18.01.2023
Vuoden Teatteri 2023 -palkintofinalistit valittu!
Uutinen Suomen Teatterit ry:n verkkosivulla
Suomen Teatterit ry palkitsee Vuoden Teatteri 2023 -palkinnolla suomalaisen vakiintuneen esittävän taiteen organisaation, joka on erityisen ansioitunut esimerkiksi toimimalla vastuullisena työyhteisönä, kehittämällä aktiivisesti yleisösuhdettaan, olemalla merkittävä tekijä omassa toimintaympäristössään tai tekemällä muun merkittävän kehittämisteon. Raati valitsi kahdenkymmenen ehdokkaan joukosta Vuoden Teatteri 2023 -finalisteiksi Carl Knif Companyn, Oulun teatterin sekä Red Nose Companyn.
Suomen Teatterit ry on vuodesta 1996 lähtien jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa. Palkinnon kriteereitä uudistettiin vuonna 2022 vastaamaan esittävän taiteen organisaatioiden toimintaa ja kiinnittämällä huomiota muun muassa korona-ajan jälkeisiin haasteisiin. Ehdotuksia Vuoden Teatteriksi tuli ilahduttavan runsaasti ja monet hakijoista täyttivät uudistetut kriteerit. Finalistit valinneen raadin mukaan kaikki kolme valittua ehdokasta panostavat hyvinvoivaan työyhteisöön sekä kehittävät määrätietoisesti ja kokonaisvaltaisesti toimintaansa.
Tämän vuoden finalistit ovat osallistavia ja monimuotoisia teoksia tuottava helsinkiläinen nykytanssiryhmä Carl Knif Company, muutoskykyinen ja uuden äärellä oleva Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri Oulun teatteri sekä omaleimaiseen teatteriklovneriaan erikoistunut kiertueteatteri Red Nose Company. Onnea finalisteille!
Raadin perustelut:
Carl Knif Company
Raati valitsi Carl Knif Companyn Vuoden Teatteri 2023 -finalistiksi, sillä se katsoi ryhmän edistävän esittävän taiteen kentän monimuotoisuutta ja olevan malliesimerkki koreografijohtoisesta ryhmästä, jossa menestyksekkään taiteellisen toiminnan lisäksi on määrätietoisesti kehitetty ja vaalittu avointa, ryhmän jäseniä osallistavaa ja luottamuksellista työskentelyilmapiiriä. Carl Knif Companyn toiminta kiinnittyy ja avautuu rohkeasti ja vaikuttavasti yhteiskuntaan sekä vahvistamalla taiteilijayhteisöä että osallistamalla yleisöjä. Carl Knifin Hengitys-Katse-Tila -metodi on luotu soveltumaan kaikille liikeilmaisusta kiinnostuneille iästä ja taustasta riippumatta. Ryhmän laaja-alainen yhteistyö useiden kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa viestii kunnianhimoisesta ja eteenpäinkatsovasta organisaatiosta. Lisäksi Carl Knif Company on onnistunut pienenä toimijana työllistämään pitkäjänteisesti suuren määrän freelancereita, ja myös korona-aikana ryhmällä oli tahto ja taito pitää toiminta käynnissä. Carl Knif Companyn viimeaikainen panostus toiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen on raadin mukaan tuottanut tulosta ja selvästi edesauttanut sen menestystä.
Oulun teatteri
Raati valitsi Oulun teatterin Vuoden Teatteri 2023 -finalistiksi painottaen teatterin olevan elävä esimerkki siitä, miten lyhyessäkin ajassa voidaan saada aikaan suuri muutos. Oulun teatteri on osoittanut, että teatteria voidaan kehittää pandemiasta, rahoituskriisistä, yt-neuvotteluista tai myrskyssä irronneesta katosta huolimatta. Kahden vuoden aikana Oulun teatteri on kehittänyt taiteellista ohjelmistoaan, teatterin tekemisen tapoja sekä taiteellisen työn johtamisen periaatteita. Hyvään johtamiseen ja hyvinvoivaan työyhteisöön panostaminen näkyy myös ulospäin. Yksittäisenä kehittämistekona raati nosti esiin yksiosaisen työpäivän käyttöönottokokeilun, jonka voidaan nähdä jopa mullistavan teatterikentän käytäntöjä. Oulun teatterin harkittu ohjelmisto, yhteisölliset projektit sekä uudet toimintamallit ja yhteistyökumppanit tekevät teatterista mielenkiintoisen ja antavat aktiivisen ja eteenpäin menevän vaikutelman. Paikallisuus ja pohjoinen ulottuvuus on huomioitu toiminnassa hienosti ja oululaiset on osallistettu mukaan toimintaan. Teatterin henkistä toimintaympäristöä on onnistuttu laajentamaan. Raati kannustaa jatkamaan hienosti alkanutta kehittämistyötä.
Red Nose Company
Raati nosti Red Nose Companyn Vuoden Teatteri 2023 -finalistiksi kehuen ryhmän kasvutarinaa ainutlaatuisen ja tunnistettavan genren luomisessa sekä pitkäjänteistä työtä, jota on tehty omaan asiaan uskoen. Ryhmän esityksissä on vahva yhteiskunnallinen aspekti ja niistä välittyy aihepiireihin paneutuminen. Esitykset ovat löytäneet oman yleisönsä niin aikuis- kuin koululaiskatsojien joukossa ja yleisösuhdetta ylläpidetään monipuolisesti yleisötyön eri muodoilla. Yleisöpohjaa pyritään myös aktiivisesti laajentamaan esimerkiksi digitaalisten kanavien avulla. Red Nose Companyn sisältölähtöinen brändi läpäisee taitavasti kaiken toiminnan ja ryhmä on raadin mukaan malliesimerkki siitä, miten kiertueteatteri voi parhaimmillaan toimia 2020-luvulla. Ryhmän resurssit ja ohjelmisto vaikuttavat olevan hienosti tasapainossa ja useat yhteistyötahot niin kotimaassa kuin ulkomailla viestivät toimivasta kumppanuudesta. Red Nose Companyn kevyt hallintomalli näyttää toimivan tehokkaasti ja työntekijät tuntuvat viihtyvän hyvin työyhteisössä. Valtionosuuden piiriin nousemisen myötä raati kannustaa vahvistamaan toiminnan rakenteita ketteryyttä kadottamatta.
Palkintofinalistit valitsi raati, jonka jäseniä ovat Suomen Teatterit ry:n hallituksen jäsenet, Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas ja Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi sekä Suomen Teatterinjohtajaliiton hallituksen jäsen, Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen. Voittajan valitsee kirjailija, taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen. Vuoden Teatteri 2023 -palkinto jaetaan muiden esittävän taiteen alan palkintojen kanssa Helsingissä Q-teatterissa pidettävässä Thalia-juhlassa maanantaina 27.3.2023.
***
Kolmen finalistin lisäksi raati antaa ekoteko-kunniamaininnan Tampereen Komediateatterille teatterirakennuksen ekologisuudesta (mm. maalämmön käyttö, aurinkopaneelien tuottama lisäsähkö, ledivalot, kierrätyspisteet) ja esimerkillisestä kestävän kehityksen huomioimisesta toiminnassaan.
Finalistien verkkosivut:
Lisätietoja:
Tiina Piispa
viestintä- ja yhteyspäällikkö
tiina.piispa@suomenteatterit.fi
p. 040 542 7281