17.03.2021

Sunklo 1946

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry täyttää 100 vuotta

Näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien asioita ajava yhdistys täyttää 100 vuotta historiallisen kovina aikoina – jäsenille jopa kolmen miljoonan euron koronatappiot

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto (Sunklo) perustettiin sata vuotta sitten ajamaan draamakirjailijoiden oikeuksia. Uusi Suomi kertoi tuoreeltaan vuonna 1921, mihin liittoa tarvitaan: ”On muodostumassa jonkinlaiseksi urheiluksi tekijäpalkkion tilittämättä jättäminen". Lehden mukaan uuden liiton piti estää "nykyinen varkainviljelys.” Sadassa vuodessa on menty eteenpäin. Teatterit tilittävät nykyisin tunnollisesti tekijänoikeusmaksut esittämistään näytelmistä.

Sunklo aloittaa merkkivuotensa 17.3. koronarajoitusten keskellä. Pandemiavuosi on ollut poikkeuksellisen vaikeaa aikaa näytelmäkirjailijoille, jotka saavat palkkionsa rojalteina lipunmyynnistä vasta, kun näytelmiä esitetään. Korona on sulkenut teatterit ja tekijänoikeuspalkkiot ovat jääneet saamatta.

Sunklon arvion mukaan tulonmenetykset kotimaisille draamakirjailijoille ovat tähän mennessä olleet noin kolme miljoonaa euroa.

– Valtio on korvannut teattereille menetettyjä tuloja, mutta tuki ei ole valunut näytelmäkirjailijoille, jotka ovat yhtä lailla menettäneet rajoitusten takia lipputulonsa. Kotimainen näytelmä on kuitenkin suuri syy sille, miksi teatterit ovat ylipäätään olemassa, sanoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Sami Keski-Vähälä.

Sunklo vaihtoi nimensä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:ksi vuonna 2012, ja edistää nykyisin myös elokuvia ja tv-sarjoja tekevien käsikirjoittajien etuja. Heidän talouteensa korona ei ole iskenyt yhtä kovaa. Tv-draama elää nousukiitoa ja sarjoja on tehty myös pandemian aikana. Työsarkaa riittää silti: Sunklon laskelmien mukaan suomalaisten käsikirjoittajien palkkiot ovat vain murto-osa pohjoismaisten kollegoiden tuloista.

– Jos halutaan koukuttaa katsoja kahdeksaksi tunniksi ja viideksi jatkokaudeksi ruudun eteen, se tapahtuu tarinan eikä erikoistehosteiden avulla. Suomessa tv-sarjojen budjetit ovat kasvaneet viime vuosina. Lisärahaa on suunnattu kuvausvaiheeseen ja jälkituotantoon mutta ei käsikirjoittamiseen. Olisi tärkeää nostaa merkittävästi myös suomalaisia käsikirjoitusbudjetteja, jotta työtä voitaisiin tehdä yhtä pitkäjänteisesti kuin muissa Pohjoismaissa, sanoo Sunklon toiminnanjohtaja Sonia Meltti.

Merkkivuosi käynnistyy yhdistyksen hallituksen juhlakokouksella 17. maaliskuuta. Se järjestetään koronarajoitusten vuoksi videopalaverina. Sataa vuotta juhlistetaan vuoden aikana muun muassa Kotimaisen näytelmän festivaalilla, jonka järjestelyissä Sunklo on mukana sekä Lea- ja Sylvi-palkinnoilla. Jos koronarajoitukset sallivat, varsinainen 100-vuotisjuhla pidetään marraskuussa perinteisenä kasvokkain tapahtuvana tapaamisena.

Lisätietoja:

– Sami Keski-Vähälä, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry, 0400-294 194, samikeskivahala@gmail.com

– Sonia Meltti, toiminnanjohtaja, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry, 044-760 4263, sonia.meltti@sunklo.fi

 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto

– Perustava kokous järjestettiin 6.3.1921, rekisteriin yhdistys kirjattiin 17.3.1921

– Ensimmäisen hallituksen puheenjohtaja oli Kaarle Halme ja sihteeri Artturi Järviluoma.

– Jäsenistöön ovat kuuluneet mm. Maria Jotuni, Eino Leino, Mika Waltari ja Hella Wuolijoki.

– Nimi vaihtui Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:ksi 2012.

– Edistää jäsentensä ammatillisia, tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja.

– Yhdistyksessä on nykyisin 568 käsikirjottaja- ja näytelmäkirjailijajäsentä.

– Yhdistyksellä on Näytelmät.fi-palvelu. Sinne on talletettu 5813 kotimaista näytelmää, joiden oikeuksia Sunklo valvoo.