10.01.2013

TINFO-tiedote 1 / 10.1.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA

HAKUJA

APURAHOJA

TYÖPAIKKOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


KUNNOTTOMAT KANSALAISET

Vuoden vaihtuessa meille annettiin uusi käsite oleskeluyhteiskunta. Ei kai meillä olla palaamassa 1800-luvun köyhäinhoitokeskusteluun? Oli ”kunniallisia” ja ”kunniattomia” köyhiä, kunnon kansalaisia ja ”kunnottomia”.  Siveettömyydestä, juoppoudesta ja saamattomuudestahan se köyhyys johtui. 

Meneekö tämä ihan kuin 1800-luvulla, jolloin kansalaisuuden piiriin haluttiin toki koko kansa sisällyttää, mutta ei sinne kansaa sellaisenaan voitu kelpuuttaa. Sitä piti kasvattaa.  Nyt kansalaisia kurmuutetaan.

Hyvä että korpifilosofi Konsta Pylkkänen on palannut teatteriin, ja kauan eläköön myös Putkinotkon Juutas Käkriäinen.

ME, NE JA VETÄYTYMINEN – SUOMI HYYTÄÄ

Ei riitä, että Suomi on maa, jossa erilaisia voi tuuppia, sylkeä ja herjata. Suomi on myös maa, jossa aikuisten rasismin kohteiksi joutuvat lapset. Eikä kukaan tee mitään. Tartuin Pelastakaa lapset ry:n runsas vuosi sitten julkaisemaan kirjaan R-sana – Kirja rasismista ja siihen puuttumisesta.

Suomi on yhdenmukaisuuden ja samanmielisyyden luvattu maa, samanmielisten luomien lukuisten näkymättömien normistojen mukaan rakentunut. Ollaan kyllä verkostoissa ja sosiaalistakin pääomaa on – kiitos kansalaisyhteiskunnan perinnön.  Yhteisöllinen on helppo olla, samanmielisten yhteisössä.  Toisella puolella on sitten yhdenmukaisuuden paine ja ulossulkeminen. Ulossulkemisessa me olemme mestareita. Mitä vähemmän me kohtaamme erilaisia ihmisiä, sitä enemmän yhteiskuntaan piirretään erilaisia rajaviivoja.  Siitähän Umayya Abu-Hanna minusta kirjoitti.

Ei ole paluuta menneen maailman yhteisöideaaliin, jossa automaattisesti jaettaisiin yhteisiä arvoja ja normeja.

Tuli mieleen sekin, mitä Barbara Arneil teoksessaan Diverse Communities – Problems with Social Capital kirjoitti luottamuksesta:  luottamus ei Yhdysvalloissa ole vähentynyt privatisoitumisen vuoksi vaan poliittisten muutosten myötä, koska taloudellinen epätasa-arvoisuus on kasvanut.

Miten se menikään: ”Teidän lakinne ja oikeutenne…”

Taas meni synkäksi. Onneksi valoa toi Lux Helsinki ja EMMAssa Jaume Plensa. Ja Gnab Collectiven esitys Private Hamlet ja Cecile Orblin.

MITÄ TULOSSA

Silkkaa väärinymmärrystäni ja omaa maanisuuttani varmaan tulin kiivaasti käyneeksi lävitse sitä, millaiselta näyttävät teatteri-Suomen ohjelmistot. Tein työtä käskemättä mutta sellaisen väitteen ajamana, että kotimaisten näytelmäkirjailijoiden näytelmiä ei enää esitetä, että niiden kierrätys on vähentynyt. 

Minä olen iloinen siitä, että elämäänsä jatkavat ainakin Junkkaalan Soita minulle Billy, Peltolan Mummon saappaissa soi Fox tai Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Päällystakki, jotka nähdään tänä keväänä. En aivan osaa olla huolissani tai puida nyrkkiä teattereille siitä, ettei teattereiden ohjelmistoissa muka nähtäisi tänä keväänä kotimaisia kantaesityksiä. Onhan siellä esimerkiksi Pipsa Longan New Baltic Drama -kilpailun voittajanäytelmä Lauluja harmaan meren laidalta, Alma Rajalan Unicornis (Turku), Kati Kaartisen Toisen ääni – pyrkimyksiä hyvään, Juha Siltasen Sinun tähtesi (Espoo), Liisa Mustosen Helvetin perhe (Koko) Jari Nissisen Suomi-konepistooli (Lahti), Jaana Taskisen Hylkääminen, Lauri Siparin Omatunto ja Kari Heiskasen Metsäperkele (Helsingin Kt), Timo Harakan ja Antti Karumon Kungen (Lilla Teatern), Emilia Pöyhösen kuka tahansa meistä, Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Neljäs tie (SKT). Enkä osaa olla huolissaan dramatisointienkaan määrästä. 

Toivoisin puolivuotiskatsauksia pidempää tähtäintä, tietoa ja kiinnostusta koko teatterilliseen kontekstiin putkinäön ja kärjistettyjen ennakko-olettamusten sijaan.

Hylkääminen, elämän käännekohdat, menettäminen, toisen kuuntelu ja pyrkimys hyvään, toisin tekeminen ja näkeminen, häiriötekijät. Ihmisen eksistentiaalisista peruskysymyksistä, valinnoista tai etiikastako on useissa teksteissä kyse? Puretaanko vai rakennetaanko todellisen elämän tai fiktiivisiä (maskuliinisia) sankarihahmoja. Mehän näemme ainakin Serlachiuksen, Ahon, Wahlroosin, Che Guevaran ja Peer Gyntin.

Teattereiden yhteistuotantoa on ilahduttavan paljon, Lahden Vanha Juko tekee yhteistyötä sekä Projektoriryhmän että Lahden kansanopiston kanssa, vaasalaisteatterit sekä Wasa Teater ja ÅST ovat löytäneet toisensa, Q-teatteri tekee Teatterikorkeakoulun ja Suomen Kansallisteatteri Teatteri 2.0:n kanssa yhteistuotantoesityksen ja Kotka ja Kajaani ovat yhteistyössä.
Onko romantiikka tulossa? Ei voi olla sattuma, että meillä nähdään Frankenstein, Kotiopettajattaren romaani ja vielä Jekyll ja Hyde. Ja Janus-kasvoisuuteen vielä kaupanpäälliseksi Wilden Dorian Grayn muotokuva. Ja on minusta hienoa, että Mozartin Ryöstöä Seraljista laitetaan uusiksi Ryästöksi lakeurelta.  Odotan Viiruksen Dea Loherin Oskuldia, jonka harjoituksia kuuntelen seinäni takaa.

HYVÄÄ TUTKIVAA KULTTUURIJOURNALISMIA

Sitten heti tuli heti journalistinen vastaisku. Loppuvuoden sanomalehtiä läpikäydessäni löytyi Keskisuomalaisesta Tomi Tuomaalan kokoama juttu, jossa vertailtiin teattereiden isoja näyttämöitä toisiinsa. Mukana olivat 13 suurinta teatteria ja Joensuu, Kokkolan ja Kajaanin kaupunginteatterit, tiukat faktat, havainnollistava kuva ja johtajien näkemyksiä ja pohdintaa. Tällainen tutkiva kulttuurijournalismi syventää ymmärrystä.

MIHIN TEATTERI, MITÄ TEHDÄ RAKENTEILLE

Ja tänään pääsen Tieteen päiville, jossa Kriiseistä esittävässä taiteessa keskustelevat Hanna Korsbergin johdolla Mika Myllyaho ja Annukka Ruuskanen. Mitä tehdään, minkä he näkevät suurimina kriiseinä juuri nyt, ja miten he näkevät teattereiden tulevaisuuden. Hitto, tilaisuus jouduttiinkin perumaan. Mutta keskustelu käy kiivaana facebookissa. Jatketaan.

USKOMATTOMIA KOHTAAMISIA

Taksinkuljettaja 8.1.2013 klo 20.15. Meitä keskustelee innostuneesti kaksi naista Hamlet Privatista. Maksettuani kuljettajamies kertoo parhaillaan lukevansa Minä Zlatania – no sekös minua lämmitti ja innoitti.  Sukeutuu pitkä keskustelu, jonka kuluessa mies palaa kysymykseen Hamletista ja Shakespearesta. Ei ole koskaan lukenut tai nähnyt Shakea. Miettii mistä voisi aloittaa, koska kaikenlainen hulluus, sekoilu ja äärimmäisyys häntä kiinnostavat niin kuin esimerkiksi Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan. Tarjoan vaihtoehdoiksi Macbethiä ja Kesäyön unta. Ja vinkkasin Hamletista ja tietenkin Hamlet Privatista livenä.  Johtopäätös: pitää ajaa useammin taksilla. Tai ehkä seuraavaksi laitetaan vain mittari raksuttamaan, puhutaan eikä ajeta ollenkaan.

SALAKUUNTELUA JULKISISSA LIIKENNEVÄLINEISSÄ

3 B -ratikka sunnuntai 6.1. klo 12.30:
Poika 20-v tyttöystävälleen: ”Meillä oli töissä just yks sellainen kuin Sanna-Raipe Helminen. Ei sen puheesta koskaan selvää saanu, se liikku samalla tavalla ja sen kuteetkin oli vähän samanlaiset.”

USKO TOKI

Usko Toki 1 / 2013

TINFON ILMOITUKSIA

Teatterikalentereita 2013 vielä saatavilla

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Tämän vuoden almanakkoja on vielä saatavilla. Tilaa omasi verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse 09-2511 2120


Ammattiteattereiden ensi-iltalistaus TINFOn verkkosivuilla

Voit selata suomalaisten ammattiteattereiden kevään ensi-iltoja täältä. Oman teatterisi ensi-iltatiedot voit ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi

UUTISIA

Taiteen edistämiskeskuksen johtajan virkaa haki 33

Taiteen edistämiskeskuksen johtajan virkaa on määräaikaan mennessä hakenut 33 hakijaa, joista yksi ei ole antanut lupaa nimensä julkistamiseen.

Hakijat ovat:  Jalo Aminoff, Nora Couavoux, Harri Erämetsä, Maija-Liisa Eskelinen, Riitta Heinämaa, Maria Hirvi-Ijäs, Reija Hirvikoski, Hilkka Hyttinen, Jutta Jaakkola, Irina Krohn, Arto Käyhkö, Esa Laaksonen, Markku Lappalainen, Jari Muikku, Sari Nokkanen, Anne Ollila, Tomi Purovaara, Sanna Rekola, Hannu Saha, Anita Seppä, Minna Sirnö, Jani Suominen, Hanna Susitaival, Johanna Tapanila, Jyrki Tenni, Henri Terho, Maria Tjäder-Knight, Oihonna Vilhu, Hannu Wuorela, Päivi-Margit Ylimys, Hannele Yrjö-Koskinen, Katja Änkilä.

Johtajan nimittää opetus- ja kulttuuriministeriö enintään viiden vuoden määräajaksi.


Vihtori Rämä teatterinjohtajaksi Joensuuhun

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry on valinnut yksimielisesti Joensuun kaupunginteatterin johtajaksi Vihtori Rämän 22.12.2012 pitämässään kokouksessa. Rämä aloitti tehtävässään 1.1.2013. Aikaisempi teatterinjohtaja Tero Heinämäki jatkaa Joensuun kaupunginteatterin apulaisjohtajana 31.7.2013 saakka vastaten mm. uuden johtajan perehdyttämisestä.
 
Vihtori Rämä on 39-vuotias teatteriohjaaja-esitystaiteilija, joka työskentelee lähinnä ohjaajana, mutta myös esiintyjänä. Hän on tehnyt töitä mm. Kokkolan, Hämeenlinnan ja Kemin kaupunginteattereihin, Kiasmaan, gallerioihin, Täydenkuun tansseihin ja metsään. Joensuussa hän teki yhdessä työryhmän kanssa "SUOMEN TALVISOTA - uuden ajan iltamat" -esityksen vuonna 2010 , joka hajasijoittui kaupunginteatterin tiloihin. Silloin hänet tunnettiin vielä nimellä Masi Eskolin. Rämä johti yhdessä Atro Kahiluodon kanssa Rovaniemen Teatteria 2010-2012. He ovat perustaneet yhdessä myös Helsinkiin Esitystaiteen Seura ry:n vuonna 2005.
 
Rämä luotaa tulevaa kauttaan: "Tulen Joensuuhun rakentamaan teatteria, joka puhuttelee, kysyy ja viihdyttää sekä uskaltaa puhua myös siitä, mistä tuntuu olevan kaikkein vaikeinta puhua: sisällöistä. Nykyaikaisen kaupunginteatterin tulee kytkeytyä ympäristöönsä monin eri tavoin, teatterin keinoin, taiteena, ja vain silloin se on merkittävää teatteria myös sisällöllisillä mittareilla mitattuna."
 
Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Timo Elon mukaan Joensuun kaupunginteatterin johtamiseen tarvitaan uutta otetta. "Rämällä on johtamisesta parin vuoden kokemus Rovaniemeltä ja selkeät tavoitteet teatterin kokonaisvaltaisesta kehittämisestä yhdessä henkilöstön ja hallinnon kanssa."
 
Lisätietoja:
hallituksen puheenjohtaja Timo Elo 050 511 8293
timo.elo(at)jns.fi

teatterinjohtaja Vihtori Rämä 050 436 1489
vihtori.rama(at)jns.fi


CIMO myönsi Loimaan teatterille Youth in Action- rahoitusta

Loimaan teatterin ja irlantilaisen County Limerick Youth Theatren yhteistyö jatkuu vuonna 2013. Teattereiden kansainvälinen PU:NC Participants United New Citizens -nuorisoaloite on saanut kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOlta Youth in Action-rahoituspäätöksen. Tukea on myönnetty 20 260 euroa.  Hankkeen omarahoituksesta teatterit vastaavat yhdessä.
 
Hankkeen tavoitteena on vastata ajankohtaiseen kysymykseen: Mikseivät nuoret enää toimi aktiivisesti ja osallistu yhteiskunnan yhteisiin päätöksiin? Hankkeen aikana pyritään löytämään vastaus kysymykseen tutkimalla 1970-luvun nuorten suosiman Punk-kulttuurin erilaisia ilmenemismuotoja  ja nuorten asenteita sekä Irlannissa että Suomessa ja vertaamalla niitä nykypäivän nuorten elämään. Keskeisinä työmenetelminä vastauksen muotoilemisessa ovat draama ja teatteri. PU:NC -hankkeessa on mukana kuusi nuorta kummastakin teatterista, eli yhteensä 12 osallistujaa ohjaajineen.
 
Loimaan teatteri ja County Limerick Youth Theatren järjestivät Youth in Action -rahoitteiset ryhmätapaamiset Irlannissa 25.7.-3.8.2011 ja Suomessa 21.7.-2.8.2012. Tapahtumiin osallistui yhteensä yli 65 nuorta ja ohjaajaa. Suomessa toteutettuun ryhmätapaamiseen Loimaan teatterille myönnettiin 32 689 euroa. Hankkeen raportti jätettiin viikolla 50 CIMOon tarkastettavaksi.
 
Lisätietoja:
Sari Äikää-Torkkeli
Ohjaaja, Loimaan teatteri
0500 726 573
info(at)loimaanteatteri.fi


Etelä-Savon taidetoimikunnan taidekasvatuspalkinto Kaarina (Kati) Kinnuselle


Etelä-Savon taidetoimikunta jakaa vuosittain taidekasvatuspalkinnon suuruudeltaan 4500€. Vuoden 2012 taidekasvatuspalkinnon saa ilmaisutaidon lehtori Katariina (Kati) Kinnunen.

Etelä-Savon taidetoimikunnan taidekasvatuspalkinto on suuruudeltaan 4500€, vuoden 2012 taidekasvatuspalkinnon saa ilmaisutaidon lehtori Katariina (Kati) Kinnunen.

Kati Kinnunen on esittävän taiteen ja kirjoittamisen moniottelija. Hän ohjaa ja dramatisoi, näyttelee ja kirjoittaa. Erityisesti nuorten ja vielä tarkemmin nuorten poikien kasvun auttaminen ovat Katin erityishuomion kohteena. Hän itse sanoo, että "jokainen nuori on erityinen. Aikuiseksi kasvaminen ei ole kenellekään nuorelle helppoa. Poikateatteri tarjoaa luotetun vertaisryhmän, jossa voi peilata itseään ja omia kasvukipujaan."


Maija Hirvanen legendaarisen The Flying Circus -projektin kutsuttuna taiteilijana

Koreografi Maija Hirvanen osallistuu kutsuttuna taiteilijana kolmen viikon mittaiseen legendaariseen The Flying Circus -projektiin Myanmarissa ja Singaporessa tammikuussa 2013. Singaporelaisen TheatreWorksin ja ohjaaja Ong Keng Senin järjestämä The Flying Circus on vuodesta 1996 toiminut, nyt kahdeksatta kertaa järjestettävä taiteilijaohjelma, joka tarkastelee aasialaista ja globaalisti kansainvälistä luovaa ilmaisua. Tutkimus- ja kehitysprojekti sisältää julkisia esityksiä, screening-tilaisuuksia, keskusteluja, työpajoja, presentaatioita ja paikallisten ihmisten tapaamisia. Aina eri paikassa järjestettävä The Flying Circus -projekti on tapahtunut aikaisemmin mm. Kambodz(assa, Vietnamissa ja Singaporessa.

The Flying Circuksen 17 taiteilijaa tulevat monilta mantereilta: 
mukana on kansainvälisiä taiteilijoita Sri Lankasta, Etelä-Afrikasta, Australiasta, Kiinasta, Japanista, Intiasta, Kambodz(asta, Thaimaasta, Singaporesta, Myanmarista, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Ranskasta.

Lisätietoja:
http://flyingcircusproject2013.wordpress.com/

Hirvanen kertoo mielellään kiinnostuneille The Flying Circus -projektin kulusta ja tuloksista matkan jälkeen tammikuun 2013 lopulla tai myöhemmin.

TAPAHTUMIA

HOMO EMPATHICUS: ilmoittaudu valittujen joukkoon jo tänään!

Maistuuko ”arki” paskalta? Tunnetko, että Sinussa on salaisia voimavaroja – mutta
et aivan tiedä, miten saisit ne käyttöösi? Kuunteletko usein Doorsin ”Break on
through to the Other Side” miettien, mikä on tuo “Toinen puoli”? Oletko yrittänyt
rakentaa aikakonetta? Haaveiletko salaa elämästä Jedi-ritarina?

Teatteri Siperia toteuttaa kevätkauden 2013 aikana osallistavan teatterikokemuksen
kolmellekymmenelle uutta elämää toivovalle. Homo Empathicus – Uusi ihminen on
Mikko Bredenbergin luoma esityskonsepti nykyteatterin katsojuudesta.

Esityskonseptissa yleisö osallistuu kevään 2013 aikana Teatteri Siperian tiloissa
toteutettaviin kahteentoista esitykselliseen tapaamiseen, joita teemallisesti
yhdistää nykyesitys ja katsojuus nykyteatterissa. Tapaamisissa yleisö tekee ohjatusti
esitykselliseen muotoon muokattuja fyysisiä harjoitteita ja myös keskustelee niistä
Bredenbergin johdolla. Tavoitteena on, että esitystapaamisiin osallistuvat
kykenisivät ”koulutuksen” saatuaan myös opettamaan taitojaan muille.

Ilmoittautumisaikaa on lauantaihin 12.1.2013 asti ja mukaan mahtuu vielä!

Ilmoittaudu info- ja rekrytointitilaisuuteen, joka järjestetään la 12.1.2013 klo 12
Teatteri Siperian tiloissa osoitteessa Sorinkatu 16!

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
toiminnanjohtaja Päivi Hassinen, puh 050 514 6800, paivi(at)teatterisiperia.net.
Tapaamiset järjestetään 31.1. alkaen aina torstaisin klo 18 alkaen. Lisätietoa
esityskonseptiin osallistumisesta myös osoitteessa www.teatterisiperia.net.

Teatteri Siperia on ammattiteatteriryhmä, jota johtaa taiteellinen kollektiivi. Teatteri Siperia tekee nykyteatteria, kehittää näyttelijäntaidetta ja ryhmälähtöisiä työtapoja, ja sitä kautta uudistaa suomalaista teatterin kenttää. Teatteri Siperian toiminnan kulmakivi on taiteellisesti korkeatasoisen ja puhuttelevan teatterin tekeminen. Teatteri Siperialle on myönnetty 3.12.2010 Tampereen kulttuuriteko 2010 -palkinto ja 13.5.2011 Eino Salmelaisen tunnustuspalkinto.


Diana Drama Festival -nykyteatterifestivaali 10. – 12.1.2013, Helsinki

Festivaalin kummitäti Dianan, metsästyksen jumalattaren, johdattamina festivaalijärjestäjät ovat valinneet parhaat palat viron-, suomen- ja ruotsinkielisestä nykyteatterista. Neljän päivän aikana esitellään lähes kaksikymmentä näytelmää Drama Slamien, lukudraamaesitysten ja tekijätapaamisten välityksellä. Koko ohjelma on nähtävissä: http://www.draamamaa.ee/events/diana-drama-festival-2013/.
 
Diana Drama Festival on ainutlaatuinen tilaisuus kokea, mikä on juuri nyt kuuminta hottia virolaisessa nykynäytelmäkirjallisuudessa! Viron teatteriagentuuri tuo festivaalille neljä virolaista kirjailijaa. Torstain ja perjantain Drama Slam -tapahtumissa mikrofonin varressa ovat mm. Martin Algus, Valmar Kass, Kadri Noormets ja Siim Nurklik. Drama Slamissa kirjailijoilla on kymmenen minuuttia aikaa lukea valitsemiaan katkelmia äidinkielellään.

Lauantain draamatunnilla kello 12 näyttelijät lukevat virolaisten kirjailijoiden näytelmäkatkelmia suomeksi. Perusteellisemmin esitellään myös Piret Jaaksin näytelmä Näha roosat elevanti (Nähdä vaaleanpunainen elefantti).

Viron teatteriagentuurin johtaja Ott Karulin toivottaa kaikki tervetulleeksi tapahtumaan: "Suomalaista nykydraamaa esitetään ja ohjataan Virossa melko paljon, mutta Suomessa uuden polven virolaisia näytelmäkirjailijoita ei vielä oikein tunneta. Diana Drama Festivalilla yritetään vaikuttaa tähän asiaan. Festivaalia varten onkin käännetty viisi virolaista näytelmää suomeksi. Vaikka odotamme tapahtumaan erityisesti teatterin ammattilaisia, festivaaliohjelma on mielenkiintoinen kaikille teatterista kiinnostuneille. Ei tarvitse myöskään pelätä, että esityskieli olisi este: kaikki festivaalilla esitettävät otteet näytelmäteksteistä on käännetty sekä suomeksi että ruotsiksi."

Festivaalipäivien ajaksi aukeaa myös interaktiivinen ja interpersonaalinen virolaisen esittävän taiteen info-lounge draamamaa.ee. Se tarjoaa viihtyisät puitteet kaikille Virosta, draaman maasta, kiinnostuneille tai levähdyspaikan festivaalihumun lomassa.

Diana-näyttämö sijaitsee osoitteessa Erottajankatu 7B (sisäpiha), Helsinki.

Diana Drama Festivalin järjestävät Viron teatteriagentuuri, Viron suurlähetystö, Viro-instituutti, Klockriketeatteri ja Labbet. draamamaa.ee’tä tukevat Euroopan aluekehitysrahasto ja Enterprise Estonia.

Lisätietoja:

Dan Henriksson
Teatterin johtaja
Puh. +358 (0) 407 033 008
dan.henriksson(at)klockrike.fi


Neva - Saimaa -teatterifestivaali 19.-23.2.2013 Imatralla

Imatralla järjestetään ensimmäistä kertaa 19.-23.2.2013 Neva - Saimaa Teatterisilta -festivaali. Tapahtuman ohjelmassa nähdään kuusi pietarilaista teatteri- ja näyttämöteosta 2000-luvulta. Tapahtuma toteutetaan Pietarin ja Imatran yhteistyönä.
 
Tapahtumaa ovat ideoineet kahden rajakaupungin teatterialan ammattilaiset Venäjän kulttuuripääkaupungista Pietarista sekä pienestä, aktiivista kulttuurielämää viettävästä suomalaisesta Imatran kaupungista. Festivaalin teema on yksinkertainen. Naapureiden täytyy ylläpitää hyviä suhteita, vierailla toistensa luona kylässä ja antaa toisilleen lahjoja – vaikka raja heidät erottaakin.

Esitykset nähdään Imatralla eri paikoissa. Lisätietoja: mustanjavalkoisenteatteri(at)gmail.com


Näyttämötaide saavutettavaksi -seminaari 21.1.2013 - Ilmoittaudu 16.1.2013 mennessä

Seminaari paneutuu teatteritekstitysten toteuttamiseen erityisesti kuulovammaisille henkilöille ja muunkieliselle yleisölle sekä alan kehittämiseen Suomessa.

21.1.2013 klo 10.00-16.00, Klockriketeatern, Erottajankatu 7 B (sisäpiha), Helsinki
 
Kuuloliiton Näyttämötaide saavutettavaksi -yhteistyöhanke (2009-2012) loi mallia teattereille teatteriesitysten järjestämiseen ja edisti erityisesti kielensisäistä tekstitystä, josta hyötyvät esimerkiksi kuulovammaiset henkilöt ja muunkielinen yleisö. Tulevassa seminaarissa esitellään hankkeen tuloksia sekä esimerkkejä teatteritekstitysten tuottamisesta Suomessa ja ulkomailla.
 
Tapahtuman pääpuhujaksi saapuu General Manager Lissy Lovett, StageText, joka kertoo teatteritekstitysten toteutuksesta Lontossa. StageTextin perusti kolme kuulovammaista henkilöä vuonna 2000 ja se tuottaa tekstitystä useille teattereille Englannissa. Lovett toimi näyttelijänä 10 vuotta ennen StageTextin palvelukseen siirtymistään.
 
Lisäksi seminaarissa esitellään mm. keväällä 2011 Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen ja Aalto-yliopiston lavastustaiteen koulutusohjelman työpajan tuloksia, jossa tavoiteltiin teatterin esteettömyyttä ja kokeiltiin uudenlaisia tekstitysratkaisuja osana lavastusta.
 
Tutustu seminaarin koko ohjelmaan tästä (pdf 475  kt).
 
Tapahtumaan on vapaa pääsy (lounas omakustanteinen), mutta se edellyttää ennakkoilmoittautumista oheisen linkin kautta pe 16.1.2013 mennessä. Seminaarissa on kirjoitustulkkaus suomeksi, paitsi Lissy Lovettin puheenvuoro kirjoitustulkataan englanniksi. Teatterin tiloihin on esteetön pääsy.
 
Hankkeessa ovat olleet yhteistyökumppaneina Suomen Teatterit ry, Taideteollinen korkeakoulu, Teatterikorkeakoulu, Tampereen yliopisto ja sen Tutkivan teatterityön keskus, Helsingin yliopisto sekä Valtion taidemuseon Kulttuuria kaikille -palvelu.

Lisätietoja:
Kuuloliitto ry
Sirpa Laurén
Puh. 0400 016308
sirpa.lauren(a)kuuloliitto.fi


A Puppetry Conference in March in Calgary: "the power of puppetry beyond performance." 

A conference exploring how puppets innovatively address the tough issues facing us in today's world...

March 9 and 10, 2013
The Coast Plaza Hotel and Conference Centre
Calgary, Alberta, Canada
 
...for educators, helping professionals, artists, activists, idea generators and students   

For more info & bursaries:   http://www.wppuppet.com/puppet_power.htm 


Symposium on the international exchange of artists in Berlin, April 18 2013

Art in times of mobility: more and more artists are searching for inspiration in other locations and in an exchange with other artists worldwide. Exhibitions in other countries or international guest performances almost belong to the status quo. But with an increase in artist mobility, the problems with different legal contexts in the various countries – even within the EU – increase as well: taxes, social security, visas, transport, copyright law. Where can artists find support for international exchange?

On April 18th 2013, the website www.touring-artists.info will be starting up – a portal for issues dealing with international exchange and collaboration worldwide.

The Federal Government Commissioner for Culture and the Media, Bernd Neumann, will introduce the website at the "touring artists" symposium at the Radialsystem V, Berlin on April 18th. International experts will discuss the advantages and challenges for this new system of information. New visa regulations and their realization will be addressed. Different founding models will be presented. Experts will be available to answer questions on insurance and other issues regarding the impediments to mobility.

Both the website and the symposium are realised by a collaboration of the International Theatre Institute (ITI) and the Internationale Gesellschaft der bildenden Künste (IGBK), supported by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media.

KOULUTUSTA

Trailerityöpaja 21.-23.1.2013 Tampereella

Minkälainen traileri kuvaa teatteriesitystäsi parhaiten?
Miten sellainen toteutetaan?

Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima TEKIJÄ-hanke järjestää tammikuussa trailerityöpajan, jossa syvennytään eri näkökulmista teatteritrailerin tekemisen prosesseihin. Osallistujat tutustuvat suunnittelun, tuottamisen ja käytännön työvaiheiden kautta erilaisiin mahdollisuuksiin tuottaa esitystraileri teatterin viestinnän ja markkinoinnin persoonalliseksi tueksi.

Trailerityöpajan päävastuullisena opettajana toimii elokuvaaja Harri Räty seuranaan joukko teatteri- ja elokuva-alan sekä markkinoinnin vierailevia kouluttajia. Työpajan viimeinen päivä, keskiviikko 23.1., koostuu itsenäisestä Minun trailerini -keskustelutilaisuudesta, jossa osanottajat voivat saada kommentteja ja palautetta jo olemassa olevista trailereistaan.

Työpajaan mahtuu mukaan 30 osanottajaa. Kaikkien TEKIJÄ-hankkeen koulutusten tavoin trailerityöpaja on ilmainen. Koulutuksen yhteydessä Tutkivan teatterityön keskuksessa vierailee Teatteri Metamorfoosi esityksellä Diiva ja mekaaninen sydän.

Ilmoittautumiset 17.1.2013 mennessä: https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/8768/lomake.html
Lisätiedot: Jaakko Lenni-Taattola, tekijahanke(at)gmail.com/ 050 4136859


Helsinki International Theatren käsikirjoitushautomo, ilmoittaudu 14.1. mennessä

Helsinki International Theatre käynnistää Käsikirjoitushautomon pilottijakson
alkuvuodesta 2013

Hautomo kokoaa yhteen kirjoittajia, joilla on idea teatteri- radio- tai elokuva/tvdraamaksi.
Kirjoittajat käsittelevät tekstejään ohjaavan dramaturgin johdolla
viikonlopun kestävissä tapaamisissa noin kahden kuukauden välein. Lähtökohtana on
synopsis tai muokkausta kaipaava käsikirjoitus ja tavoitteena on uusi, kokonainen
käsikirjoitusversio. Tavoitteena on hyvä käsikirjoitus.

Hautomon ohjaavana dramaturgina toimii Anja Kolehmainen, joka on työskennellyt
pitkään dramaturgina YLEn Draamaohjelmissa. Jäätyään eläkkeelle vakinaisesta
työsuhteesta hän on toiminut yksittäisten käsikirjoitusprojektien dramaturgina ja
draamallisen käsikirjoittamisen opettajana.
Hautomo kutsuu tapaamisiin myös vierailevia asiantuntijoita, käsikirjoittajia, tuottajia,
ohjaajia ja muita draaman ammattilaisia.

Hautomon pilottijakson hinta on 380€Aikataulut
08-10.2., 15-17.3., 26-28.4., 07-09.6
Perjantaisin 18-21, Lauantaisin 10-16, Sunnuntaisin 10-16

Nuorten toimintakeskus Happi
Sörnäisten rantatie 31, 00500 Helsinki

Ilmoittaudu sähköpostitse ja lähetä ennakkomateriaali pdf-tidostona 14.1.2013
mennessä.

Lisätietoja liitteestä (pdf) sekä
helsinki.international.theatre(at)gmail.com


HAKUJA

Haihatusresidenssit, hakemukset 28.2.2013 mennessä

Taidelaitos Haihatus kutsuu kaikkien alojen taiteilijoita hakemaan kansainväliseen residenssiin Joutsassa 2013. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 28.02.2013.
Residenssin tavoitteena on tarjota tilaa luovaan työskentelyyn sekä mahdollistaa taiteilijoiden ja taiteiden välistä vuorovaikutusta.

Vuokra 550/kuukausi sisältää majoitushuoneen, veden, sähkön, langattoman verkkoyhteyden, työskentelytilan ja oikeuden käyttää kaikkia yhteisiä tiloja. Matka- ja elinkustannukset taiteilijat maksavat itse.

Majoitustiloina on kuusi huonetta taidelaitoksen Utopiatalon yläkerrassa ja ne ovat kooltaan 17 – 23m2. Jokaisessa huoneessa on oma pienoiskeittiö. yhteinen WC on residenssikerroksen käytävällä, suihkutilat ja sauna ovat alemmissa kerroksissa.

Monenlaiseen taiteen tekemiseen sopivia 10 - 60m2 työskentelytiloja on talon alemmissa kerroksissa.

Tiloja on käytettävissä myös esityksiin, näyttelyihin ja oleskeluun.

Taidelaitos Haihatus on Keski-Suomessa, Joutsassa nelostien varrella, 200 km Helsingistä ja 70 km Jyväskylästä.

Tarvittavia palveluita on saatavilla kävelymatkan päässä Joutsan kirkonkylällä ja Joutsassa on myös hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Hakemukset lähetetään Haihatuksen kotisivuilla www.haihatus.fi olevalla lomakkeella.
Merja Metsänen
Taidelaitos Haihatus
Jousitie 68-70, 19650 Joutsa, Finland
haihatus(at)haihatus.fi
www.haihatus.fi


Esitystaiteilija Nada Gambier hakee osallistujia Avoimeen taiteellisen tutkimuksen laboratorioon

Brysselissä asuva taiteilija Nada Gambier viettää tammi-helmikuun taiteilijaresidenssissä Saaren kartanossa tehden pohjatyötä ja -tutkimusta vuonna 2014 esitettävää uutta teostaan varten. Osana tutkimusprosessiaan hän haluaa avata kokeilunsa ulkopuolisille osallistujille, teatterin ja tanssin taustalta tuleville esiintyjille, voidakseen tarkastella ryhmässä asioita, mitä hän muutoin työstäisi yksin. Avoin laboratorio tulee koostumaan itsenäisesti ja ryhmässä tehtävistä kokeiluista tehtävien, pelien ja keskustelujen muodossa.

Nada on kiinnostunut esiintyjän läsnäolosta ja kuinka erilaisten elementtien käyttö, kuten ruoka ja tarpeisto, voivat määrittää ja uhmata sitä. Hän työskentelee teatterin ja tanssin rajapinnalla käyttäen usein niin tekstiä kuin fyysistä kehoaan haastavilla ja kokeellisilla tavoilla. Residenssijaksonsa aikana Nada tulee keskittymään absurdien materiaalien tutkimiseen, vaihdellen merkityksen luomisesta merkityksen vieraannuttamiseen, tarkastellen (absurdin) toiminnan ja tunteen suhdetta ja testaten tapoja, joilla ruokaa voi käyttää aineistona suhteessa työskentelyyn fyysisyyden ja läsnäolon parissa.

Laboratorio on rajattu 4-8 osallistujalle. Työskentelykielinä käytetään englantia ja suomea.

LABORATORIO KUTOMOLLA (Kalastajankatu 1 B, Turku)
la 2.2. klo 11:00-18:00
su 3.2. klo 10:00-17:30

LABORATORIO SAAREN KARTANOLLA (Saaren rantatie 21, Hietamäki)
la 9.2. klo 11:30-18:30
su 10.2. klo 11:30-18:30

Saaren kartanon aikataulu on joustava ja voi muuttua bussiaikataulujen, jne. mukaan. Aikataulu vahvistetaan, kun Nada tietää tarkemmin, mistä ja miten osallistujat tulevat paikalle. Saaren kartanolla on mahdollista yöpyä ilmaiseksi kahden hengen huoneissa (muista ottaa mukaan omat lakanat!). Jokainen osallistuja tuo mukanaan omat ruokansa. Saaren kartanon lähistöllä on lounasravintola.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan laboratorioon, lähetä sähköpostiviesti 23.1.2013 mennessä osoitteeseen nadakatinka(at)gmail.com, jossa kerrot muutamalla rivillä itsestäsi ja minä päivinä voisit osallistua laboratorioon. Laboratorion rajatun osallistujamäärän vuoksi voi olla mahdollista, että kaikkia halukkaita ei voida valita. Saat vahvistusviestin 25.1.2013 mennessä.

Osallistumismaksu on 15 euroa riippumatta siitä, kuinka monena päivänä pääset paikalle.

Yhteistyössä:
New Performance Turku -festivaali www.newperformance.fi
Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon residenssi www.koneensaatio.fi/fi/kartano/esittely
Ehkä-tuotanto www.ehka.net


Lasten ja nuorten kulttuurifestari SPARK 2013, esiintyjähaku helmikuussa 2013

Lasten ja nuorten kulttuurifestari Spark järjestetään jälleen toukokuussa, lauantaina 18.5. Tampereen Finlaysonilla. Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman päätähtiä ovat lapset ja nuoret. Esiintyjähaku tapahtumaan on käynnissä helmikuussa 2013 osoitteessa www.nuortentampere.fi. Mukaan tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki esiintyvät lasten ja nuorten ryhmät sekä lastenkulttuuria tuottavat toimijat.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot osoitteessa www.nuortentampere.fi

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuri ja nuorisopalvelut.


Verkostoitumisvierailun näyttämöteknikoille Ruotsiin 20.-22.2.2013

Hakuaikaa on jatkettu!

Hanasaaren kulttuurikeskus ja Riksteatern järjestää osana Scen utan gränser-Rajaton näyttämö-hanketta koulutus- ja verkostoitumisvierailun suomalaisille näyttämöteknikoille 20.-22. helmikuuta 2013 Tukholmassa.

Vierailun tarkoitus on antaa suomalaisille ja ruotsalaisille näyttämöteknikoille mahdollisuuden verkostoitua omissa työympäristöissään, verrata ja vaihtaa kokemuksia sekä tutustua toistensa työtapoihin. Vierailuun kuuluu verstas- ja ateljeekäyntejä mm. Riksteaternin ja Dramatenin tiloissa  sekä muita teatterikäyntejä. Tarkempi ohjelma varmistuu tammikuun aikana. Riksteatern kuuluu maailman isoimpiin kiertueteattereihin ja se toimii koko Ruotsin alueella ja kansainvälisesti. Vierailumme keskittyy kiertueteatterin tuotantomalleihin ja niiden teknisiin ratkaisuihin.

Järjestäjänä toimii Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus yhdessä Riksteaternin kanssa. Hanasaari maksaa osallistujien matka- sekä asumiskulut mutta ei mahdollisia päivärahoja tai muita kuluja.

Vierailuun mahtuu vain 8 osallistujaa Suomesta. Siksi pyydämme, että lähetät ilmoittautumisen yhteydessä lyhyen ammatillisen esittelyn itsestäsi ja organisaatiostasi (jos olet freelance, voit listata viimeisiä sekä tulevia projekteja/työnantajia). Ehdotuksia lisäyksistä ohjelmaan otetaan myös vastaan.

Ilmoittautumiset 15.1.2013  mennessä osoitteeseen jonas.welander(at)hanaholmen.fi.

Lisätiedot:
Jonas Welander
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland
FI-02100 ESPOO l  ESBO
+358 (0)9 4350 2417 / +358 (0)45 880 3242
jonas.welander(at)hanaholmen.fi
www.hanaholmen.fi

Michael Holgersson
Chef Ljud,Ljus & Bild
RIKSTEATERN 145 83 Norsborg
Tel: +46 8-531 99 326 Mob: +46 706 82 97 13
michael.holgersson(at)riksteatern.se
www.riksteatern.se


Ansökningstiden till musikalen Fighting Star på Wasa Teater inleds

Vill du vara musikalskådespelare på en professionell teater?
Vill du ha huvudrollen i en nyskriven finlandssvensk musikal?

Om man är 18-35 år, kan sjunga, dansa, skådespela och/eller har en speciell talang så lönar det sig att söka till auditions för Fighting Star. Musikalen är Wasa Teaters specialsatsning för Österbotten, men man tar emot ansökningar från hela världen. Den 1.1.2013 inleds ansökningstiden.

Läs mera i bilagan.


International Theatre Festival of Monodrama performances “SOLO”

Dates – October 2013

Deadline for application – 15th of June, 2013

One-man production is probably one of the most difficult theatre genre where the actor is so close to the audience. During the festival days spectators can see quite different types of one-man productions from Russia and Europe. It's a pleasure to mention that the young generation of actors choose this very genre for their performances – almost a quarter of “SOLO” participants are recent graduates of the leading theatre Universities of the world, only beginning their acting career.

The participants of the “SOLO” project were Denis Lavant, Redjep Mitrovitsa (France), Daniele Finzi Pasca (Switzerland), Angélica Liddell (Spain), Jan Fabr (Belgium), Theodoros Terzopoulos (Greece), Danio Manfredini, Pippo Delbono, Sonia Bergamasco and Fabrizio Gifuni (Italy), Alexey Devotchenko, Konstantin Raikin (Russia) etc. Konstantin Raikin is the Chairman of the Organizing Committee of the Festival.

How to apply:
1.    till the deadline you need to send by e-mail the filled application form and full record of the performance.
Application form (doc)
2.    you can download video record to the web-site www.wetransfer.com and send us the link by e-mail

Contact person:
Anastasia Ovchinnikova,
Art-manager, Coordinator of the Festival
Theatre center "Na Strastnom" of the Theatre Union of the Russian Federation

tel: (+7 495) 694-46-86
fax: (+7 495) 694-14-30
mob: (+7 916) 501-08-06
e-mail: ovchinnikova.anas)at)gmail.com

Russia, 107031, Moscow, Strastnoy boulevard, 8A.
Theatre Center "Na Strastnom"
http://www.nastrastnom.ru/


 

International Theatre Festival dedicated to new Finnish theatre

Dates – November 2013

Deadline for application – 15th of June, 2013

Theatre Center of the Theatre Union of the Russian Federation is going to organize the festival dedicated to new Finnish theatre in autumn 2013. We are looking for the young professional theatre groups.

We have an experience in realization such kind of project as well. In 2011, within the framework of the Year of Italian language and culture in Russia and the Russian language and culture in Italy, Theatre Center "Na Strastnom" of the Theatre Union of the Russian Federation for the first time held a festival dedicated to new Italian theatre. There were selected promising young professional companies, which made themselves widely known in Italy. Now they are emerging on the world stage. This project was implemented with the support of the Ministry of Culture of Russian Federation and the Ministry of Cultural Heritage and Activities of Italy.

Due to the interest of the Russian public Theatre Center "Na Strastnom" and the Ministry of Cultural Heritage and Activities of Italy decided to extend the project and organize the festival for the second time in 2012, with the support of the Federal Agency for the Commonwealth of Independent States, Compatriots Living Abroad and International Humanitarian Cooperation (Rossotrudnichestvo).

How to apply:
1.    till the deadline you need to send by e-mail the filled application form and full record of the performance. Application form (doc)
2.    you can download video record to the web-site www.wetransfer.com and send us the link by e-mail

Contact person:
Anastasia Ovchinnikova,
Art-manager, Coordinator of the Festival
Theatre center "Na Strastnom" of the Theatre Union of the Russian Federation

tel: (+7 495) 694-46-86
fax: (+7 495) 694-14-30
mob: (+7 916) 501-08-06
e-mail: ovchinnikova.anas(at)gmail.com

Russia, 107031, Moscow, Strastnoy boulevard, 8A.
Theatre Center "Na Strastnom"
http://www.nastrastnom.ru/


Art, movement, video and theatre workshops in Malta

The rubberbodies collective offers a series of training courses for adult educators in Malta. The covered areas are devising techniques in theatre and dance, kinetic visual art and video-art techniques.

The full funding for the courses, accommodation and travel expenses can be obtained within the Grundtvig framework. The next round of the training programs will be held in August 2013, the funding application process closes on the 16th January 2013.

More information at www.rubber-bodies.com/category/education/ or by email ira(at)rubber-bodies.com


 

Hotel Pro Forma, Copenhagen (Denmark) - Call for artists in residence

Hotel Pro Forma is an international laboratory of performance and installations. Perception, perspective and themes from the world are blended into a conceptual, visual and musical art form.

Atelier Hotel Pro Forma is now offering a unique opportunity to one or two professional artists with suitable projects. Applicants must therefore submit a concrete project proposal to develop during their residency.

Artists who apply must be professional and have documented experience in developing interdisciplinary work. Projects may be anchored in the performing arts, but it is not a requirement. Projects which have the possibility of creating new forms of collaboration across existing art forms will be given priority.

These artists will be able to develop their projects for six weeks to five months at Atelier Hotel Pro Forma in Copenhagen. Depending on the artist or project, the project may be produced as an Atelier Hotel Pro Forma production during the residency. Artists-in-Residence will also participate in producing work(s) to our monthly exhibit at the Atelier, either presenting works-in-progress or completed works.

During their stay, artists will work together with Hotel Pro Forma’s international network of artists, organisation, interns and technical staff in order to develop their project. They will also work closely with our interns to develop works for our monthly exhibitions. The completion of the residency will end in a form of public viewing, either as a work-in-progress or as a completed work.

Travel costs paid by the host (conditions apply). Hotel Pro Forma offers help with finding accommodation in Copenhagen and locating funding sources to pay for the residency which may cover accommodation, flights and possibly a small bursary (stipend).

Deadline: 15 February.

Find all the details online.


 

International residency opportunity for writers at Villa Marguerite Yourcenar, Deadline January 31

La Villa Départementale Marguerite Yourcenar offers international writers a quiet place to write but also the opportunity to make their work known to a new, mainly French audience.

Applications are open to European authors - writing novels, poems, dramas, fiction or non-fiction literature... - having already published at least one work and who wish to come to the Villa Marguerite Yourcenar to end a new manuscript. University works are not included.

Three writers of different nationalities can stay at the same time at the Villa. The residency offers a studio with private bathroom; hosts will share the library, a kitchen, a computer room and a dining room. Room, breakfast and dinner are offered by the Villa, as well as one travel (two ways) for each resident between their own residency and the Villa (this is covered by the Département du Nord, France).

Find all the details online  (in French - application form in English). http://www.cg59.fr/FrontOffice/UserFiles/File/Villa_Yourcenar/menu_2/dossier_candidature.html

Deadline: 31 January.

APURAHOJA

Monikielisyys ja taide -hanketyöpaja 7.2.2013

Koneen Säätiö järjestää yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan toimipisteen kanssa Monikielisyys ja taide -hanketyöpajan. Työpaja liittyy samasta teemasta helmi-maaliskuussa järjestettävään apurahahakuun. Tilaisuus järjestetään torstaina 7.2.2013 klo 13–16 Koneen Säätiön tiloissa Helsingissä.

Tilaisuudessa kerrotaan tulevasta hausta, esitellään muutamia aiemmin toteutuneita teemaan liittyviä hankkeita, ideoidaan pienryhmissä uusia hankkeita ja verkostoidutaan.

Haussa rahoitetaan
    -eri alojen monikielisiä taidehankkeita
    -taidehankkeita, joissa käsitellään monikielisyyden teemaa
    -hankkeita, joissa kehitetään taiteen kentän kielellistä saavutettavuutta
    -hankkeita, joissa taiteilijat ja tutkijat työskentelevät yhdessä teeman parissa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:
www.koneensaatio.fi/fi/apurahat/suunnatut/monikielisyys-ja-taide/hanketyopaja

Tietoa tilaisuudesta ja apurahahausta saa mielellään levittää eteenpäin.


Workshop on multilingualism and art
Kone Foundation organizes, together with the Arts Council of Uusimaa, a project workshop on multilingualism and art. The workshop is related to a grant call on the same theme, which will be organized in February-March. The event will be held on Thursday, February 7th, 2013 at 13-16 at Kone Foundation office in Helsinki.

There will be discussion on the upcoming grant application call, some case examples related to the theme will be introduced, and project ideas will be shared and developed in small groups. The event will also be a great place to network.

Funding will be available for
    -multilingual art projects, regardless of field
    -art projects which deal with the theme of multilingualism
    -projects which improve the linguistic accessibility of art
    -projects in which researchers and artists collaborate on issues related to multilingualism.

Read more and sign up for the workshop at www.koneensaatio.fi/en/grants/allocated/multilingualism-and-art/workshop


 

Pohjoinen ulottuvuus: avustuksia luovan talouden hankkeille, haku 23.1.2013

Pohjoisen ulottuvuuden kulttuurikumppanuuden Cultural and Creative Industries Platfrom -ohjelman ensimmäinen hakukierros on avautunut. Hakuaika päättyy 23.1.2013.
Ohjelman kautta avustetaan luovan talouden hankkeita, joissa kehitetään uusia kulttuurituotteita ja palveluja kansainvälisille markkinoille, luodaan uusia alustoja ja verkostoja yhteistyölle ja markkinoinnille tai kehitetään strategisesti pohjoisen ulottuvuuden elämänlaatua kulttuurillisesti ja taloudellisesti. Hankkeiden tulee edistää luovan talouden kehitystä Pohjoisen ulottuvuuden alueella.

Haettava summa voi olla suuruudeltaan 5 000–20 000 euroa, ja se voi muodostaa enintään 50 % hankkeen kuluista.

Lisätietoa. http://www.ndpculture.org/ndpc-call-for-project-proposals/introduction


Goethe-Institutin stipendi Theatertreffen -festivaalille Berliiniin 4.-19.5.2013

Goethe-Institut tarjoaa teatterin ammattilaisille mahdollisuuden hakea stipendiä Theatertreffen –festivaalille, joka on Berliinissä 4.-19.5.2013.

Hakuehdot:

•    Ikä max. 35 v
•    Hyvä keskitason saksan kielen taito
•    Teatterin ammattilaisille (dramaturgi, ohjaaja, käsikirjoittaja, festivaalijärjestäjä)
 
Tarkemmat tiedot: www.goethe.de/internationales-forum
 
Hakemus lähetetään osoitteeseen:
Goethe-Institut Finnland
Salomonkatu 5 B
00100 Helsinki
 
Hakemusaika päättyy 31.01.2013
 
Lisätietoja antaa:
Pirjo Hangaslahti-Brech
kultur(at)helsinki.goethe.org
044-7222707
 


 

Yhteisölliset kehityshankkeet -haku ammattiteattereille ja ammattilaisryhmille, 8.2.2013 mennessä

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta myöntää vuonna 2013 yhteensä 321 331 euroa avustuksia ammattiteattereiden ja esittävien taiteiden ammattilaisryhmien yhteisöllisiin kehityshankkeisiin.

Kehityshankerahaa voivat hakea helsinkiläiset ammattiteatterit ja esittävien taiteiden ammattilaisryhmät omien toimitilojensa ulkopuolella tehtäviin hankkeisiin. Haku alkaa 10.1.2013 ja päättyy perjantaina 8.2.2013 klo 13.

Hankemäärärahan tarkoituksena on
•    edistää uusia, yhteisöllisiä taiteen tekemisen tapoja,
•    edesauttaa uusien toimintamallien muotoutumista taideorganisaatioiden sisällä,
•    monipuolistaa taidelaitosten ja -yhteisöjen yleisöjä ja
•    tuoda taide entistä selvemmin osaksi laajempaa alueellista ja sosiaalista kehitystyötä.

Lisätietoja hausta oheisessa hakuilmoituksessa (pdf)


Wilson Centerin stipendien haku 31.1. mennessä / Stipendiat till Wilson Center i Washington

Stipendit Wilson Centeriin (Washington) julistetaan haettaviksi 1.1.-31.1.2013.
Haettavana ovat 2-6 kuukauden stipendikaudet 1.9.2013-31.12.2015.
Haun tulokset julkistetaan maaliskuun alussa 2013.

Hakukelpoisia ovat suomalaiset keskeisissä asemissa työskentelevät  
yhteiskunnalliset, talous- ja kulttuurielämän ja median vaikuttajat  
sekä näiden alojen tutkijat. Apurahaa haetaan täyttämällä ja  
lähettämällä lomake nettisivuilla osoitteessa www.wilsoncenter-haku.fi.

Lue lisää liitteestä (pdf)

Stipendiat till Wilson Center i Washington

Stipendier till Wilson Center utlyses och kan sökas 1.1-31.1.2013.
Stipendier kan sökas för 2-6 månaders stipendieperioder 1.9.2013-31.12.2015.
Resultaten av ansökan kungörs i början av mars 2013.

Behöriga att söka är finländska beslutsfattare som arbetar i en  
central position inom samhälle, näringsliv och kultur, samt forskare  
på dessa områden. Man söker stipendium genom att fylla i och skicka  
blanketten på webbsidan www.wilsoncenter-haku.fi.

Läs mera i bilagan (pdf)

Lisätietoja / Mer information:

www.wilsoncenter-haku.fi
info(at)wilsoncenter-haku.fi
koordinaattori/koordinator Mikko-Olavi Seppälä, 0400-868 006

TYÖPAIKKOJA

Ylioppilasteatteri hakee taiteellista vastaavaa 2.9.2013 alkaen kolmeksi vuodeksi.

Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen  harrastajateatteri. Ylioppilasteatteri tuottaa vuosittain neljä-viisi produktiota omassa studiossaan Helsingin keskustassa, sekä yhden produktion Mustikkamaan kesäteatterilla. Ylioppilasteatteri on pitkään ollut avantgardistinen ja yhteiskunnallisesti suuntaa näyttävä teatteriyhteisö. Teatterin taiteellinen vastaava on vastuussa Ylioppilasteatterin jäsenistölle teatterin ohjelmasta ja 
taiteellisesta työskentelystä.

Ylioppilasteatterin taiteellisen vastaavan tehtäviin  kuuluu huolehtia Ylioppilasteatterin korkeatasoisesta taiteellisesta linjasta ja ohjata teatterille 2-3- esitystä vuodessa. Taiteellinen vastaava laatii teatterille vuosittaisen taiteellisen toimintasuunnitelman sekä osallistuu Ylioppilasteatterin hallituksen työskentelyyn. Hänen tehtäviinsä kuuluu valmistella teatterin toimintaa parantavia ehdotuksia sekä tukea teatterin kehittymistä toimimalla aktiivisesti  yhteistyössä hallituksen ja jäsenistön kanssa.

Taiteellisen vastaavan työaika on se aika, joka menee teatteriesitysten suunnitteluun, harjoitteluun sekä esitysten valvomiseen. Lisäksi hän osallistuu viikottaiseen kokoukseen, joko 
hallituksen tai jäsenistön kanssa.

Taiteellisen vastaavan palkka:  1698,54€ / kk.
Työn kesto: 3 vuotta

Kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen pyydetään toimittamaan 15.2.2013 mennessä postitse osoitteeseen: Ylioppilasteatteri,  Mannerheimintie 3B, 00100 Helsinki.

Hakemukseen saa liittää videotallenteita, valokuvia, lehtileikkeitä tai muuta taiteellista työtä tai -näkemystä kuvaavaa materiaalia. Emme käsittele sähköpostitse tulleita hakemuksia.

Lisätiedot:
Sähköposti: teatterisihteeri(at)ylioppilasteatteri.fi
045-3481555 (ma-pe klo 11-17) ja www.ylioppilasteatteri.fi


 

Koko perheen kulttuuritalo ja teatteri Lilla Villan etsii tuottajaa

LILLA VILLAN on perusteilla oleva koko perheen kulttuuritalo ja teatteri, joka aloittaa toimintansa Sipoon Nikkilässä, vanhassa kunnantalossa kesällä 2013 (talon saaminen kunnalta varmistuu 15.1. 2013). Toiminta on kaksikielistä (suomi ja ruotsi).

Haemme koko talolle tuottajaa. Aluksi työ on osa-aikaista ja myöhemmin, kun jatkorahoitus järjestyy, se muuttuu kokopäiväiseksi.

Musiikkikahvila Lilla Villan
Lilla Villanin persoonallinen ja viihtyisä kahvila on avoinna tarpeen mukaan, tarjoten lähi- ja luomuruokaa sekä korkeatasoisia musiikkiesityksiä ja tapahtumia.

Teatteri
Lilla Villan
Lilla Villan on taiteellisesti korkeatasoinen ammattiteatteri jonka ohjelmistossa on esityksiä kaiken ikäiselle yleisölle. Lilla Villanin useimmat esitykset ovat myös kiertäviä.

Kulttuuritalo
Lilla Villan
Teatteri- ja musiikkiesitysten lisäksi Lilla Villan on paikka myös muille taiteille sekä monimuotoiselle kansalaistoiminnalle. Toimintaa ylläpitää LILLA VILLANIN YSTÄVÄT RY. ja sitä johtaa yhdistyksen hallitus, joka koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista. Palkallisia toimijoita ovat musiikkitoiminnan johtaja, teatterin taiteellinen johtaja ja tuottaja.

Tuottajan työnkuva
Tuottaja vastaa koko kulttuuritalon taloudesta, markkinoinnista ja tiedotuksesta, aikatauluista ja talon käytön koordinoinnista yhdessä yhdistyksen hallituksen kanssa. Lisäksi hän toimii yksittäisten produktioiden tuottajana.

Työhön saattaa tilanteen mukaan kuulua lähes mitä vaan; palkanmaksua, vasarointia, autolla ajoa, talkoiden organisointia, tilan vuokrauksen hoitamista, kanojen ruokkimista, festivaalimatkoja, EU-rahoituksen hankkimista, edustamista ynnä muuta.
Lilla Villanin tuottajan tulee voida sujuvasti työskennellä molemmilla kotimaisilla ja englanniksi sekä kirjallisesti että suullisesti.

Hänen tulee tuntea teatteri- ja muuta taidekenttää ja sen rahoitusta, osata kommunikoida hyvin erilaisten ja eri ikäisten ihmisten kanssa, toimia sujuvasti suhteessa virkamiehiin, yritysmaailmaan, järjestöihin, päiväkoteihin ja kouluihin sekä taiteilijoihin.
Tuottajan tulisi olla vastuuntuntoinen, itsenäinen ja luova ja hänen tulee olla kiinnostunut taiteesta laaja-alaisesti ja lapsille ja nuorille tekemisestä erityisesti.

Toivomme tuottajasta työtoveria, jonka kanssa yhdessä suunnittelemme ja luomme ympäristön, jollaista ei vielä ole. Toivomme, että haluat ja osaat ottaa paikan omaksesi!
Työ alkaa osa-aikaisena (n. 15h/vko tai sopimuksen mukaan) 1.2. 2013.

Tiedustelut ja hakemukset 15.1. mennessä:
Lilla Villanin ystävät ry. - Lilla Villans vänner rf.
c/o Salla Taskinen
Yläkiventie 8 K
00920 Helsinki
p.041-5169783
salla.taskinen(at)teak.fi


 

 

Application form Mono

Fighting star pressmeddelande

Hautomo tiedote

Homo empathicus -tiedote

WWIC -tiedote

Yhteisölliset kehityshankkeet -tiedote

Application form finnish theatre

Application form finnish theatre

Application form Solo