19.01.2012

TINFO-tiedote 1 / 5.1.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

AVOIMIA PAIKKOJA

HAKUJA

APURAHOJA, AVUSTUKSIA, RESIDENSSEJÄ

KOULUTUSTA


 

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

MINKÄLAINEN VUOSI 2012?

Mitä tulee tapahtumaan vuonna 2012 teatterissa? En nyt ole ennustajaeukko, en kerro  katastrofiennustuksia. Mitä me saamme katsoa teatterissa? Mitä tapahtuu ylipäätään?

Kotimaisuus rules ja jatkaa voittokulkuaan. Runsaudenpulaa. Mieltä ja uteliaisuutta kiihottavia kantaesityksiä on kasapäin: Leea Klemolan Jessikan pentu Kuopiossa, Pirkko Saision Syvin kerros Lahdessa, Okko Leon Kansallissankari Rovaniemellä, Rosa Liksomin Rikos Teatteri Jurkassa, Paavo Westerbergin He eivät asu enää täällä ja Paula Salmisen 13 uponnutta vuotta Kansallisessa, Anna Krogeruksen Paha lapsi Kajaanissa, Panu Rajalan Sylvi ja Anita Helsingin Kaupunginteatterissa, Henri Kapulaisen Poutiaisen näköinen mies Joensuussa, Tuomas Parkkisen Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen, Minna Nurmelinin ja Annu Valosen Harvala Q-teatterissa, Satu Virtalan Puhdas totuus Tampereen Teatterissa, Tommi Liskin Håi maamme Vaasassa. Eikä tässä edes kaikki. Ja aiemmin kantaesityksensä saaneet kotimaiset saavat uusia ensi-iltoja, Ruohonen, Jokela, Myllyaho, Krogerus…

Tällä kaikella on jo ehkä vaikutusta myös näytelmäkirjailijan toimeentuloon –  toivottavasti, vaikka tiedän, että palkkiot ovat surkeita. Tässä siis yksi syy siihen, että useimmiten kirjailija ohjaa itse näytelmänsä. Taloudellisen raadollisuuden lisäksi kyse on myös kirjailijoiden tavasta ajatella ja prosessoida tekstiä. Yksinkertaisesti halusta.

Ja sitten romaanidramatisoinnit Hotakaisen Huolimattomat Ryhmäteatterissa, Franzenin Tumman veden päällä (Kansallisteatteri), Jotunin Huojuva talo (Oulu), Sinkkosen Solveigin laulu ja Isomäen Sarasvatin hiekkaa nyt kolmantena Maria Kilven dramatisointina Espoossa, Helakisan Aina sata sinistä kissaa Kajaanissa. Ja Peltosen Salomo ja Ursula palaa näyttämölle Avoimiin Oviin. Ja kyllä minä ehdottomasti haluan nähdä myös Satu Rasilan rockmusikaalin Kakola Turussa ja Lassilan-Hurmeen Liika viisaan Joensuussa.

Hienoa on, että Jyväskylän Kaupunginteatteri tuo pienelle näyttämölleen Teatterikorkeakoulun yhteistyöprojektina kolme uutta tekstiä Sini Pesonen ja Jussi Moilan Girls Just wanna have fun, Sakari Hokkasen Ternimaitokeisarin ja Juhana von Baghin Tyhjyyden.
Liikutaan kansallisessa historiassa, kansallisessa identiteetissä, kansallisissa sankareissa.  Hämmästyttävän paljon on tekstejä, jotka nostavat historian hahmoja esiin. Mistä tämä kertoo? Turvattomuudesta? Juurettomuuden tunteesta? Halusta paeta menneisyyteen? Onko vaarana, että Suomi sulkeutuu ja umpeutuu teatterissa? Emmekö me halua uusia ulkomaisia nykytekstejä tai klassikkoja ollenkaan? Tsehov siellä näkyy, Lokki tulee Kokkolaan, Lahteen Shakespearen Kuinka äkäpussi kesytetään ja Kouvolaan Hamlet, Molièren Luulosairas. Me olemme aika lailla erilaisia – toisempia – niin kuin meillä maalla Ahlaisissa ämttööläisellä Otolla oli tapana sanoa. 
Ja sitten rikoksen ympärille tavalla tai toisella kiertyy useampi teksti. Sukupolvien kohtaaminen, muisti ja muistot, ihmiset etsimässä tietä toistensa luo.

Ja nyt en siis ole puhunut juurikaan ryhmien esityksistä. Niihin palaan! Tästä tuli jo ihan liian pitkä. Jääkööt myös Taiteen edistyskeskus, taideyliopisto, teatterin rakenteelliset kysymykset, teattereiden keskinäinen yhteistyö, taiteilijapolitiikka, kuntien kurimus, tasa-arvo seuraaviin.  Mutta työhyvinvointia en jätä. Siitä tässä ja nyt.

PS. TINFOn sivuilta löytyvät ensi-illat: fi/Ensi-iltoja 

MITEN TEATTERISSA JAKSETAAN?

Joululomilla oli aikaa miettiä teatterin työhyvinvointia. Erilaiset rankat säästötoimet ja tehostamisvaatimukset, joiden keskellä pienenevä porukka tekee yhä enemmän, rasittavat myös teatterin henkilökunnan voimavaroja. Teatterissa on yhä enemmän määräaikaisia työsuhteita ja henkilökunta vaihtuu aikaisempaa tiuhempaan tahtiin. Ja kun tähän lisätään vielä koventunut kilpailu ihmisten vapaa-ajasta, alati kasvavat osaamisvaatimukset, ammatti- ja työnkuvien muutos, muutokset teatterin tekemisen prosesseissa, ei ole ihme, jos myös teatterissa henkilökunta uupuu henkisesti ja fyysisesti  kasvaneen työkuorman alla. Uupumus vaikuttaa myös työilmapiiriin.

Ei työhyvinvointi ole palonsammutusta ja kriisien korjaamista vaan jatkuvaa, ennakoivaa, ylläpitävää toimintaa. Esimerkiksi Kajaanin Kaupunginteatterin henkilökunta onkin esittänyt johtokunnalleen Teatterin henkilökunnan työhyvinvoinnin kolmivuotista kehittämishanketta.   Toivottavasti tällainen hanke saa myötätuulta ja voidaan toteuttaa. Teatterikeskus puolestaan on suunnittelemassa työnohjaushanketta. Hankkeen puitteissa Teatterikeskuksen jäsenteatterit saisivat vuoden ajan työnohjausta. Ja Thalia-gaalan yhteydessä Teatteri- ja mediatyöntekijät järjestää työhyvinvointiseminaarin. Tuiki tarpeellista.

Työhyvinvointi kohenee vain työpaikan arjessa. Tässä pähkinänkuoressa  viesti Työterveyslaitoksen Terveyden edistämistä työpaikoille -hankkeiden päätösseminaarissa marraskuun lopussa. Hankkeissa on etsitty juuri sitä kaivattua konkretiaa, toimivia malleja ja ideoita ja lähdetty työntekijöiden voimavaroista ja ammatti-identiteetin myönteisten puolien vahvistamisesta. Työterveyslaitoksen verkkopalvelussa (www.ttl.fi) luvattiin avata vuodenvaihteessa Työpaikkojen työhyvinvointi -verkoston sivut, joita en ainakaan vielä löytänyt. Aion käydä kurkkimassa.

Myönteinen ammatti-identiteetti edistää terveyttä. Ehkä tämän vuoksi teatterialan taiteilijat kaikesta huolimatta ovat sitkeitä ja pitkäikäisiä ja haluavat tehdä työtä pitkään.  Työterveyslaitoksen seminaarissa oli puhe ammattikuljettajista, joita kuvattiin työsidonnaisiksi, vahvalla ammattikulttuurilla ja ”me-hengellä” varustetuiksi. Tämä kuvaus sopii myös teatterilaisiin.

Työ on mielekästä ja merkityksellistä, kun suhde työhön on myönteinen. Teatterissa ollaan ammatti-ihmisinä ylpeitä ja kunniantuntoisia suhteessa omaan työhön. Sisäinen itsekunnioitus, tyydytys ja työmotivaatio on syntynyt siitä, että työn tekee mahdollisimman hyvin.  Tässä se on protestanttinen työmoraali, joka joutuu kovaan tykitykseen, kun vaaditaan yhä enemmän ja yhä tehokkaammin, eikä pelkästään oman koulutuksen, osaamisen ja mukavuusalueiden turvallisten rajojen sisältä. Jossakin ovat rajat.

KAKSI ELÄMÄÄ JA PTYDEPE-KIELI

Eivätpä varmaan kaksi valtionpäämiestä voi olla kauempana toisistaan kuin näytelmäkirjailija, ihmisoikeuksien, kansalaisoikeuksien ja sananvapauden puolustaja Václav Havel (1936 – 18.12.2011) ja Pohjois-Korean ”Rakas Johtaja” ja ”Suuri Marsalkka” Kim Jong-Il  (1942 – 17.12.2011). Hämmentävää ja irvokasta oli katsella korealaisten hysteerisen surun elkeitä ja hautajaiskulkueen millimetrintarkkaa koreografiaa. Mikä on totta, mikä tuotettua korealaisessa poliittisessa teatterissa? Václav Havelille, antipoliittiselle politiikantekijälle, teatteri edusti totalitaarisessa yhteiskunnassa paikkaa, joka ei julista virallista totuutta vaan jonka esityksistä kuului ja näkyi ”yhteiskunnallinen itsetietoisuus”. Absurdi yhdistettynä Kafkaan oli vaarallinen väkivallaton ase. 

Emme me oikeastaan ole kovin kaukana Havelin Tiedotus-näytelmässä kuvaamasta täysin keinotekoista ptydepe-kielestä, jonka viranomaiset määräsivät, jotta viestintä virtaviivaistuisi ja tehostuisi.  Meillä tuotetaan jatkuvasti ihan omaa käsittämätöntä virkakieltä, ihan vapaaehtoisesti.

VÄLIAIKAINEN VIERAILIJA – PÅ TILLFÄLLIGT BESÖK

Taiteen keskustoimikunnan uudistuneilta (ah ihanaa!) verkkosivuilta saattaa lukea Svenska Kulturfondenin johtoon siirtyneen, entisen puheenjohtaja Leif Jakobssonin blogin. Otsikon olen lainannut Jakobssonilta. Hän kirjoittaa siirtyneensä toisiin tehtäviin helpottunein tuntein.  Eikä helpotus johdu suinkaan työn raskaudesta, työnantajasta ja henkilökunnasta vaan yksinkertaisesti siitä, että hänet kokonaan julkisen sektorin ulkopuolella työnsä tehneenä valtiopuolen pelisäännöt pääsivät yllättämään. Jakobsson pitää epäkohtana sitä, että yksityisen ja julkisen puolen työkulttuurit ovat niin eriytyneitä. Siinä missä uudistumista yksityispuolella ohjaavat sisäiset tarpeet ja ulkopuolelta nousevat vaateet, edetään valtiolla lainsäädäntötietä.  – Junnaavasti,  byrokraattisesti, piittaamattomasti ? – nämä kysymykset omiani. Vähän pelottavaa, jos ”väärällä” taustalla varustettu tuntee itsensä valtionhallinnossa väistämättä väliaikaiseksi vierailijaksi tai katsojaksi  - niin kuin Jakobsson TKT:ssa.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi


UUTISIA

 

Taidetoimikuntien palkitsemia: Kolmas Tila - Tredje Rummet*sekä Aapo Korkeaoja

Kolmas Tila - Tredje Rummet -ryhmä on saanut Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnon 2011.

Kolmas Tila – Tredje Rummet on monitaiteellinen ryhmä, joka perustettiin vuonna 2007. Se on nopeasti osoittanut merkittävyytensä turkulaisella teatterikentällä. Ryhmän tinkimättömyys, esteettisyys, taiteen ja tieteen yhdistäminen sekä eettinen ote tekevät Kolmannesta Tilasta poikkeuksellisen ansiokkaan ja monipuolisen ryhmän. Esitykset ovat kokonaistaideteoksia, jotka puhuttelevat tunnetta ja haastavat ajattelua.

Lue uutinen Taiteen keskustoimikunnan nettisivuilta

Satakunnan taidetoimikunta on myöntänyt Luomunan kuoret –palkinnon performanssitaiteilija Aapo Korkeaojalle.

Toimikunta myönsi palkintoja nyt 14. kerran. Palkinnot ovat yksi taidetoimikunnan kulttuuri- ja taidepoliittisen vaikuttamisen keino, jolla halutaan antaa tunnustusta tärkeästä ja hyvin tehdystä työstä ja samalla kannustaa alueen kulttuuri- ja taidetoimijoita. Luomunan kuoret –palkinto on 3000 €.

Luomunan kuoret -palkinto jaetaan rohkeista irtiotoista ja taiteen uusista suunnista.

Korkeaoja on itse luonnehtinut taiteellista työtään vahvana yleisösuhteen etsimisenä. Tätä työtä on leimannut ”tunteen dramaturgia”, mikä uran alussa tarkoitti paitsi raadollisen henkilökohtaisia sisältöjä, myös sielua rassaavia, puhdistavia esityksiä.

Oman tiensä kulkija Korkeaoja oli 2000-luvun alussa siinäkin, kun hän käytti taiteessaan epämuodikkaasti poliittisia näkökulmia. Ne tuntuivat olevan henkilökohtaisten lähtökohtien kanssa ristiriidassa. Ristiriita ratkesi kuitenkin vuosien tasokkaiden tekojen sarjana, joista voidaan poimia esimerkiksi dyykattua ruokaa estetisoinut Dyykkausblogi (2007-2009) ja Uusi itsenäisyysjulistus (2008), johon Korkeaoja Mannerheimin patsaan juurella kietoi ajatuksen, että itsenäisyyttä ei voi jättää kuolleille eikä vihaa lietsovien varaan, vaan että meidän kuuluu olla yhdessä itsenäinen, suvaitsevainen Suomen kansa.

Liukumäkiperformanssi (2009) Eduskuntatalon portailla taas muistutti siitä, että lama on ihmisen parasta aikaa. Silloin on aika pohtia omaa kohtaansa ja maailman tilaa, olla pakostakin kulutuskriittinen. Merkit viittaavat siihen, että olemme jälleen menossa kohti hyviä aikoja.

Korkeaoja on toiminut taidealansa hyväksi yleisemminkin luomalla performanssiväelle työtilaisuuksia, näkyvyyttä ja toimintaedellytyksiä usean organisaation perustajana.
Kankaanpään taidekoulun yhteyteen kiinnitetty, Korkeaojan vetämä esitystaiteen opetus on ollut tärkeä askel alan kehityksessä koko maassa.

Lue uutinen Taiteen keskustoimikunnan nettisivuilta.

 


 


Ohjaaja Riko Saatsi Seinäjoen kaupunginteatteriin*

Teatteriohjaaja ja dramaturgi Riko Saatsi on kiinnitetty Seinäjoen kaupunginteatterin uudeksi ohjaajaksi. Hän aloittaa työt Seinäjoella elokuussa.

- Saatsin myötä Seinäjoen kaupunginteatteri saa nuorta näkökulmaa ohjelmistosuunnitteluun, kertoo teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo.

Uuden ohjaajan tehtäviin kuuluu muun muassa Verstasteatterin kehittäminen ja ohjelmiston suunnittelu. Saatsi ohjaa talon kaikille näyttämöille.

www.seinajoenkaupunginteatteri.fi

 


 

Satu Rasila dramaturgiksi Turun Kaupunginteatteriin*

Dramaturgi, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Satu Rasila on nimitetty Turun Kaupunginteatterin dramaturgiksi. Hän seuraa tehtävässä Ilpo Tuomarilaa, joka jäi eläkkeelle joulukuun alussa. Rasila aloittaa tehtävässä 1.1.2012 osapäiväisenä ja vuoden 2013 alusta lähtien kokopäiväisenä.

www.teatteri.turku.fi 


 

Kulttuurialan järjestöt: Ylelakiin kirkastettava kotimaisen kulttuurin* edistämistavoite

Kotimaista sisältöä Ylelle tekeviä kulttuurialan ammattilaisia edustavat järjestöt ovat huolissaan Ylen vähentyneestä roolista kotimaisen kulttuurin edistäjänä. Voimassa olevan Yleisradiolain mukaanhan julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tuottaa, luoda ja kehittää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.

Tekijöitä edustavat järjestöt huomauttavat, että Yle on viime vuosien media- ja teknologiaseikkailujen aikana unohtanut juuri tämän julkisen palvelun tehtävänsä ytimen. Kyse ei ole pelkästään Ylen eri tuotantoihin kohdistamista leikkauksista, vaan Ylen säästötoimilla on aidosti heikennetty kulttuurialan ammattilaisten mahdollisuuksia työskennellä.

Järjestöt ovat saaneet todeta, että Ylen rahat riittävät uusien medioiden ja uuden tekniikan käyttöönottoon. Mutta säästöt on kohdistettu kotimaisiin sisällön tekijöihin: Yle uuden kotimaisen tv-draamaan tilaukset ovat romahtaneet lähes olemattomiin, Ylen omissa tuotannoissa free-tekijöille maksettuja korvauksia on leikattu huomattavasti ja nyt Yle on vielä ehdottanut puolittavansa Elävästä Arkistosta maksamansa tekijänoikeuskorvaukset.

Kotimaisia sisällön tekijöitä edustavien järjestöjen mielestä Yleisradiolakiin onkin kirjattava nykyistä konkreettisempi velvoite edistää kotimaista radio- ja tv-draamaa sekä elokuvaa. Järjestöt vaativat, että lakiin on kirjattava ennalta sovittu prosenttiosuus Ylen budjetista, jonka Yle käyttää kotimaiseen radio- ja tv-draamaan sekä elokuvaan.

Ilman tuollaista kirjausta tulevinakin vuosina Ylen kotimaisiin tekijöihin ja kotimaiseen sisältöön kohdistavat säästöt vaarantavat kotimaisen sisällöntuotannon kehittymisen. Järjestöt muistuttavat, että kotimainen tuotanto tehdään kansainvälisesti verrattuna niukoilla resursseilla. Ilman riittäviä resursseja ja jatkuvaa mahdollisuutta uusiin tuotantoihin kotimainen kulttuuritarjonta ei pysty määrällisesti tai laadullisesti kilpailemaan ulkomaisen tarjonnan kanssa. Nyt kun Ylen rahoitus on selkeytymässä, eduskunnan on varmistettava, että Yle-verolla aidosti edistetään kotimaisen sisällön syntyä ja varmistetaan kotimaisten tekijöiden työ ja toimeentulo.

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto, toiminnanjohtaja Minna Sirnö, p. 09 135 6191
Suomen Näyttelijäliitto, toiminnanjohtaja Elina Mäntylä, p. 09 2511 2136
Teatteri- ja Mediatyöntekijät, toiminnanjohtaja Raimo Söder, p. 09 2511 2141
Suomen Muusikkojen Liitto, puheenjohtaja Ahti Vänttinen, p. 09 6803 4073

 


 

Critical Stages -nettilehden tuoreen numeron teemana on teatteri ja maanpako*

Teatterikriitikkojen kansainvälisen liiton (IATC) nettilehden www.criticalstages.org numero 5 on ilmestynyt. Numeron teemana on teatteri ja maanpako. Lehdessä on 45 artikkelia 34 kirjoittajalta 20 eri maasta.


 

KokoTeatteri ja Koko Jazz Club muuttavat uusiin tiloihin*

Helsinkiläinen KokoTeatteri ja sen ylläpitämä Koko Jazz Club pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin 1.1.2012. Teatterin uusi näyttämö on Svenska Gårdenina tunnettu tila Hakaniemessä osoitteessa Hämeentie 3. Uuden KokoTeatterin avajaisia vietetään 3.2.2012, jolloin kantaesityksensä saa Anna Veijalaisen näytelmä Pudonneet ja samana iltana esityksen jälkeen avataan Koko Jazz Club. Avajaisten esiintyjätiedoista tiedotetaan tammikuussa.

Vuosi 2012 on KokoTeatterin 15-vuotisjuhlavuosi. Pudonneet -näytelmän lisäksi kevään ohjelmistossa on Laura Gustafssonin uusi kantaesitys SupersankariTar, joka saa ensi-iltansa 18.4. Lisäesityksiä sekä esitysvierailuja koti- ja ulkomailla nähdään lisäksi Minna Puolannon Kuolema korjaa univelat –esityksestä. Timo Hirvosen ja Jussi Lehtosen kuratoimat Koko Jazz Clubit järjestetään joka torstai. Ohjelmistossa nähdään myös vuosittainen hyväntekeväisyystapahtuma V-day, joka järjestetään maailmanlaajuisesti ystävänpäivänä.

KokoTeatteri ehti toimia vanhoissa tiloissaan Unioninkadulla lähes 11 vuotta. Viimeisen kahden vuoden ajan toiminta oli kuitenkin remonttien varjostamaa. Lopulta taloyhtiön teettämä pitkittynyt ja edelleen kesken oleva salin remontti pakotti teatterin muuttamaan. Uudet tilat ovat kuitenkin vain kivenheiton päässä entisistä. Yli kaksi kertaa vanhoja suuremmat tilat mahdollistavat teatterin toiminnan laajentumisen ja uudenlaiset tekniset ratkaisut. Katsojapaikat lisääntyvät ja jatkossa KokoTeatterilla on käytössä näyttämösalista erilliset harjoitustilat niin näyttelijöille kuin muusikoillekin sekä entistä laadukkaammat puitteet Koko Jazz Clubille.

www.kokoteatteri.fi

 


 

Nifin ja Pohjoismainen kulttuuripiste muodostavat uuden organisaation*

Pohjoismainen kulttuuripiste, vahva kulttuuritoimija sekä Suomessa että koko Pohjolassa, on aloittanut toimintansa 1.1.2012. Uusi organisaatio muodostettiin Pohjoismaiden Suomen instituutista (Nifin) ja aikaisemmasta Pohjoismaisesta kulttuuripisteestä. Molempien instituuttien toiminta jatkuu entisen lailla, mutta yhteisen sateenvarjon alla.

Uuden organisaation päätehtävä on lisätä kiinnostusta Pohjolaan ja pohjoismaiseen yhteistyöhön Suomessa sekä hallinnoida kahta pohjoismaista kulttuurin tukiohjelmaa: Kulttuuri- ja taideohjelmaa sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Organisaatio on samalla linkki pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön ja sitä koskevan informaation välillä koko Pohjolassa.

Yhdistyminen on toteutettu niin, että aikaisempi Pohjoismainen kulttuuripiste on lakkautettu ja siirretty Nifinin alaisuuteen, ja Nifin taas on vaihtanut nimensä Pohjoismaiseksi kulttuuripisteeksi (KKNord). Nifinin johtaja Gun Oker-Blom jatkaa Pohjoismaisen kulttuuripisteen johtajana. Pohjoismaisen kulttuuripisteen toimistot sijaitsevat Helsingin keskustassa ja Suomenlinnassa, Helsingin ulkopuolella.

www.kulturkontaktnord.org


 

Kiasma-teatterin Escort-palvelu*

Kiasma-teatterin esityksiä voi keväällä kokea yhdessä taide-escortin kanssa. Escort-palvelun kautta saa mukaansa asiantuntevan kaverin, jonka kanssa keskustella esityksestä esityksen jälkeen. Escort-palvelun konseptin on luonut esitystaiteilija Elina Latva.

http://www.kiasma.fi/ohjelmisto/kiasmateatteri/escort


 

Liisa Pentti Täydenkuun Tanssien taiteelliseksi johtajaksi*vuosille 2013–2015

Pyhäsalmen tanssi ry:n hallitus on valinnut Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi tanssija-koreografi Liisa Pentin. Nykyisen taiteellisen johtajan Alpo Aaltokosken kausi päättyy kesän 2012 festivaalien jälkeen. Pentti aloittaa tehtävässä elokuussa 2012.

Lisätietoja:
www.danceinfo.fi/ajankohtaista/uutiset/liisa-pentti-taeydenkuun-tanssien-taiteelliseksi-johtajaksi-vuosille-2013-2015

 


Lauri Maijala Seinäjoen Harrastajateatterikesän 2012 valitsijaksi*

Vuoden 2012 Harrastajateatterikesän esitysvalinnat tekee Lauri Maijala. Teatterikorkeakoulussa teatteriohjaajaksi opiskeleva Maijala on teatterilapsia. Isä Seppo Maijala ja äiti Heidi Herala ovat Helsingin kaupunginteatterin näyttelijöitä.

Valitut esitykset nähdään elokuussa Seinäjoella

Suomen Harrastajateatteriliitto iloitsee saadessaan tänä vuonna nuoren näkökulman Seinäjoelle valittaviin esityksiin. Jokainen valitsija on tehnyt Seinäjoen Harrastajateatterikesästä yksilöllisen ja ikimuistoisen tapahtuman ohjelmatarjonnan puolesta.

Valtakunnallinen Harrastajateatterikesä järjestetään Seinäjoella 24.-26.8.2012 jo 39. kerran. Vuosittain järjestettävään tapahtumaan valitaan harrastajateatteriryhmiä ympäri Suomen, ja tapahtuma toimii tärkeänä kohtauspaikkana harrastajateatterin tekijöille ja yleisölle. Tapahtuma tarjoaa yleisölle hienon mahdollisuuden nähdä monta mielenkiintoista esitystä viikonlopun aikana Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämöillä.

Seinäjoen Harrastajateatterikesän pääjärjestäjänä toimii Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Seinäjoen kaupunginteatterin, Nuoren Kulttuurin ja muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Lisätietoja:
Suomen Harrastajateatteriliitto
Teemu Ojala
teemu.ojala(at)shtl.fi
09 406432
www.shtl.fi 


 

 

Eurooppalaisen kulttuurin asiantuntijat nyt verkossa*

Kulttuurin eurooppalainen asiantuntijaverkosto, European Expert Network on Culture (EENC), on julkaissut hiljattain verkkosivunsa. Sivuilta löytyy mm. linkit tutkimuksiin, konferensseihin ja erilaisiin tiedonlähteisiin EU:n kulttuuripoliittisessa keskustelussa ajankohtaisista teemoista.
EENC on perustettu Euroopan komission koulutuksen ja kulttuurin pääosaston aloitteesta, ja yksi sen tehtävistä onkin tukea komissiota sen politiikkatyössä. Verkostoa koordinoivat Interarts ja Culture Action Europe.

Verkoston 17 asiantuntijajäsentä tulevat eri puolilta Eurooppaa. Suomesta mukana on professori Anita Kangas Jyväskylän yliopistosta.

Lisätietoja: www.eenc.info

 


 

Kalenteritytöt 2012 -hyväntekeväisyyskalenteri tuotti 7000 euroa*

Kuopion kaupunginteatterin Kalenteritytöt 2012 -hyväntekeväisyyskalenteri on nyt loppuunmyyty ja kalenterista saatu tuotto - 7000 euroa - luovutettiin perjantaina 16.12. teatterin joululounaalla Pohjois-Savon Syöpäyhdistykselle. Shekin vastaanotti yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pirkko Kouri.

Kourin mukaan kalenterin tuotto tullaan kohdentamaan pohjoissavolaisten syöpään hiljattain sairastuneiden tukitoimintaan ja lisäksi sillä hankitaan televisio, MP3 -soittimia ja CD-levyjä Kuopion yliopistollisen sairaalan naistentautien klinikan sytostaattihoitojen huoneeseen.

Puolitoista kuukautta myynnissä ollut kalenteri liittyi läheisesti teatterissa marraskuun alussa ensi-iltansa saaneeseen Kalenteritytöt -näytelmään.
Kalenterin kuvasi valokuvaaja Sami Tirkkonen (Alias Studiot), painotyön lahjoitti Offsetpaino L. Tuovinen. Kalenterissa esiintyivät näyttelijät Annukka Blomberg, Riina Björkbacka, Sari Happonen, Henna Haverinen, Lotta Huitti, Lina Patrikainen, Katri-Maria Peltola, Seija Pitkänen ja Virpi Rautsiala.

www.teatteri.kuopio.fi

 


 

TAPAHTUMIA

 
Teatterin luontosuhdetta pohditaan Kajaanin*Teatteritapaamisessa 20.-22.1. ja 17.-20.5.

Vuodesta 2005 järjestetty esittävien taiteiden kentällä toimivien ihmisten kohtaamispaikka järjestetään taas keväällä 2012. Tapaaminen on tällä kertaa kahdessa osassa, 20.-22.1. sekä 17.-20.5. Tapahtuman teemana on länsimaisen teatterin suhde luontoon, ja kaksiosaisen tapaamisen ensimmäinen osa painottuu pohtimiseen ja toinen osa esitykselliseen toimintaan luonnossa.

Tammikuun keskustelujen alustajiksi ovat tulossa mm. luonnonfilosofi Tarja Kallio, ohjaaja Jani-Petteri Olkkonen sekä esitystaiteilija Aune Kallinen.

Tapaamiseen voivat osallistua kaikki esittävän taiteen ammattilaiset ja opiskelijat joko yhden tai molempien viikonloppujen ajan. Järjestäjät kustantavat matkat, asumiset ja ruoat nimellistä 20 euron ilmoittautumismaksua vastaan.

lmoittautumiset ja lisätiedot eino.saari(AT)gmail.com

www.g-voima.fi/index1.html

 


 

36. Työväen Näyttämöpäivät 27.–29.1.2012 Mikkelissä*

Tänä vuonna valitsijoina toimivat ohjaaja Raija-Sinikka Rantala ja teatteritieteen opiskelija Anni Mikkelsson. He poimivat 47 hakeneen esityksen joukosta 14 Näyttämöpäiville sopivaa kotimaista esitystä:

AdAstra Teatteri (Jyväskylä): LYHTY, Eliisa-teatteri (Tampere): PAPIN PERHE, Järvenpään teatteri: AMADEUS, Kajaanin Harrastajateatteri: MUM – ESITYS ÄITIYDESTÄ, TYTTÄRENÄ OLEMISESTA JA ELÄMÄSTÄ, Kajaanin Harrastajateatteri: RADIX, Kuusankosken Teatteri: ISO VIHKO, Legioonateatteri & Ämmänsuon teatteri (Tampere): VASTAKKAINASETTELU ELI KOLME IDIOOTTIA, Nikolain Teatteri (Lahti): TAIVAS ON PUOLI ELÄMÄÄ, Nurkkanäyttämö (Haukipudas): PUHDISTUS, Studioteatteri (Helsinki): MENETETTY MEKSIKO, Suomen Paras Poikateatteri (Mikkeli): PIRSTALEITA, Teatteri Fiasko (Joensuu): BECKETTIÄ ETSIMÄSSÄ, Vastavoima (Jyväskylä): TOUCHED FOR THE VERY FIRST TIME ja Zero Gravity Company (Helsinki): YDIN.

www.tnl.fi, www.tnp.fi


Voima ja lumo - Teatterihistorian verkkonäyttely*

 

Teatterimuseon www-sivuilla on avattu uusi verkkonäyttely. Voima ja lumo – kohtauksia historian näyttämöiltä -verkkonäyttely tarkastelee Suomen teatterihistoriaa 1700-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Kohtaus kohtaukselta tutustutaan taiteeseen ja viihteeseen, yleisöön ja yhteiskunnan ilmiöihin, teatterin voimaan ja lumoon kautta aikojen.

Tutustu näyttelyyn täällä: www.teatterimuseo.fi/nayttelyt/verkkonayttelyt/voima-ja-lumo/  


Teatterimuseon Keskiviikkovieraat-seminaarisarja jatkuu*

Teatterimuseon seminaarisarja Keskiviikkovieraat jatkuu kevätkaudella. Vuoden ensimmäinen seminaari järjestetään keskiviikkona 25.1. klo 16–19, jolloin keskustellaan näyttelijänkoulutuksen suhteesta teatterin työnkuvien ja työtapojen muutoksiin. Keskustelussa mukana mm. Esa Kirkkopelto. Helmikuun seminaarissa 15.2. syvennytään Vivica Bandlerin teatteriperintöön. Lue seminaareista lisää täältä.


Sirkus tulee teatteriin -seminaari 27.1. Tampereella*

Sirkuksen tiedotuskeskus järjestää yhteystyössä Circus Ruska Festivalin kanssa iltapäiväseminaarin sirkuksen kotimaan kiertuetoiminnasta Tampereella 27.1. 2012. Seminaariin kutsutaan sirkuksen tekijöiden lisäksi teatteriväkeä.

Sirkus tulee teatteriin! – seminaari
Perjantaina 27.1.2012 klo 12–16
Tutkivan teatterityön keskus, Seminaarisali (4.krs.), Hämeenpuisto 28 D, Tampere
12.00–12.15  Sirkuksen kiertuetoiminta Suomessa, toiminnanjohtaja Sari Lakso, Sirkuksen tiedotuskeskus
12.15–12.45 seminaarin osallistujat esittäytyvät
12.45–13.00 TEKIJÄ-hanke, projektipäällikkö Maria Salomaa
13.00–13.15 Tanssiareena: Aerowaves FALL FOR DANCE – tanssin kiertueverkosto, toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi, Tanssiteatteri MD
13.15–15.00 ryhmätyöskentelyä. Keskustelua sirkuksen ja teatterin kohtaamisesta, sirkuskiertueen organisoinnista, kiertueverkostosta ja agentuuritoiminnasta mm. Maria Salomaan ja tuottaja Maija Eräsen johdolla.
15–16 Yhteenveto.
Tilaisuuden moderaattorina toimii Sari Lakso.
Ilmoittautumiset 16.1.2012 mennessä: info(at)sirkusinfo.fi
Paikkoja on rajoitetusti.  

www.sirkusinfo.fi


 

Circus Ruska Festival 27.–28.1.2012*

Tammikuussa kahdeksatta kertaa järjestettävä Circus Ruska Festival tarjoilee taas monipuolisen kattauksen koti- ja ulkomaisia nykysirkusesityksiä.

Ohjelmistossa nähdään kaksi kotimaista ensi-iltaa, Circus Ruskan Suhde sekä Jani Suihkosen uusi sooloteos SRP - Sälät Ruskaa Pakkasessa. Uusien ensi-iltojen lisäksi festivaalilla nähdään Sirkus Aikamoisen Aisti. Ruotsista Tampereelle saapuu kaksi ryhmää, Magmanus je Ruby Rose Productions.

Tämän vuotisen festivaalin pääesiintyjät tulevat Ranskasta. Korealaiseen kehtoon erikoistunut ilma-akrobatiaduo Compagnie Morosof teoksellaan Eppur si Muove sekä ranskalais-suomalainen Cirque Aitäl, joka tekee festivaaleille ainutkertaisen erikoisteoksen.
Esitysten lisäksi festivaaleilla on jälleen luvassa kaksi klubia ja muuta oheisohjelmaa.
www.circusruska.com


 

Ennakkoinfoa: avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus Luova Eurooppa* -ohjelmaehdotuksesta

Tammi-helmikuussa järjestetään kaikille kulttuurin, av-sektorin ja luovien alojen toimijoille avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus Luova Eurooppa -ohjelmaehdotuksesta.
www.cimo.fi

 


 

Teatterimuseossa tulossa helmikuussa: VIVA VIVICA!*

Helmikuussa avataan studioissa näyttely suomalaisen teatterin voimanaisesta, legendaarisesta kulttuuripersoonasta Vivica Bandlerista. Monipuolinen visuaalinen aineisto sekä Vivican oma ääni saattavat kävijää läpi monivivahteisen elämän, jota leimasivat lukuisat julkiset ja yksityiset roolit sekä syvällekäyvä erilaisuus. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Teaterstiftelsen Vivicas Vänner -säätiön ja Svenska litteratursällskapet i Finland rf:n kanssa. Svenska Kulturfonden tukee näyttelyä. Lue lisää täältä.  


 

Tutustu EU:n kulttuuripolitiikkaan! *- EU ja kulttuuri -miniluennot CIMOssa

Mitä pitää sisällään EU-tason kulttuuripolitiikka? Mikä on Euroopan kulttuuriagenda? Entä OMC-ryhmä? Mitä voin itse saada irti EU:n tuesta kulttuurille? Millaisia eurooppalaisia verkostoja on olemassa ja mitä hyötyä niistä on minulle?

Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään CIMOn Kulttuurin yhteyspisteen EU ja kulttuuri -miniluennoilla keväällä 2012. Tarkoituksena on avata EU:n toimijoita, aloitteita ja roolia kulttuuripolitiikassa alan toimijoille lyhyesti ja mahdollisimman helposti lähestyttävästi. Eurooppalaisiin verkostoihin ja keskusteluun tarvitaan mukaan lisää suomalaisia!

Kolme samansisältöistä EU ja Kulttuuri -miniluentoa järjestetään keväällä 2012 seuraavasti:
    ti 7.2. klo 15-16.30
    ke 7.3.klo 15-16.30
    to 19.4. klo 15-16.30

Tule kuulemaan lisää sinulle parhaiten sopivana ajankohtana! Luennot järjestetään CIMOn tiloissa Helsingissä, osoitteessa Hakaniemenranta 6 (sisääntulokerros, kokoushuone Tukholma). Tervetuloa mukaan, erillistä ilmoittautumista ei tarvita!

Kysy lisää! Kulttuurin yhteyspiste: ccp(at)cimo.fi | puh. 0207 868 540 tai 0207 868 509


LUOVA KOHTAAMISPAIKKA tapahtumakevät 2012*

Julkisen sektorin potentiaalisilla asiakkailla ja luovan alan yrittäjillä ja toimijoilla on mahdollisuus kohdata Luova kohtaamispaikka -tapahtumissa kevätkaudella 2012. Tapahtumien tavoitteena on, että luovien alojen osaajat saisivat tietoa kilpailutuksista ja voisivat vastata kilpailukykyisesti julkisten hankintojen tarjouskilpailuihin.

Tapahtumissa julkisen sektorin potentiaaliset asiakkaat kertovat julkisten hankintojen käytännöistä sekä esittelevät orastavia ostopalvelutarpeitaan. Esittelyjen jälkeen luovien alojen yrittäjillä ja toimijoilla on mahdollisuus pitchata eli esitellä osaamistaan potentiaalisille julkisen sektorin asiakkaille. Ajankohtaisina alustuksina päivän aiheeseen toimivat Luovien alojen kehittämisohjelman hankkeet: alustusten myötä välitetään tietoa hankkeiden myötä syntyneiden tietojen, taitojen ja osaamisen hyödyntämisestä toimijakentässä.

World Design Capital Helsinki 2012 -teemavuoden mukaisesti Luova kohtaamispaikka -tapahtumissa pyritään edistämään erityisesti muotoilun hyödyntämistä yhteiskunnan eri sektoreilla. Keväällä on luvassa myös freelance -ilta, jossa pohditaan freelance-yrittäjyyden ansaintamalleja sekä teematilaisuus luovasta kasvuyrittäjyydestä.

Saadaksesi tapahtumatiedot kätevästi sosiaalisen median kautta, liity Luova kohtaamispaikka -tapahtumien Facebook-ryhmään: http://fi-fi.facebook.com/luovakohtaamispaikka

Jos haluat lisätietoja Luova kohtaamispaikka -tapahtumista, ehdottaa tapahtumaa tai tiedät kohderyhmän, jolla on spesifi tarve tietylle tapahtumalle, ota yhteyttä Helsingin kaupungin elinkeinopalveluun: Hannaliisa Johnson, hannaliisa.johnson(at)hel.fi, puh. 040 8208914.

Helsingin kaupungin elinkeinopalvelun järjestämä Luova kohtaamispaikka -tapahtumasarja on osa valtakunnallista Luova Suomi -hanketta. www.luovasuomi.fi

 


Tampereen Teatteri järjestää sinkuille säpinää*

Tampereen Teatteri tarjoaa sinkuille erikoiscocktailin säpinää ja suhteilua. Musikaali I Love You Becausen kahdessa alkuvuoden esityksessä, keskiviikkona 25.1. ja torstaina 23.2., on tarjolla hauska mahdollisuus löytää seuraa tai juuri Se Oikea.

Kyseisiin esityksiin on varattu 60 hengen sinkkukiintiöt. Paikoista joka toinen on varattu naiskatsojalle ja joka toinen mieskatsojalle. Väliajalla on mahdollisuus paikanvaihtoon, jolloin toisella puoliajalla saa uudet vieruskaverit tutustuttaviksi.

Lipun hintaan sisältyy lasi kuohuvaa. Esityksen jälkeen yhdessäolo jatkuu Kulttuuriravintola Kivessä. Sinkkulippujen ikäraja on 18 vuotta.

Liput I Love You Because -sinkkuiltoihin vain Lippumyymälä Liparista (03) 216 0500. Liput 37/33/27 €. K18.

Lisätietoja I Love You Because -sinkkuilloista:
Neili Koivuniemi, tiedottaja, yleisöyhteistyö: p. 040 566 5366
neili.koivuniemi(at)tampereenteatteri.fi  

www.tampereenteatteri.fi


 

Designpääkaupunkiviikonloppu 3.-5.2.*

3.–5.2.2012, Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti

Yksi World Design Capital Helsinki 2012 alkuvuoden päätapahtumista.

Designpääkaupunkiviikonloppu on avoimien ovien periaatteella toimiva kolme päivää kestävä yleisötapahtuma, joka tutustuttaa ihmiset designpääkaupungin tekoihin, teemoihin ja sisältöihin. Designviikonlopun järjestämiseen voivat osallistua kaikkia paremmasta elinympäristöstä kiinnostuneet tahot!

wdchelsinki2012.fi/ohjelma/2011-10-20/designpaakaupunkiviikonloppu 

 


 

Panoptikum-festivaali Saksassa Nurnbergissa 7.-12.2.2012*

Seitsemännen kerran järjestettävän festivaalin ohjelmistossa 22 eurooppalaista lasten- ja nuortenteatteriesitystä.

Lisätietoja: panoptikum(at)theater-mummpitz.de | www.festival-panoptikum.de

 


 

Australian Performing Arts Market 26.2.-1.3.*

Registrations are now open for the 10th Australian Performing Arts Market, 26 February to 1 March 2012, Adelaide

Program makers, producers and presenters: register as a delegate for a unique opportunity to engage with Australian and New Zealand performing artists and companies and a range of national and international presenters alike.

Running alongside the Adelaide Fringe and Adelaide Festival, the Australian Performing Arts Market (APAM) is a one-stop opportunity for the world's program-makers to experience the very best in new performing arts from Australia and New Zealand.

APAM is a chance for artists and companies to connect with presenters and producers and explore new touring opportunities. It’s a remarkable showcase of contemporary performing arts reflecting the vibrant cultures, energy, creative diversity and dynamism of the region.
Network and connect with the 600 artists and programmers from around the globe who come together for APAM. Over 30 leading companies and artists will be presenting ready-to-tour works in addition to pitching new work in development, over 5 days during the Australian summer.

The 10th APAM in 2012 will be held in Adelaide at the Adelaide Festival Centre from February 26 to March 1, 2012.

Click here for more information about APAM.
Find the program of the festival here.

How to take part (On the Move)


 

 

Thalia-gaala 2012 herättelee henkiin teatteripäivätraditiota*

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto järjestää yhteistyössä alan järjestöjen kanssa vuotuisen Thalia- gaalan 11.3.2012 Svenska Teaternissa. Vuoden 2012 Gaala yhdistää vanhan teatteripäivätradition ja Thalia-gaalan yhdeksi teatterialan suurtapahtumaksi, joka kokoaa yhteen kotimaiset esittävän taiteen ammattilaiset ja alan kehittäjät eri puolilta Suomea.
Thalia-gaalan yhteydessä järjestetään seminaareja sunnuntaina 11. 3. ja maanantaina 12. 3. 2012. Alustavien suunnitelmien mukaan TeMe, Näyttelijäliitto ja Ohjaajaliito järjestävät seminaarin teatterialan ammatinkuvien muutoksesta sunnuntaina 11.3.2012. TeMe, Näyttelijäliitto ja Suomen Teatterit ry järjestävät maanantaina 12.3.2012 seminaarin työhyvinvoinnista. Alan järjestöt voivat edelleen ehdottaa omia seminaarejaan liitettäväksi gaalan ympärille. Seminaarien kustannuksista vastaa järjestävä taho, mutta Keskusliitto avustaa seminaaritilojen löytämisessä. Seminaarien tarkemmasta ohjelmistosta tiedotetaan alkuvuodesta.

Thalia-gaala 2012 järjestetään ensimmäisen seminaaripäivän iltana juhlatilaisuutena, jossa palkitaan alalla vuonna 2011 ansioituneet tekijät ja toimijat sekä nautitaan hyvästä ohjelmasta, seurasta ja ruuasta. Gaalan televisiointi on päätetty tänä vuonna jättää pois, mikä mahdollistaa vapaamman sisällön suunnittelun. Thalia-gaala -toimikunnan taiteellinen työryhmä koostaa parhaillaan palkinnonjakotilaisuuden ohjelmistoa.

Seminaarit ovat avoimia ja maksuttomia kaikille alan toimijoille.
Iltatilaisuuden liput ammattilaisille maksavat 40€ ja illallisnoutopöydän kanssa 60€.
Gaalan jatkopaikaksi on varattu Ravintola Teatteri.

Alan liput ovat tarjolla tammikuun ajan, jonka jälkeen lipunmyynti aukeaa muulle yleisölle. Tämän jälkeen lippujen hinta nousee 50/ 70:een euroon.

Teatterijärjestöjen Keskusliitto haluaa Vuoden 2012 Thalia-gaalan puitteissa tarjota alan toimijoille tapahtuman mikä mahdollistaa yhteisen keskustelun, uusien toimintamuotojen kehittämisen sekä juhlistaa laajalti suomalaista esittävää taidetta.

Lisätietoja:
Saara Moisio
sihteeri
sihteeri(at)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
http://thaliagaala.fi/

 


 

Kuulas 2012*

Kuulas - Kansainvälinen Lasten Teatteritapahtuma järjestetään jälleen Kouvolassa 17.–20.5.2012. Kansainvälisenä vieraana on mm. koko perheelle sopiva ranskalais-australialaisen Price & McCoyn Akrobatiashow.

Festivaalin kotisivut osoitteessa: www.kuulas.info.

 


 

AVOIMIA PAIKKOJA

Rovaniemen Teatteri - Lapin Alueteatteri etsii teatterinjohtajaa*

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri on Suomen pohjoisin ammattiteatteri. Lapin Alueteatteriyhdistyksen ylläpitämä repertoaariteatteri toimii Rovaniemen kaupunginteatterina ja koko Lapin alueelle esityksiä tuottavana alueteatterina. Aikaansa seuraavassa maakuntateatterissa työskentelee noin 50 vakituista alan ammattilaista ja vähintään yhtä monta produktiokohtaista työntekijää. Rovaniemen Teatteri toimii seuraavat vuodet Lappia-talon peruskorjauksen vuoksi väistötiloissa, toimiviksi teatteritiloiksi muutetuissa entisissä koulurakennuksissa.

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri etsii uutta

TEATTERINJOHTAJAA

1.8.2012 alkaen määräaikaiseen työsuhteeseen. Hakijoilta edellytetään johtajakoulutusta (esim. teatterinjohtajakoulutus), johtamis- ja henkilöstöjohtamiskokemusta, teatterialan tuntemusta ja taiteellista näkemystä. Kiinnostus teatterin ja alueteatterin kehittämiseen sekä kokemus asiantuntijaorganisaation johtamisesta ja tiimityöskentelystä katsotaan eduksi. Johtajalta toivotaan myös valmiutta sitoutua työskentelemään Rovaniemellä.

Hakemukset palkkatoivomuksineen 25.1.2012 mennessä Lapin Alueteatteriyhdistys ry/ Sari Alatalo, Jorma Eton tie 8 A, 96100 Rovaniemi. Tiedustelut Maarit Airaksinen p. 040 730 1989.

 


 

Teatteri Siperia etsii Tampereelle ammattitaitoista*
TEATTERISIHTEERI-TUOTTAJAA

Teatteri Siperia on vuonna 2005 perustettu ammattiteatteri, joka valmistaa vuosittain 1-3 ensi-iltaa vaihteleviin tiloihin. Teatterin ydin on ryhmälähtöisessä nykyteatterin tekemisessä. Osa toimintaa ovat myös Siperia opettaa –koulutuspalvelut. Teatterisihteeri-tuottajan kanssa toiminnan pyörittämisestä vastaa teatterin hallitus, muut tekijät palkataan produktiokohtaisesti.
Lisätietoa Siperiasta: www.teatterisiperia.net

Etsimme tiiviiseen joukkoomme luotettavaa ja oma-aloitteista moniosaajaa, joka hallitsee teatterituotannon osa-alueet, yhdistyksen taloushallinnon ja ymmärtää taiteellisen toiminnan perusasiat. Teatterisihteeri-tuottajan tehtävänä produktiotuotantojen lisäksi on mm. huolehtia teatterin rahoituksesta, palkanmaksusta, sopimuksista, yhteistöistä, tiedotuksesta ja markkinoinnista.

Tarjoamme monipuolisen ja haastavan paikan, jonka työnkuvaa on mahdollista muokata tekijän vahvuuksien ja toiveiden mukaan. Työ edellyttää kokemusta vastaavista tehtävistä, joustavuutta ja hyvää peruskielitaitoa. Alan soveltuva koulutus on eduksi.

Työ alkaa mahdollisimman pian.
Työn palkka on 1 800e/kk.  Työaika 35.5 h / viikko.

Hakemus ja ansioluettelo pyydetään lähettämään sähköisesti (mieluiten pdf-tiedostoina) osoitteella info(at)teatterisiperia.net. Mikäli sähköinen lähettäminen ei ole mahdollista, voi hakemuksen postittaa osoitteeseen: Siperian teatteriyhdistys ry, PL 95, 33201 Tampere.

Hakuaika päättyy perjantaina 20.1.2012 klo 16. Haastattelut järjestetään viikolla 4-5. Kaikille hakijoille vastataan.

Työtä koskevat tiedustelut:
Teatterisihteeri-tuottaja Annukka Numminen (13.1. saakka)
p. 050 514 6800
annukka(at)teatterisiperia.net

Siperian teatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Tuukka Huttunen (16.1. alkaen)
p. 0500 773 971
tuukka.huttunen(at)elisanet.fi

 


 

 

Suomen Säveltäjät hakee toimistoassistenttia*

Suomen Säveltäjät ry etsii 1.3.2012 alkaen osapäiväistä toimistoassistenttia, jonka työaika on n. 20 t/viikossa ja palkka sopimuksen mukaan. Toimenkuvaan kuuluvat vaihtelevat käytännön tehtävät yhdistyksen toiminnanjohtajan alaisuudessa sekä kontaktipintana jäsenistöön.

Perusedellytyksiä tehtävässä menestymiseen ovat joustavuus sekä erinomaiset sosiaaliset ja suomen kielen taidot, hyvät tietotekniset valmiudet sekä hyvä englanninkielen suullinen ja kirjallinen taito. Taloushallinnon kokemus, kulttuurialan tuntemus ja toisen kotimaisen kielen hallinta katsotaan ansioiksi. Valittavalta henkilöltä toivotaan pitkäaikaista sitoutumista tehtävään.

Hakemukset ansioluetteloineen pyydetään lähettämään 31.1.2012 mennessä osoitteella Suomen Säveltäjät ry, Runeberginkatu 15 A 11, 00100 Helsinki. Lisätietoja antaa sähköpostitse varapuheenjohtaja Antti Auvinen antti.auvinen(at)iki.fi


 

HAKUJA

Sisällöt jakoon – Shared Contents 2012-2013. *Taiteilija, ilmoittaudu ohjattuihin alkuverryttelyihin 9.2. / 8.3. / 12.4.!

Tervetuloa hikoilemaan muiden muassa näiden kysymysten äärelle keväällä 2012.
Miten kerron omasta taiteestani? Miten pystyn luomaan keskustelua omasta teoksestani? Miten opin tuomaan itseäni kalvavat kysymykset yhteiseen keskusteluun? Miten harjoitusprosessin aikana pystyy keskustelemaan muiden kanssa?

Sisällöt jakoon! on nelinäytöksinen ohjelmakokonaisuus, jonka ohjattuihin alkuverryttelyihin
TINFO kutsuu Teatterikulmaan (Meritullinkatu 33 A sisäpiha, 2. krs) seuraavasti:

to 9.2. kello 10-13
to 8.3. kello 10-13
to 12.4. kello 10-13

Treenaamme kerrallaan kolme tuntia. Jokaisessa sessiossa asiantuntijan alkupuheenvuoro antaa sytykettä sitä seuraaviin pienryhmäkeskusteluihin. Reipas harjoitus päätetään aina yhteenvetoon, joka kirjataan ja jaetaan kaikille osallistuneille.

Taidepuhepäiviimme ovat tervetulleita teatterintekijät eli taiteilijat yhdessä mahdollisen tuottajansa tai taideteosten viestinnästä ja markkinoinnista vastaavan kanssa.

Tavoite on puhumalla omasta taiteesta ja jakamalla sisältöjä tuottaa käytännön työvälineitä. Sisältöpuhe olisi tarkoitus saada paremmin palvelemaan ja ohjaamaan tuotantoprosessia. Toisaalta sisällön kommunikointi auttaisi työryhmää, yleisöä ja yhteistyökumppaneita sitoutumaan taiteeseen.

Ilmoitamme kevään kohtausten alustajat sitä mukaa kun asia selviää. Jos olet kiinnostunut osallistumaan näihin kolmeen harjoituskertaan, kannattaa ilmoittautua heti lähettämällä sähköpostia: taidepuhe(at)tinfo.fi.

Mukaan otetaan nopeimmat!

***
Sisällöt jakoon – Shared contents –ohjelmakokonaisuuden muut näytökset ovat tapahtumat syyskuussa 2012 Lainsuojattomat-festivaalin yhteydessä ja marraskuussa 2012 Baltic Circlen aikaan sekä keväällä 2013 järjestettävä Promo camp.

Ohjelmaan osallistuminen on Promo Camp –osiota lukuun ottamatta maksutonta. Mahdollisista majoitus- ja matkakuluista jokainen vastaa itse.

Koko ohjelmakokonaisuuden koollekutsujat:

TEKIJÄ, Teatterikeskus, Baltic Circle, TAIVEX² ja TINFO


TEKIJÄ-hanke etsii esityksiä kevään 2013 pilottikiertueillle*- HAKUAIKA 2.1.-31.1.2012!

TEKIJÄ-hankkeen päätavoite on kehittää kiertuetoimintaa vapaiden ryhmien ja kiinteiden ammattiteattereiden välille, ja luoda siten toimiva kansallinen ammattiteattereiden kiertueverkosto.

TEKIJÄ toimii välittäjätahona eli ”agentuurina” kiertueelle valittavien esitysten ja vastaanottavien teattereiden välillä. Kiertäviä esityksiä keväälle 2013 haetaan NYT!

Vastaanottavat teatterit ovat TEKIJÄ-hankkeen yhteistyöteattereita ja -tahoja. Esityksiä haetaan puitejärjestelyyn eli hanke valitsee useita esityksiä, joita myydään vastaanottaville tahoille tapauskohtaisesti.

Hakukriteerit ja muu esityshakuun liittyvä informaatio löytyy tästä linkistä,
Lue hakuasiakirjat huolellisesti ennen lomakkeiden täyttämistä. Mahdolliset kysymykset tulee ensisijaisesti osoittaa Tampereen yliopiston hankintayksikölle.

Lue lisää TEKIJÄ-hankkeesta täältä


 

Vaikuta ja allekirjoita We are more -vetoomus jo tänään!*

We are more -kampanja tavoittelee 100 000 allekirjoitusta toukokuuhun 2012 mennessä.
Culture Action Europen käynnistämä We are more -kampanja pyrkii vaikuttamaan käynnissä oleviin EU:n vuosien 2014-2020 budjettineuvotteluihin ja varmistaa, että EU tukee kulttuuria riittävällä rahoitusosuudella.

Lue lisää kampanjan verkkosivuilta: www.wearemore.eu
Manifesti suomeksi (pdf)

 


 

Ehdota PRESENTAATIO-palkinnon saajaa*

Mikä oli vuoden 2011 performanssi tai esitys? Kuka teki jotain mullistavaa? Muuttiko jokin teos elämäsi?

On aika kääntää katse rikkaan esityksellisen taidekentän tuttuihin ja tuntemattomiin suuruuksiin ja palkita viime vuoden merkittävimmät hetket. PRESENTAATIO - performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskus jakaa vuosittain PRESENTAATIO-palkinnon vuoden performanssi- ja esitysteosta.

Palkinnonsaajan valitsee tällä kertaa toimittaja Maria Säkö yleisön ehdotusten pohjalta. Lähetä ehdotuksesi nyt tai viimeistään 31.1.2012 mennessä osoitteeseen presentaatio(at)gmail.com.

fluxee.net/presentaatio

 


 

Kuulto-hankkeen ideahaussa etsitään *hankeideoita kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseksi

Haluatko kehittää kuntasi, seutusi tai alueesi kulttuuripalveluita, parantaa niiden saavutettavuutta, saatavuutta ja lisätä yhteistyötä? Kuntien kulttuuritoiminnan kehittämishanke – KUULTO etsii uusia kestäviä yhteistyömuotoja ja toimintatapoja, joista voisi olla iloa myös tulevaisuudessa.

Jos sinulla on idea siitä, miten nykytilannetta voitaisiin parantaa yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa ja tarvitset käynnistämiseen tarvittavia resursseja, osallistu ideahakuun. Ideahaun osallistujat voivat edustaa kunnan kulttuuritointa, yhdistystä ja kulttuurilaitosta tai olla yrittäjiä ja kulttuurintekijöiden yhteistyökumppaneita.

Ideapapereita pyydetään toimittamaan 27.1.2012 mennessä. Ideahakuvaiheessa ei tarvita valmista hanke- ja rahoitussuunnitelmaa: riittää, että tuodaan esiin, mitä ongelmia halutaan ratkaista, mitä halutaan kehittää ja miten. Hakijoiden joukosta valitaan jatkokehittelyyn noin 20 hanketta, jotka voivat hakea Kuulto-projektin kautta keväällä 2012 harkinnanvaraista avustusta (max. 300 000€) kokeilutoimintaan.

Lisätietoa oheisessa tiedotteessa.

 
Kansainvälinen Aha! -teatterifestivaali Intiassa 21.-27.7.2012 etsii osallistujia*

Bangalorelaisen Ranga Shankara -teatterin järjestämä Aha-festivaali etsii osallistujia. Festivaalin ohjelmisto koostuu nonverbaalisista tai englanninkielisistä esityksistä.

Esitystallenteet lähetettävä viimeistään 15.1.2012 osoitteeseen Veronica Shantini, Ranga Shankara, 36/2 8th Cross, J P Nagar II Phase, Bangalore 560 078.

Lisätietoja: Imran Khan, Sec. General, Assitej India, aha.rangashankara(at)gmail.com, 91-9811676371

www.assitejindia.org
www.rangashankara.org

 


 

CINARS 2012 Official programming showcase is now accepting application*

CINARS 2012 official programming showcase is now accepting application. All projects need to be received before the 15th of February 2012.

CINARS 2012 will present full-length showcases (maximum 90 minutes), as well as showcase in excerpts (25 minutes) in dance, music, multidisciplinary arts / circus and theater.
Processing fee, non-refundable : 115$ CAN taxes included

Showcase applications are open to artists from all countries. For each discipline, a jury will select artists and companies that will participate in the official showcases.

NOTE FOR FOREIGN COMPANIES :
We strongly suggest that foreign companies ask for government financial support as quickly as possible even if they didn't received a response from CINARS 2012 jury.

RESULTS :
Applicants are informed of the results approximately three months after application deadline.
All about applications : www.cinars.org/cinars2012/index.php?lang=en&page=2

 


 

Present your Indoor or Street Art Performance and participate in NEW!,* International Program of the Tbilisi International Festival of Theatre, 5-15 October, Georgia

Deadline: 1 March 2012.

NEW! celebrates works by artists from all over the world, but priority will be given to emerging and mid-career artists. NEW! will be made up of two strands: Indoor performances and Street art.

Read more: http://on-the-move.org/news/article/14434/present-your-indoor-or-street-art-performance-and/


 

APURAHOJA, AVUSTUKSIA, RESIDENSSEJÄ

 
Näytelmäkirjallisuuden kantaesitystuki*

Kantaesitystuki on tarkoitettu kotimaisten näytelmien kirjoittajille, joiden näytelmä on saanut kantaesityksensä edellisen vuoden kuluessa ammattiteatterissa Suomessa.

Hakuaika: 01.01.2012 - 31.01.2012

Perusteet ja hakulomake Taiteen keskustoimikunnan nettisivuilla 

 


 

Keski-Suomen taidetoimikunnalta voi hakea tukea*Taidelaitos Haihatuksessa työskentelyyn

Hakuaika päättyy 31. tammikuuta

Joutsassa sijaitsevan Taidelaitos Haihatuksen Utopia-talossa aloitetaan residenssitoiminta vuoden 2012 alusta. Tavoitteena on tarjota resursseja työskentelyyn, rohkaista vuorovaikutusta taiteilijoiden ja taiteen eri alojen välillä sekä aktivoida haihatusyhteisön ja sen ympäristön taide-elämää. Keski-Suomen taidetoimikunnalta voi hakea tukea residenssityöskentelyyn.
Kertaluontoisesti toteutettava residenssituki liittyy läänintaiteilija Sari Ilmolan projektiin kehittää alueelle kulttuurisia sisältöjä, jotka palvelevat eri taiteen aloja ja alueen kulttuuripalveluiden monipuolistumista.

Residenssejä myönnetään 2 - 4 viikon ajaksi eri alojen taiteen ammattilaisille. Kestosta riippuen tuki myönnetään 3 - 6 hakijalle. Hakija voi olla keskisuomalainen, kotimainen ja ulkomainen taiteen ammattilainen.

Vuokraan sisältyy huone, työskentelytila tai harjoittelutila, vesi ja sähkö. Residenssihuoneet, 6kpl 17 - 23m2 sijaitsevat Utopian yläkerrassa ja niissä on jokaisessa oma pienoiskeittiö. WC- ja suihkutilat ovat yhteisissä tiloissa. Saman rakennuksen alemmissa kerroksissa on työskentely- ja harjoitustiloja 10 - 60m2. Käytettävissä on myös esiintymistilaa, näyttelytilaa, oleskelutilaa, sauna, ym. Samalla tontilla sijaitsevan Haihatustalon tilat ovat myös käytettävissä.

Lisätietoja Taidelaitos Haihatuksen sivuilta.

Residenssituen arvo 550e/kuukausi ja 300e/2 viikkoa. Tuki maksetaan suoraan Haihatukselle.
Matka- ja elinkustannukset taiteilija maksaa itse.
Lue hakemisesta Taiteen keskustoimikunnan nettisivuilta


 

CREADEMO – uusi rahoitus luovien alojen tuotekehitykseen!*

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt uutta määrärahaa kulttuurin ja luovien alojen tuotekehityshankkeisiin. CreaDemo-raha on kaikille luovan alan tekijöille tarkoitettu konseptointi- sekä proto-, demo- tai pilottivaiheen tukimuoto. CreaDemo-rahoitusta hallinnoidaan AVEKin eli Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen kautta.

CreaDemo-rahaa myönnetään yritysten, alan ammattilaisten tai ammattitoimintaa harjoittavien yhdistysten tuotekehityshankkeisiin, joissa etsitään uusia luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden tuote- tai palveluinnovaatioita. Määrärahan tavoitteena on synnyttää luovaan osaamiseen perustuva tai sitä hyödyntävä uusi tuote, menetelmä tai palvelu. Tuettavat hankkeet voivat olla luovien alojen tai kulttuurin eri aloilta. CreaDemo-rahoituksen ensimmäinen hakuaika on 1.12.2011–16.1.2012.

Lisätietoa: www.kopiosto.fi/avek/creademo/creademo/fi_FI/yleista/


Pohjoismaisen kulttuurirahaston hakuajat 2012*

Pohjoismainen kulttuurirahasto ottaa vuonna 2012 käyttöön uudet hakuajat ja -summat. Tavoitteena on palvella entistä paremmin niitä yli 1 200 hakijaa, jotka hakevat rahastolta vuosittain apurahaa ja odottavat pikaista vastausta.

Muutokset:
Rahastolla on jatkossa neljä vuotuista hakukierrosta, joista kullakin voi hakea enintään 500 000 Tanskan kruunun (noin 67 000 euron) apurahaa. Hakuajat päättyvät
1. helmikuuta
1. huhtikuuta
1. syyskuuta
1. lokakuuta.

Rahaston johtaja Karen Bue korostaa, että hakusummien korottamisen tavoitteena ei ole haettavien apurahojen kasvattaminen.

"Rahaston periaatteena on entiseen tapaan myöntää pieniä apurahoja nopeasti. Yhteensä 80 prosenttia rahaston myöntämistä apurahoista on alle 100 000 Tanskan kruunua (noin 13 000 euroa). Neljän vuotuisen hakukierroksen ansiosta rahasto voi nopeuttaa huomattavasti päätöksentekoa, ja juuri tämä hyvin lyhyt vastausaika houkuttelee Pohjoismaisen kulttuurirahaston tyypillisiä hakijoita. Kulttuurirahaston apuraha on usein signaali, joka voi avata projektinikkareille muitakin rahoituslähteitä", johtaja Karen Bue sanoo.

Palvelu paranee
Jos haettava apuraha on alle 300 000 kruunua (noin 40 000 euroa), valtaosa hakijoista saa vastauksen tuplasti aiempaa nopeammin ja pääsee siten nopeasti vauhtiin omassa kulttuuriprojektissaan.
Enintään 300 000 kruunun hakemuksiin vastataan vain 6–10 viikossa.
Yli 300 000 kruunun hakemuksiin voi odottaa vastausta 10–16 viikossa.

"Rahasto on aina myöntänyt monia pienehköjä apurahoja suurelle joukolle projekteja, ja niin haluamme tehdä myös jatkossa. Rahaston tavoitteena on tukea monenlaisia pohjoismaisia kulttuuriyhteistyöhankkeita", Karen Bue sanoo.

Muutoksista päätti Pohjoismaisen kulttuurirahaston hallitus.

Lue lisää täältä


Kulttuuri-ohjelman vuoden 2012 hakuajat julkaistu*

Kunkin tukimuodon hakuohjeet ja -lomakkeet julkaistaan yleensä noin 2-4 kuukautta ennen hakuajan päättymistä toimeenpanovirasto EACEAn sivuilla. Vuoden 2012 osalta on tähän mennessä julkaistu kirjallisuuden käännöstuen hakumateriaali.

HAKUAIKA: HAETTAVA TUKI
3. helmikuuta: Kirjallisuuden käännöshankkeet (lohko 1.2.2)
4. toukokuuta: Yhteistyöhankkeet kolmansien maiden kanssa, kohdemaa Etelä-Afrikka (lohko 1.3.5)
18. syyskuuta: Toiminta-avustus Euroopan laajuisesti toimiville organisaatioille (lohko 2)
1. lokakuuta: Kulttuuripolitiikan analyysihankkeet (lohko 3.2)
3. lokakuuta: Monivuotiset yhteistyöhankkeet (lohko 1.1), Lyhyet yhteistyöhankkeet (lohko 1.2.1)
15. marraskuuta: Tuki eurooppalaisille festivaaleille (lohko 1.3.6)

Lisätietoja
Vuoden 2012 haut toimeenpanovirasto EACEAn sivuilla: http://eacea.ec.europa.eu/culture/funding/2012/index_en.php

 Matka-apurahahaut: RCF/Guimarães ja RCF/Marseille-Provence*

The Roberto Cimetta Fund is launching an open call for travel grants from 1st to 31st January 2012 in the framework of two partnerships with Guimarães 2012 European Capital of Culture and with Marseille-Provence, European Capital of Culture 2013.

The RCF/Guimarães 2012 fund is open to artists and cultural operators in all artistic disciplines from the Euro-Mediterranean-Arab region[1] whose travel project will take place between Guimarães and the Euro-Mediterranean-Arab region and/or in relation to a project linked to Guimarães 2012. Priority will be given to projects in music, performing arts, cinema, visual arts, design and architecture, preferably in the framework of a residency.

The RCF/Marseille-Provence 2013 fund is open to artists and cultural operators from the Euro-Mediterranean-Arab region whose travel project will take place from a country of the South and East coasts of the Mediterranean to another country of that same zone or from a country of the South and East coasts of the Mediterranean to Europe, preferably other than France. Only in exceptional cases will mobility from a European country to a country of the South or East coasts be considered; the same applies for mobility linked to countries of the Arabian Gulf. The aim of the trip needs to be linked to the Marseille Provence 2013 project and/or the area of Marseille Provence 2013 (which extends from Arles to La Ciotat through the Pays d’Aix).

Candidates must also respect the general criteria of RCF which apply to these specific funding lines:
1) The aim of your trip must directly or indirectly show potential for a constructive and long-term impact on the arts sector in the Mediterranean basin. This means that your travel must contribute to your own capacity building, which in turn can be shared in a “networking” fashion that will benefit connecting artists and operators in your own country or region so as to maintain, renew and develop contemporary arts.
2) New criteria: Your trip can take place as soon as the call opens but in this case you run the risk of buying your ticket without knowing if the application is successful or not.
3) Applicant’s profile
- No nationality or age criteria. Applicant lives or works in the Euro-Mediterranean-Arab region.
- Profession: performers, creators, teachers, cultural organisers, administrators, project leaders.
- Financial means: applicants who are unable to find the financial resources themselves.
4) Applications must be made on an individual basis by email to grant(at)cimettafund.org. Only 3 members of a group can apply for a grant concerning the same project. A grant holder can only reapply twice. Applicants must choose the cheapest form of transport and can only apply for one international return travel ticket and visa costs (local transport is not reimbursed).

The date of the next selection is: 1st April 2012 (Deadline for receiving applications: 31/01/2012)

If you want to apply, please visit the Roberto Cimetta Fund’s website as from 1st January and fill in the contact form on the website www.cimettafund.org. The appropriate application form will be sent to you. Please fill it in and return it to grant(at)cimettafund.org before 31st January. For more information on the Guimarães 2012 project, please check the following website www.guimaraes2012.pt. For more information on the Marseille-Provence 2013 project, please visit www.marseille-provence2013.fr


________________________________________
[1] contemporary performing arts (theatre, dance, circus/street/puppet art) music, visual arts, digital arts, photography, film, new writing, playwriting, storytelling, poetry, trans-disciplinary projects.
South Zone: Morocco, Algeria, Tunisia, Libya, Egypt, Mauritania, Jordan, Syria, Israel, Palestine, Lebanon, Turkey, and the countries of the Arabian gulf, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates Yemen
East Zone: Macedonia, Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Serbia, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Rumania, Czech Republic, Slovakia, Hungary, Poland, Armenia, Moldavia.
North Zone: Northern Europe: Germany, Austria, Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Ireland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, The Netherlands, United Kingdom and Sweden, Iceland, Liechtenstein, Norway. South of Europe:  Cyprus, Spain, Greece, Italy, Malta, and Portugal.

 


 

Artistic Residency in Campsirago. Call for applications is online!*

Campsirago Monte di Brianza Residency is happy to announce a new call for artists and companies which involves two national festivals.

Supported by Cariplo Foundation, it is addressed to national and international artists and companies, with special attention to breaking through realities: the aim is to promote new productions, giving them a house and artistic, technical and organizative help. Selected projects will open at Il Giardino delle Esperidi Festival by ScarlattineTeatro and will have the possibility to be presented at Maggio all'infanzia, children's theatre festival by Teatro Kismet OperA in Bari.

Download it it fully detailed from www.scarlattineteatro.it  ... till 31st January 2012!
Further details are available at www.scarlattineteatro.it and Cantiere Campsirago.


 

KOULUTUSTA

 

TAIVEX jatkuu. Hae mukaan TAIVEX²-ohjelmaan! *

TAIVEX² on vuosina 2012–2013 toteutettava teatterin, tanssin ja sirkuksen ammattilaisten työvaihto-ohjelma. Ohjelman aikana jokainen osallistuja suorittaa hankkeen ulkomaalaisissa yhteistyöorganisaatiossa työvaihtojakson, jonka pituus voi vaihdella kahdesta viikosta kahteen kuukauteen osallistujan toiveiden mukaisesti. Työvaihtojaksot räätälöidään vaihto-ohjelmaan valittujen tarpeisiin siten, että ne tukevat osallistujan ja hänen taustaorganisaationsa kansainvälistä toimintaa.

Työvaihto-ohjelman osana toteutetaan lisäksi taiteen ammattilaisten kansainvälistymistä tukeva koulutuskokonaisuus. Koulutuskokonaisuus rakentuu kuudesta työpajajaksosta. Koko työvaihto-ohjelman tausta-ajatuksena on, että jokaisen osallistujan olemassa oleva käytännön osaaminen toimii pohjana työvaihdolle, koulutukselle ja omille kehitysprojekteille.

Hankkeen toteutuksesta vastaa TINFO- Teatterin tiedotuskeskus yhteistyökumppaneinaan Tanssin tiedotuskeskus, Sirkuksen tiedotuskeskus sekä Helsingin, Turun, Tampereen ja Porin kaupungit.

Tavoitteena on, että kaksivuotisen valmennuksen jälkeen Suomessa on 30 kansainvälistä huippuosaajaa, joiden vientiosaaminen ja verkostot nostavat koko suomalaisen esittävän taiteen kansainvälistymisen uudelle tasolle. Koulutuksen tuloksena osallistujat verkostoituvat alalla toimijoiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa ja samalla käytännössä rakentavat esittävien taiteiden vientiagentuuri-/kv. yhteistuotantoverkostoa.

TAIVEX² ei kuitenkaan ole vain työvaihto-ohjelma. Se on myös verkosto ja uusi tapa ajatella esittävän taiteen kansainvälistymistä:
TAIVEX² tukee ja ohjaa kohti tuloksellisempaa kansainvälistymistä ja liiketoimintasisältöjä.
TAIVEX²:n valmennusohjelmaan liittyy runsaasti käytännön harjoittelua ja mentorointia. Mentoreina toimivat hankkeen kansainväliset yhteistyökumppanit.
TAIVEX² vahvistaa valmennukseen osallistuvien projektitaitoja, kansainvälisen viestinnän osaamista ja verkostoitumista: learning by doing, learning by networking and in mutual exchange.
TAIVEX² kehittää toimivan yhteistuotantomallin kansainvälisille yhteistuotantohankkeille.
TAIVEX² kehittää Jalostamo-konseptia, joka soveltuisi esittävien taiteiden toimialoille.
TAIVEX² kehittää ja luo tuotteistettua asiantuntijapalvelua, joka tarjoaa esittävien taiteiden osaamista yritysten käyttöön.

TAIVEX² on osa opetusministeriön valtakunnallista, Euroopan sosiaalirahaston tuella toteutettavaa Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa. Hankkeen päärahoittaja on Hämeen ELY-keskus.

Oletko teatterin, tanssin tai sirkuksen tuottaja?

Kiinnostaako työvaihto ulkomailla?

Hakuaika työvaihto-ohjelmaan on 12.12.2011–16.1.2012. Hakulomakkeen ja tarkemmat hakuohjeet osoitteesta www.taivex.fi.

 


 

Infotilaisuus jatko-opinnoista TeaKissa */ INFO on postgraduate studies at the Theatre Academy Helsinki

Esittävien taiteiden tutkimuskeskus, Tutke, järjestää kaikille avoimen esittelytilaisuuden
keskiviikkona 1.2.2012, klo 15–17 (auditorio 2)

jossa taiteellisesta tutkimuksesta vastaavat professorit, tutkijat ja jatko-opiskelijat kertovat taiteellisesta tutkimuksesta TeaKissa. Voit esittää kysymyksiä ja omia ideoitasi heille.
Halutessasi voit myös lähettää etukäteen lyhyen esittelyn itsestäsi ja mahdollisesta tutkimusideastasi 25.12012 mennessä osastosihteeri Elina Raitasalolle, elina.raitasalo(at)teak.fi .

TERVETULOA!

www.teak.fi/Tutkimus/Hakeminen_jatko_opiskelijaksi

The Performing Arts Research Centre, Tutke, invites all interested to an open presentation on
Wednesday 1st February 2012, at 3 pm (+2 UTC/GMT) (Auditorium 1)

Professors responsible for Artistic Research, postgraduate students as well as researchers tells about artistic research at the Theatre Academy Helsinki. You may ask them questions and present them your ideas. You are also welcome to send us a presentation of yourself and your possible research idea beforehand. Please send the presentation to Tutke´s Departmental Secretary, Elina Raitasalo, elina.raitasalo(at)teak.fi, before 25th Januray 2012.

WELCOME!

www.teak.fi/Research/Admission


Voimaa taiteesta: Yrittäjyys elämän käsikirjoituksena -työpaja 24.1.*

Miten yrittäjyys tukee taide- ja hyvinvointialan työtä? Entä millaisia asioita taide- ja hyvinvointialan työ yritystoimintana nostaa esiin? Voimaa taiteesta -hanke järjestää yhteistyössä Osaattori-hankkeen kanssa Yrittäjyys elämän käsikirjoituksena -työpajan 24.1.2012 Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan yksikössä Vantaalla.

Lue lisää: www.voimaataiteesta.fi/index.php?page=tulevat-tapahtumat 

 


 

OMAKUVA -työpaja Lasipalatsin Luovassa kohtaamispaikassa 25.1.*

Klo 17-19
Kuka minä olen? Mitä minä tahdon? Mistä minä uneksin?

Yhteisötaide voi olla keino yksilön tai yhteisön identiteetin pohdintaan. Tanssillisten, sanallisten ja kuvallisten harjoitteiden avulla voidaan tukea itseilmaisua ja rohkaista osallistujaa kohtaamaan omat odotuksensa ja toiveensa sekä tulevaisuuden haasteet.

Voimaa taiteesta –hanke kehittää yhteistyössä Kulttuuri A&T Oy:n kanssa OMAKUVA-palvelutuotetta. Pilotin työpajat on toteutettu syksyllä 2011 Helsingissä Kinaporin palvelukeskuksessa eläkeikäisten ryhmässä. Osallistavan OMAKUVA-menetelmän kautta voidaan tarkastella yksilön tai yhteisön identiteettiä monenlaisten eri kohderyhmien kanssa.

Nyt kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua menetelmään osallistumalla OMAKUVA -työpajaan Lasipalatsin Luovassa kohtaamispaikassa (Mannerheimintie 22-24, 2.krs) keskiviikkona 25.1.2012 klo 17-19. Työpaja on maksuton. Ilmoittautuminen 18.1.2012 mennessä osoitteeseen katri.malte-colliard(at)uta.fi.

Tervetuloa!
Voimaa taiteesta -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Laurea AMK:n sosiaalialan koulutusohjelma. Sen päärahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere-kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki-

www.voimaataiteesta.fi/Pantheatre, Paris: Voice and Music Performance Workshop*

March 2 - 17 2012
Director: Linda Wise
with Enrique Pardo, Pierre-François Blanchard, Izidor Leitinger.

A performance-oriented workshop (classes, research laboratories and work presentations) emphasizing the performance aspects of the voice in their relation to expressive and musical training.

www.pantheatre.com/gb/2-Mu-gb.html