30.03.2011

TINFO-tiedote 10 / 11.3.2011

Merkintöjä Hanna Helavuoren työpäiväkirjasta
Uutisia

Kristian Smeds F.I.N.D. 2011 -festivaalilla Berliinissä
Oblivia på turnée
TeMe: Taideyliopisto on kannatettavaa
Culture Finland - Kulttuurimatkailun valtakunnallinen katto-ohjelma
CIMO: Kulttuuriohjelman hakutuloksia: liki 120 yhteistyöhankkeelle tukea vuonna 2011

Tapahtumia

Kansallisoopperassa avoimet ovet lauantaina 12.3.
Jörn Donner Sopukan keskustelutilaisuudessa 12.3.
TAIDE SUOMEA LUOMASSA - Helsingin laajin ja värikkäin taidepoliittinen vaalipaneeli teatterikorkeakoulussa 14. 3. klo 18-21
Hurraa! -kotimainen teatterifestivaali lapsille ja nuorille 13.-20.3. Helsingissä ja Vantaalla
Suomalaisen nukketeatterin näyteikkuna 2011 ja nukketeatteriseminaari
Kulttuuri-ohjelman infotilaisuus Turussa 22.3.
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla -seminaaripäivä 7.4.
Kuvailutulkkausseminaari 12.4. Turussa
Latvian Theatre Showcase
Gävlen teatteribiennaali 11.-15.5.2011, Suomi-ohjelma

Hakuja

ESR-kehittämisohjelma rahoitusmahdollisuus kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen kehittämiseen: HAKU 20.3.-15.4.2011
Zodiakin tuotantohaku 2012
Seinäjoen Harrastajateatterikesän haku päättyy
Murros etsii nuorisoteatteriryhmiä
Meksiko-yhteistyötä koskeva hakuaika päättyy 3. toukokuuta
European culture programme on theatre - looking for partners
GOLDEN STICK Festival - Invitation to professional theatres, theatre companies and individuals

Avoimia paikkoja

Teatteritieteen yliopistonlehtorin haku
Korjaamo Teatteri etsii teatterituottajaa
Teatteri Mukamas etsii naisnäyttelijää
Tanssiareena ry hakee tuottajalleen työparia määräaikaiseen työsuhteeseen

Koulutusta

La MaMa Umbria Announces 2011 Teaching Artists
DirectorsLabChicago 2011 application deadline quickly approaching
Summer seminars for art curators, Armenia – open call

 


* Merkintöjä Hanna Helavuoren työpäiväkirjasta

NEVER SAY NEVER
Hitto. Olen ollut vastahankainen näille luovan talouden ekosysteemeille. Nyt löydän itseni kirjoittamasta (vapaaehtoisesti) esittävien taiteiden rahoituksesta ja asemasta luovassa taloudessa. Ja kas, näkövinkkeli muuttuu. Yritän vääntää (niille toisille, kenttämme ulkopuolisille) sitä, miten teatteri, tanssi ja sirkus ovat luovaa alkutuotantoa, miten alan ydintä ovat elävät esitykset, se LIVE, emme me ole kulttuuriteollisuutta tai luovaa teollisuutta. Ja muistutan, miten kulttuurilaitoksiin investoitu euro tulee suomalaiseen kansantalouteen 1,8-kertaisena takaisin, miten teatteri on suuri työllistäjä ja miten alamme luo välillisesti myös muita työpaikkoja ja yritystoimintaa (kiitos faktoista SteFi!).  Tai miten teatterit ovat tärkeä osa kuntien kulttuuripalveluja, hyvinvointia ja terveyttä, asuinalueiden viihtyvyyttä ja laatua. Piirrän tulevaisuudennäkymän esittävien taiteiden toimivasta ekosysteemistä, pohdin tämän alkutuotannon osaamispääomaa ja jalostusmahdollisuuksia ja soveltavan teatteria, kansainvälistä potentiaalia. Listaan kehittämisehdotuksia. Mahdollisuus annettiin leikittelyyn ENTÄ JOS… Sekös innosti tällaista leikkijää: kehittämisehdotuksia, ideoita. Katsotaan mitä tästä tulee. Niin tai näin. Meidän alueemme toimii kulttuuri- ja arvoperusteisesti. Jos ja kun alallemme yhä enemmän yrittäjyyttä ehkä enemmän syntyy, se tulee olemaan suurimmaksi osaksi yhteiskunnallista yrittäjyyttä. Tällä alalla toimivilla on vahva eettinen ja arvoperusta.

EPÄTASA-ARVOISTUVAT KUNNAT
Kuntien kulttuuritoiminnan tukea ja kehittämistä ovat selvitelleet Kalevi Kivistö ja Anita Kangas .  Juuri ilmestynyt tuhti 50-sivuinen paketti (http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2011/liitteet/tr12.pdf)  tarjoaa korutonta kertomaa kuntien ahdingosta ja eroista kulttuurin alueellisesta saatavuudesta. Suomen alue-erot kulttuuripalveluiden käytössä ovat EU-maiden suurimpia.   Selvityksessä on tukku toimenpiteitä, joilla kulttuurin asemaa voitaisiin kehittää.

EI PIDÄ PAIKKAANSA
Yksi nopea reaktio kuntien kulttuuritoiminnan selvitykseen.  Siinä korostetaan tilastoinnin ja tiedontuotannon merkitystä.  Hienoa! (Ja kun tulevaisuudessa kehitetään vielä arvopohjaisia mittaristoja). TINFOn kunnianarvoiset tilastot mainitaan, todetaan, että tilastot julkaistaan ennen kuin kuntien tilinpäätökset ovat valmistuneet, minkä vuoksi niiden tietopohja on epävarma! Älkääs nyt puppuja puhuko! Nyt mentiin pahan kerran metsään. TINFO kerää tilastonsa suoraan teattereilta niiden tilinpäätösten valmistuttua. Meidän tilastojemme tiedot ovat pläkkivarmoja.    

TAITEILIJAN TOIMEENTULO JA SOSIAALITURVA  - RAJAPINNAT
Selvittäjä Tarja Cronbergin raportista Luova kasvu ja taiteilijan toimeentulo on tullut bestseller, yksi parhaista selvityksistä koskaan.  Syystä.  Sen ehdotukset nyt toivottavasti kirjautuvat hallitusohjelmaan. Kuuntelin ihaillen, miten Cronberg esitteli jatkokehittelyä.  Mielenkiintoista oli myös kuulla Teatteri- ja Mediatyöntekijöiden, Suomen Näyttelijäliiton ja Teatterikeskuksen kannanottoja. Meidän kentällä on porukassa itsensä työllistäviä.  Silloin tuo taiteilijastatus on hieman erilainen.  Itsensä työllistävän käsitettä voidaan tulevaisuudessa selkiyttää. Tässäkin suhteessa silpputyötä tekevien apurahojen ja työsuhteiden yhteensovittamisongelmien kanssa kamppaileva teatterintekijämme on erilainen. Muutoin. Alan muutoksesta kertoo se, että Suomen Näyttelijäliiton jäsenkunnasta 700-800 on free lancereita ja pätkätyöläisiä, joukko kasvaa koko ajan, 500 työsuhteisia ja 500 eläkeläisiä ja opiskelijoita.  

VAALIPANEELI
Teatterikorkeakoulun alumniklubi järjestää vaalipaneelin. Ehdoton must. Ans kattoo. Kova osanottajalista ja kova agenda. Tähän mennessä kulttuurista käyty keskustelu on ollut alkeellista, jopa säälittävää. Josko nyt tahti muuttuisi. 

 


* Kristian Smeds F.I.N.D. 2011 -festivaalilla Berliinissä

Confessions – uutta lyhytdraamaa seitsemästä Euroopan maasta!
Kristian Smedsin uusi näytelmä F.I.N.D. 2011 -teatterifestivaalilla Berliinissä

Lukudraamaa autossa! Schaubühne-teatterin Confessions-projektia varten kirjoitetut  lyhytnäytelmät esitetään 10.–12.3. poikkeuksellisella näyttämöllä teatterin eteen parkeeratuissa autoissa. Katsojat siirtyvät autosta toiseen kuunnellen takapenkillä mitä erilaisimpia aiheeseen liittyviä tarinoita. Projektiin osallistuvat näytelmäkirjailijat Lluïsa Cunillé (Espanja), Enes Halilović  (Serbia), Urmas Lennuk (Viro), Aleksa Okanović  (Tanska), Kristian Smeds (Suomi), Jack Thorne (Englanti) und Maria Tryti Vennerød (Norja).

Berliinissä toimivien eurooppalaisten kulttuuri-instituuttien yhteisön EUNIC Berlinin aloitteesta alkunsa saanut Confessions-projekti leikittelee aiheensa monimerkityksellisyydellä. Tunnustukset, Confessions, voivat liittyä niin syyllisyydentunteeseen kuin henkilökohtaiseen uskoon. Lyhytdraamat käsittelevät monenlaisia teemoja ateismista yksityisiin synteihin ja ihmiskunnan syyllisyyteen. Lyhytnäytelmissä intiimit tunnustukset paljastetaan hyvin eri tavoin joko Jumalalle, internetyhteisölle, kanssamatkustajille, ohikulkijoille tai auto-onnettomuuden uhreille.

Esitykset (saksaksi)

To 10.3., pe 11.3.       19.00  |  20.30  |  22.00
La 12.3.                       18.00  |  19.30  |  21.00  |  22.30

Ohjaus: Jan-Christoph Gockel  |  Lavastus: Gabriele Vöhringer  |  Puvut: Teresa Grosser  | Dramaturgi: Maja Zade  |  Schaubühnen työryhmä

Tapahtumapaikka:  Schaubühne am Lehniner Platz, Kurfürstendamm 153, 10709 Berlin
Lisätietoja:  www.schaubuehne.de  |   www.eunic-berlin.eu
Liikenneyhteydet:  U 7 Adenauer Platz, S5, S7, S9 Charlottenburg, Halensee, bussi M19, M29 Schaubühne Lehniner Platz,
Liput:  +49 30 890023, ticket(at)schaubuehne.de

 


Näytelmäprojekti CONFESSIONS 10.–12.3.2011
F.I.N.D. 2011 Festival Internationale Neue Dramatik


Lluïsa Cunillé, *1961 Badalona, kirjoittaa espanjaksi ja kataloniaksi. Hän on tehnyt usein yhteistyötä Teatre Lliuren kanssa. Vuonna 2010 Cunillélle myönnettiin Espanjan kulttuuriministeriön kansallinen näytelmäkirjallisuuspalkinto.

Enes Halilović, *1977 Novi Pazar/Serbia, on opiskellut oikeus- ja taloustieteitä. Hän on julkaissut useita näytelmiä, käsikirjoituksia, proosatekstejä sekä  runoja.

Urmas Lennuk, *1971, on opiskellut ohjausta Tallinnasta. Hän työskentelee ohjaajana, näytelmäkirjailijana ja käsikirjoittajana sekä dramaturgina ja dosenttina.

Aleksa Okanovic, *1973 Belgrad, on opiskellut näytelmäkirjallisuutta Aarhusin teatterissa ja kirjoittaa tällä hetkellä teatteriin ja radioon. Hänen näytelmänsä »Diamond/Dust/Shoes« palkittiin Reumert-Talent-palkinnolla. Näytelmä esitettiin Schaubühnen F.I.N.D. 7 -festivaalilla vuonna 2007.

Kristian Smeds, *1970, näytelmäkirjailija ja ohjaaja, on työskennellyt Suomessa, Virossa, Belgiassa ja Liettuassa ja johtaa omaa teatteriryhmäänsä Smeds Ensemblea. Smedsille myönnetään huhtikuussa 2011 XII Europe Prize New Theatrical Realities -palkinto. Hän on ensimmäinen pohjoismainen ohjaaja, joka on saanut palkinnon.

Jack Thorne, *1978 Bristol, työskentelee käsikirjoittajana ja näytelmäkirjailijana radio-, teatteri- ja elokuvatuotannoissa. Hän on tunnettu erityisesti »Skins«, »Cast- offs«  ja »This is England 86« -televisiosarjojen käsikirjoituksista. Vuonna 2009 hän voitti Best British Newcomer Award -palkinnon 53. Lontoon elokuvajuhlilla.

Maria Tryti Vennerød, *1978 Norja. Hänen ensimmäinen näytelmänsä »MORE« on kantaesitetty Norjan draamafestivaalilla vuonna 2002. Hän sai vuonna 2005 Ibsen- palkinnon näytelmästään »THE LADY AT THE COUNTER«.

Jan-Christoph Gockel, *1982, on opiskellut teatteritiedettä sekä elokuva- ja mediatutkimusta Frankfurt am Mainissa sekä ohjausta »Ernst Busch«- teatterikorkeakoulussa Berliinissä. Hän on aiemmin työskennellyt Schaubühnellä, jossa hän on ohjannut vuosina 2007 ja 2008 puolivuotisen »Deutschlandsaga«- työpajan sekä opintojensa lopputyönä Nina Enderin »Die Wissenden« -näytelmän.

Tuotanto: Schaubühne am Lehniner Platz. Yhteistyössä: EUNIC Berlin, Instituto Cervantes, Suomen Saksan suurlähetystö, Suomen Saksan-instituutti, British Council sekä seuraavat suurlähetystöt: Tanska, Viro, Norja ja Serbia

www.schaubuehne.de   |   www.eunic-berlin.eu

 


* Oblivia på turnée


Oblivias föreställningstrilogi Entertainment Island kommer att turnera i Norden och Europa under 2011. Entertainment Island trilogin ger tre perspektiv på underhållning och populärkultur och borrar sig från en glittrande yta till mörka underströmmar. Föreställningarna har visats på Kiasmateatern 2008-2010.

"Under tre år har Oblivia arbetat med trilogin Entertainment Island och utvecklat ett högst eget föreställningspråk: mellan minimalism och steppdans, komposition och komedi. I Helsingfors kan man göra en verklig upptäckt, som som tur kommer att turnera i Europa under året."
Esther Boldt, Nachtkritik 22.12.2010, http://nachtkritik.de

Mera information: producent Marina Andersson-Rahikka +358-40 5128234, marina(at)oblivia.fi, www.oblivia.fi

Entertainment Island 1,2,3,– the Trilogy turné 2011
April 14, 15 Center for Contemporary Art, Glasgow, UK
Juni 9-12 Hangö Teaterträff, Finland
Juni 19 PACT Zollverein, Essen, Tyskland Sommerfest with Oblivia and Forced Entertainment
Augusti, Tants in August Festival Tallinn, Estland (EI 2)
Augusti 29, 30 Århus Festuge, Entreescenen, Danmark,
September 1-4 Lokal festival, Reykjavik, Island
September 7 Nationalteatern, Färööarna

 


* Taideyliopisto on kannatettava hanke

Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry:n näkemys on, että suunnitelma Taideyliopistosta on erittäin hyvä. On kannatettavaa saattaa yhteen yliopistoon ne alat, jotka esittävien taiteiden alueella, erilaisia produktioita koostaessa, työskentelevät myös tulevaisuudessa aina tiiviissä yhteistyössä. Esittävän taiteen kaikkien eri ammattikuntien edustajien keskinäinen yhteistyö on olennainen osa ja ydin ammatissa toimimisesta ja siten sen opetuksen pitäisi kuulua juuri ammatin perusopetukseen, ei pelkästään vain yliopistojen välisten yhteistyöprojektien ja jatko-opintojen mahdollistamana.

Täydennyskoulutukseen parannusta
Katsomme myös, että alan täydennyskoulutuksen ongelmiin tulisi tässä yhteydessä kiinnittää riittävästi huomiota. Freelancereiden mahdollisuus osallistua täydennyskoulutukseen edellyttää mahdollisuutta subventoida kursseja. Mikäli tätä mahdollisuutta ei ole, kuihtuvat alan työvoiman kehittämisen kannalta tärkeimmät kurssit ja täydennyskoulutukseen jää pelkkä kaupallisin perustein toimintakykyinen osa.

Elokuva- ja lavastustaiteen paikka on uudessa Taideyliopistossa
Esittävä taide on aina luonteeltaan yhteistyötä. Tämän mietinnön ulkopuolelle jätetään kuitenkin elokuvataiteen (elokuvaohjaajat, leikkaajat, kuvaajat, äänittäjät, käsikirjoittajat) ja lavastustaiteen (näyttämötaide ja elokuva) sekä esittävän taiteen pukusuunnittelun opinnot, joita suoritetaan nykyään samassa laitoksessa Aalto-yliopistossa. Näiden ammattikuntien luontaisimmat ja erittäin kiinteät yhteistyökumppanit jokaisessa produktiossa, näyttelijät, ohjaajat, koreografit, dramaturgit, tanssijat, valo- ja äänisuunnittelijat sen sijaan koulutetaan tällä hetkellä Teatterikorkeakoulussa.

Aalto-yliopiston ajatus talouden, tekniikan ja niin sanotun teollisen taiteen yhdistämisestä on teoriatasolla kehityskelpoinen. Olisi erinomaista jos ns. entisessä Teknillisessä Korkeakoulussa keksittäisiin vaikkapa uudenlaista elokuvausteknologiaa ja sitä Kauppakorkeakoululaiset markkinoisivat, mutta tämäntyyppinen yhteistyö ei vaadi näiden alojen perusopetuksen sijoittamista samaan yliopistoon.

Perusopetuksen tehtävä on luoda sisältöä, jota voidaan luovassa teollisuudessa hyödyntää taloudellisesti. Tämän hyödyntämisen tukeminen onnistuu kyllä yliopistojen välisen yhteistyön puitteissa.  Sisältö on luotava ensin, ennen kuin on mitä brändätä, tuotteistaa ja markkinoida. Esittävän taiteen tulevaisuuden kehityksen kannalta on oleellista se, miten tämä työskentelyn perusydin saadaan tuottamaan uudenlaisia, sisällöllisiä tulevaisuuden näkymiä, rohkeaa taiteellista ajattelua ja yhteistä käsitteistöä. Alan sisällöllisen kehityksen kannalta tekniset innovaatiot, teknisten alojen ja esittävän taiteen taiteilijoiden välitön kohtaaminen on toissijaista. Se on tarvittaessa aina löydettävissä.

 

TeMe
TeMe, Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry on maamme suurin kulttuuri- ja taidealojen ammattiliitto, toimialamme ovat teatteri, tanssi, sirkus, elokuva ja televisiotoiminta.


Lisätietoja
Reija Hirvikoski, TeMen puheenjohtaja puh 050 407 2384
Raimo Söder, TeMen toiminnanjohtaja puh 050 564 7669

www.teme.fi

 


* Culture Finland - Kulttuurimatkailun valtakunnallinen katto-ohjelma


Kulttuurimatkailun valtakunnallinen katto-ohjelma Culture Finland (CF) käynnistyi 3.1.2011. Ohjelma on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Matkailun edistämiskeskuksen ohjauksessa toimiva kokonaisuus. Vuonna 2011 ohjelmaa hallinnoi Finland Festivals. 
Ohjelman päätavoite on lisätä yhteistyötä kulttuuri- ja matkailutoimijoiden välillä, ja saada aikaan toimiva kulttuurimatkailun valtakunnallinen verkosto. Tavoitteena on edistää laadukkaiden suomalaiseen kulttuuriin ja taidetarjontaan pohjautuvien matkailutuotteiden ja palvelukokonaisuuksien kehittämistä sekä vahvistaa suomalaisen kulttuurin kansainvälistä näkyvyyttä.Culture Finland -ohjelma noudattaa "Suomen matkailustrategia 2020 - 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä" "Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen toimintaohjelma 2009-2011" ja "Kulttuurimatkailun kehittämistrategia kansainvälisille markkinoille 2009-2013" tavoitteita

Ohjelman projektipäällikkönä aloitti tammikuussa 2011 Soila Palviainen. Ohjelman yhtenä tehtävänä on levittää hyviä käytänteitä ja esimerkkejä.

http://www.tem.fi/files/27053/Matkailustrategia_020610.pdf
http://www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/kulttuurivienti/kulttuurimatkailu.html?lang=fi
http://www.mek.fi/W5/mekfi/index.nsf/(Pages)/Kulttuurimatkailun_kehittämisstrategia


Aluetapaamisia
Culture Finland -ohjelmassa ovat vuorossa aluetapaamiset, joissa keskustellaan alueellisten kehittäjien, hankevetäjien, rahoittajien ja muiden toimijoiden kanssa kulttuurimatkailun edistämiseen liittyvistä asioista ja alueellisista painotuksista.
Tiedossa ovat seuraavat alueelliset tapaamiset:
31.3. Pohjois-Savo/Kuopio
1.4. Pohjois-Karjala/Joensuu
4.4. Varsinais-Suomi/Turku
7.4. Etelä-Savo/Mikkeli
14.4. Satakunta/Pori

Jos haluat osallistua tai alueellesi kaivataan yhteistä keskustelutilaisuutta kulttuurimatkailun osalta, ota yhteyttä: soila.palviainen(at)visitfinland.com

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus

Opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvarainen avustus kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen kehittämiseen on haettavana. Määrärahalla tuetaan kulttuuri- ja taiteenalojen toimijoita kehittämään yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa kulttuurimatkailuun liittyen. Vuonna 2011 tukea kohdennetaan ensisijaisesti kulttuuritapahtumien matkailulliseen tuotteistamiseen. Hakuaika päättyy 23.5.2011. Lisätietoa: Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen

 


* CIMO: Hakutuloksia: liki 120 yhteistyöhankkeelle tukea vuonna 2011


Kulttuuri-ohjelman vuoden 2011 yhteistyöhankkeiden hakutulokset on julkaistu helmi-maaliskuun taitteessa. Tukea myönnettiin 10 monivuotiselle hankkeelle, 103 lyhyelle hankkeelle ja 3 kulttuuripolitiikan analyysihankkeelle lähes 37 miljoonaa euroa.

Suomalaisia mukana 13 hankkeessa, kahden koordinoitivastuu Suomella

Tukea myönnettiin kahdelle Suomesta koordinoitavalle hankkeelle. Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun vetämässä hankkeessa pohditaan muotoilua käyttäjän näkökulmasta ja kartoitetaan erityisesti nuorten ja ikääntyneiden kanssa käytävän vuorovaikutuksen mahdollisuuksia nykymuotoilussa.

Myllyteatteri puolestaan työstää yhteistyössä kreikkalaisten ja portugalilaisten alan ammattilaisten kanssa näyttämölle Danten Divina Commedian. Suomessa näytelmäkäsikirjoituksen tekemiseen osallistuu 14 eturivin näytelmäkirjailijaa. Teoksen ensi-ilta on Helsingissä Suvilahden Tiivistämössä lokakuussa 2011. Valmis teos nähdään myös osana Escrita na Paisagem -festivaalia hylätyllä marmorilouhoksella Portugalissa vuonna 2012.

Sibelius-Akatemia ja Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus Fimic osallistuvat ainoina suomalaistoimijoina monivuotisiin hankkeisiin. Muita suoomalaisia hanketoimijoita ovat Baltic Circle, Muuritutkimus Ky Uotila, Iittala Group Oy Ab, Tampereen ammattikorkeakoulu, ANTI-festivaali, Crucible Studio / Media Lab Helsinki, Helsingin kaupunginteatteri ja Lasipalatsin Mediakeskus. Hankkeiden teemoissa nousevat esiin mm. kulttuuriperinnön 3D-mallinnus, nuorten taiteilijoiden uramahdollisuuksien tukeminen ja alan osaamisen kehittäminen yleisesti.

Tukea kulttuuripolitiikan analyysityöhön kolmelle hankkeelle - Teatterikorkeakoulu mukana yhdessä

Kulttuuri-ohjelmasta myönnettiin ensimmäistä kertaa tukea kulttuuripolitiikan analyysityöhön. Tukea sai 3 hanketta, joista yhdessä on mukana Teatterikorkeakoulu Suomesta.

Hollantilaisvetoisessa Training artists for innovation -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään toiminta- ja koulutusmalleja taiteilijoiden, kulttuurikentän ja elinkeinoelämän välisen yhteistyön edistämiseen.

Tukea suomalaisväritteisille hankkeille on myönnetty peräti 6,6 miljoonaa euroa.

Lue lisää toimeenpanovirasto EACEA:n verkkopalvelusta:
Lyhyiden yhteistyöhankkeiden haun tulokset
Monivuotisten yhteistylhankkeiden haun tulokset
Kulttuuripolitiikan analyysihankkeden haun tulokset

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

 

 


* Kansallisoopperassa avoimet ovet lauantaina 12.3.

Päivän ohjelmassa konsertteja, työpajoja, kiertokäyntejä ja lastenoopperaa

100-vuotias Suomen Kansallisooppera avaa ovensa lauantaina 12. maaliskuuta ja tarjoaa monipuolista maksutonta ohjelmaa koko perheelle. Ovet avataan klo 10, ja avointen ovien päivän ohjelma jatkuu klo 16.30 saakka.

Päivän aikana järjestetään lapsille useita musiikki-, maskeeraus- ja lavastamotyöpajoja, ja aikuiset pääsevät kokeilemaan tanssiaskelia baletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven vetämässä työpajassa. Puolen tunnin välein järjestetään opastettuja kiertokäyntejä, joissa pääsee tutustumaan Oopperan kulissientakaiseen maailmaan.

Päälämpiössä kuullaan neljä maksutonta kamarimusiikki- ja laulumatineaa (klo 12, 14, 15 ja 16), joissa esiintyvät Oopperan orkesterin ja kuoron muusikot. Alminsalissa sen sijaan palataan nostalgisiin tunnelmiin Kansallisoopperan historiallisten äänitteiden avulla; juonnetut Oopperamuistoja-äänitekonsertit alkavat klo 11 ja 13. Lapsille musiikki-ilottelua tarjoaa KadosKissa-pienoisooppera, joka nähdään päälämpiössä klo 11 ja 13.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Työpajoihin, kiertokäynneille ja lastenesityksiin on kuitenkin rajallinen määrä paikkoja, ja mukaan voi ilmoittautua paikan päällä klo 10 alkaen.  

Tilaisuuksien välissä lapset ja vähän isommatkin pääsevät kokeilemaan ylleen roolivaatteita Alminsalin lämpiössä, josta jokainen saa muistoksi mukaansa myös valokuvan. Myös kahvio on avoinna koko päivän ajan.

Avoimien ovien päivä Kansallisoopperassa
Lauantai 12.3. klo 10–16.30
www.ooppera.fi

 


* Jörn Donner Sopukan keskustelutilaisuudessa 12.3.


Turun Kaupunginteatteri järjestää maaliskuussa Sopukassa kolme keskustelutilaisuutta, joihin kaikkiin on yleisöllä vapaa pääsy. Tilaisuudet liittyvät kaikki tavalla tai toisella Turun Kaupunginteatterin ohjelmistoon, puhujiksi on kutsuttu asiantuntijoita kulttuurin eri aloilta. Maksuttomat liput tilaisuuksiin voi noutaa Turun Kaupunginteatterin lippukassalta (Itäinen Rantakatu 14, avoinna ti–la 12–19).

Keskustelun aiheena tulevana lauantaina 12.3. klo 19.30–21.30 on Ingmar Bergman ja paikalle on saatu Suomen ehkä johtavin Bergman-asiantuntija Jörn Donner. Hänen kanssaan keskustelemassa ovat Bergmanin teoksista omat tulkintansa Turun Kaupunginteatteriin ohjanneet Pasi Lampela ja Tuomas Parkkinen. Tilaisuuden johdattelijana toimii teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo.


Lisätietoa muista keskustelutilaisuuksista: http://www.teatteri.turku.fi/public/default.aspx?contentid=243574&nodeid=4436

 


* TAIDE SUOMEA LUOMASSA - Helsingin laajin ja värikkäin taidepoliittinen vaalipaneeli Teatterikorkeakoulussa 14. 3. klo 18-21

Tulevan uuden eduskunnan aikana ratkaistaan monia isoja taide- ja kulttuuripoliittisia kysymyksiä, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen.

Esillä ovat taiteilijan elämisen perusehdot ja työllistyminen, taideyliopiston perustaminen, opetus- ja kulttuuriministeriön työnjako ja taidetoimikuntalaitos kaikkineen.

Entä miten käy veikkausvoittovarojen? Ovatko sen jako-osuudet muutettavissa taiteen tappioksi?

Teatterikorkeakoulun Alumniyhdistys on kutsunut saman pöydän ääreen joukon vaaliehdokkaita ministeri Tuija Braxista (vihr.) kansanedustaja Erkki Tuomiojaan (sd.) ja toimittaja, teatteriharrastaja Seppo Huhtaan (peruss.).
Keskustelemassa on lisäksi joukko keskeisiä asiantuntijoita, kuten ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja taiteilijoiden työllistymistä tutkinut Tarja Cronberg.

Mukana on myös Ryhmäteatterin Eduskunta -esityksen tekijöitä.

Puhetta johtaa toimittaja Kirsikka Moring. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Tilaisuuden järjestävät Teatterikorkeakoulun alumniyhdistys ja Teatterikorkeakoulu.
 
Osoite: Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6. Raitiovaunut 6, 7A ja 7B, pysäkki Haapaniemi sekä keskustan bussit 55-77.


Lisätiedot:
Raija Vuorio, suhdetoimintapäällikkö, puh. 0400 792 025
Laura Manninen, viestintäpäällikkö, puh. 0400 792 065
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(at)teak.fi

http://www.teak.fi/Alumniklubi

 


* Hurraa! -kotimainen teatterifestivaali lapsille ja nuorille 13.-20.3. Helsingissä ja Vantaalla


Kotimainen lasten- ja nuortenteatteri valloittaa Helsingin ja Vantaan kulttuuritalot 13.-20.3.2011. Viidettä kertaa pääkaupunkiseudulle levittäytyvä festivaali marssii edelleen hyvän ja uuden kotimaisen lasten- ja nuortenteatterin asialla. Esityspaikkoina toimivat Helsingissä Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo sekä Annantalo. Vantaalla esityksiä nähdään Lumosalissa, Pessissä, Toteemissa ja Vernissassa. Perinteiseen tapaan esityksistä antaa palautetta arvovaltainen lapsiraati, joka tulee tänä vuonna Vantaan sanataidekoulusta.

Hurraa! -festivaalin ohjelmassa on kuusi tuoretta kotimaista esitystä, joista on festivaaliviikolla 33 näytöstä.

Lisätietoja nettisivuilla: www.hurraa.org

 


* Suomalaisen nukketeatterin näyteikkuna 2011 ja nukketeatteriseminaari


Nukketeatteriyhdistys Suomen Unima r.y. järjestää yhteistyössä Nukketeatterikeskus Poijun ja Kulttuurikeskus Stoan kanssa Suomalaisen Nukketeatterin näyteikkunan Hurraa!-festivaalin yhteyteen 19.-20.3.2011.

Näyteikkunan ohjelma

Nukketeatterin näyteikkuna tuo Stoaan nukketeatterielämyksiä lapsille, nuorille ja perheille: esityksiä, työpajoja, näyttely, aulaohjelmaa...... siis paljon Nukketeatterin riemua kaiken ikäisille!
Nukketeatterin keinoin voi sukeltaa tuttuun tai outoon maailmaan ja käsitellä niin arkisia asioita kuin elämää suurempia kysymyksiäkin.
Samalla juhlistetaan Kansainvälistä lastenteatteripäivää (20.3.) sekä Maailman Nukketeatteripäivää (21.3.)

Jo ennen näyteikkunaa Suomen Unima r.y. järjestää Nukketeatteriseminaarin

SUOMALAINEN NUKKETEATTERI MAAILMANKARTALLA
Nukketeatteriseminaari
STOAssa 18.3.2011 klo 11-13.

Suomen Unima r.y. on Kansainvälisen nukketeatterijärjestön UNIMAn (Union International de la Marionnette) suomalainen jäsenyhdistys.

 


* Kulttuuri-ohjelman infotilaisuus Turussa 22. maaliskuuta


Kulttuurin yhteyspiste järjestää Turussa infoiltapäivän Kulttuuri-ohjelmasta yhteistyössä Turku 2011 -säätiön ja Varsinais-Suomen taidetoimikunnan kanssa.

Aika: tiistai 22. maaliskuuta klo 12.30–16
Paikka: Sokos Hotel Hamburger Börs, kokousosasto Regina (Kauppiaskatu 6)

Tilaisuudessa esitellään EU:n Kulttuuri-ohjelmaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia kulttuuriorganisaatioille. Kulttuurin yhteyspisteen lisäksi tilaisuudessa on mukana ohjelmaa hallinnoivan EACEAn edustaja Katharina Riediger Brysselistä. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan Turku 2011 -säätiön Marika Lambergin kokemuksia yhteistyöstä Eurocultured-hankkeessa. Tilaisuuden tarkka ohjelma on ladattavissa CIMOn verkkopalvelussa.

Ilmoittautumiset 17.3.2011 mennessä osoitteeseen tuki(at)turku2011.fi.

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

 


* Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla -seminaaripäivä 7.4.2011


Voimaa taiteesta -hanke on mukana järjestämässä Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla -seminaaripäivää Tutkivan teatterityön keskuksella torstaina 7.4.2011 klo 9-12 ja 13-16. Tilaisuuden toteuttaa Pirkanmaan taidetoimikunta yhteistyössä Voimaa taiteesta ja Sosiaalinen sirkus -hankkeiden sekä Tampereen kaupungin kanssa.

Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla -seminaaripäivän aikana tiedotetaan ja keskustellaan kulttuuri- ja taidesisältöisten menetelmien mahdollisuuksista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa Pirkanmaalla. Päivän aikana kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön teemaa koskevan toimintaohjelman sisällöstä, esitellään maakunnassa alkuvuonna tehdyn kulttuurin hyvinvointipalveluiden selvitystyön tuloksia sekä tuodaan esille käytännön esimerkkejä jo meneillään olevasta toiminnasta. Aamupäivällä on tarkoituksena myös pohtia maakunnan eri toimijoiden tulevaisuuden työnjakomahdollisuuksia.

Seminaari jakautuu kahteen eri osioo. Aamu- ja iltapäivätilaisuuksien ohjelmat ovat osittain päällekkäisiä, joten suosittelemme ilmoittautumista vain jompaan kumpaan tilaisuuteen. Aamupäivän tilaisuus on suunnattu erityisesti alueellisille toimijoille ja iltapäivän tilaisuus kuntatason toimijoille ja niille, jotka ovat olleet myös selvitystyön kohteena. Molemmat tilaisuudet ovat kuitenkin kaikille avoimia ja ilmaisia.

Paikka: Tutkivan teatterityön keskus, Hämeenpuisto 28 D, 33200 Tampere

Ilmoittautuminen osoitteeseen nadja.laine(at)tampere.fi viimeistään perjantaihin 25.3. mennessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko aamupäivän vai iltapäivän tilaisuuteen.

Lisätietoja: Projektisuunnittelija Nadja Laine, nadja.laine(at)tampere.fi tai 046 550 5128


Seminaarin ohjelma liitteenä

 


* Kuvailutulkkausseminaari 12.4. Turussa

Kulttuurin kuvailu tutuksi

Kuvailutulkkaus kääntää esimerkiksi teatterin ja taidenäyttelyjen visuaalisen viestin puheeksi näkövammaisille. Varsinais-Suomessa kuvailutulkkaukselle on suuri kysyntä, sillä täällä ei ole aiemmin koulutettu kuvailutulkkeja. Näkövammaisia henkilöitä on Turun seudulla n. 700. Kulttuuria kuvaillen – elämyksiä esteettömästi Varsinais-Suomessa -hanke (2010-2011) on järjestänyt kuvailutulkkauskoulutusta edistääkseen kulttuuripalveluiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta kulttuuripääkaupunkivuonna ja sen jälkeen. Suomessa koulutus on vasta kolmas.
 
Aika ja paikka: Kulttuurin kuvailu tutuksi -seminaari järjestetään Turussa 12.4.2011 klo 12.00-16.00 Logomossa (Köydenpunojankatu 14)

Seminaarissa esitellään käytännön esimerkein, mitä kuvailutulkkaus on esim. elokuvassa ja teatteriesityksessä. Tanja Turunen, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:stä, kertoo kulttuuritulkkauksen käytännöistä. Yleisradion edustaja kertoo, miten kulttuuripalveluiden esteettömyyttä toteutetaan mediassa valtakunnallisella tasolla. Ajatuksia kuvailutulkkauksen tarpeellisuudesta esittää Varsinais-Suomen näkövammaiset ry:n edustaja Hannu Suvanto. Turun kaupungin esteettömyysohjelmaa esittelee esteettömyysasiamies Heikki Haulisto. Tervehdyksen tuo myös Turku 2011 -säätiön projektipäällikkö Hanna Liski-Wallentowitz.

Seminaariin toivotaan osallistuvan erityisesti näkövammaisia, kuntien edustajia ja päättäjiä, kulttuurintuottajia, kuvailutulkkauksesta kiinnostuneita henkilöitä ja järjestöjen edustajia kuulemaan kuvailutulkkauksen mahdollisuuksista.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Turun ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry, Varsinais-Suomen näkövammaiset ry ja Turku 2011 -säätiö.

Ilmoittautuminen seminaariin viimeistään 4.4.2011 liitteessä olevan linkin kautta. Seminaari on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.


Lisätietoa: Tiina Hautala, Turun ammattikorkeakoulu, puh. 040 355 0519 tai tiina.hautala(at)turkuamk.fi

 


* Latvian Theatre Showcase

Latvian Theatre Showcase takes place on April 27-30 in Riga and Valmiera
Program online: www.theatre.lv/en/index.php?parent=384

 


* Gävlen teatteribiennaali 11.-15.5.2011, Suomi-ohjelma

Voit rekisteröityä nettisivuilla:
www.teaterbiennalen.se/hem

Ohessa lisätietoa biennaalin Suomi-ohjelmasta:

Tema - Teatergrannar
Temat teatergrannar grundar sig på det teatersamarbete som funnits mellan Sverige och Finland redan i många år och som nu fördjupats ytterligare. Kom och ta en titt ifall gräset är grönare på andra sidan eller har det vissnat av det ångestladdade mörker som sägs prägla all finländsk kultur? 

Teatergrannar presenteras av TINFO – Informationscentralen för teater i Finland, Teatercentrum i Finland och Hanaholmen – Kulturcentrum för Sverige och Finland och Riksteatern.

Finsk Frukost
Välkomna till frukostträffen och diskutera det nyss fördjupade finsk-svenska teatersamarbetet.  Var ligger samarbetets behov och möjligheter, framtidsplaner och förväntningar?  Vad kan vi lära av varandra?
Ta del av diskussionen tillsammans med teateraktörer från både Finland och Sverige.

Diskussionen leds av teaterchef Jussi Helminen, Esbo Stadsteater och Birgitta Englin, Riksteatern

Finländsk teater NU!
Varför är finländsk teater så dyster, eller är det bara en fördom? Hurudana berättelser och teman, världar och former, hurudant uttryck är aktuellt i Finland just nu? Linus Tunström (teaterchef, Uppsala Stadsteater), Maria Lundström (konstnärlig ledare, Teater Viirus)och Minna Nurmelin (free-lance regissör) behandlar fördomar och sanningar gällande teater i Finland. Vilka är teatertrenderna i Finland just nu och finns det utrymme för något utbyte?

DramaSlam
Klockriketeatern och Labbet presenterar:
DRAMA SLAM
60 minuter | 6 dramatiker | 6 nya pjästexter
Från Finland. På svenska.
Spännande, roligt, avslappnat och överraskande.
Dramatikerna är Bengt Ahlfors, Sofia Aminoff, Ann-Luise Bertell, Anders Larsson, Marina Meinander och Anders Slotte. Dramavärd: Dan Henriksson

Tre systrar /Malmö (Avgångsstudenterna på Teaterhögskolan i Malmö)
Regi: Anu Saari

Teaterbiennalen i Gävle 2011
VÄLKOMMEN TILL DEN TIONDE TEATERBIENNALEN

 


* ESR-kehittämisohjelma rahoitusmahdollisuus kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen kehittämiseen: HAKU 20.3.-15.4.2011


"Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana" -kehittämisohjelman kevään 2011 haku käynnistyy 20.3. Haussa haetaan hankkeita, joiden tulee selvästi kehittää kunnan ja/tai yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Hankkeessa voidaan tehdä yhteistyötä kuntien kanssa kuntalaisten hyvinvointipalveluihin liittyen tai yritysten kanssa työhyvinvointipalveluihin liittyen. Myös molempia voidaan kehittää samassa projektissa.

Kehittämisohjelma tarjoaa yhdistyksille mahdollisuuden työllistää, kehittää toimintaansa, luoda uusia kumppanuuksia ja tehdä varainhankintaa. Kehittämisohjelma on yksi harvoista ko. alojen rahoitusmahdollisuuksista toiminnan ja palvelutuotannon kehittämiseen. Maaliskuun haku on täysipituisten (noin kolme vuotta) hankkeiden viimeinen hakumahdollisuus nykyisellä ESR-kaudella, joka päättyy vuoden 2013 lopussa.

 

Hyvinvointipalveluille on kasvava tarve. Kulttuurialan yhdistykset voivat tuottaa palveluja esimerkiksi kuntien koulutoimelle, nuorisotoimelle tai sosiaali- ja terveystoimelle. Kulttuurialan yhdistyksille kehittämisohjelma tarjoaa hyvän keinon työllistää soveltavasta työstä kiinnostuneita freelance-taiteilijoita, pedagogeja ja terapeutteja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kevään 2011 hakusivut: http://www.minedu.fi/OPM/EU-asiat/EU-rakennerahastot/ohjelmat/Haku_VII_2011/kevat2011.html  

Kolmas lähde -koordinaatiohankkeen hankehaku-sivu:  http://www.kolmaslahde.fi/index.php/tukea/hankehaku 

Tutustu nykyisiin ja päättyneisiin pilottihankkeisiin: http://www.kolmaslahde.fi/index.php/kolmaslahde/pilotit 

Lisätiedot
Hankehakuun liittyvät kysymykset: Ylitarkastaja Marika Lindroth, Lapin ELY-keskus, 040 707 3003, marika.lindroth(at)ely-keskus.fi 

Kulttuuri: Nelli Koivisto, Aalto-yliopisto / Pienyrityskeskus, 050 315 2163, nelli.koivisto(at)aalto.fi
Liikunta: Taneli Tiilikainen, Suomen Liikunta ja Urheilu, 040 840 4702, taneli.tiilikainen(at)slu.fi
Nuorisotyö: Arsi Veikkolainen, Allianssi, 050 315 2164, arsi.veikkolainen(at)alli.fi

 


* Zodiakin tuotantohaku 2012


Zodiakin vuoden 2012 tuotantohaku on alkanut. Haku päättyy 31.3.2011. Ohjelmistovalinnat tehdään huhti-toukokuun aikana. Kantaesitysohjelmistoehdotusten lisäksi tuotantohaussa otetaan vastaan kotimaisten teosten vierailuesitysehdotuksia sekä ehdotuksia Z-freehen, yleisötyöhön, kursseiksi sekä uutta koreografista ajattelua edustavia teosehdotuksia ja esityskonsepteja.

Hakemuslomake löytyy Zodiakin verkkosivuilta www.zodiak.fi
Hakemuksen liitteet:
•    työsuunnitelma, max 3 sivua
•    kustannusarvio
•    työryhmän jäsenten ansioluettelot

Jos hakijan teoksia ei ole aiemmin esitetty Zodiakin ohjelmistossa, on teosnäytteiden lähettäminen dvd:llä suotavaa. Dvd:t lähetetään postitse osoitteeseen Zodiak – Uuden tanssin keskus, Tallberginkatu 1/154, 00180 Helsinki. Teosnäytteisiin tulee kirjata hakijan ja teoksen nimet. Teosnäytteitä ei palauteta. Mikäli hakijan teosnäytteitä on saatavilla verkossa, riittää hakulomakkeeseen merkitty verkkolinkki; tällöin dvd:tä ei tarvitse erikseen lähettää.

Zodiakin ohjelmistovalinnoista 2012 vastaa Zodiakin taiteellinen johtaja Vera Nevanlinna yhdessä Zodiakin kansainvälisten asioiden vastaavan Harri Kuorelahden sekä koreografi Jenni Koistisen kanssa. Hakemukset pyritään käsittelemään huhti-toukokuun aikana, jonka jälkeen päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kesäkuun puoliväliin mennessä sähköpostitse. Vuoden kokonaisohjelmiston laatiminen edellyttää joustoa produktioiden tarkemmassa aikatauluttamisessa ohjelmistovalinnan jälkeen.

LISÄTIEDOT:
Outi Järvinen, tuottaja, p. 09 726 88 989, outi.jarvinen(at)zodiak.fi
Vera Nevanlinna, taiteellinen johtaja, p. 050 562 0220, vera.nevanlinna(at)zodiak.fi

 


* Seinäjoen Harrastajateatterikesän haku päättyy


Seuraava Harrastajateatterikesä järjestetään 27.–29.8.2011. Katselmukseen valitaan vuosittain 9-10 ryhmää ympäri Suomen.  Ryhmät saavat palautteen esityksestään ammattitaitoiselta raadilta. Raati jakaa myös tapahtuman päätöstilaisuudessa kannustusrahaa haluamalleen ryhmälle tai ryhmille. Haku vuoden 2011 Harrastajateatterikesän katselmukseen päättyy 18.3.2011. Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet: www.shtl.fi.

 


* Murros etsii nuorisoteatteriryhmiä


Seuraava Nuorten teatterifestivaali MURROS järjestetään Tampereella 25.–27.11.2011.
Etsitään nuorisoteatteriryhmien esityksiä: Esiintyjät 13–20 -vuotiaita. Teksti voi olla ryhmän itsensä kirjoittama tai valmis teksti. Esityksen kesto enintään 1 t 30 min. Hakuaika päättyy 31.5.2011. Lisätietoja ja hakulomake: www.tnl.fi tai (09) 2511 2172 ja paivi.hamalainen(at)tnl.fi.

 


* Meksiko-yhteistyötä koskeva hakuaika päättyy 3. toukokuuta

Kulttuuri-ohjelmasta myönnetään tukea ohjelman ulkopuolisten maiden kanssa tehtävään kulttuuriyhteistyöhön. Termillä ”kolmannet maat” tarkoitetaan tässä yhteydessä maita, jotka eivät osallistu EU:n Kulttuuri-ohjelmaan. Haun kohteena olevat kolmannet maat vahvistetaan erikseen vuosittain. Vuonna 2011 tukea voi hakea Meksikon kanssa toteutettaville yhteistyöhankkeille.

Hakuehdot
Yhteistyöhankkeet kolmansien maiden kanssa (Cooperation projects with Third Countries, lohko 1.3) ovat vähintään 3 ohjelmamaan ja vähintään 1 muun maan yhteistyökumppanin toteuttamia kulttuurialan hankkeita.

Tuen suuruus
Tuettavat hankkeet voivat kestää enintään 2 vuotta. Koska ajatuksena on tukea kulttuuriyhteistyötä EU:n ja ohjelmamaiden ulkopuolella, 50 % hankkeentoiminnasta tulee toteuttaa valitussa kolmannessa maassa.

Hanketuki kattaa enintään 50 % hankkeen budjetista. Yhdelle hankkeelle myönnettävä tuki on vähintään 50 000 euroa ja enintään 200 000 euroa koko hankekaudelle.

Hakuaika
Hakuaika päättyy 3.5.2011 klo 13 Suomen aikaa.

Lisätietoja
Hakumateriaali toimeenpanovirasto EACEAn verkkopalvelussa
Lisätietoja tukimuodosta suomeksi CIMOn verkkopalvelussa
Hakuohjeistuksena toimii Kulttuuri-ohjelman ohjelmaopas (myös suomeksi)

Neuvontaa
Ota yhteyttä CIMOn Kulttuurin yhteyspisteeseen, mikäli haluat keskustella hankkeenne soveltuvuudesta EU:n Kulttuuri-ohjelman hakuun tai kaipaat neuvoja hakemuksen valmistelussa.

Riikka Leskinen p. 0207 868 509
Hanna Hietaluoma-Hanin  p. 0207 868 540.

CIMOn Kulttuurin yhteyspisteen neuvontasähköposti: ccp(a)cimo.fi

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

 


* European culture programme on theatre - looking for partners


Ideogramma Kyprokselta etsii mahdollisia suomalaisia kumppaneita hankkeelleen: All Europe - One Stage – One Audience, jolle tullaan hakemaan Euroopan kulttuuriohjelmasta rahoitusta.


Oheisessa liitteessä hankkeen päälinjauksia.

Yhteystiedot:
Nora Hadjisotiriou
Ideogramma
nhc(at)nh-action.com
www.ideogramma-cy.com/index.html

 


* GOLDEN STICK Festival - Invitation to professional theatres, theatre companies and individuals

GOLDEN STICK 2011
14th biennial international festival of feature performances for children and youth
10th – 14th October 2011
Ljubljana, Slovenia

Invitation to professional theatres, theatre companies and individuals

INVITATION
APPLICATION FORM

Ljubljana Puppet Theatre – Drama Stage for Youth and GOLDEN STICK Festival invite applications for the GOLDEN STICK Festival 2011

Professional theatres, theatre companies and individuals are invited to participate with feature performances for children and youth, which have premiered or will premiere from 31 January 2009 to 31 March 2011.

Applications should be submitted no later than by 15 March 2011.
 
We would like to ask you to give Matej Bogataj, our selector, an opportunity to view the submitted performances in March and April; the selection will be announced on 15 May.
The selector will choose 10 to 15 performances for the in-competition programme, which will be judged by a three-member jury.

Send your applications by post to:
Lutkovno gledališče Ljubljana, 14th GOLDEN STICK Festival
Krekov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenia

 


* Helsingin yliopiston filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos hakee
YLIOPISTONLEHTORIA

1.8.2011 alkaen. Tehtävän ala on teatteritiede. Tehtävään palkataan 4 kuukauden koeajalla.

Yliopistonlehtorin tehtävänä on antaa tutkintovaatimusten mukaista opetusta, ohjata ja tarkastaa opinnäytetöitä, harjoittaa oman alansa tutkimusta sekä osallistua oppiaineen muiden tehtävien hoitamiseen.
Teatteritieteessä tutkitaan näyttämötaidetta ja esittämisen muotoja, näytelmäkirjallisuutta sekä teatteria osana yhteiskuntaa. Opetustyöhön vaikuttaa suuri vaihto-opiskelijoiden määrä ja oppiaineen osallistuminen kahteen englanninkieliseen maisteriohjelmaan.

Tehtävään valittavalta edellytetään Helsingin yliopiston johtosäännön mukaan soveltuvaa tohtorin tutkintoa ja kykyä antaa laadukasta tutkimukseen perustuvaa opetusta ja ohjata opinnäytteitä. Esittävän taiteen kentän ja teosanalyysin tuntemus katsotaan eduksi.

Hakijoiden ansioita arvioitaessa otetaan huomioon opetus- ja ohjauskokemus, pedagogiset valmiudet ja taito tuottaa oppimateriaalia sekä tieteelliset ansiot, kuten julkaisut ja kokemus tutkimusprojekteista.

Yliopistoista annetun asetuksen mukaan yliopistonlehtorilta vaaditaan, että hän hallitsee suomen kielen. Lisäksi hänellä tulee olla ruotsin kielen vähintään tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.
Ulkomaalaiselle tai Suomen kansalaiselle, joka ei ole syntyperäinen tai joka ei ole saanut koulusivistystään suomen tai ruotsin kielellä, voidaan myöntää ilman erillistä hakemusta erivapaus tästä kielitaitovaatimuksesta. Muu kielitaito katsotaan lisäansioksi.

Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartan tasoihin 5–7. Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa.


Hakemukseen on liitettävä ansioluettelo ja julkaisuluettelo.

Julkaisuluetteloon pyydetään merkitsemään 5 arvioitavaksi jätettävää, haettavan tehtävän kannalta merkittävintä julkaisua. Lisäksi toivotaan
2–3 sivun pituista opetusportfoliota, johon sisältyy selvitys opetuskokemuksesta, opetusajattelusta ja ansioista, joilla on merkitystä opetustaitoa arvioitaessa. Liittää voi myös 1–2 sivun pituisen tutkimusportfolion, josta käy ilmi hakijan erikoistuminen teatteritutkimuksen alueella.

Hakemus osoitetaan filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselle ja toimitetaan liitteineen osoitteeseen Helsingin yliopiston kirjaamo, PL 33 (Yliopistonkatu 4), 00014 HELSINGIN YLIOPISTO tai hy-kirjaamo@helsinki.fi. Hakuaika päättyy 28. maaliskuuta
2011 klo 15.45.

Lisätietoja antavat professori Hanna Korsberg, 09 191 22064, hanna.korsberg(at)helsinki.fi, ja laitoksen johtaja Hannes Saarinen, 09 191 22836, hannes.x.saarinen(at)helsinki.fi.


Helsinki 3. maaliskuuta 2011
Keskushallinto

http://www.helsinki.fi/rekrytointi/index.html?id=31017
www.helsinki.fi/yliopisto

 


 

* Korjaamo Teatteri etsii teatterituottajaa

Korjaamo Teatteri etsii teatterituottajaa, jolla on usean vuoden kokemus teatterituottamisesta. Korjaamo Teatteri tuottaa, usein yhteistuotantoina, uusia esityksiä ja järjestää teatterivierailuja. Teatterijaksoja on yhteensä vuosittain toistakymmentä. Teatterituottaja vastaa budjetoinnista, neuvotteluista, sopimuksista, omien tuotantojen organisoinnista ja käytännön järjestelyistä. Hakemukset osoitteeseen raoul.grunstein(at)korjaamo.fi 16.3 mennessä.

 


* Teatteri Mukamas etsii
 
NAISNÄYTTELIJÄÄ

Teatteri Mukamas on vuonna 1979 perustettu ammattiteatteri, jonka ohjelmiston pääpaino on lapsille suunnatussa nukketeatterissa. Esitykset pidetään Tampereen Pispalassa sijaitsevan kotinäyttämön lisäksi myös kiertueilla ympäri Suomen.
 
Tarjoamme haastavan ja monipuolisen paikan naisnäyttelijälle, jolla on mahdollisuus joustavaan liikkumiseen ja intohimona nukketeatteri.
 
Työ alkaa 1.8.2011 ja jatkuu määräaikaisena 31.5.2011 saakka. Työn jatkumisen mahdollisuuksista neuvotellaan erikseen sopimuskauden aikana.
 
Hakuaika 31.3.2011 saakka, koe-esiintymisiin ja haastatteluihin kutsutaan hakemuksien perusteella erikseen.
 
Hakemukset ja lisätiedot: Teatteri Mukamas, Veronica Stycz, Pispalan valtatie 30, 33250 Tampere, veronica.stycz(at)teatterimukamas.com ja puh. (03) 3124 1311.

 


* Tanssiareena ry hakee tuottajalleen työparia määräaikaiseen työsuhteeseen


Tanssiareena on Helsingissä toimiva organisaatio, jonka tarkoituksena on toimintansa avulla tukea nykytanssin kansainvälistymistä, kiertuetoimintaa sekä esitys- ja osaamisvaihtoa. Tanssiareena järjestää pääkaupunkiseudun merkittävintä kansainvälistä nykytanssia esittelevää Liikkeellä marraskuussa –festivaalia. Festivaalin lisäksi Tanssiareena järjestää Aerowaves FALL FOR DANCE kiertuetta, joka vuosittain esittelee eurooppalaisen nykytanssin uusia tuulia eri puolilla Suomea.

Tuotantoassistentin työtehtävät määrittyvät valittavan henkilön kokemuksen ja kiinnostuksen mukaan. Toiminnan painopisteet syksyllä 2011 ovat Liikkeellä marraskuussa -festivaalin julkisen kuvan kirkastaminen sekä yleisötyöpajakonseptin kehittäminen.

Valittavalta henkilöltä toivotaan itsenäistä otetta, positiivista ja rohkeaa asennetta sekä heittäytymis- ja paineensietokykyä. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää kulttuurialan tuotantotyöhön tai viestintään valmentavaa koulutusta ja/tai työkokemusta. Hyvä englanninkielen taito on tarpeen työtehtävien hoitamisessa. Esittävän taiteen tuntemus ja erilaiset viestintään liittyvät taidot katsotaan eduksi.

Työn aloitus: 1.6.2011 tai sopimuksen mukaan
Työn kesto: 6 kk.
Palkka: 1800€/kk
Työaika: Sopimuksen mukaan
Hakuaika:  15.-30.3.2011
Hakulomake: haku Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n kautta: www.kulttuurivienti.fi
Lisätietoja:  Tanssiareena ry:n tuottaja Isabel González, puh. 050 3956622, isabel.gonzalez(at)tanssiareena.fi ja www.tanssiareena.fi

Tanssiareenan tarjoama työpaikka on yksi nuorten taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistämishankkeen mahdollistamista työsuhteista. Palkattavan henkilön on oltava alle 35-vuotias.  Nuorten taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistymishanketta koordinoi Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI). Lisätietoja työllistämishankkeesta: www.kulttuurivienti.fi

 


* La MaMa Umbria Announces 2011 Teaching Artists

La MaMa Umbria International is a nonprofit cultural center and artists’ residence founded by Ellen Stewart in 1990. The Center is situated in the countryside surrounding the town of Spoleto in central Italy, less than two hours away from Rome.

Dedicated to the creation of activities which foster cultural exchange and international understanding, the center provides the opportunity for culturally diverse artists to live together while working on productions or participating in workshops and to develop their artistic skills immersed in a creative, natural environment.

This year’s teaching artists include:  Ping Chong, Tina Landau, André de Shields, Erik Ehn, Ruth Maleczech, Dijana Milosevic, Luca Ronconi, Hjalmar-Jorge Joffre-Eichorn, JoAnne Akalaitis, Dorcy Rugamba, Marco Martinelli, Ermanna Montanari* and others will offer experiential workshops for professional directors, playwrights and actors at La MaMa Umbria International in Spoleto, Italy during the following summer programs:
 
- Erik Ehn facilitates the 5th Annual La MaMa International Playwright Retreat, July 3 – 13, 2011 at La MaMa Umbria is Spoleto, Italy.
 
- The 12th Annual La MaMa International Symposium for Directors takes place from July 15 – August 15, 2011 at La MaMa Umbria. There will be 2 two-week sessions, each featuring at least four extraordinary teaching artists (among those listed above) and special guests. In addition, participants visit local cultural sites, attend arts festivals and community fairs and meet local artists.
 
- Tina Landau and André de Shields share their approaches to actor training during the inaugural year of the La MaMa Umbria Master Acting Workshops, August 17 -27, 2011.
 

*All artists subject to change.
 
Registration is now underway.
Please visit the website http://lamama.org/programs/la-mama-umbria-international/ for Registration Form and more information.  You can also get answers to specific questions at +1 (212) 620-0703; ddjdstar(at)gmail.com

 


 

* DirectorsLabChicago 2011 application deadline quickly approaching


Now in its seventh year, DirectorsLabChicago offers environments in which emerging and established stage directors from all over the world are able to consider, challenge, and engage in both the traditional and contemporary aspects of their craft.  At this year´s Lab, we will explore The Impact of Theatre:  How can the art of storytelling provoke new thought, encourage social and political change, and inspire personal transformation?  The Lab will take place from June 26th through July 1st, 2011 at the Chicago Cultural Center and several off-site locations.

Applications must be emailed no later than Saturday, March 26th, 2011.

To learn more about DirectorsLabChicago or to download an application, please visit our website at www.directorslabchicago.com

 


* Summer seminars for art curators, Armenia – open call

The Institutional and Ideological Operation of Transnational Art Event
July 25-August 5, Yerevan, Armenia
Deadline for application: April 1, 2011

AICA-Armenia is announcing the call for the 6th International Summer Seminars for art curators, which will take place in Yerevan in Armenia. The 6th edition is initiating a series of seminars, lectures, discussions and public reading groups that aim at questioning the economic, political and ideological bases of constructing the global art event on one hand, and the participation of the contemporary art scene in Armenia in those events on the other hand. > MORE