttelusta tosielämän tragedioiden näyttämösovituksiin. Valinta ei ollut helppo, koska genrejä on vaikea asettaa rinnakkain.

Valitsijan jakkara oli minulle myös kaksijakoinen. En usko, että taidetta voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Se mikä toiselle on koskettavaa ja liikuttaa sisintä, voi tuntua toisesta vieraalta tai epäuskottavalta. Aivan yhtälailla komedia, joka on lajina vaativista vaativin, saattaa naurattaa yhtä, kun toinen ei ihan ymmärrä mille tässä nauretaan.

Lopulta valinta piti tehdä kolmen hyvin erilaisen tekstin väliltä, joita kaikkia kuitenkin yhdisti yksi ja sama asia: ne kumpusivat joko eläneen tai vielä elävän henkilön kokemuksista. Yhden kirjoittaja perkasi elämää ja sen kipukohtia, toinen vanhemman naisen muistoja ja kolmas koko kansan tunteman hahmon mielenmaisemaan pureutuen. Ohjaajana olisin voinut tarttua näistä teksteistä mihin tahansa.
Mutta millä perustein valita voittaja? Lopulta päädyin yksinkertaisimpaan: voittajaksi valikoitui teksti, jonka kirjoittajaa parhaiten ymmärsin ja joka kosketti minua rosoisuudellaan. Taide on kuitenkin yhteisöllisyytensä lisäksi subjektiivista. Taide on aina kokijansa mittaista.

Lämmin kiitos SHT:lle, kun pyysitte minut tähän avartavaan ja innostavaan tehtävään. Ja näinä kulttuurille erityisen vaikeina aikoina, nostan maljan kaikille, jotka jaksavat sanoittaa ympäröivää maailmaa meille muille koettaviksi. Toivottavasti pian voimme palata näyttämöille esittämään. Meidän teatteria rakastava kansamme tarvitsee sitä.

Helsingissä
7.2.2022
Misa Palander

Katso video palkinnon luovutuksesta täältä: https://youtu.be/O5a4ryZrVmk

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset