01.08.2022

Tampereen Teatterikesä. 4 Floors of Whores: niXXXavuori. Kuva Sara Forsius.

TINFO kohtauttaa Tampereen Teatterikesässä

Pohjoisen Euroopan suurimmaksi ja pitkäikäisimmäksi ammattiteatterifestivaaliksi itseään kuvaava Tampereen Teatterikesä tuo teatterin lavoille kotimaisen teatterin ajankohtaisimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä vierailuja ympäri maailman. Teatterin lisäksi ohjelmistossa on tanssiteatteria ja nykysirkusta.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on kutsunut Teatterikesään pienen joukon ulkomaisia festivaalijohtajia, jotka tutustuvat suomalaisiin teatterintekijöihin ja esityksiin sekä pääohjelmistoon neljän päivän ajan. Pääohjelmisto muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Esitysvalinnoista vastaa festivaalin taiteellinen johtoryhmä, teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja näyttelijä-ohjaaja Tanjalotta Räikkä. TINFOn kanssa järjestettävä ulkomaisten vieraiden ohjelma on nimeltään Future Is Present (FIP).

Tämän kesäiset kutsuvieraamme ovat kiinnostuneita – esitysten lisäksi – yhteistyöstä suomalaisten teatterintekijöiden kanssa. Virolainen Märt Meos on vuonna 2014 perustetun Vaba Lava -näyttämön (Tallinna ja Narva) toiminnanjohtaja. Norjalainen Harald T. Rosenstrøm vastaa Vaba Lavan kuratoiduista tuotannoista. Aaron Wright on englantilaisen Fierce-festivaalin (Birmingham) taiteellinen johtaja, kuraattori ja tuottaja. Fierce on kutsunut lokakuiselle festivaalilleen Toisissa tiloissa -kollektiivin.

Roman Pawłowski on varsovalainen teatterikuraattori, näytelmäkirjailija ja toimittaja. Hän vastaa TR Warszawassa muun muassa kehittämishankkeista. TR Warszawa esittää puolalaisten ajankohtaisten näytelmien ja tekstien lisäksi myös uutta ulkomaista draamaa ja on järjestänyt näyttämöllään Baltian alueen teatterikatselmuksen.

Hieman lyhyemmän ajan FIP-ohjelmaa seuraa Ragnheiður Skúladóttir, joka on islantilainen teatteriohjaaja ja norjalaisen Festspillene i Nord-Norge / Arctic Arts -festivaalin taiteellinen johtaja. Hän on ollut perustamassa Lókal-festivaalia Reykjavikiin ja toiminut Islannin teatterikorkeakoulun dekaanina.

Suomalaista teatteri- ja esitystaidekenttää tiiviisti seuraava Bek Berger on australialainen kuraattori, esitystaiteilija ja luova tuottaja. Hän on johtanut New Theatre Institute of Latvia -järjestöä vuodesta 2021, ja toimii myös latvialaisen Homo Novus -festivaalin taiteellisena johtajana. Festivaali järjestetään seuraavan kerran syyskuussa, jolloin Latviassa nähdään muun muassa yhteistuotantoja kuopiolaisen ANTI-festivaalin kanssa sekä suomalaisen WAUHAUS-kollektiivin Flashdance.

Teatterikesä kestää yhteensä seitsemän päivää ja kuusi yötä. Festivaalin aikana järjestetään myös erilaisia työpajoja, seminaareja, keskusteluja ja tapaamisia.

Lisätietoa ohjelmistosta: https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto

Lue myös: Tampereen Teatterikesän tiedote 28.7.2022

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Festivaalit Tapahtumat Uutiset