13.10.2021

Unsplash Alvaro Serrano

Suomen Teatterit ry:n avoin kirje hallitukselle: vielä on mahdollisuus pelastaa kulttuurialojen rahoitus!

Suomen Teatterit ry on 13.10.2021 lähettänyt taide- ja kulttuurialaa uhkaavien rahoitusleikkausten perumista koskevan avoimen kirjeen hallituksen viisikolle.

Arvoisa pääministeri Sanna Marin,
Arvoisat ministeri Annika Saarikko, ministeri Maria Ohisalo, ministeri Li Andersson ja ministeri Anna-Maja Henriksson

Koronakriisistä kärsineen taide- ja kulttuurialan perusrahoitusta uhkaavat valtion rahoituksen leikkaukset vuosina 2022 ja 2023. Hallituksella ja eduskunnalla on vielä mahdollisuus pelastaa kulttuurialojen rahoitus ja turvata alan työpaikat.

Veikkauksen tuottojen laskun vajaan kompensoinnin takia rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitettuja taide- ja kulttuurialoja uhkaa 18,4 milj. euron leikkaus ensi vuoden budjetissa. Suomen Teatterit ry edustaa suomalaisia valtionosuusteattereita ja esittävän taiteen toimijoita, joiden rahoitus on kohtuullisen turvattu vuoden 2022 budjetissa esittävän taiteen valtionosuusuudistuksen toimeenpanoon varatun lisärahoituksen ansiosta. Tulevat leikkaukset uhkaavat kuitenkin esittävän taiteen osalta muun muassa kansallisia taidelaitoksia, kuten Kansallisteatteria ja -oopperaa, vapaan kentän ryhmiä ja alan freelancereita. Myös esittävän taiteen alan tiedotuskeskukset ja järjestöt joutuvat laajojen leikkausten kohteeksi.

Taide- ja kulttuuriala on yksi pahimmin koronakriisistä kärsineistä aloista ja toiminta on ollut 1,5 vuotta lähes kokonaan estetty rajoitusten vuoksi. On täysin kohtuutonta, että koronan lyömää kenttää lyödään nyt vielä leikkauksilla perusrahoitukseen. Työvoimavaltaisella taide- ja kulttuurialalla leikkaukset tulevat johtamaan suoraan henkilöstön vähennyksiin tilanteessa, jossa koronan aiheuttamia haavoja on vasta alettu paikata ja monet freelancerit ovat edelleen rajoitusten pitkien vaikutusten vuoksi vailla työtä.

Rahoituksen vajauksesta kertoneille poliiseille löytyi 30 milj. euron lisärahoitus ja verotuloja on nyt kerrottu kertyvän 1,5 miljardia enemmän kuin aiemmin uskottiin. Näiden viestien jälkeen taide- ja kulttuurialan työntekijät ja organisaatiot eivät voi uskoa, ettei valtiolla olisi varaa meidän rahoituksemme turvaamiseen. Kyse on poliittisista valinnoista ja alamme taloudellisen, sosiaalisen ja ihmisten hyvinvointia vahvistavan arvon ymmärtämisestä.

Suomella ei ole varaa leikata koronan ja rajoitusten kurittamalta alaltamme. Kriisin jälkeiset leikkaukset aiheuttaisivat taide- ja kulttuuritoimijoille pitkäkestoisia ja pysyviä vaurioita. Taide- ja kulttuurialojen nykyinen tukitaso on säilytettävä vähintään ennallaan vuonna 2022, vaikka oikeastaan tarvitsisimme lisärahoitusta kriisistä selviämiseen ja alan jälleenrakennukseen. Pyydämme, että hallitus ja eduskunta peruvat nyt alaa uhkaavan 18,4 milj. € leikkauksen osana syksyn budjettikäsittelyä.

Suomen Teatterit ry:n ja koko taide- ja kulttuurialan puolesta,

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry

Kuva: Álvaro Serrano / Unsplash
 

Lue myös SHTL:n ja TNL:n kannanotto

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset Kannanotot