08.03.2013

TINFO jakoi kolme teatterialan palkintoa

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut kolme palkintoa teatterialalla ansioituneille. Nämä kolme palkintoa ovat vuoden parhaalle esitykselle jaettava Thalia-palkinto, Silmänkääntäjä-palkinto ja TINFO-palkinto.

Thalia-palkinto 2013 myönnettiin Nukketeatteri Sampon esitykselle Tulintu, joka on yhdessä 12-17-vuotiaiden kanssa tehty musiikillinen tulinukketeos. Tulilinnussa on poikkeuksellisen omintakeisella tavalla selätetty ne ongelmat, joita nuorten saavuttamiseen liitetään. Esityksessä käytetään sellaista kieltä ja toimintatapaa, joka tulee lähelle osallistujia ja yleisöä. Palkinnon saajan valinnut säveltäjä Jorma Panula: ”Tulilinnussa musiikki on ylläpitävä elementti. Hieno aihe, joka ulkoilmassa on jännittävä ja improvisaatioon innostavaa. Nuorilla on potentiaalia vaikka kuinka mittaviin suorituksiin. Varjoteatteria, nukketeatteria, sadunkerrontaa. Niistä viriää improvisointi, joka vie luovuuteen. Luotan heihin.

Perinteisellä Silmänkääntäjä-palkinnolla palkitaan teatterilainen, joka on omassa tehtävässään vaikuttanut ilahduttavasti teatterin esitystoimintaan ja laatuun. Silmänkääntäjän 2013 sai Turun Kaupunginteatterin suuren näyttämön näyttämötekninen henkilökunta. Palkintoperusteluissa sanotaan: ”Tämä nyt palkittava tekijä ei katsojille yleensä näy (…) Kun sataa hiekkaa, kun seinät kaatuvat ilta illan jälkeen, on takana näkymättömissä aina näyttämötekniikan väkeä. Jos näyttämöllä on täytetty lehmä, jonka silmiä pitää kääntää, he sen tekevät kirjaimellisesti!

TINFO-palkinto 2013 myönnettiin Maria Säkölle sisukkaasta, aktiivisesta ja kunnianhimoisesta toiminnastaan teatterikriitikkona. Raati perustelee: ”Maria Säkö on osaava teatterikriitikko, joka seuraa uteliaana teatteri- ja esityskentän tuoreimpia ilmiöitä ja esittelee niitä laajalle lukijakunnalle. Hän tuo esiin uusia, nuoria tekijöitä usein ensimmäisenä. Maria fanittaa teatteria lajina ja paljastaa teksteissään rakkautensa taiteenalaa kohtaan, mutta ei lähde mukaan populismiin, vaan säilyttää esitysanalyysin asettaen tarkastelemansa esitykset kontekstiinsa ja pohtien niiden yhteiskunnallisia merkityksiä.

Kunkin palkinnon valintaprosessiin kuului esiraati, ja lisäksi Thalia-palkinnolle oli valittu diktaattori, joka esiraadin ehdotuksista valitsi vuoden esityksen.

TINFO julkisti vuoden palkintojen saajat alan juhlatapahtumassa Thalia-gaalassa Seinäjoen kaupunginteatterissa 10.3.2013. Gaalassa otettuja kuvia voi ottaa käyttöön, ja niitä löytyy: http://www.flickr.com/photos/thaliagaala

Lisätietoja palkinnoista ja aikaisempien vuosien palkituista löytyy TINFO-verkkosivuilta.