31.03.2022

Kemin kaupunginteatteri. Kuva Nina Susi.

Suomen Teatterit ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry: Kemin kaupunginteatteria ja kaupunginorkesteria ei tule lakkauttaa

Kannanotto Suomen Teatterit ry:n verkkosivulla

Jos teatterin ja orkesterin toiminta ajetaan alas, menettää Kemi vuosittain noin miljoona euroa esittävälle taiteelle osoitettuja valtionosuuksia. Kerran lakkautettua teatteria tai orkesteria on erittäin vaikeaa saada takaisin.

Suomen Teatterit ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry ovat hyvin huolissaan Kemin kaupungin suunnitelmasta ajaa alas kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin toiminta. Sekä teatterin että orkesterin lakkauttamista ehdotetaan Kemin hyvinvointialan talouden tasapainottamisohjelmassa, jota kaupungin hyvinvointilautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina 22.3.2022.

Taide ja kulttuuri lisäävät ihmisten hyvinvointia ja vahvistavat kykyä oppia. Paikallisesti tuotettu kulttuuri vahvistaa yhteisöllisyyttä ja lisää alueellista veto- ja pitovoimaa. Kulttuurilaitosten lakkauttamisen myötä katoaisi myös kaikki niistä saatava sellainen hyöty, jota on vaikea mitata euroissa. Se taas todennäköisesti aiheuttaa lisäkustannuksia jollakin muulla budjettirivillä.

Kemin kaupunginteatteri ja kaupunginorkesteri ovat molemmat esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän piirissä ja valtio rahoittaa teatteria vuosittain 737 087 eurolla ja orkesteria 233 581 eurolla. Esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmä uudistui vuoden 2022 alussa. Sekä teatteri että orkesteri hyväksyttiin valtionosuusrahoituksen piiriin toistaiseksi voimassa olevalla päätöksellä eli molemmat saivat kuuden vuoden mittaisen rahoituspäätöksen valtiolta. Uudistetun järjestelmän päätöksissä huomioitiin esittävän taiteen monipuolisuus ja palveluiden valtakunnallinen ja alueellinen saatavuus ja saavutettavuus.

Kemin kaupunki suunnittelee nyt kulttuurilaitosten toiminnan alasajoa, vaikka se tarkoittaisi esittävän taiteen valtionosuuksien katoamista kaupungin kassasta. Taloudellisesti haastavassa tilanteessa oleva Kemi menettäisi yhteensä lähes miljoona euroa valtion kulttuurille osoittamaa rahoitusta.

Jos teatterin tai orkesterin kaltainen kaupungin kulttuurilaitos kerran ajetaan alas, sen takaisin saaminen myöhemmin on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta. Teatterin ja orkesterin mukana kaupungista eivät katoa vain niille osoitetut valtionosuuseurot. Lakkauttamisen mukana katoaisivat lukuisten ammattilaisten työpaikat ja kulttuuritoiminnan tuottamat välilliset hyödyt elinkeinoelämälle.

Päätös tuhoaisi Kemin kulttuurielämän ja aiheuttaisi huomattavasti suurempia menetyksiä kuin mitä lyhytnäköiset budjettilaskelmat antavat ymmärtää.

 

Me Suomen Teatterit ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry pyydämme teitä Kemin kaupungin päättäjät säästämään Kemin kaupunginteatterin ja Kemin kaupunginorkesterin lakkautukselta. Ilman taidetta ja kulttuuria ei ole tulevaisuutta.

 

Kaisa Paavolainen, toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry

Charlotta Kivistö, vt. toiminnanjohtaja
Suomen Sinfoniaorkesterit ry

Voit tukea Kemin kaupunginteatteria ja -orkesteria allekirjoittamalla tämän adressin.

 

Kuva: Nina Susi

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset Kannanotot