09.01.2015

TINFO-tiedote 1 / 8.1.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

KANSAINVÄLISESTI OSA 1: LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

twitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 
VALTIO AMPUU OMAAN JALKAANSA

Rapsakkuutta kehiin heti vuoden 2015 alkumetreillä! Teatterikorkeakoulun perinteiselle perehdytyskurssille työelämään osallistuneiden kanssa sukeutui vilkas keskustelu teatterin ja ylipäätänsä taiteen ja kulttuurin rahoituksesta ja rakenteista. Tälle (pakolliselle) kurssille osallistuvat kolmosvuosikurssilaiset.

Esittävän taiteen tulevaisuus on turvattu, jos ja kun meiltä löytyy enemmänkin osallistujien kaltaisia taidepolitiikan ja teatterin julkisen tuen ja teatterin vaikuttavuuden puolesta älykkäästi argumentoivia taiteilijoita. ”Eikö valtio ammu omaan nilkkaansa, jos se tältä kentältä säästää?” Niinpä. 

Opiskelijoille toimialan tietyt totuudet tuntuivat olevan hyvin selkeitä. Tällä suhteellisesti ottaen matalapalkka-alalla pystytään julkisen tuen turvin saamaan myös omia tuottoja. Tämä joukko tietää myös sen, mitä itsensä työllistäminen tarkoittaa. Valtion ja kuntien ja omarahoituksen yhtälöllä työllistetään ihmisiä ja tuotetaan taidetta, josta katsoja ilman julkista subventiota joutuisi maksamaan noin kolminkertaisen hinnan. Miten silloin kävisi saavutettavuudelle ja sivistyksellisille perusoikeuksille? Ja miten paljon ammattitaiteilijoiden työttömyyden hoito maksaisi? Miten taidetta pystyisi vielä paremmin puolustamaan? Kun vaalitkin on tulossa…

1 % taiteelle ja kulttuurille (0,8 %:n sijaan) ei ole kohtuuton ajatus.


KESTÄVYYTTÄ

Ei nyt tarvita kummoistakaan aasinsiltaa. Edellisestä seuraa jo suoraan kysymys kestävyydestä, kestävistä työtavoista, työn mielekkyydestä ja merkityksellisyydestä esittävän taiteen kontekstissa. TINFO News -julkaisumme vuonna 2015 keskittyy tällaisiin teemoihin – yhdistettynä utopistiseen ajatteluun.


TEATTERI GOES INTERNATIONAL

Ryhdymme TINFO-tiedotteessa esittelemään caseja siitä, millä kaikin tavoin teatterit, teatteriryhmät, festivaalit tai taidekorkeakoulut toimivat myös kansainvälisesti. Ensimmäinen osa Kansainvälisesti-sarjassamme on Lappeenrannan kaupunginteatteri, jonka keväässä on vahva kansainvälinen painotus. Seuraavana esittelyvuorossa on Espoon kaupunginteatteri – The International Theatre of Finland. 


TAITEILIJOIDEN OIKEUKSISTA

ITI:n (Kansainvälisen teatteri-instituutin) taiteilijoiden oikeuksien toimintakomitean (ACAR) uutiskirje ja verkkosivusto Culturebot välittävät tietoa siitä, mitä moskovalaiselle Teatr.docille on tapahtunut. Vuokrasopimusta ei uusittu ja Maidanin aukion tapahtumista kertovan ukrainalaisen dokumenttielokuvan esittäminen katkaistiin ”pommiuhkaan” vedoten. Kabulissa Talebanin itsemurhapommi-isku kohdistui Parwas-ryhmän moraalittomaksi tuomittuun esitykseen.

24.4.2015 tulee kuluneeksi 100 vuotta Armenian kansanmurhasta. Useissa maissa järjestetään vuosipäivänä lukutapahtumia. Meillä on mahdollisuus nähdä Tallinnan Linnateaterin esitys Koletis Kuu peal (ensi-ilta ollut 26.3.2011) Espoon kaupunginteatterissa tammikuun lopussa. Se kertoo armenialaisesta pariskunnasta, joka jäi henkiin kansanmurhasta.


KALASNIKOVEILLA KUVIA VASTAAN

Musta keskiviikko. Satiirilehden toimitukseen tehty jihadistinen terrori-isku kohdistuu ilmaisunvapauden ytimeen. Kauhea alku vuodelle.


MITÄ SAATIIN AIKAAN?

Jos haluaa tietää, miten EU:n rakennerahastoista tulevalla 140 miljoonalla eurolla on kehitetty Suomen alueellista kulttuuria, kannattaa lukea Cuporen selvitys Kulttuuri alueellisen kehityksen moottorina. Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittamat kulttuurihankkeet Manner-Suomessa rakennerahastokaudella 2007–2013. Kulttuurimatkailua, luovaa taloutta ja infrastruktuuria (Olli Jakonen, Ritva Mitchell. Cuporen verkkojulkaisuja 25).

Työpaikat lisääntyivät, kehitettiin yrityksiä, innovoitiin tuotteita, palveluita ja prosessia, edistettiin sosiaalista integraatioita, kasvatettiin kaupunkien ja alueiden imagoa ja vetovoimaa ja kulttuurista paikallisidentiteettiä. Selvityksessä on kehittämisehdotuksia nykyiselle rakennerahastokaudelle ja suosituksia hallinnointiin.


”JAG GÅR INTE ENSAM HÄR”

DuvTeatern lähetti uuden vuoden tervehdyksenään loppulaulun esityksestä Den Brinnande Vargen – en soaré med DuvTeatern, jonka se teki yhteistyössä Klockriketeaternin kanssa. Runon tekijöinä on teatterin koko ensemble. Jaan sen. Se sanoo kaiken olennaisen. Kiitos DuvTeatern! 

Jag går inte ensam här
Nej, solen och granarna
Fiskarna simmar på havets botten
Moln gråter regn
Blommorna växer
Fåglarna flyger på himlen
Sjöjungfrun simmar
Solen går ner ikväll
Skiner för dess ära
Jag går inte ensam här


twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


TINFO-tiedotteessa aloittaa juttusarja Kansainvälisesti

Aloitamme TINFO-tiedotteessa Kansainvälisesti-sarjan, jossa nostamme esiin teatterien, teatteriryhmien, festivaalien ja taidekorkeakoulujen kansainvälisen toiminnan. Tutkimme millaisia muotoja teatterialan kansainvälisyys saa. Juttusarja kertoo kansainvälisistä suunnitelmista ja strategioista, solmituista yhteistyökuvioista tai teatterien niistä kausista, jolloin kansainvälinen vaihto on erityinen osa teatterin elämää. Yksittäiset ulkomaiset vierailu- ja kiertuetiedotteet julkaisemme totuttuun tapaan TINFO-tiedotteen Uutisissa.

Kansainvälisesti-juttusarjan ensimmäisessä osassa esittäytyy Lappeenrannan kaupunginteatteri, jonka kevätkaudessa 2015 on runsaasti vierailuja ja tapahtumia, ja teatterinjohtaja Jari Juutinen valottaa teatterin kansainvälisyyden taustoja. Seuraavana esittelyssä Kansainvälisesti on Espoon kaupunginteatteri.

Kansainvälisesti-sarjamme ilmestyy muutaman kerran kevään aikana ja jatkuu syksyllä 2015. Otamme juttuvinkkejä vastaan: tinfo(a)tinfo.fi.


Kesäteatterien katsojat 2014 – vastaa kyselyyn


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kysyy kesäteatterien katsoja- ja esitystietoja vuodelta 2014. Tiedot julkaistaan TINFO-verkkosivuilla ja -tiedotteissa.

Meiltä kysytään usein kesäteattereista, erityisesti katsojamäärät kiinnostavat. Vastataksemme tiedontarpeeseen kysymme näitä tietoja teiltä tekijöiltä. Palvelemalla tiedontarvitsijoita voimme yhä paremmin tuoda kesäteattereiden toimintaa esiin.

Täytä verkkopohjainen kyselylomake osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/8143C4748D396336.par. Vastaa kyselyyn, vaikka ette olisi tehneet kesäteatteriesitystä vuonna 2014 (tälle on oma kohta). Keräämme ennakkotietoa myös tulevan kesän suunnitelmista.

Viidelle ensimmäiselle vastaajalle lähetämme uuden Teatterilaisen muistikirja / kalenterin 2015!

Vastaa heti, jotta tiedot ovat käytössä ennen seuraavan kauden alkua. Linkki kyselyyn on avoinna 30.1.2015 asti.

Lisätietoja: tinfo(a)tinfo.fi

*****

Keräämme kesäteatterien ensi-iltatietoja verkkosivuillemme (www.tinfo.fi/kesateatterit). Ilmoita kesän 2015 ensi-iltasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Ilmoita vähintään seuraavat tiedot:

 • esityksen nimi
 • lyhyt esittelyteksti
 • ensi-iltapäivä
 • tekijätiedot (kirjailija/käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja)

Aloitamme järjestelmällisen päivitystyön kesäteatterien osalta maalis-huhtikuun aikana, mutta tietoja kannattaa lähettää jo nyt.

Samalla voit päivittää kesäteatterisi yhteystiedot.Teatterihausta löytyy tietokannassamme olevat kesäteatterit helposti suodatustoiminnolla. Myös uudet kesäteatterit ovat tervetulleita!

www.tinfo.fi


Ilmoita muuttuneet tietosi Teatterialan Avain 2014/2015 -yhteystietojulkaisuun


Vielä ehdit ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi Teatterialan Avain 2014/2015 päivitysversioon. Mikäli yhteystiedoissasi tai henkilöstössä on tullut muutoksia syksyn aikana, ilmoita uudet yhteystiedot osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi

Päivitetty versio lähetetään Teatterialan Avain 2014/2015 jo aiemmin tilanneille automaattisesti tammikuussa.

Osoitteiston voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120

Teatterialan Avaimen hinnat alan toimijoille:

 • 1-2 käyttäjää: 29,00 €
 • 3-9 käyttäjää: 85,00 €
 • Yli 9 käyttäjää: 125,00 €
 • Teatterialan opiskelijat / työttömät: 12,00 €

  *******
 • Yritykset (muut kuin teatterialan toimijat): 175,00 €

Lue lisää Teatterialan Avaimesta


Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2015 on myynnissä


Teatterilaisen muistikirja 2015 on uudenlainen, pokkarikokoinen teos, jonka 256 sivuun mahtuu paitsi päivyri suomeksi, ruotsiksi ja saameksi, myös sata sivua tilaa merkinnöille. Ja onhan Teatterilaisen muistikirja myös pieni suuri tietopaketti: muiden muassa apurahakalenteri, alan tapahtumat sekä teatterin, tanssin, sirkuksen ja oopperan yhteystiedot löytyvät.

Teatterilaisen muistikirjasta 2015 kannattaa tehdä kimppatilaus, sillä silloin kirjan kappalehinta on pienempi ja säästyy postikuluja.

10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa kirjan hinta on vain 17 euroa / kappale (yksittäin 19 euroa).

Kerätkää yhteistilaus ja ottakaa yhteyttä: tinfo(a)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120.

Tilauksen voi tehdä hyvin myös TINFO-verkkokaupasta, siellä myös lisätietoja ja kuvia Teatterilaisen muistikirjasta.


KANSAINVÄLISESTI OSA 1: LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI


Kansainvälisten vierailuiden kevät Lappeenrannan kaupunginteatterissa


Lappeenrannan kaupunginteatteri marssii kohti uutta teatteritaloaan rohkeasti kansainvälisissä kengissä. Viimeinen kevät 2015 nykyisissä kaupunginteatterin tiloissa tuo näyttämöille kaksi ensi-iltaa, joiden tuotannoissa työskentelee ulkomaalaisia vierailijoita. Lisäksi kaupunginteatterin suomenkielinen monologi Sad Songs from the Heart of Europe vierailee Pietarissa.

Maaliskuussa nähdään, millaisen teatteritarinan georgialainen Avto Varsimashvili rakentaa Dostojevskin Lempeä luonne -novellin ympärille. Dostojevski.fi -nimen saanut ohjaus (ensi-ilta 5.3.2015) kuvaa mitä voi tapahtua, kun liiallinen, itsekäs omistushaluisuus alkaa muokata parisuhdetta. Varsimashvili tunnetaan vaativan venäläistyyppisen ohjaajakoulukunnan kasvattina, jonka töitä on nähty ja palkittu useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Huhtikuun alussa Lappeenrannan kaupunginteatteri vierailee ensimmäisenä suomalaisena teatterina pietarilaisen Dostojevski-museon näyttämöllä. Sad Songs -monologivierailun yhteistyökumppaneina ovat Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima Savotta-Zavod-teatteriyhteistyöhanke ja Suomen Pietarin instituutti. Esitysten lisäksi instituutti ja Lappeenrannan kaupunginteatteri järjestävät Pietarissa taiteilijatapaamisen venäläisten teatterintekijöiden kanssa.

Jukola-salin viimeisen teatteriesityksen tarjoaa pietarilaislähtöinen Semjon Aleksandrovski. Näytelmä short-term (21.5.2015) on aikuisen lapsen ja hänen muistihäiriöistä kärsivän isänsä lyhyt keskustelu. Aihe on kaikille tuttu, mutta Aleksandrovskin ohjausnäkökulma tuo siihen uuden ulottuvuuden. 

Short-termin ensi-ilta nähtiin Valko-Venäjän Minskissä Teart-festivaalilla vuonna 2013. Lappeenrannan jälkeen short-term jatkaa Tallinnaan. Semjon Aleksandrovskin viimeaikaiset työt muun muassa maineikkaassa moskovalaisessa Taganka-teatterissa on huomioitu ympäri Eurooppaa.

Teatterinjohtaja Jari Juutisen mukaan parin viime vuoden aikaiset tapahtumat ovat luontevasti saatelleet Lappeenrannan kaupunginteatterin kansainväliseen kevääseen.

−Toukokuussa 2013 georgialainen Liberty-teatteri vieraili Mustan ja Valkoisen teatterifestivaalilla ja esiintyi Jukola-salissa. Ohjaaja Avto Varsimashvilin asenne ja tyyli miellyttivät. Samoihin aikoihin TINFOn hallinnoiman suomalais-venäläisen Savotta-yhteistyön kautta tutustuin Semjon Aleksandrovskiin ja viehätyin hänen uudentyyppisestä teatteriajattelustaan.

Viime vuonna Juutinen vieraili Georgiassa kaksi kertaa. Ensin hän ohjasi Julia, Julia -näytelmänsä helmi−maaliskuussa Tbilisissä. Syksyllä hän vei kaupunginteatterin Sad Songs -esityksen georgialaiselle festivaalille.

−Kansainväliset kontaktit ja yhteistyökuviot syntyvät vain henkilökohtaisten kohtaamisten ja yhteisesti jaettujen kokemusten kautta, sanoo Juutinen.

−Taiteelliset näkemykset voivat erota toisistaan, mutta keskinäistä luottamusta pitää löytyä.

www.lappeenrannanteatteri.fi

UUTISIA


Apurahat taiteilijoille vai teatteriryhmille, raportti seminaarista 12.12.2014


Julkaisemme TINFO-tiedotteessa raportin Suuresta apurahaseminaarista Apurahat taiteilijoille vai teatteriryhmille 12.12.2014.

Järjestäjät: Suomen Näyttelijäliitto, Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), Teatterikeskus ja Taiteen edistämiskeskus.

Raportin on kirjoittanut Aino Järvi-Eskola.

Raportti (PDF) sisältää myös Hanna Helavuoren ja Maaria Kuukorennon kokoamat toimenpide-ehdotukset.

Liitteenä myös kulttuurintutkija Pauli Rautiaisen suomalaisen teatteripolitiikan pitkän linjan tarkastelu (PDF). 


ISIS teatterin Tyttö joka etsi aurinkoa Intiassa tammikuussa


ISIS teatterin aurinkoinen musiikkinäytelmä Tyttö joka etsi aurinkoa (Tsunamika, the Daughter of the Ocean) on kutsuttu Intiaan esiintymään tsunamin 10-vuotismuistojuhlaan tammikuussa. ISIS teatteri esiintyy Intian Aurovillessa, Pondicherryssä 10.1.2014 Bharata Nivas auditoriossa. Näissä maisemissa esitys alunperin sai alkunsa Aasian tsunamista kärsineiden kalastajakylän naisten ja lasten voimaannuttamis-projektin innoittamana. Ohjaaja Liisa Isotalo tutustui Intian Aurovillessä Tsunamika -projektiin ja kalastajakylän naisten tarinaan. Hän kirjoitti laulunäytelmän, jossa hyödynnetään mm. suomalaista vanhaa itkuvirsi- ja runolauluperinnettä. Suvi Isotalo sävelsi musiikin näytelmään. Esityksen laulut kertovat valtamerestä, auringosta, rakkaudesta ja ystävyydestä.
 
Esitys on käännetty englanniksi sekä Tamilin kielelle. Etelä-Intian esityksissä on mukana myös tamilinkielinen näyttelijä-kertoja.

Näyttelijät: Soili Perkiö ja Anne Naukkarinen
Tsunamikan alkuperäinen tarina: Manoj Pavitran
Käsikirjoitus, konsepti ja ohjaus: Liisa Isotalo
Musiikki: Suvi Isotalo
Lavastus: Sampo Pyhälä

Puvustus: Eeva Nurminen, Emilia Eriksson ja Shilpa (Upasana, Auroville, Intia)
 
Tsunamika, Daughter of the Ocean on kutsuttu myös esiintymään ensi syyskuussa Fukusimaan, Japaniin.

ISIS teatteriyhdistys ry
+358 400 417 474 / office
isisteatteri(a)gmail.com
+358 50 367 5158 / Art Director Liisa Isotalo

www.isisteatteri.fi


Teatteri Telakka: Yhteistuotanto lisäsi yleisömääriä


Teatteri Telakan Tampereella toteutuneiden esitysten ja pääohjelmiston festivaalivierailujen yhteenlaskettu katsojamäärä nousi vuonna 2014 noin 182 prosentilla edellisvuodesta.

Tampereen esitysten ja pääohjelmiston festivaaliesitysten kokonaiskatsojamäärä oli vuonna 2014 yhteensä 4615. Vastaava luku oli vuonna 2013 yhteensä 1631. Teatteri Telakan ohjelmistossa on ollut kuluvana vuonna yhteensä kolme pääohjelmiston esitystä, joita on esitetty Tampereella. Vuonna 2014 toteutui yhteensä kymmenen esitystä eri teatterifestivaaleilla Suomessa ja Virossa kaikkiaan kolmella pääohjelmiston esityksellä.

Esitetyt luvut eivät vielä sisällä Köök-Kullervo-Petroskoi -yhteistuotannon katsojamääriä Tampereen ulkopuolella toteutuneista esityksistä. Yhteistuotanto nosti katsojalukuja tuntuvasti jo vuonna 2013 kun hanke käynnistyi. Yhteistuotannon esitysten ja esitysvierailujen katsojalukujen kanssa Teatteri Telakan kokonaiskatsojamäärä vuonna 2014 on yhteensä 7608. Vastaava luku vuonna 2013 oli yhteensä 3676. Nousua edellisvuodesta on lähes 107 prosenttia.

Pääohjelmiston esityksistä vuonna 2014 Tampereella esitettiin Lauri Maijalan Kullervo, Andres Noormetsin Köök/Keittiö ja Juha Hurmeen Maailmankaikkeus. Ari Nummisen ja Jussi Sorjasen Petroskoi esitettiin keväällä Virossa ja syksyllä Lahdessa. Lisäksi Teatteri Telakalla nähtiin yhteensä kuusi vierailuesitystä ja kaksi Independent-tuotantona valmistunutta esitystä.

Teatteri Telakan pääohjelmiston esityksiä oli festivaalien ohjelmistoissa Rakveressa (Viro, Baltoscandal), Tampereella (Tampereen Teatterikesä), Tartossa (Viro, Eesti Teatrifestival Draama), Porissa (Lain§uojattomat -teatterifestivaali), Kuhmossa (Ison karhun kantapäillä) ja Tallinnassa (Viro, Midwinter Night´s Dream). Kolmen teatterin Köök-Kullervo-Petroskoi -yhteistuotannon esitykset vierailivat myös Espoon kaupunginteatterissa 28.10. - 25.11.2014.

Köök-Kullervo-Petroskoi -yhteistuotannon tarkemmista katsojaluvuista tiedotetaan erikseen vuoden 2015 alussa.

Aiheeseen liittyvä artikkeli Köök-Kullervo-Petroskoi -yhteistuotanto lisäsi katsojamääriä (21.2.2014) löytyy Teatteri Telakan www-sivuilta Ajankohtaista -osiosta.

www.telakka.eu/teatteri


Seinäjoen kaupunginteatteri: Nuorisoa kiinnostaa taas teatteri


Päättyvä näytösvuosi 2014 sujui Seinäjoen kaupunginteatterissa hyvin. Erityisen iloisia teatterissa ollaan uusien katsojaryhmien tavoittamisesta.Seinäjoen kaupunginteatterissa kävi tänä vuonna noin 56 300 katsojaa. Syyskauden 2014 kävijämäärä on 30 488 katsojaa, kevätkaudella kävijöitä oli 25 869. Esityksiä oli yhteensä 292, joista syyskauden osuus on 151. Omien sekä vierailunäytösten lisäksi teatterissa järjestettiin kymmeniä muita tilaisuuksia, kuten Harrastajateatterikesä näytöksineen, teosesittelyjä, avoimia tiedotustilaisuuksia ja muita yleisötyötilaisuuksia.

Toimitusjohtaja Marja-Leena Kallantie iloitsee katsojaryhmien laajasta ikäskaalasta.

- Ohjelmistomme on tänä vuonna koostunut monen sukupolven näytelmistä. On aina hienoa nähdä, miten uusi sukupolvi löytää teatteritaiteen ja oppii käymään esityksissä. Nuoria kiinnostaa erityisesti Romeo ja Julia, mutta myös Seitsemännen portaan enkeli.

Syyskauden ensimmäinen ensi-ilta Paavo Haavikon Kaisa ja Otto keräsi 6 000 katsojaa. Suurelle näyttämölle lokakuun lopulla tulleen Romeo ja Julia -näytelmän on tähän mennessä nähnyt 4 900 katsojaa. Klassikkonäytelmä on kiinnostanut erityisesti nuoria katsojia, se jatkaa ohjelmistossa toukokuulle 2015.

Studionäyttämön Seitsemännen portaan enkelin näytökset ovat olleet liki loppuunmyytyjä syyskuisesta ensi-illasta lähtien. Näytelmän on tähän mennessä nähnyt reilut 3 000 katsojaa, näytökset jatkuvat huhtikuulle 2015.

Teatterin uusi sooloiltojen sarja toi ohjelmistoon kolme erilaista esitystä: Mia Vuorelan ja Laitakaupunginorkesterin Kauhukuunnelman, Eija-Irmeli Lahden Moninaisen ja Liisu Aurasmaan Varpusen. Ylälämpiössä sekä Verstasnäyttämöllä esitetyt, 2-8 näytöstä saaneet soolot keräsivät yhteisesti 600 katsojaa. Samoihin katsojalukuihin pääsi Verstasteatterissa Kuningasryhmän uusi näytelmä Kymmenen kuninkaan linna.

100 kesää 1000 yötä -revyyn kolmas kausi saavutti noin 3 500 katsojaa. Kaikkiaan esityksen näki liki 25 000 katsojaa. Esityksen artistivieraiden sairaalaklovnitoimintaan lahjoittamat esiintymispalkkiot nousivat yhteensä 11 000 euroon, kun syyskauden 4 000 euroa luovutettiin marraskuussa 2014 Seinäjoen keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian toimintayksiköille. Vuotta aiemmin lahjoitus tehtiin saman sairaalan lastenosastolle.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Marja-Leena Kallantie, puh. 040 774 8432 ja teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo, puh. 044 554 1900.

www.seinajoenkaupunginteatteri.fi


Lahden kaupunginteatteri paransi katsojalukujaan syksyä kohti

Vuonna 2014 Lahden kaupunginteatterissa kävi 70 127 katsojaa.  Se on noin neljä (4) prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Myönteistä vuodessa oli se, että edellisen syksyn katsojalukuihin nähden syksyllä 2014 Lahden kaupunginteatterin katsojaluvut nousivat 10 prosenttia.

Suuren näyttämön Juhanin esityksistä eniten katsojia keräsi odotetusti musikaali Chicago.  Syyskuisen ensi-iltansa jälkeen klassikkomusikaalin on nähnyt yli 15 000 katsojaa. Myös kevätkaudella vielä esitetty musikaali West Side Story veti yleisöä lisää noin 8 000 henkilön verran. Musiikki oli keväällä katsojien suosiossa muutenkin, sillä kolmikon ’Peltola – Salo – Rantala’ musiikkinäytelmä Kun tyttö on hyvä veti keväisen esityskautensa aikana yli 8 000 katsojaa. Puhenäytelmistä parhaaksi rankattiin Katsastus, jossa käytetään myös musiikkia olennaisena osana esitystä. Lokakuun lopun ensi-illan jälkeen katsojamäärä ylsi yli 6 000 katsojaan.

Pienellä näyttämöllä Eerolla katsojia oli yli 15 000, joista eniten kävi katsomassa syyskaudella esitettyä kouluikäisille suunnattua kotimaista kantaesitystä Me Rosvolat. Vilja Vainiston hurjaa kesäloman viettoa voi seurata myös tulevana keväänä vielä toukokuun puoliväliin saakka. Aikuisten draamakomedia Vihan jumala ylsi 3 000 katsojaan, vaikka se jäikin tauolle kesken esityskauden. Menestyskomedia palaa ohjelmistoon helmikuun 2015 alusta.

Aino-studionäyttämö keräsi katsojia yli 3 500. Suosituimmaksi nousi uuden teatterijohtaja Ilkka Laasosen esikoisohjaus Lahteen Luolamies. Loppuunmyydyille katsomoille esitetty yhden miehen show jatkaa voittokulkuaan myös kevätkaudella.

Vierailuesityksiä oli runsaasti. 2014 ehti kaikilla näyttämöillä vierailla yhteensä 13 eri esitystä. Niistä nousi yleisön suosikiksi Seela Sellan esitys Eero-näyttämöllä ja Naurua kolmannella -stand up show Juhanilla. 

Laitoshoidossa tai vastaavassa asuvien virkistykseksi tehty Aina joskus sattuu nautti suurta suosiota ja huomiota niin, että esitys sai jatko-osan Taivas on takki. Niitä esitettiin yhteensä yli 2 000 kertaa muissa esitystiloissa.

Lisätietoja www.lahdenkaupunginteatteri.fi, josta myös kuvia saatavilla ko. produktion kohdalta.


Turun Kaupunginteatterin syyskaudella lähes sataprosenttinen täyttöaste

Turun Kaupunginteatterin ensimmäinen ohjelmistokausi peruskorjauksen aikaisissa väistötiloissa oli varsin onnistunut ja menestyksekäs. Uutena kotipesänä elokuusta alkaen toiminut Logomo-teatteri vakuutti asiakkaat niin ohjelmistollaan kuin puitteillaankin. Syyskaudella 2014 Turun Kaupunginteatteri esitti ohjelmistoaan Logomon lisäksi myös Linnateatterissa ja jalkautui yleisön pariin kiertämällä alueen palvelutaloja.

Logomo-teatterin 350-paikkaisen katsomon täyttöaste oli syysohjelmiston kaudella 97 % ja myytyjen lippujen määrä Logomossa ylsi lähes 30 000 kävijän rajapyykkiin, vaikka katsomon koko vanhan teatteritalon Päänäyttämöstä (654 paikkaa) laskikin melkein puoleen. Logomo-teatterissa sai ensi-iltansa syksyn aikana kaksi näytelmää, Kvartetti ja Seili, jotka jatkavat ohjelmistossa kevätkauden 2015. Repertuaaria täydennettiin erilaisin yleisötapahtumin (mm. Avointen ovien päivä) ja vierailuin (mm. KOM-teatteri)

Linnateatterissa esitetyt Vadelmavenepakolainen ja Maailmannainen olivat melkein kaikissa esityksissään syyskaudella täysin loppuunmyytyjä ja käyttöaste kipusi lähes sataan prosenttiin. Uusia esitystiloja olivat myös vanhainkodit ja palvelutalot, joissa kiersi tilausesityksin ikäihmisille suunnattu Aili.

Koko syksyn kävijämäärä Turun Kaupunginteatterissa nousee 38 000 katsojaan. Vertailuna vanhassa teatteritalossa syksyllä 2013 kävi reilut 35 500 katsojaa. Kuluneen syksyn lähes sataprosenttinen täyttöaste koko ohjelmistossa on vakuuttava merkki siitä, että kaupunkilaiset ovat sekä pitäneet kovasti syyskauden ohjelmistosta että toiminnan väistötiloihin siirtyminen on sujunut erinomaisesti.

Lippukassan uusi sijainti Kauppahallissa on ollut monen asiakkaan toive, sen puolesta puhuvat positiivinen palaute ja tasaisena jatkuva asiakasvirta.

www.teatteri.turku.fi


Teatteri Vanhan Jukon uusia tiloja joudutaan vielä hetki odottamaan

Teatteri Vanhan Jukon uudet tilat Rautatienkatu 13:ssa ovat olleet syksyn remontissa, ja teatteritoiminnan käynnistymistä kaavailtiin alkuvuoteen. Vanhan talon mukanaan tuomat rakenteelliset ja talotekniset lisätyöt ovat kuitenkin viivästyttäneet remonttia ja muuttavat Vanhan Jukon kevään suunnitelmia.

Teatteri Vanhan Jukon ja Joensuun kaupunginteatterin yhteistyö, Jussi Sorjasen ohjaus Working Class Hero - iltasatu orjuudesta oli tarkoitus olla Lahden ensi-illassa Rautatienkadulla 6.3. Korvaavia vaihtoehtoja Vanhaan Jukoon sovittujen esitysten paikaksi tutkitaan parhaillaan, mutta selvää on, että Vanhassa Jukossa esityksiä ei kuitenkaan remontin viivästymisen tuomien aikatauluongelmien vuoksi nähdä. Näytelmän ensi-ilta oli Joensuussa 3.12.2014 ja esitykset pyörivät siellä 13.2. asti.

Kevätkauden ohjelmisto uusissa tiloissa käynnistyy huhtikuussa. Esitykset ja aikataulu julkaistaan tammikuun aikana.

Syksyllä Teatteri Vanha Juko viettää 20-vuotisjuhliaan ja toiminta Rautatienkadulla alkaa täydellä höyryllä. Jussi Sorjasen ohjaaman juhlanäytelmän harjoitukset ja esitykset pistävät uuden salin ja katsomon testiin. Uusien tilojen avajaisia ja 20-vuotisjuhlia halutaan viettää yhdessä katsojien ja kaikkien kaupunkilaisten kanssa.

Teatteri Vanha Juko muutti viime kesänä pois Vesijärvenkadun tiloistaan. Tilaton teatteri on elänyt vahvasti kiertueilla vieraillen teatterifestivaaleilla ja muissa teattereissa. Lahdessa Vanha Juko nähtiin viime syksynä Lahden kaupunginteatterissa, kun jukolaiset yhteistyökumppaneineen vierailivat Aino-näyttämöllä Petroskoi-esityksellä.

Lisätiedot:
Ohjelmisto: Jussi Sorjanen p. 050 380 2398
Tilaratkaisut ja remontti: Jaska Teuri p. 044 339 4143

http://teatterivanhajuko.fi


Satu Paavola Nukketeatterikeskus Poijun uudeksi teatterinjohtajaksi


Teatteritaiteen maisteri ja teatteri-ilmaisun opettaja Satu Paavola on nimitetty 1.1.2015 alkaen teatterinjohtajan toimeen. Hän on Nukketeatterikeskus Poijun perustajaosakas. Paavola on toiminut laajasti teatterin ja esittävän taiteen kentällä tehden sooloesityksiä, musikaaleja, televisiotuotantoja ja elokuvia. Satu Paavola on sekä esiintynyt että opettanut ulkomailla.

Diplomi-insinööri ja Nukketeatterikeskus Poijun perustajaosakas Heli Barić jatkaa toimitusjohtajana vastuualueinaan talous ja hallinto.

Lisäksi humanististen tieteiden kandidaatti ja kulttuurituottaja (amk) Katri Tyrväinen on nimitetty tuottajaksi 1.1.2015 alkaen. Katri Tyrväinen on työskennellyt Nukketeatterikeskus Poijun tuotantoassistenttina vuodesta 2011.

Lisätietoja:
Teatterinjohtaja Satu Paavola, satu.paavola(a)nukketeatterikeskus.fi

www.nukketeatterikeskus.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Presentation: Utdrag ur texter 10.1.2015, Wasa Teater


Labbet har för första gången ordnat en av sina kurser i att skriva dramatik i Vasa. Vi har samarbetat med Wasa teater och jobbat i teaterns utrymme under alla de inalles 13 kursdagarna.

Kursen får sin avslutning den 10 januari då teaterns skådespelare läser avsnitt ur de texter deltagarna skrivit under kursen. Kursledare är Marina Meinander.

Vi läser utdrag av texter skrivna av bl.a. :
Maria Kallio
Johanna Karulahti
Anne Manner
Matias Norrgrann
Tiina Puharinen-Finne
Hanna Raita-Aho
Catharina Östman

Tid: Lördag 10 januari, 2015, kl. 11.00-14.00
Plats: Studio scenen, Wasa teater
Skådespelare: Wasa teaters ensemble
FRITT INTRÄDE

Information också via Labbets hemsida www.labbet.fi och vår Facebook sida www.facebook.com/labbetrf


TTIP-seminaari 14.1.2015, Helsinki


Mitä tiedät TTIP:stä?
 
SET ry järjestää TTIP-seminaarin ke 14.1.2015 klo 18 Helsingissä.
 
Tervetuloa EUn ja Yhdysvaltojen parhaillaan neuvoteltavaa vapaakauppasopimusta käsittelevään seminaariin. Tilaisuuden järjestää Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry.
 
TTIP-sopimuksen (Transatlantic Trade and Investment Partnership) investointisuojapykälä antaa suuryrityksille mahdollisuuden riitauttaa työsuojelu-, ympäristö- ja kuluttajansuojalakeja. Näitä kiistoja ei ratkota normaaleissa tuomioistuimissa, vaan yksityisissä välimiesoikeuksissa.
 
EUn ja Yhdysvaltojen kansantaloudet ovat yhteensä puolet koko maailmantaloudesta. Sopimuksella on valtava vaikutus koko maailmaan, myös meidän jokaisen arkeen, esimerkiksi siihen, millaista ruokaa syömme, miten ympäristöämme kohdellaan ja millaisia työehtoja noudatetaan.
 
Pääpuhujana on sopimuksen investointisuojaan perehtynyt kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Mukana myös kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ja Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.
 
Seminaari järjestetään Suomen elokuvasäätiön auditoriossa (Kanavakatu 12, Helsinki) keskiviikkona 14.1.2015 klo 18-21.
 
Ilmoittautumiset 13.1. mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/FA637B654FF737B4.par
 
Kutsuterveisin SETin hallituksen puolesta,
Anne Saveljeff
Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry Teme
Tiedottaja
Meritullinkatu 33 A 31, 00170 Helsinki
www.teme.fi
savel(a)teme.fi
puh 09 2511 2143
 
Kutsu on tarkoitettu mm. elokuva-alan ammattilaisille ja vaikuttajille, kuten elokuvasäätiön hallitukselle ja henkilökunnalle, kollegajärjestöille sekä SETin jäsenille.


Työväen Näyttämöpäivät 30.1.-1.2.2015, Mikkeli


Työväen Näyttämöpäivät järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 30.1.-1.2.2015. Tänä vuonna valitsijana toimi näyttelijä Taisto Reimaluoto. Hän löysi 44 hakeneen esityksen joukosta 13 Näyttämöpäiville sopivaa kotimaista esitystä ja näiden lisäksi Näyttämöpäiville kutsutaan Juha Hurmeen ohjaama Otava Ensamble-ryhmän Kun lesket lempivät. Kun lesket lempivät jatkaa viime vuonna alkanutta viisivuotista Maiju Lassila-sarjaa, jonka aikana saamme nähtäväksi tunnetuimpia ja vähän tuntemattomampia Lassilan alias Algot Untolan teoksia.

Tarkemmat tiedot: www.tnp.fi


Hurraa! -festivaali 22.-29.3.2015, Helsinki | Espoo | Vantaa | Kauniainen


Hurraa! -festivaali: teatteria, tanssia ja sirkusta lapsille ja nuorille pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa 22.-29. maaliskuuta 2015
 
Ohjelmistoon on valittu 10 uutta esitystä ympäri Suomen. Näytöksiä festivaalilla on yhteensä 75 kappaletta. Festivaalilla nähdään kaksi kantaesitystä: Loiske Ensemblen Babysauna vauvoille sekä nuorille suunnattu Arja Tiili & Co:n tanssiesitys Break the fight!

Suomen Uniman järjestämä Nukketeatterin Näyteikkuna, Nukketeatteri. Nyt. järjestetään Hurraan yhteydessä Stoassa 27.-29.3.2015. Seitsemättä kertaa järjestettävä festivaali näkyy myös katukuvassa runsaalla oheisohjelmallaan.
 
Koko ohjelmisto ja mediatiedot osoitteessa www.hurraa.org
 
Yhteystiedot:
tuottaja Anna Rosendahl                                                             
040 334 5230
hurraa.festivaali(a)hel.fi
 
Tuotantoryhmän pj. Katariina Metsälampi
050 529 3672
katariina.metsalampi(a)hel.fi     


Critical Costume 2015 | 25.-27.3.2015 Aalto-yliopisto, Helsinki


Critical Costume 2015 sisältää tieteellisen konferenssin ja näyttelyn, joka järjestetään 25-27 maaliskuuta 2015 Aalto Yliopistossa taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Avoimella haulla on kutsuttu tutkijoita, taiteilijoita ja tekijöitä esitelemään tutkimustaan ja työtään.
Korkeatasoisia hakemuksia on tullut paljon monesta eri maasta.

Konferenssiohjelmaa rakennetaan tällä hetkellä. Lisätietoja ja konferenssin pääpuhujien esittelyt löytyvät osoitteesta: http://costumeinfocus.com/?page_id=96

Critical Costume 2015 tapahtumaan voi nyt rekisteröityä osoitteessa:
http://costumeinfocus.com/?page_id=197

Huomatkaa ennakkoilmoittautujille edullisemmat hinnat ja tervetuloa mukaan!

Lisätiedot:
Professori Sofia Pantouvaki, sofia.pantouvaki(a)aalto.fi

Seuraa tapahtumaa:
Twitter: @CriticalCostume #CriticalCostume2015
Facebook: https://www.facebook.com/criticalcostume2015?ref=bookmarks

www.costumeinfocus.com

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Taike: Näytelmäkirjallisuuden kantaesitystuki | hakuaika 1.1.-2.2.2015


Taiteen edistämiskeskus myöntää kantaesitystukea kotimaisten näytelmien kirjoittajille, joiden näytelmä on saanut kantaesityksensä edellisen vuoden kuluessa ammattiteatterissa Suomessa tai esitys on muulla tavoin täyttänyt ammatillisuuden kriteerit.

Näytelmä jää ilman tukea, jos tekstilainausten määrä on suuri. Mikäli näytelmä on dramatisointi, sitä tuetaan vain siinä tapauksessa, että alkuperäisteoksen tekijä on kirjoittanut itse teoksensa näytelmäksi tai ollut kirjoittavana osapuolena mukana näytelmän dramatisoinnissa. Tukea ei myönnetä perikunnalle.

Hakuaika: 1.1.-2.2.2015

Tarkemmat tiedot täältä.

www.taike.fi


Taike: Avustukset monikulttuurisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan | hakuaika 1.1.-2.2.2015


Avustukset on tarkoitettu oikeustoimikelpoisille yhteisöille (yhdistykset, säätiöt, osuuskunnat, yritykset yms.). Avustuksilla tuetaan

 • monikulttuurisuutta ja kulttuurien välistä vuoropuhelua edistävää toimintaa ja hankkeita
 • siirtolaisten ja etnisten vähemmistöjen omaa taide- ja kulttuuritoimintaa
 • rasismin vastaista työtä
 • maahanmuuttajien kotoutumisen edistämistä taiteen ja kulttuurin avulla
 • kulttuurivähemmistöjen oman identiteetin vaalimista
 • kulttuurivähemmistöjen ja valtaväestön yhteyksien edistämistä

Avustuksia ei ole tarkoitettu maahanmuuttajien kotoutumista yleisesti edistävään toimintaan (kuten suomen kielen kursseihin tai työllistymisen edistämiseen) eikä uskonnon harjoittamiseen.

Avustuksia voidaan myöntää

 • yleisavustuksena (yhteisön perustoiminnan kuluihin, jatkuvaan toimintaan yleisesti tai tiettyyn osaan toiminnasta)
 • erityisavustuksena (vuoden aikana toteutettaviin hankkeisiin).

Tuki on harkinnanvaraista ja sitä haetaan ja myönnetään vuodeksi kerrallaan, kunakin vuonna erikseen.

Avustukset eivät voi olla päällekkäisiä muiden samaan tarkoitukseen myönnettyjen valtionavustusten kanssa.

Tarkemmat tiedot täältä.

Hakuaika: 1.1.-2.2.2015

www.taike.fi


Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastot | hakuaika 10.1.-10.2.2015


Suomen Kulttuurirahaston yhteydessä toimii 17 maakuntarahastoa. Ne tukevat oman maakuntansa alueella tehtävää kulttuurityötä jakamalla apurahoja ja palkintoja kerran vuodessa. Etusijalla ovat maakunnassa syntyneet hakijat, maakunnassa suoritettava tai siihen kohdistuva työ sekä maakunnallisesti erityisen merkittävät kulttuuri- ja kehittämishankkeet.

Maakuntarahastojen yhtenäinen hakuaika on 10.1.-10.2.2015 ja apurahoja haetaan hakuohjeiden mukaisesti verkkopalvelussa. Apurahat jaetaan kunkin maakuntarahaston omassa vuosijuhlassa keväällä.

Tarkemmat tiedot täältä.

www.skr.fi


OKM: Edinburgh Fringe, "From Start to Finnish" -hanke vuonna 2015 | hakuaika 23.1.2015 asti


Avustuksella tuetaan Edinburgh Fringe –festivaalille vuonna 2015 osallistuvia suomalaisia teatteri-, tanssi- tai sirkusteoksia.

Hallitusohjelman yhtenä painopisteenä on rakentaa ”uusia kasvualoja teollisuudessa, palveluissa ja luovilla aloilla”. Lisäksi hallitusohjelman mukaan kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista edistetään. Tämän yleistavoitteen mukaisesti opetus- ja kulttuuriministeriö tukee suomalaisen teatterin, tanssin ja sirkuksen kansainvälistymistä ja vientiä.

Avustuksella pyritään lisäämään suomalaisten näytelmien ja/tai näytelmäkäsikirjoitusten sekä teatteri-, tanssi- ja sirkusesitysten/teosten vientiä kansainvälisille markkinoille sekä vahvistamaan esittävien taiteiden ammattilaisten kansainvälisiä verkostoja. Hanke jatkaa vuosina 2010-2014 toteutettua ”From Start to Finnish” näytelmävientihanketta. Lähtökohtana on noudattaa "From Start to Finnish" –konseptia myös vuonna 2015. Konseptiin kuuluu, että rahoitettavat hankkeet hyödyntävät tätä konseptia markkinoinnissaan ja että rahoitettavalla näytelmällä tai esityksellä/teoksella on suomalainen tuottaja. Tuottajana voi toimia myös suomalainen agentuuri. Tuotannosta vastaavan tahon tulee osoittaa hankkeeseen siitä vastaava suomalainen tuottaja ja ohjaaja. Lähtökohtana on, että tuotantoon palkattavien näyttelijöiden tulee olla englanninkielisiä.

Tuettavan näytelmän tai esityksen/teoksen tulee olla jo tuotettu ja pienimuotoinen. Tukea voidaan myöntää myös näytelmälle, joka on jo tuotettu Edinburghin Fringe -festivaalille ja joka esitetään siellä uudelleen.

Tarkemmat tiedot täältä.
   
Hakuaika päättyy: 23.1.2015

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, puh. 0295 3 30067, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


OKM: Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpano | hakuaika 30.1.2015 asti


Avustusta myönnetään Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpanoa varten. Avustus on tarkoitettu Venäjän kanssa taiteen ja kulttuurin alan yhteistyötä tekeville järjestöille ja yhteisöille, joiden tulee olla oikeustoimikelpoisia.
 
Yksittäiset taiteilijat, ryhmät ja yhteisöt voivat hakea avustusta kansainvälisen kulttuuriyhteistyön yksittäisiin hankkeisiin ja kansainväliseen liikkuvuuteen Taiteen edistämiskeskukselta. Lisätietoja Taiteen edistämiskeskuksen verkkosivuilta.

Tarkemmat tiedot täältä.

Hakuaika päättyy: 30.1.2015

Lisätietoja:
Kulttuuriasiainneuvos Maija Lummepuro puh. 0295 3 30198, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


OKM: Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen | hakuaika 30.1.205 asti


Avustuksella toteutetaan hallitusohjelman tavoitetta edistää kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä sekä kulttuurivientiä.

Avustuksella edistetään myös kansallisen kulttuurimatkailun toimintakehyksen ja verkostomaisen yhteistyön rakentamista, jonka käytännön toiminnoista vastaa kansallinen kulttuurimatkailun katto-ohjelma, Culture Finland (CF), http://www.mek.fi/tuoteteemat-ja-tyokalut/tuoteteemat/kulttuurimatkailu-culture-finland/. Taiteen ja kulttuurin aloilla toimivien organisaatioiden on mahdollista hakea tukea Culture Finland –ohjelman alueverkostotoimintaan. Hankesuunnitelmassa tulee selkeästi käydä ilmi alueverkostotoiminnan tavoite, joka on määritelty alueellisista ja toiminnallisista lähtökohdista. Toiminnan tulee tukea kansallisia kulttuurimatkailun kehittämistavoitteita ja edistää kulttuuripolitiikan vaikuttavuustavoitteiden saavuttamista

Tarkemmat tiedot täältä.

Hakuaika päättyy: 30.1.2015

Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Heli Talvitie, puh. 0295 3 30307, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | hakuaika 1.2.2015 asti


Yleiset apurahat
Apurahoja myönnetään ensisijaisesti hankkeisiin, joiden tavoitteena on:
...edistää maiden välistä kulttuurivaihtoa ja kehittää maiden kulttuurielämää
...lisätä kiinnostusta suomen kieltä kohtaan Ruotsissa ja ruotsin kieltä kohtaan Suomessa
...lisätä tietämystä maiden yhteisestä historiasta ja sen jälkeisestä yhteiskuntakehityksestä
...käsitellä maiden elinkeinoelämän, yhteiskuntakehityksen ja kulttuurielämän tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia

Oleskelustipendit
Oleskeluapuraha tulee ensisijaisesti käyttää:
...tutkimuksen valmisteluun, tutkimustyöhön, kartoituksiin, reportaaseihin, haastatteluihin
...vierailuihin organisaatioissa, laitoksissa, viranomaistahoissa
...seminaareihin, konferensseihin jne. osallistumiseen

Konserttien, näyttelyiden, seminaarien jne. toteuttamiseen haetaan rahaston yleistä apurahaa.

Lue tarkemmat hakukriteerit täältä.

www.kulturfonden.net


Pohjoismainen kulttuurirahasto | hakuaika 2.2.2015 asti


Rahasto myöntää apurahoja ensisijaisesti pohjoismaisesta yhteistyöstä koituviin lisäkuluihin. Rahasto voi myöntää apurahoja hakijoiden omiin hallinto- ja palkkakuluihin, mikäli ne suoraan liittyvät projektiin ja ovat projektin toteuttamisen kannalta välttämättömiä.

Rahasto myöntää usein apurahoja esimerkiksi matka- ja majoituskuluihin, palkkioihin ja hallinnointiin, jotka liittyvät työpajoihin, kiertueisiin, esityksiin, konsertteihin, näyttelyihin, festivaaleihin, konferensseihin, opetukseen, tutkimushankkeisiin ja vastaaviin.

Tarkemmat tiedot täältä.

www.nordiskkulturfond.org

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Call for Proposals: CARPA4, 11-13 Jun 2015, Theatre Academy Helsinki | deadline: 1 Feb 2015


The Performing Arts Research Centre (Tutke) at the University of the Arts, Theatre Academy Helsinki welcomes artistic researchers at doctoral and post-doctoral levels to take part in the fourth biannual colloquium on artistic research in performing arts:

THE NON-HUMAN AND THE INHUMAN IN PERFORMING ARTS: BODIES, ORGANISMS AND OBJECTS IN CONFLICT

11th June - 13th June 2015
Venue: Theatre Academy Helsinki, Finland

It is in the performing body that the ecological question of the non-human intersects the ethical, political, pedagogical and juridical questions concerning the inhuman. But how should this intersection be understood and articulated? What consequences does it have for our ways of making, teaching and enjoying performing arts?

Please, find more information: www.uniarts.fi/en/carpa


Call for Playwrights: Festival of Dramaturgy on the crisis PIIGS, Barcelona | deadline: 1 Feb 2015

 
Perpetuummobile and Nau Ivanow call the second edition of Festival of Dramaturgy on the crisis PIIGS.

The goal of the festival is to propose the creation of five plays to five authors, born or resident in the countries members of the European Union. The subject of the plays will be the current economic, social and institutional European crisis from the point of view of each country.

You’ll find the bases and complete information: http://piigs.perpetuum.cat/


TYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Tutkijatohtori Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitokselle


Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella on avoinna tutkijatohtorin paikka esittävien taiteiden lavastuksen alalla. Kyseessä on määräaikainen tehtävä, joka alkaa mahdollisimman pian tai sopimuksen mukaan, ja päättyy 31.7.2019.

Hakuaika päättyy 25.1.2015

Koko ilmoitus löytyy täältä: http://www.aalto.fi/en/about/careers/jobs/view/363/

www.aalto.fi


Project Officer for TANDEM Europe | Berlin, Germany


MitOst, European Cultural Foundation and other partners are launching "TANDEM Europe – Cultural Managers Exchange & Social Innovation Programme" in May 2015.

From May 1, 2015, MitOst – an international NGO based in Berlin - is looking for a German and English (both fluent) speaking project officer (34h/week).

Deadline: 1 February 2015

Check all details online (pdf).


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Ilmaisuverstas: Elokuvan rakenne ja dramaturgia 25.1 ja 1.2.2015 | haku päättyy 11.1.2015


Tule oppimaan elokuvan anatomiaa useiden elokuvanäytteiden kautta. Kurssilla perehdytään elokuvadramaturgian keskeisiin käsitteisiin ja kerronnan lainalaisuuksiin. Tarinassa kyse ei ole siitä mitä kerrotaan vaan, miten se kerrotaan.

Mikä sivu, mikä sävy.
Kurssi antaa työkaluja näyttelijän oman roolin ja paikan tunnistamiseen tarinan maisemassa.
Tämä on perusteista lähtevä, syväluotaava sukellus elokuvan maailmaan. Oletko suunnitellut tai haaveillut oman käsikirjoituksen tekemisestä? Tämä kurssi antaa siihen hyviä työkaluja.

Osallistumismaksu: 40 €
Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki

Hakuaika päättyy 11.1.2015

Ilmoittautumiseen

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Ilmaisuverstas: Näyttelijän dramaturgiset työkalut 8.-9.2.2015 | haku päättyy 18.1.2015


Molempina päivinä klo 10-17
Huom. ma valtakunnallinen vp

Vetäjä:
teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja Juha Jokela

Kurssin tarkoituksena on tutkia työpajaluontoisesti, miten Jokelan käyttämät dramaturgiset perustyökalut soveltuvat näyttelijän omaan työhön.

Osallistumismaksu: 40 €
Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki

Hakuaika päättyy su 18.1.2015

Ilmoittautumiseen

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Ilmaisuverstas: Tanssien 31.1. ja 7.2.2015 | haku päättyy 18.1.2015


Kurssilla opetellaan keinoja omaksua annettua liikemateriaalia.Millä muulla tavalla, kuin matkimalla voi saada liikesarjan haltuun? Tutkitaan esim. kunkin omien vahvuuksien hyödyntämistä, painovoimaa,erilaisia kvaliteetteja ja liikkeen virtausta.
Perehdytään myös äänen käytön ja liikkeen yhdistämiseen.

Vetäjänä Kaisa Torkkel:
Toimin tällä hetkellä näyttelijänä ja tanssijana Helsingin Kaupunginteatterissa. Tanssijana olen työskennellyt yli 30 vuotta, pääosin HDCssa (ent.HKTn tanssiryhmä) ja koreografina,sekä tanssipedagogina yhtä kauan. Olen toiminut harjoittajana useissa HKTn musikaaleissa ja muutamassa myös apulaisohjaajana. Viimeisin työni tanssijana on ollut Ima Iduozeen koreografioima tanssimonologi ”Perfect day”.Ja tällä hetkellä olen mukana näytelmissä ”Vielä ehtii” ja ”Huijarin muistelmat”.

Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki
Osallistumismaksu 40 €

Hakuaika päättyy su 18.1.2015

Ilmoittautumiseen

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Berliner Festspiele - Theatertreffen - International Forum 2015, Germany | deadline: 31 Jan 2015


The International Forum is a two-week programme for international professional artistic theatre makers up to the age of 35 years. It sees itself as a platform for comprehensive theoretical and practical exchange. The International Forum is a gathering of participants from diverse cultural contexts, and these differences will serve as a subject of exchange and the joint examination of artistic objectives.

The programme consists of workshops with artists invited to the Theatertreffen, the attendance of performances of Theatertreffen and Stückemarkt as well as the attendance at the Theatertreffen-Camp, the festival’s discursive platform. The International Forum will take place from 1–17 May 2015. Participants will receive a grant.

The grant include among other cost the travel cost.

Deadline: 31 January 2015

Find all details online


Improjumppa jatkuu vuonna 2015


Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää improjumppaa vuonna 2015 seuraavina päivinä:
su 18.1. klo 18
su 1.2. klo 18
la 21.2. klo 12
su 8.3. klo 18
la 21.3. klo 12
la 11.4. klo 12
su 26.4. klo 18
la 9.5. klo 12
su 24.5. klo 18

Näyttelijä Miska Kajanus ja fysioterapeutti Virpi Helanen laajentavat käsitystä jumpasta. Yhdessä he ovat muokanneet harrastajanäyttelijöille tarkoitetun uuden konseptin: improjumpan. Tässä jumpassa ei tule olemaan tylsää, siitä pitää huolen Miska. Tässä jumpassa hiki virtaa takuuvarmasti, siitä huolehtii Virpi.

Improjumpassa liikutaan läkähtymiseen saakka. Jumppaosiot hikoillaan läpi tehden samalla mitä erilaisempia improharjoitteita. Yhdistelemme monia eri improlajeja. Keskitytään kokonaisvaltaiseen tekemiseen. Ei himmailla eikä vähätellä, vaan improtaan isosti koko kehoa käyttäen. Tällä improkurssilla treenataan tolkulla, tosissaan, kovalla innolla ja hiki lentää, vaikka mukana onkin huumoria. Osallistujilta toivotaan mielenkiintoa improvisaatiota ja näyttelijäntyötä kohtaan.

Paikka: EasyFit Kalasatama, Helsinki, Sörnäisten rantatie 33 D 4.krs www.easyfit.fi
Hinta: 15e/krt

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: anne.palm(a)shtl.fi tai 040 5788833. Voit ilmoittautua kaikille tai vain haluamillesi kerroille.

Kurssin järjestää: Suomen Harrastajateatteriliitto, www.shtl.fi
 

 

twitter.com/tinfotweets


apurahaseminaari_12122014_raportti