09.01.2014

TINFO-tiedote 1 / 9.1.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 
BODY PUMPIT JA PUUDELIT

”Tulee body pump -fiilis, kun katselee teattereiden ohjelmistoja. Kaupungissa kuin kaupungissa sitä samaa. Katsoja tietää mitä saa, teatteri ei tarjoa yllätyksiä. Varman päälle tekemistä.” Näin pohtii yksi ohjaaja. Toinen kyselee puolestaan, miksi teattereista on tullut puudeleita.

”Ei teatterin tarvitse jokaista tuulimyllyä vastaan taistella yhdellä kertaa.” Tuulimyllyjä ovat esimerkiksi tuntematon näytelmä, tuntematon kirjailija, tuntematon ohjaaja. Lisää rotia vain.

Tuore Aalto-yliopiston käsikirjoituksen professori Iiro Küttner soimasi haastattelussaan (HS 21.12.2013) elokuvatuotantojen työnjakoa ja tuottajien kylvämää riskin pelkoa. Küttnerin mukaan paras tapa suojautua riskiltä onkin sitten ”tehdä samaa, mitä on ennenkin onnistuttu tekemään ja myymään näennäisin eroin.” Riskin pelko – lopun alku?


ONKO TEATTERISSA TILAA TAITEELLE?

”Mitä ovat taiteen toteutumisen sisällölliset ja materiaaliset reunaehdot? Miten reunaehdot ovat muuttuneet? Luen Turun kaupunginteatterin entisen johtajan Raija-Liisa Seilon jäähyväishaastattelua Turun Sanomista (21.12.2013). Nämä tärkeät kysymykset liittyvät Seilon pohdintoihin ja toivon mukaan toteutuvaan, suunnitelmissa väikkyvään väitöskirjaan. Seilo esitti huolensa siitä, että teatterit joutuvat toimimaan yhä enemmän isojen yleisöjen ehdoilla. Body pump?


HYVÄ UUTINEN – OOPPERA SAAVUTETTAVAMMAKSI

Suomen Kansallisoopperan uusi muusikoiden ja tanssijoiden kanssa solmittu tallennesopimus helpottaa esitysten tallentamista ja suoratoistoa. Saavutettavuus paranee. Ooppera saa uusia yleisöjä. Tärkeä avaus!


NOUSEE – LASKEE

Taas on se aika vuodesta, kun lehdissä uutisoidaan teattereiden viime vuoden yleisömääristä. Miten kaipaisinkaan numerotuijotukseen uusia näkökulmia.


HIRVEÄ ETIÄINEN

Näin painajaista, että asuntooni oli rempattu oveton huone. Aamun tunteina mietin VOS-teattereiden tulevaisuutta tulevan kannustinjärjestelmän kanssa. Mitä tapahtuu, jos mystisten painoarvokertoimien ja laskentamekanismin toimivuuteen ei saada koekierrosta, jollaista teatterikentän lausunnonantajat ovat esittäneet? Koska asia selviää?  Millaisiksi marsuiksi teatterit joutuvatkaan jo valmiiksi vaikeassa tilanteesta? Ei kai se näin voi mennä. Onko pakko jo miettiä plan B:tä.


ALKUPERÄISNÄYTELMISTÄ JA DRAMATISOINNEISTA

Tulevan kannustinjärjestelmän mittareista yksi on kotimaisten ja ulkomaisten kantaesitysten määrä, mittarin sisällä painotetaan kotimaisia kantaesityksiä.  

Viime vuosina on taitettu peistä alkuperäisnäytelmien ja dramatisointien välillä. Meitä TINFOssa kiinnosti tietää, kuinka paljon teatterit ovat esittäneet alkuperäisnäytelmiä ja kuinka paljon dramatisointeja. Pitkään on mututuntumalla ajateltu, että dramatisointien määrä olisi viime vuosina radikaalisti noussut.

Korkeakouluharjoittelijamme Tiina Vanhanen selvitti 40 VOS-puheteatterin ja Suomen Kansallisteatterin kotimaisten aikuisten puhenäytelmien ja dramatisointien suhdetta. Liikuttiin siis tekstikeskeisessä teatterissa. Yhtenätoista näytäntökautena 1999/2000 –2009/2010 dramatisointien määrä oli kutakuinkin vakio, kotimaisista ensi-illoista noin neljännes oli dramatisointeja. Tietenkin on vielä laskettava seuraavatkin vuodet, mutta rohkenen epäillä, että tässä ihan huimaa nousua olisi tapahtunut. Kiinnostavinta sen sijaan oli havaita, miten suuria teatterikohtaiset erot olivat. En puhu volyymistä, puhun profiileista, siitä missä satsataan alkuperäisnäytelmiin, missä dramatisointeihin. Tanssi&Teatteri -lehdessä vajaa vuosi sitten dramaturgi Maria Kilpi pohdiskeli asiaa monelta kantilta.  

Ja jos kannustinjärjestelmän kotimaisen painotus on kova, tuleeko meistä yhä enemmän umpiperä. Viisauden sanoja Jukka-Pekka Pajuselta viimeisimmän Teatteri&Tanssi -lehden ponnessa: ”Olemme tuudittautuneet ajatukseen, että meillä esitetään maailman parhaita suomalaisia näytelmiä suomalaiselle yleisölle, joka tunnistaa itsensä näyttämön suomalaisissa henkilöissä ja tapahtumissa. Meidän olisi kuitenkin syytä seurata myös muualla käytävää keskustelua, jotta emme menetä suhteellisuudentajuamme.”

 

TINFON ILMOITUKSIA


Ammattiteattereiden kevään 2014 ensi-illat TINFOn verkkosivuilla


Voit selata suomalaisten ammattiteattereiden kevään ensi-iltoja täältä. Oman teatterisi ensi-iltatiedot voit ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi


Lista teatteriaiheisista blogeista julkaistu


TINFO on kerännyt teatteriaiheisia blogeja. Tarkoituksena on koota kattava lista sekä koti- että ulkomaisista sivustoista, joiden julkaisijat kirjoittavat teatterista ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Jos tiedät mielenkiintoisia sivustoja, linkkejä tai julkaiset itse blogia, vinkkaa siitä meille. Lähetä tiedossasi olevan teatteriaiheisen tai teatterilaisen kirjoittaman blogin osoite sähköpostitse: tinfo(at)tinfo.fi, otsikolla ”Teatteriblogi”.

Siirry Teatteriblogeihin


Vielä ehdit ilmoittaa muuttuneet tietosi Teatterialan Avain -yhteystietojulkaisuun


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) julkaisee sähköistä Teatterialan Avain -osoitteistoa. Mikäli yhteystiedoissasi tai henkilöstössä on tullut muutoksia syksyn aikana, ilmoita uudet yhteystiedot 10.1.2014 mennessä osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi

Päivitetty versio lähetetään Teatterialan Avaimen tilanneille viikolla 3.

Teatterialan Avaimen voit tilata TINFO-verkkokaupasta , sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120

Teatterialan Avaimen hinnat:

  • 1-2 käyttäjää, lisenssi maksaa 25 euroa.
  • 3-9 käyttäjää, lisenssi maksaa 75 euroa.
  • Yli 9 käyttäjää, lisenssi maksaa 120 euroa.

Uusia yhteystietoja voi ilmoittaa jatkuvasti. Ilmoittaminen Teatterialan Avaimessa on maksutonta. Lue lisää Avaimesta.


Teatterikalentereita 2014 vielä saatavana


Tämän vuoden Teatterikalentereita on vielä joitakin kappaleita saatavana. Tilaa omasi verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120

 

UUTISIA


Suomalaiset vahvat teatterinaiset Berliinissä ja Stuttgartissa tammikuussa


Tanjalotta Räikän soolo Myyräntyötä ja mielenosoituksia sekä Laura Rämän Osa 5: Muistotilaisuus – klovnisoolo aikuisille vierailevat Berliinissä teatteri Brotfabrikissa 12.-13.1.2014. Räikän ja Rämän esiintymisille Brotfabrikissa on annettu teemanimi ”Starke Frauen – finnisches Theater zu Gast in Berlin”.

Myyräntyöstä ja klovnisoolosta on esitykset myös Stuttgartissa Theater Am Olgaeckissa pienimuotoisella Suomi-festivaalilla. Finnisches Festivalissa 16.-19.1.2014 nähdään lisäksi Mikko Roihan uusin ohjaus, Vastarinta (Widerstand) ja Nelly Eichhornin ohjaama, saksankielinen lukuteatteriesitys Okko Leon näytelmästä Kenttä (Das Feld, kääntänyt Taina Sivonen). Kenttä oli vuonna 2012 vierailuesityksenä (ohjannut Mikko Roiha) samalla festivaalilla. Silloin esitys oli suomenkielinen, saksaksi tekstitettynä.

Lisätietoja Räikän ja Rämän sooloesityksistä:

http://www.telakka.eu/teatteri/?page_id=1592
http://laura-rama.blogspot.fi/p/osa-5-muistotilaisuus.html


Janne Raudaskosken sooloesitykset vierailevat New Yorkissa ja Vilnassa

 
Taikuri Janne Raudaskosken luoma teatteria, taikuutta ja klovneriaa yhdistävä koko perheen esitys Watti Walopää ja kadonnut hehku suuntaa Yhdysvaltoihin reiluksi viikoksi, jonka aikana Wally Watthead and His lost Glow saa Amerikan ensi-iltansa 14.1.2014 New World Stages –teatterissa off-Broadwaylla, New Yorkissa. Vierailuesitys nähdään osana APAP-tapahtumaa, joka on yksi maailman suurimmista esittävän taiteen konferensseista ja showcaseista.

– Esiintyminen osana APAPin showcasea on meille äärimmäisen tärkeää kansainvälistymisen kannalta. Toivomme, että vierailumme avaa uudenlaisia ovia kansainvälisillä markkinoilla, Raudaskoski kertoo.

Syksyllä 2013 tiiviin 10-esityksen kiertueen Kiinan suurimmissa teatteritaloissa vetänyt Watti Walopää ystävineen on tätä ennen kiertänyt pääasiassa Suomessa, mutta myös Iso-Britanniassa ja Venäjällä. Janne Raudaskoski tekee yhteistyötä yhdysvaltalaisen KMP Artist -agentuurin kanssa.
 
Raudaskosken The Outsiderilla on puolestaan vierailuesitys Vilnassa 18.1.2014. The Outsider on nuorille suunnattu Charlie Chaplinin hengessä rakennettu taikateatteriesitys, joka on aiemmin vieraillut myös Ruotsissa ja Italiassa.

Raudaskosken esitykset Suomessa keväällä 2014:
Watti Walopään kommelluksia on mahdollista nähdä helmikuussa Keravalla sekä maaliskuussa Jyväskylän Kaupunginteatterissa. The Outsider vierailee puolestaan maaliskuussa Porvoon Taidetehtaalla sekä toukokuussa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Lisätiedot
Janne Raudaskoski, p. 0400 682 599
janne(at)taikuri.net / www.walopaa.fi

Pressikuvat
http://www2.walopaa.fi/wp-content/uploads/2013/10/wally_pressphotos.zip 


Uusi vapaa ammattiteatteri Kainuuseen


Kaksikymmentä kajaanilaista tai kaupungissa aiemmin toiminutta teatterin ja esittävän taiteen tekijää on perustanut uuden vapaan ammattiteatterin ja esittävän taiteen kollektiivin, joka kantaa nimeä Vaara. Sen tarkoituksena on tuottaa korkeatasoista ja uutta luovaa esittävää ja soveltavaa taidetta paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Vaaran juuret ovat Kajaanissa, Generaattorin esittävän taiteen tilassa, jonka yhteisöissä sen jäsenet ovat työskennelleet pitkään. Vaara ei kuitenkaan kiinnity pysyvästi yhdenkään seinien sisäpuolelle, vaan suuntaa toimintansa niin Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäseuduille kuin maamme kaupunkikeskuksiin, luoden näin laajalle alueelle esittävän taiteen kenttäämme uutta, pelotonta energiaa, kulloisenkin yhteisönsä toiveita herkästi kuuntelevaa ja ketterää tekemisen kulttuuria. Tämän kuljeskelevan nomadiutensa ryhmä pyrkii levittämään myöhemmin myös muualle Eurooppaan.

Samalla Vaaran missio on vahvasti paikallinen: se ammattimaistaa Generaattorin taiteellista toimintaa ja sysää sitä uuteen liikkeeseen. Vaara tarjoaa jäsenistölleen työllistymismahdollisuuksia ja mahdollistaa harkinnanvaraisten valtionosuuksien hakemisen leveyksille, joilla ei toimi juurikaan muita vapaita ammattiryhmiä. Taloudellisesti ryhmä aloittaa toimintansa nollasta, yksittäisten projektiavustusten tukemana.

Vaara rakentaa teoksensa ja taiteellisen toimintansa monimuotoisiksi yhteisöiksi ja kiertää aktiivisesti esityksillään. Se hakeutuu kohtaamisiin sekä toisien vapaiden ryhmien, taideinstituutioiden että taidesektorin ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Esitystoiminnan ohessa ryhmän toimintamuotoja tulevat olemaan mm. yhteiset julkiset kannanotot, yhteiset kokoontumiset ja uudet tuotannolliset muodot, opetus- ja koulutustoiminta, soveltavan taiteen hankkeet, taidepolitiikan kehittäminen ja aktivismi.

Lisätiedot: www.vaarakollektiivi.fi / vaarakollektiivi(at)gmail.com


OKM: Nuorten taiteilijoiden työllistämiseen miljoona euroa


Eduskunnan vuoden 2013 kolmannessa lisätalousarviossa on varattu miljoona euroa nuorten taiteilijoiden, kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisten työllistämiseen.

Määrärahan tavoitteena on työllistää taiteen, kulttuurin ja muiden luovien alojen nuoria ammattilaisia esimerkiksi tuottaja-, manageri-, ja agenttitoiminnan, kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen sekä työorganisaatioille suunnattujen tuotteiden ja palveluiden kehittämisen keinoin.

Teatterin ja esitystaiteen alalta tukea sai Esitystaiteen keskus ry:n Eskuksen kaupunginosahanke 30 000 euroa.

Myönnetyt avustukset 2013


Teosto: Musiikinkäyttöä näyttämöteoksissa koskeva toimintamalli muuttui 1.1.2014


Näyttämöteoksissa käytetyn musiikin käyttölupiin ja -ehtoihin liittyvät käytännöt muuttuivat. Teatterit hakevat jatkossa musiikin käyttöluvat useimmiten musiikin kustantajilta.

Alkuperäisten suurten oikeuksien teosten eli musikaalien, oopperoiden, operettien ja balettien lisäksi myös pienten oikeuksien teoksista (ns. liitemusiikki) koottujen näyttämöteosten musiikinkäyttöluvat on 1.1.2014 alkaen kysyttävä kustantajilta, kun tietty musiikin käyttöön liittyvä kriteeristö täyttyy.

Kriteerien täyttyessä lupa itsehallinnoinnissa olevien teosten käyttöön on kysyttävä ja saatava kustantajalta jo ennen produktion tuotantoa: produktiossa käytettyjen teosten ilmoittaminen Teostolle jälkikäteen ei itsehallinnointitapauksissa ole enää mahdollista.

Lue lisää

 

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia TINFO-verkkosivujen Minne mennä -osiossa.

 Tunnistan leijonan – Jouko Turkan löytämät kiviveistokset 11.1.–2.2.2014, Helsinki


Jouko Turkan kotitalo Sotaplassi Pirkkalassa kuuluu vieläkin Afrikkaan. Tonttia asuttavat leijonat, simpanssit, gorillat, paviaanit, marakatit ja kamelit. Maapallon akseli on siellä pystysuunnassa. Tämä kaikki käy ilmi Jouko Turkan löytämistä kiviveistoksista!

Näyttely koostuu kahdesta videoteoksesta, Turkan itsensä ottamista valokuvista sekä hänen valitsemistaan kivistä, joita katsojat voivat tutkia omin käsin.

Näyttelyesineisiin pitää koskea!

Näyttely on toteutettu Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Teatterikorkeakoulun yhteistyönä.

Videoteosten ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Jaakko Ruuska.

Näyttelyn suunnittelu ja toteutus: Jouko Turkka, Jaakko Ruuska, Pekka Kantonen ja Esa Kirkkopelto.

Näyttelyä ovat rahoittaneet:
Koneen säätiö
Taiteen Edistämiskeskus, Mediataide
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto

Näyttely avautuu 11.1. ja on auki ti-su klo. 11-18. Avajaiset 14.1. 
klo. 16-18. Kuva/Tila-galleria löytyy Merimiehenkatu 36:sta,
Helsingistä.


Russian Nights Festival, 17.–19.1.2014, Teatteri Avoimet Ovet


www.avoimetovet.fi/russian-nights-festival


Taiken Vähemmistöjen vuoden avausseminaari 29.1.2014, Helsinki

 
Vuotta 2014 vietetään Taiteen edistämiskeskuksessa painottamalla vähemmistöjen oikeuksia taiteen tekijöinä ja kokijoina. Avaamme vuoden seminaarilla, jonka yhteydessä esitellään Taiken erityissuunnittelija Paula Karhusen tutkimus maahanmuuttajataiteilijoiden asemasta valtion taiteen tukijärjestelmässä. Tutkimusta kommentoivat useiden siirtolaistaiteilijajärjestöjen edustajat paneelikeskustelussa Cuporen erikoistutkija Pasi Saukkosen johdolla.
 
Seminaari järjestetään 29.1.2014 klo 13-17 Taiteen edistämiskeskuksen tiloissa Helsingissä osoitteessa Vuorikatu 24. Ohjelma liitteenä (PDF). Ilmoittautumiset tilan täyttymiseen saakka (max 80 henkilöä) tai viimeistään 22.1.2014 mennessä:
https://www.webropolsurveys.com/S/D93B9D80FEA6FCEF.par

Tervetuloa!

Tiedustelut tapahtumasta:
Outi Korhonen 0295330295
outi.korhonen(at)minedu.fi


Kenen teatteri? - Saavutettavuus teatterin taiteellisena strategiana -seminaari 14.2.2014, Helsinki


Tavoitteenamme on luoda taiteellisesti tinkimätöntä teatteria, jolla on yhteiskunnallinen merkitys. Mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii meiltä, teatterintekijöiltä? Onko meillä valmiuksia nähdä asioita toisin silmin?

Seminaari 14.2.2014 klo 9-16
Kulttuuriareena Gloria
Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki

Kenen teatteri? -seminaarissa keskitymme teattereiden taiteelliseen työhön, kentän toimijoihin ja yleisöön. Kysymme, kenelle teatteria tehdään, kuka teatteria tekee ja kenen näkökulma nousee teatterissa keskiöön? Mitä on saavutettavuus ja moninaisuus, ja miten ne vaikuttavat taiteellisiin ratkaisuihin?

Seminaari on avoin kaikille, jotka työskentelevät teatterin parissa, sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita teatteritaiteen kehityksestä.

Seminaarin pääkieli on ruotsi, mutta seminaarissa käytetään myös suomea ja englantia. Seminaarissa on tulkkaus suomalaisella viittomakielellä.

Liikkuminen Kulttuuriareena Glorian tiloissa on esteetöntä. Tilassa on induktiosilmukka.

Lisätietoja sekä ilmoittautumiset: www.duvteatern.fi/vemsteater

Kysymyksiin vastaa Sanna Huldén: sanna.hulden(at)gmail.com

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

 
Katso aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja

 Suomen Kulttuurirahaston Maakuntarahastojen haku 10.1.–10.2.2014


Suomen Kulttuurirahaston yhteydessä toimii 17 maakuntarahastoa. Ne tukevat oman maakuntansa alueella tehtävää kulttuurityötä jakamalla apurahoja ja palkintoja kerran vuodessa. Etusijalla ovat maakunnassa syntyneet hakijat, maakunnassa suoritettava tai siihen kohdistuva työ sekä maakunnallisesti erityisen merkittävät kulttuuri- ja kehittämishankkeet.

Maakuntarahastojen yhtenäinen hakuaika on 10.1.-10.2.2014 ja apurahoja haetaan verkkopalvelussa. Apurahat jaetaan kunkin maakuntarahaston omassa vuosijuhlassa keväällä.

Lisätietoa täältä.


Pohjoismaisen kulttuurirahaston vuoden ensimmäinen hakukierros, hakuaika päättyy 3.2.2014


Enintään 300 000 Tanskan kruunun apurahat:
Hakuaika päättyy: 3.2.    
Päätös tehdään: 20.3.

Yli 300 000 Tanskan kruunun apurahat:
Hakuaika päättyy: 3.2.    
Päätös tehdään: 3.6.

Projektia tai toimintoja, joihin apurahaa haetaan, ei saa aloittaa ennen kuin hallitus on tehnyt apurahapäätöksen.

Verkkohakemukset hyväksytään, mikäli ne ovat perillä viimeisenä hakupäivänä viimeistään kello 12:00 (Tanskan aikaa). (GMT +1). Suosittelemme kuitenkin, että lähetät hakemuksesi hyvissä ajoin. Sihteeristö vastaa verkkohakemuksia koskeviin kysymyksiin ainoastaan toimistoaikana.

Rahasto on juuri hyväksynyt neljä uutta kriteeriä, joiden perusteella hakemukset jatkossa arvioidaan. Samalla on tarkistettu rahaston suuntaviivoja.

Jatkossa rahasto arvioi hakemukset kokonaisvaltaisesti seuraavien kriteerien pohjalta:

Projektin pohjoismainen ulottuvuus: Arvioidaan pohjoismaisen yhteistyön sisältöä ja laajuutta.

Projektin laatu: Arvioidaan projektin taiteellisia tai kulttuurialaan liittyviä tavoitteita, omaperäisyyttä ja kykyä synnyttää uusia aloitteita.

Projektin ankkurointi: Arvioidaan toisaalta projektin pohjoismaista ankkurointia, toisaalta paikallista, alueellista tai kansallista ankkurointia.

Projektin vaikuttavuus: Arvioidaan projektin vaikuttavuutta ja pitkän aikavälin merkitystä kulttuurialalle tai pohjoismaiselle yhteistyölle.

Uusien arviointikriteerien tarkoituksena on selkeyttää hakemusten käsittelyssä painotettavia seikkoja. Kriteerien avulla rahasto voi myös ohjeistaa yksittäisten projektien kehittämisessä ja selventää hakijoille hakemusten hyväksymis- ja hylkäämisperusteita.

Lue uudet arviointikriteerit ja suuntaviivat täällä.

www.nordiskkulturfond.org/fi


Kulturkontakt Nordin hakuaikoja tammikuussa 2014


Katso TINFO-tiedote 43 / 19.12.2013 


Taiteen Edistämiskeskuksen haettavissa olevia apurahoja


Näytelmäkirjallisuuden kantaesitystuki
Hakuaika: 01.01.2014 - 31.01.2014

Matka-apurahat
Hakuaika: 01.01.2014 - 31.12.2014


Avustus yhteisöllisiin kehityshankkeisiin haettavissa


Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta myöntää vuonna 2014 avustuksia yhteisöllisiin kehityshankkeisiin yhteensä 321 331 euroa.

Avustusta voivat hakea rekisteröityneet helsinkiläiset taide- ja kulttuurilaitokset sekä -yhteisöt. Hakuaika päättyy 14.3.2014 klo 16.

Avustuksen tarkoituksena on
1) edistää yhteisöllisiä taiteen tekemisen tapoja,
2) tuoda taide entistä selvemmin osaksi laajempaa alueellista ja sosiaalista kehitystyötä sekä
3) mahdollistaa taideorganisaatioiden sisällä uusien toimintamallien muotoutumista.

Kehityshankkeen kesto voi olla yhdestä kolmeen vuotta.

Lisätietoa avustuksesta ja sen hausta oheisessa tiedotteessa (PDF).

Lisätiedot ja ajanvaraus:
Kulttuurisuunnittelija Satu Silvanto, puh. 310 37712
satu.silvanto(at)hel.fi

 

HAKUJA


Katso aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja.


 
Esiintyjähaku Incognito-iltamiin 1.2.2014, Barker-teatteri, Turku


Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö hakee esiintyjiä lauantaina 1.2. järjestettäviin Incognito-iltamiin!

Incognito-ltamat on vapaamuotoinen foorumi, jossa voi esittää lyhyitä kokeiluasteella olevia teoksia tai ravistelevia mini-esityksiä. Iltamiin ovat tervetulleita esitykset jokaiselta taiteen alalta.

Laita lyhyt esitysehdotuksesi 22.1. mennessä osoitteeseen info(at)barkerteatteri.fi.
Esitettäväksi valitaan kymmenisen ehdotusta. Iltamat on ensisijaisesti suunnattu ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville.

Incognito-iltamia tukee Läntinen tanssin aluekeskus.

Lisätietoa:
info(at)barkerteatteri.fi, (02) 23 83903
www.barkerteatteri.fi


LAZNIA 2 Call for 2 Artists – CCA Laznia 2 Residence Programme 2014, Poland


In 2014 CCA LAZNIA would like to follow last year’s model and invite 2 artists whose artistic practice will focus on the context of Gdansk, and / or its district New Port (Poland).  We are looking for artists who with the help of contemporary art practices undertake the discussion around places perceived in a certain, stereotype way. Artist is encouraged to reach out to the spaces in-between, out of the daily routine.

Currently New Port district is undergoing the process of revitalization including all its negative and positive aspects. We are therefore looking for works socially engaged and developed from a critical point of view. The aspect of reaching out to new audiences plays an important factor.

The Artists' Residency is organised in 2 stages:
2 weeks research visit   + 2 months residency that follows

Find all details online.

Please note that there are no limitations nor preferences in relation to such factors as country of origin, age, media, etc. Applicants shall be able to communicate in English.

Deadline for applications: 26 January 2014.


Call for proposals: 18th International Festival of Ancient Greek Drama 2014, July 2014, Cyprus


The Cyprus Centre of the International Theatre Institute, the Ministry of Education and Culture, Cultural Services and the Cyprus Tourism Organisation announce the opening of the call for proposals of the 18th International Festival of Ancient Greek Drama 2014, which will take place during the whole month of July.

The International Festival of Ancient Greek Drama has been established as an outstanding institution, which is characterized by its international identity. The performances are presented in
open-air amphitheatres: the Paphos Ancient Odeon, the Curium Ancient Theatre and the Makarios III Amphitheatre in Nicosia. The proposed performances must be based on the original text of the tragedians and comedians of antiquity.

The Festival aims to present performances of Ancient Greek Drama that will project the specific nature of ancient drama, based on the original text.

Theatre groups and artists from Cyprus and abroad interested in applying for participation at the 18th International Festival of Ancient Greek Drama,  should submit their application using the 
special form that can be found on:

The website of the Cyprus Centre of the ITI:  
www.cyprus-theatre-iti.org/English.html and

The website of the Ministry of Education and Culture, Cultural Services 
www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/anakoinoseis.html 
(Announcements).

The submission of application is equal to acceptance of ALL terms announced by the Organizers.

The deadline for applying is Friday 31st January 2014 the latest.

For more information please communicate with the offices of the 
Cyprus Centre of the International Theatre Institute: Tel: +357 
22674920 [10:00 – 13:00 and 15:00 – 17:00 (Monday until Thursday) 
and 10:00 – 13:00 (Friday) or by email to ccoiti(at)cytanet.com.cy.Festival Spoffin opens call for 2014 residency, Amersfoort, The Netherlands


Spoffin, the international festival for street and site specific theatre in Amersfoort, The Netherlands, has opened a public call to performers across Europe to apply for a residency during the month of August 2014. The residency consists of an intensive working period in a theatre studio in the city and in the public space of Amersfoort. Spoffin offers with this residency a young theatre company the opportunity for the assembly of a new production, which also will premiere during the Spoffin festival (August 28-31, 2014).

Spoffin features not only existing performances but also stimulates the creation of new productions. That's why the festival, in collaboration with the Laswerk Foundation and Foundation Arts in Amersfoort, gives theatre makers the chance to assemble a new theatre production to be then premiered for a public of festival visitors and theatre professionals. Obviously, the project also participates fully in the communication about the festival. Groups who are interested in a residency in 2014 are invited to apply with a well-established artistic proposal. The deadline for the application is January 31, 2014.

Performer Sandrina Lindgren (Sweden) and puppeteer Ishmael Falke (Finland) worked during the last edition of Spoffin on a very special, site specific city tour, Dead Ends - The art of urban animation, consisting of ultra short stories in which local traffic signs played the leading role. In 2012, Linn Brodén (Sweden) and Tom Richmond (Great-Britain) used their residency to complete their new production Push Me, Pull You, which premiered during Spoffin and was performed four times with great success. Spoffin Residency 2012 was granted to Cie. Ara Dona (Berlin, Germany). They finished their site-specific performance Hinter den Türen during the month of August and performed it two times during the festival in the beautiful surroundings of Armen de Poth, a medieval almshouse courtyard in Amersfoort.

More information: http://spoffin.eu/residency/


Call for Proposals: FA InteatroFestival Academy 2014, Italy


IFA InteatroFestival Academy is the residential program of research and professional training, promoted and founded in 2006 by Inteatro, that gives the opportunity to young performers to work with established artists of the international theatre and dance scene for the development of their practice (in 2014: Cláudia Dias, Iris Karayan, Francesca Lattuada).

In its 9th edition IFA proposes a period of residential work  including:

- 3 workshops with the artists  Cláudia Dias (Portugal), Iris Karayan (Greece), Francesca Lattuada (Italy/France) to let the participants gain suggestions and sparks useful for the development of the projects;
- 1 week of study to improve the projects, with the artistic mentoring of Cláudia Dias;
- the presentation to a Jury of Professionals that will select the most interesting projects to be presented in the frame of InteatroFestival 2014;
- an additional period of research of 3 weeks, reserved for participants involved in selected projects, to create and set up the works.

Submission. Applications must be sent to Inteatro by February 10th 2014 (ifa(at)inteatro.it, Inteatro, Villa Nappi - Via Marconi 77, 60020 Polverigi (An) - Italy).
Date as postmark is NOT valid.
Applications must include: letter of motivation; curriculum vitae with personal details; research project proposal (max 2 A4); video and photo materials.
The received applications will not be returned.

Read more


Het Entrepot - Calls for residencies C.T.C. (visual arts), Belgium


Het Entrepot in the sea harbor of Bruges (Belgium) is a creative art lab for young artists who need time and space to create and to experiment. Everyone working with photography, video, music, theatre, dance, performance, graphic design and other creative media, is welcome.

Het Entrepot is looking for projects that are clearly developed based on a social engagement or which are conceived from the necessity to respond to a particular problem or conflict (in relation to ‘History’). The residential program invites the following contemporary disciplines: painting, drawing, sculptures, photography, video, multimedia, mixed media, performance and audio art.

Het Entrepot will provide free accommodation for foreign artists for two months (a maximum of two artists per project). Het Entrepot will also provide a production budget and will be assisting with travel funds. Het Entrepot will be unable to assist with artists fees/costs, but can is- sue an official letter of invitation.

Find all details online.

 

TYÖPAIKKOJA


Teatteri Mukamas hakee naisnäyttelijää


Teatteri Mukamas on vuonna 1979 perustettu ammattiteatteri, jonka esitykset pidetään Tampereen Pispalassa sijaitsevan kotinäyttämön lisäksi myös kiertueilla ympäri Suomen.
 
Tarjoamme haastavan ja monipuolisen paikan naisnäyttelijälle.Työ alkaa 1.8.2014 ja jatkuu määräaikaisena 31.7.2015 saakka. Työn jatkumisen mahdollisuuksista neuvotellaan erikseen sopimuskauden aikana. Hakuaika 31.1.2014 saakka.
 
Hakemukset ja lisätiedot: Teatteri Mukamas, Veronica Stycz, Pispalan valtatie 30, 33250 Tampere, veronica.stycz(at)teatterimukamas.com ja
puhelimitse 050 5869 278 arkisin klo 9–16.


Lavastamon esimies Tampereen Työväen Teatteriin


Haemme Tampereen Työväen Teatterille

LAVASTAMON ESIMIESTÄ

Toimit lavastamon esimiehenä, mutta osallistut myös itse lavasteiden tuotantoon. Toimit tärkeänä linkkinä lavastamon ja muiden osastojen välillä. Osaat organisoida työt ja saat tiimisi tekemään parhaansa. Pidät yllä suhteita yhteistyökumppaneihin ja luot uusia suhteita.

Edellytämme sinulta:
-    rakennus -tai puutekniikan insinöörin tai muuta soveltuvaa teknistä koulutusta
-    kokemusta lavasterakentamisesta
-    teknisen piirtämisen ja 3D-mallinnuksen osaamista
-    lujuuslaskennan, materiaalien ja rakennesuunnittelun tuntemusta
-    soveltuvuutta ja halukkuutta esimiestehtäviin
-    jämäkkää ja innostavaa työotetta
-    sujuvia it-taitoja (Excel, Word, sähköposti)

Eduksesi katsotaan:
-    teatterialan tuntemus, mielellään tekniikan puolelta

Tarjoamme sinulle vakituisen työn korkeatasoisen teatteritaiteen parissa monialaisessa työyhteisössä. Työ alkaa sopimuksen mukaan. Haastattelut aloitetaan jo hakuaikana.

Lähetä hakemuksesi ja ansioluettelosi palkkatoiveineen viimeistään 13.1.2014 täyttämällä hakulomakkeemme osoitteessa www.raukola.fi. Voit hakea tehtävää myös LinkedIn-profiilillasi. Lisätietoja saat rekrytointikonsultti Satu Särkältä / Arja Raukola Oy p. 0400 503 754.

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Buto-työpaja 13.–16.1.2014, Helsinki - nyt alennusta osallistumismaksusta


Helsinki International Theatre – HIT järjestää Russian Nights Festival 2014 yhteydessä Buto työpajan ma – to 13.–16.1.2014 klo 17–21. Kurssi on suunnattu erityisesti esiintyville taiteilijoille, mutta myös muut ovat tervetulleita.

Kurssin vetäjinä ovat pietarilaisen Odd-Dance ryhmän esiintyjät Natalia Zhestovskaja ja Grigori Glazunov. Buto on Japanissa kehitetty nykytanssin muoto, jossa yhdistyy tanssi, teatteri ja improvisaatio. Työpajan tarkoituksena on tutkia liikkeiden motivaation tehoa ja sitä, mihin esiintyjän liikkeet perustuvat. Liikettä tutkitaan buto-ajattelun kautta, jonka tavoitteena on löytää monipuolisuutta ja uusia avaimia omaan liikekieleen ja pyrkiä eroon totutuista maneereista.

Kurssin hinta on kokonaisuudessaan 150 euroa, joka sisältää festivaalipassin Russian Nights festivaalille 17.–19.1.2014 Teatteri Avoimissa Ovissa, jossa myös Odd-Dance esiintyy. Nyt viimeisten paikkojen täyttymisen takaamiseksi myönnämme 20 % alennuksen viimeisille kurssille osallistujille.

Työpaja järjestetään Suomen Näyttelijäliiton Ilmaisuverstaalla, Annankatu 31-33 D, ma, ti ja ke klo 17–21. Työpaja huipentuu kurssilla valmistettavaan demoesitykseen, joka esitetään julkisesti osana Russian Nights festivaalia torstaina klo 17 Helsingin keskustassa. Esiintymisen jälkeen on mahdollisuus nauttia opettajien Buto – luennosta ja katsoa The Dream of Neakira Nekurosawa –elokuva.

Paikka: Suomen Näyttelijäliiton Ilmaisuverstas, Annankatu 31-33 D, Helsinki
Aika: 13.-16.1.2014 klo 17 – 21
Opetuskieli: Englanti
Hinta: 120 €
Tilinro: Fi41 4055 0010 4837 70
Saaja: HIT
Viesti: Buto + oma nimi
BIC: HELSFIHH

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
helsinki.international.theatre(at)gmail.com
http://russiannightsfestival.blogspot.fi/p/buto-kurssi.htmlCall for workshop participation: “SharedSpace: Music” 7th - 9th March 2014, Warsaw, Poland


Zbigniew Raszewski Theatre Institute together with The Prague Quadrennial of Performance Design and Space and ProHelvetia open a call for international workshop “SharedSpace: Music”. During this gathering we want to create an environment for young scenographers, performers, architects and theorists under 35 years old interested in examining contemporary scenography and new forms of space in relation with music.

“SharedSpace: Music” will take place in Warsaw from 7th until 9th March 2014 and will give participants a unique possibility to work with artists such as: Marta Górnicka (director, creator of THE CHORUS OF WOMEN) and Eric Linder (director of the Festival ANTIGEL).

Workshop will be in English. The number of places is limited. Travel costs from Europe and accommodation in Warsaw will be covered by the organizer only for selected participants.

Series of gatherings “SharedSpace: Music, Weather, Politics” that take place in The Zbigniew Raszewski Theatre Institute in Warsaw from September 2013 until November 2014 are part of the beginning phase of the Prague Quadrennial’s long-term exploration within the SharedSpace Music Weather Politics 2013 / 2016 project. The main goal of the project is to create a platform for investigation of contemporary scenography; to explore scenography as an interdisciplinary field and an active agent in the creation of spatial/performative/social relationships.

Deadline for applications: 16 January 2014.

Find all details in the attached document (PDF).

 

MUITA ILMOITUKSIA


Arts Management Helsinki käynnistää uusia toimintamuotoja


Arts Management Helsingin perusti keväällä 2012 kaksi kokenutta tuottajaa, Outi Järvinen ja Isabel González. Arts Management Helsingin jatkuvana tavoitteena on kehittää parhaita tapoja valjastaa tuottajaosaamista taidekentän todellisiin tarpeisiin, asiakkaita kuunnellen. Palveluihin on alusta asti kuulunut maksuton neuvontapalvelu, jossa kokemus ja osaaminen annetaan taidekentän toimijoiden käyttöön. 

Esimerkkejä muista palveluista vuonna 2014:

* Self Management for Artists -työpajasarja freelancereille, teemoina mm.: taideprojektien rahoitusmahdollisuudet ja apurahojen hakeminen, projektihallinta, palkanmaksajana toimiminen, omasta työstä viestiminen. Neljän kerran työpajasarja alkaa 13.2.  Osallistumismaksu 150 € (sis. alv 24%).

* Talous kuntoon on taloushallintopaketti, joka soveltuu projekteille, työryhmille, yhdistyksille tai yksittäisille freelancereille. Paketti koostuu kolmesta erillisestä osasta (1. Taloussuunnittelu, 2. Reskontra ja talousseuranta sekä 3. Kirjanpito ja tilinpäätös) joita on mahdollista yhdistellä asiakkaiden eri tarpeet huomioonottaen. Taloushallintopaketin hinta 372–1240 € (sis. alv 24%).

Arts Management Helsinki tarjoaa asiakkaille myös räätälöityjä ratkaisuja ja yhteistyökumppanuuksia. Lisäksi Arts Management Helsinki toteuttaa projekteja sekä tekee selvitys- ja arviointitöitä.

Lisätietoja Arts Management Helsingin palveluista löytyy osoitteesta:
http://artsmanagement.fi/fi/toiminta

Ota yhteyttä:
Outi Järvinen, outi(at)artsmanagement.fi, puh. +358 41 545 6255
Isabel González, isabel(at)artsmanagement.fi, puh. +358 40 762 7377 

Kotimainen ohjelmisto 2000-luvulla

Vähemmistöjen vuoden avausseminaari_ohjelma

SharedSpace

Kehityshankeavustukset