TINFO-apuraha näytelmien ja tekstitysten kääntämiseen

TINFO-apuraha käännöstyöhön

In English

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuodelle 2023 yhteensä 22 000 euroa jaettavaksi näytelmien ja dramatisointien (alkuperäisteoksen tulee olla suomalainen) sekä esitysten tekstitysten kääntämiseen. Vuoden viimeinen hakuaika umpeutuu 12.11.2023.

TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöstyöhön. Apurahaa on mahdollisuus saada myös esitysten tekstitysten kääntämiseen. Mikäli haetaan apurahaa tekstityksen kääntämiseen, se pitää mainita hakemuksessa.

TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaraati kokoontuu vuosittain neljä kertaa.

Apurahan hakeminen

Apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla. Käännettävien näytelmien valinta perustuu vertaisarviointiin. 

Mikäli käännöshankkeeseen liittyy esitystuotanto tai suunnitteilla olevan produktion aiesopimus, TINFO-apuraha voi olla vain osa käännöksen rahoitusta. Esittävän teatterin tai festivaalin asemalla kohdemaassa on merkitystä apurahaa myönnettäessä.  

Käännösapurahan saaminen ei edellytä tekstin kantaesitystä Suomessa. TINFO-apurahalla halutaan olla myös tukemassa nuoria näytelmäkirjailijoita ja sellaisten suomalaisten teosten kääntämistä, joita ei aiemmin ole välitetty jollekin muulle kielelle.

TINFO-apurahaa haetaan oheisella lomakkeella. Hakijoina voivat olla esimerkiksi näytelmäkirjailijat, agentuurit, teatterit, festivaalit tai kääntäjät. TINFO-apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. 

Kääntäjän pitää olla äidinkielinen sen kielen käyttäjä (tai muuten natiivitasoinen kielitaidoltaan), jolle hän kääntää. Edellytämme kääntäjältä aiempaa kokemusta kirjallisuuden kääntämisestä, mielellään myös näytelmien kääntämisestä. Muulle kuin äidinkielisen ja ammattitaitoisen näytelmäkääntäjän käyttämiselle tulee esittää erikseen perustelu hakemuksessa. Arvion kääntäjän pätevyydestä tekee raati saamiensa tietojen pohjalta.

TINFO-apurahaa ei voida myöntää käännöstyöhön takautuvasti eikä keskeneräisen näytelmätekstin kääntämiseen. Myöskään raakakäännöksen syntymistä ei voida tukea, vaan TINFO-apuraha on tarkoitettu viimeistellyn kirjallisen käännöksen työstämiseen.

Katso aiemmin myönnetyt apurahat

TINFO-apurahaa koskevat usein kysytyt kysymykset

TINFO ei jaa apurahoja käännettyjen näytelmien julkaisemiseen antologioissa tms. Painettuihin julkaisuihin on edelleen mahdollisuus hakea apurahaa Kirjallisuuden vientikeskuksen (FILI) kautta.

HUOM. Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistuksen mukaisesti TINFO tekee jaettavien käännösapurahojen saajien kanssa sopimuksen apurahan käytöstä, valvonnasta ja ehdoista. Apuraha voidaan maksaa vasta, kun sopimus on tehty.

Käännöksen tulee valmistua viimeistään kuusi (6) kuukautta myönteisen apurahapäätöksen jälkeen.

Täytä ja lähetä oheinen hakulomake. Hakemuksen liitteet (huom. pakolliset: alkukielinen näytelmä, kirjailijan/agentuurin suostumus sekä kääntäjän cv) lähetetään hakulomakkeen mukana.

TINFO-apurahaa koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen haku@tinfo.fi

Täytä hakemus Webropol-lomakkeella tästä linkistä

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Apurahat Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät Ilmoitukset Uutiset Avoimet haut