01.02.2023

Ilves-teatteri: Rikki. Kuva: Jessica Salo.

Suomen Harrastajateatteriliiton Kantaesityspalkinto 2023 on myönnetty Ilves-Teatterille

Näyttelijä, ohjaaja käsikirjoittaja Niina Lahtinen on valinnut vuoden 2023 Kantaesityspalkinnon saajan. Palkinto menee Ilves-Teatterille näytelmästä Rikki. Näytelmän on kirjoittanut Jessica Salo.

-Oli ihana lukea ja huomata, että ihmiset kirjoittavat. Omia muisteloitaan, arvostamiensa hahmojen historiaa, kotipaikkakuntalaisten historiaa, läheisten tapahtumia, mielikuvituksensa sepitettä. Kertovat, että tämä kiinnostaa minua, näin minä koen, mitä ajatuksia se sinussa herättää, kertoo Lahtinen valintaurakastaan. Lahtinen kiitteli myös näytelmätekstien ja -kirjoittajien monimuotoisuutta.

-Kirjoittajia löytyy ympäri Suomea, ja he ovat kaikki aivan erilaisia ja kaikenlaisia kirjoittajia sekä näytelmiä tarvitaan. Hakijoissa oli nuoria kirjoittajia, vanhoja, selvästi kokeneita ja sitten vasta aloittelevia. Koska taidetta on lähtökohtaisestikin vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, päätin valita voittajan ihan henkilökohtaisella koskettavuudella.

NIINA LAHTINEN VALITSI VOITTAJAN SEURAAVIN PERUSTEIN:

Rikki oli minulle henkilökohtaisin, koskettavin ja piti minua otteessaan alusta loppuun. Se oli selkeästi erilainen ja raikkaasti erottuva, ollen silti tunnistettava ja koskettava. Näytelmä kertoo suomalaissukujen kommunikointivaikeudesta, joka koskettaa minua hyvin henkilökohtaisella tasolla, varsinkin näin joulun aikaan.

Loppumaton ketjutettu vaikeus olla toisen kanssa. Suojaksi rakennettu kylmyys, joka jäädyttää seuraavatkin sukupolvet mykkyyteen. Kaikki se katkeruus, puhumattomuus ja loputon surullisuus.
Mutta parasta oli näytelmän lähtökohtainen idea eli se, että mykkää äitiä esittää nukke. Ja kaiken sen mykkyyden sisällä, tai tässä tapauksessa nukettajana, on sielu, jolla on tunteet ja muistot ja kaikki ne syyt, jonka takia henkilö on sellainen möykky kuin on. Sielu haluaisi kontaktia, sitä osaamatta.

Ylipäätään minulle oli kiehtova ja itselleni ennennäkemätön ajatus nukesta ruumiina ja nukettajasta sieluna. Nukke kuolemaa lähestyvänä ja vähäpuheisena vanhuksena yhdistettynä hoitajan eläväiseen höpöttelyyn oli todella hieno ja koskettava ratkaisu. Näytelmä oli monitasoinen, ennen kaikkea vereslihaisesti henkilökohtainen. Mutta myös ajankohtainen ja yhteiskunnallinen käsitellessään suomalaisen vanhuksen kuolemaa laitoksessa ja kaukana sukulaisista. Pidin näytelmän tiiviistä muodosta, olen tunnetusti lyhyen formaatin ystävä. Musiikin käyttö ja puheetta ilmaiseminen ansaitsee myös kiitokseni.

Niina Lahtinen antoi myös erityismaininnan Sumppi – Älä elämää pelkää (Taidekoulu Estradi) esityksen työryhmälle rohkeudesta käsitellä taiteen keinoin yhden ryhmäläisen poismenoa. Näytelmä oli koskettava, tärkeä ja voimaannuttava.

Suomen Harrastajateatteriliiton vuosittain jakama Kantaesityspalkinto jaettiin tällä kertaa vuonna 2022 kantaesitettyjen näytelmien kesken. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 26. Palkinnon suuruus on 1000€ ja se jaetaan näytelmätekstin toteuttaneelle teatterille.

Katso video palkinnon jakamistilaisuudesta täältä: https://youtu.be/ySjWDu_TIs4

Ilves-teatterin verkkosivut

Lisätietoa Rikki -näytelmästä

Uutinen Suomen Harrastajateatterin verkkosivulla

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset