20.03.2013

TINFO-tiedote 10 / 14.3.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

HAKUJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


SISÄLTÖJÄ SEINÄJOELTA

Ei tarvita suurta joukkoa. Riittää kun keskustelemassa on neljäkymmentä, viisikymmentä teatterilaista. Taiteen äärellä. Niin kävi Seinäjoen Teatteripäivillä. Kenellä esityksessä on valta? Mitä seurauksia on yhteisöllisellä työtavalla työryhmän jäsenten valtasuhteille? Mitä tarkoittaa näyttämöllisen mielikuvan työtapa suhteessa ohjaajaan? Mikä on näyttelijäntyön kohde? Riittääkö, että näyttelijä katsoo omaa työtään sisältäpäin?

Teatteripäivien keskustelua teatterin tekemisen hierarkioista vetivät Kuningatarleikkien kirjoittaja ja ohjaaja Antti Mikkola sekä näyttelijä Mikko Bredenberg, joka valmistelee väitöskirjaa näyttelijän näyttämöllisistä mielikuvista. Jakoviiva kulkee ohjaajakeskeisen ajattelun ja yhteisöllisiä työtapoja harjoittavien välillä. Bredenbergin mukaan näyttämöllinen mielikuvittelu on työtapa, joka saattaa ”häivyttää ohjaajan", ja näkemys saa ohjaajan merkitystä korostavat puolustuskannalle.

Osa keskustelusta on myös semanttista kalistelua: sanoitetaan asioita uusista näkökulmista. Näissä keskusteluissa näkyy jo se, mikä suuri merkitys on uudella teatterisukupolvella, joka tekee taiteellisia väitöskirjoja, tekee siis esityksiä ja taiteellisen työn kautta luo uutta ajattelua, käsitteistöä ja näkökulmia, joilla esityksen tekemistä, ammatillisia rooleja, vastuita ja työkulttuureita pohditaan.

Keskustelun lopputulema lienee se, että uusien käytäntöjen ja työtapojen soveltamiseen on halukkuutta myös niin sanotulla institutionaalisella teatterikentällä. Nykyisten rakenteiden sisälläkin on paljon mahdollisuuksia, jos on halua ja henkeä.

Opiskelijoiden Myrsky-esitys näytti, miten ammattitaitoisesti ja millä laajalla arsenaalilla ja ammattitaidolla esitystä lähestytään.  Kuusihenkinen joukko (ohjaaja, dramaturgi, valo- ja äänisuunnittelija, lavastaja ja pukusuunnittelija) esitteli, miten he olivat suunnitelleet yhteisen esityksen ja osoitti käytännössä, kuinka paljon työtä tehdään ennen kuin päästään esitykseen.

Yhteisessä paneelissa keskusteltiin myös teatterinjohtajien vastuusta ja toiveesta kyetä mittaamaan teatterin vaikuttavuutta muillakin mittareilla kuin katsojaluvuilla. Ja jälleen palattiin pohtimaan ajattelun jakamista. Ajattelun ja maailman luomisen monopolia ei ole: kun mennään ylitse työrajojen, voidaan taiteellista ajattelua jakaa nykyistä enemmän. Eivät tekijät ohjaajaa palvele vaan esitystä.


NÄYTTÄMÖN MATERIAALISTA ETIIKKAA - TAKKUUNTUMISEN FILOSOFIAA

Seinäjoella käytyjen keskustelujen kanssa asettui dialogiin Pauliina Hulkon väitöskirja Amoraliasta Riittaan: ehdotuksia näyttämön materiaaliseksi estetiikaksi. Miten dramaturgista ohjaajantyötä harjoittava voi työskennellä esiintyjien kanssa tasavertaisesti? Miten teatterissa voitaisiin toimia oikeamielisemmässä suhteessa toinen toisiinsa? Hulkko pohtii tällaisia perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Samoin sitä, mitä kaikkea esitys voi olla, millä tavoin voidaan luoda uudenlaista merkityksellisyyttä. Minuun teki suuren vaikutuksen se, ettei väitöskirjassa lakaista esityksen tekemiseen liittyviä sisäisiä ongelmia ja ristiriitoja maton alle. Etiikka on jatkuvaa arvostelmien tekemistä tässä ja nyt.

Näyttämön etiikkaan sisältyvät työtavat, harjoittelu, materiaalit, kommunikaatio, yhdessäolo, taiteellisten ratkaisujen mielekkyys ja eettinen oikeutus, Hulkko toteaa. Kutsun mielessäni Hulkkoa takkuuntumisen filosofiksi: siinä, missä mytologiassa miehet menettävät voimaa ja valtaa symboloivat hiuksensa, Hulkon hiukset takkuuntuvat. Takku on metafora sille, joka vaivaa, aiheuttaa jatkuvan muutoksen tilan, jossa kaikki on jo tulemassa toiseksi.


VIERAILULLA RUOTSISSA

Meitä oli joukko suomalaisia teatterinjohtajia ja teattereiden ohjelmistoja suunnittelevia dramaturgeja vastavuoroisella vierailulla Tukholmassa. Tapaaminen oli jatkoa runsas vuosi sitten toteuttamallemme näytelmäkirjailijatapaamiselle Suomessa.

Svensk Regissörsföreningenin tekemä ohjelma oli ylenpalttinen. Runsaaseen kahteen päivään oli saatu mahdutetuksi tuhti esittely ja keskustelua Stockholms Dramatiska Högskolanin koulutusohjelmista koulun entisten opiskelijoiden, näytelmäkirjailijoiden Gertrud Larssonin, Kristian Hallbergin ja Marcus Lindeenin kanssa erityisesti näytelmäkirjailijakoulutuksesta. Näytelmäkirjailijat Camilla Blomqvist, Nasim Aghili ja Dennis Magnusson pohdiskelivat sitä, mistä haluavat kirjoittaa. Lukuteatterina saatoimme tutustua Christina Ozounidisin, Tomas Alfredsoniin, John Ajvide Lindqvistin ja Rasmus Lindbergin ja Anders Duusin näytelmiin.  Ja sitten vielä teatterinjohtajia pohtimassa, miten nykynäytelmät päätyvät ohjelmistoihin. Ja Stadsteaternissa Jonas Hassen Khemirin Apatiska för Nybörjare. Tällä hetkellä Tukholma puhuu Gertrud Larssonin Världens lyckligaste kycklingar -esityksestä.

Ruohonjuuritason ammattitapaamiset ovat parasta kansainvälistä liikkuvuutta. Kestäviä. Me jatkamme. Nyt ryhdytään järjestämään Jönköpingin Scenkonstbiennalen reissua. Ja ensi vuonna tavataan sitten Suomessa.


NÄYTELMÄTKIN OVAT KIRJALLISUUTTA

Ruotsin Kulttuurineuvosto on tehnyt kirjallisuusmietinnön Läsandets kultur. Siinä pohditaan kirjallisuuden asemaa ja tulevaisuuden kehityslinjoja, yleisön lukutottumuksia, kirjojen julkaisemista. Ruotsin näytelmäkirjailijaliitto Sveriges Dramatikerförbund on tuohtunut ja syystä. Mietintö on unohtanut kokonaan näytelmäkirjallisuuden. Liiton puheenjohtajan mukaan ulkomaista ja ruotsalaista dramatiikkaa julkaistaan katastrofaalisen vähän ja julkaisumäärät vähenevät vuosi vuodelta. Nykydramatiikka on vaarassa hävitä kokonaan kirjallisuuden kentältä. Liitto onkin laatinut oman vastineensa mietintöön.

Tässä yhteydessä voi taas kerran muistuttaa, kuinka ensiarvoisen tärkeätä olisi, että myös suomalaisen näytelmäkirjallisuuden julkaiseminen jatkuu. Pelastusajatuksia ei ole haudattu.


ONNITTELUT IHMEIDEN TEKIJÖILLE

Vanajan vankilan naiset ovat tehneet esityksen Lasaruksesta. Riihimäen teatteri on avannut ovensa Taittuu ry:n vankilateatterihankkeelle ja toimii sen osatuottajana. Lasaruksen yhteisöllisessä prosessissa kuuluvat Jukka Larssonin ja Gunnar Björlingin tekstien lisäksi naisvankien omat äänet ja kokemukset, heidän unelmansa, pelkonsa ja painolastinsa. Nämä naiset ovat todellisia ihmeiden tekijöitä. He näyttävät miten ollaan yhdessä kollektiivi, bändi. Miten uskaltaudutaan astumaan valokeilaan – jokainen vuorollaan myös yksin, levollisena, läsnä olevana ja täynnä voimaa. Olen mykistynyt.

USKO TOKI

 Usko Toki 10 / 2013

UUTISIA


Taiteen edistämiskeskus tuki ammattiteattereita lähes kolmella miljoonalla eurolla

Taiteen edistämiskeskus jakoi 2 874 000 euroa rahoituslain ulkopuolisten ammattiteattereiden toimintaan. Hakemuksia saapui 56 kpl ja avustusta myönnettiin 41 teatterille.

Näyttämötaiteen erityisavustuksia sai yhdeksän hakijaa, yhteensä 38 000 euroa. Erityisavustusta haki 75 yhteisöä.

Ammattiteattereiden tuen saajat 2013:

Circus Maximus yhdistys ry, Helsinki, 55 000 €
Esitystaiteen seura ry, Helsinki, 10 000 €
Improvisaatioteatteriyhdistys Stella Polaris ry, Helsinki, 70 000 €
Kapsäkki Osuuskunta, Helsinki, 160 000 €
Keski-Uudenmaan teatterin kannatusyhdistys ry, Kerava, 115 000 €
Klockriketeatern rf, Helsingfors, 170 000 €
KokoTeatteri yhdistys ry, Helsinki, 120 000 €
Kolmas Tila - Tredje Rummet ry, Helsinki, 35 000 €
Kulttuuri- ja teatteriyhdistys Kaksikko ry (Teatteri 2.0), Tampere, 10 000 €
Kuriton Company ry, Helsinki, 25 000 €
Lahden Omateatteri-yhdistys ry (Teatteri Vanha Juko), Lahti, 190 000 €
Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry, Imatra, 20 000 €
Myllyteatteri-yhdistys ry, Helsinki, 53 000 €
Naamio ja Höyhen Teatteriyhdistys ry, Helsinki, 35 000 €
Nukketeatterikeskus Poiju Oy, Helsinki, 160 000 €
Nukketeatteriyhdistys Akseli Klonk ry, Oulu, 30 000 €
Oblivia rf, Helsingfors, 70 000 €
Oy Geist Ab, Helsingfors, 15 000 €
PerformanceSirkusyhdistys ry, Helsinki, 40 000 €
Quo Vadiksen Tuki ry, Salo, 63 000 €
Rakastajat teatteriryhmän kannatus ry, Pori, 160 000 €
RedNoseClub -teatteriyhdistys ry, Helsinki, 10 000 €
Rospuutto-ryhmä kulttuuriyhdistys ry, Joensuu, 65 000 €
Siperian teatteriyhdistys ry, Tampere, 50 000 €
Teaterföreningen Blaue Frau rf, Helsingfors, 20 000 €
Teaterföreningen Stjärnfall r.f., Helsingfors, 12 000 €
Teatteri Avoimien Ovien kannatusyhdistys ry, Helsinki, 180 000 €
Teatteri Telakka ry, Tampere, 130 000 €
Teatteriosuuskunta ILMI Ö, Helsinki, 25 000 €
Teatteriyhdistys Metamorfoosi ry, Helsinki, 30 000 €
Teatteriyhdistys Pensas ry, Helsinki, 15 000 €
Teatteriyhdistys Projektori ry, Helsinki, 20 000 €
Teatteriyhdistys smeds ensemble ry, Helsinki, 55 000 €
Teatteriyhdistys Takomo ry, Helsinki, 115 000 €
Tehdas Teatteri-yhdistys ry, Turku, 75 000 €
Todellisuuden tutkimuskeskus ry, Helsinki, 114 000 €
Toisissa tiloissa ry, Helsinki, 15 000 €
Totem-teatterin kannatusyhdistys ry, Espoo, 55 000 €
Universum ry, Helsinki, 200 000 €
Valtimonteatteri ry, Helsinki, 40 000 €
Wentzel Oy/Teater Taimine, Helsingfors, 42 000 €

Näyttämötaiteen erityisavustukset vuodelle 2013

Esitystaiteen keskus ry, Helsinki, 10 000 €
Esitystaiteen keskuksen toimintaan

Ilmaisuverstas ry, Helsinki, 5 000 €
täydennyskoulutuksen järjestämiseen ammattinäyttelijöille

Kulttuuriosuuskunta G-voima, Kajaani, 3 000 €
Kajaanin Teatteritapaamisen järjestämiseen

Labbet rf, Helsinkgfors, 3 000 €
för befrämjandet av  nutidsdramatik

Laboratorioteatteriyhdistys Fennica ry, Rantasalmi, 2 000 €
Karvalakki-iltamien järjestämiseen

New Performance Turku ry, Turku, 8 000 €
New Performance Turku performanssi- ja esitystaiteen festivaalin järjestämiseen

Suomen Lausujain liitto ry, Helsinki, 1 000 €
Suomen Lausujain Liiton 75-vuotisjuhlahankkeeseen

Suomen Näyttelijäliitto ry, Helsinki, 5 000 €
Suomen Näyttelijäliiton 100-vuotisjuhlavuoden kuluihin

Uudenmaan CP-yhdistys ry-Nylands CP-förening rf, Espoo, 1 000 €
CP-vammaisten teatteriryhmän 10-vuotisjuhlaesityksen valmistamiskuluihin

Lisätietoja:
Taiteen edistämiskeskus
Anni Tappola, suunnittelija
puh. 0295 330 723
anni.tappola(at)minedu.fi


Laura Ruohosen Kuningatar K esitetään lukuteatterina New Yorkissa 18.3.2013

Scandinavian American Theater Company (SATC) esittää Laura Ruohosen Kuningatar K (Queen C)-näytelmän lukuteatterina 18.3.2013. New Yorkissa toimiva SATC on vuonna 2009 perustettu teatteriryhmä, jonka tarkoituksena on esitellä Pohjoismaiden uutta näytelmäkirjallisuutta lukudraamatapahtumin. Ruohosen näytelmän on englanniksi kääntänyt David Hackston. Suomalaisten kirjailijoiden teksteistä SATC on aiemmin esittänyt Juha Jokelan Fundamentalistin.


Unkarilainen Tamás Ascher ohjaa Vanja-enon Helsingin Kaupunginteatteriin

Unkarin tunnustetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Tamás Ascher ohjaa Anton Tšehovin Vanja-enon Helsingin Kaupunginteatterin pienelle näyttämölle. Ensi-ilta on alkusyksyllä 2014. Kiistattomasti eturivin Tšehov-tulkitsijoihin lukeutuva Ascher vierailee Helsingin Kaupunginteatterissa nyt kolmatta kertaa.

Tamás Ascher on unkarilaisen teatterin uudistaja ja kansainvälisesti tunnettu ohjaaja. Hän on saanut lukuisia merkittäviä palkintoja sekä Unkarissa että kansainvälisillä teatterifestivaaleilla. Aschér vierailee säännöllisesti ohjaajana eri puolilla Eurooppaa. Suomessa Ascher vierailee nyt seitsemättä kertaa.

Ascherin tunnetuimmat ohjaukset ovat moderneja klassikkotulkintoja muun muassa Tšehovin, Ostrovskin ja Turgenevin näytelmistä, mutta suurten klassikkojen ohella hänet tunnetaan myös uuden eurooppalaisen draaman tulkitsijana.  Ascherin viimeisimpiin kansainvälisiin menestyksiin lukeutuu Vanja-eno, joka sai ensi-iltansa Australiassa, Sydneyssä vuonna 2010. Sitä on esitetty menestyksekkäästi myös Yhdysvalloissa. Tässä Ascherin Sydney Theatre Companylle ohjaamassa Vanja-enossa nähtiin Jelenan roolissa Oscar-palkittu Cate Blanchett.

Vanja-eno on Anton Tšehovin rakastettu näytelmä elämän hukkaan heittämisestä ja rakkauden kaipuusta.  Vanja-eno kantaesitettiin Moskovan Taiteellisessa teatterissa 26.10.1899.  Helsingin Kaupunginteatterin Vanja-enon uuden suomennoksen tekee Teemu Kaskinen.

Lisätietoja: Helsingin Kaupunginteatteri, tiedottajat:
Petra Bühler, (09) 3940453, 0505333247, petra.buhler(at)hkt.fi
Kaisa Pelkonen, (09) 3940315, 0405523788, kaisa.pelkonen(at)hkt.fi
Ohjaaja Tamás Ascherin kotisivut


Masalan nuorisoteatterin Sointula Kanadaan    

Masalan nuorisoteatteri on kutsuttu esittämään kesäteatterinäytelmä Sointula Kanadaan, oikeaan Sointulaan, Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Näytelmä on osa syyskuussa 2013 järjestettävää seminaaria “Culture Shock: Utopian Dreams, Hard Realities”.

Kesällä 2012 kantaesitetty Sointula kertoo Matti Kurikan (1863-1915) ja utopistisiin ihanteisiin uskoneiden suomalaisten tarinan. Kurikan perustamista ihanneyhteiskunnista kuuluisin on Sointula Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa. Näytelmän on kirjoittanut Tuomo Aitta ja hän on ohjannut sen yhdessä Hannele Tuomisen kanssa.

Sointulan työryhmä kerää rahoitusta esiintymismatkan toteuttamiseksi. Teatterilaiset tarjoavat ohjelmapalveluita juhliin ja tyky-päiviin, järjestävät varainkeruutapahtumia ja esittävät Sointula-näytelmää kesäkuun alussa Masalassa.

Lisätietoja Masalan nuorisoteatterin verkkosivuilta
Seminaariohjelma: www.sointulan.ca


Näyttämötaiteen ansioituneita tekijöitä palkittiin Thalia-gaalassa 10.3.2013

Thalia-gaalassa 10.3.2013 Seinäjoen Kaupunginteatterissa jaettiin yhteensä 20 esittävien taiteiden alan palkintoa.

TINFO on koonnut sivuilleen gaalassa palkitut perusteluineen.

TINFO jakoi gaalassa kolme palkintoa. Lue uutinen tästä 

TAPAHTUMIA

Maailman Teatteripäivän 27.3.2013 tapahtumat

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1961 lähtien. Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Vuonna 2013 julistuksen on kirjoittanut italialainen Dario Fo.

Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

Lue lisää Maailman Teatteripäivästä TINFOn verkkosivuilta ja kansainvälisen ITI-keskuksen verkkosivuilta.

Maailman Teatteripäivän tapahtumia:

Porin Kulttuuritalolla jättinukkeja

Maailman Teatteripäivän (27.3.) kunniaksi toivotamme kaikki tervetulleiksi katsomaan vastasyntyneitä jättinukkeja Poriin Kulttuuritalo Annankatu 6:een klo 15! Tule katsomaan kuinka Jättinukkekoulutuksen sato herää henkiin ja opettelee kävelemään!
Järjestäjät: Taiteen edistämiskeskuksen Porin sivutoimipisteen nukketeatterin läänintaiteilija Roosa Halme ja yhteistyökumppanit.

On the World Theatre Day 27.3. we welcome everyone to see the newborn giant puppets to Pori (Finland) to Culture House Annankatu 6 at 15 o´clock! Come to see how the harvest of Giant Puppet Education comes to life and learns how to walk!
Organizers: Arts Promotion Centre Finland, Branch Office of Pori, Regional Artist Roosa Halme and co-operators.

Ihmiskauppa-aiheinen demo ja performanssi Narinkkatorilla, Helsingissä

"How do you make the most profit?
- By selling the most profitable items."

ITEM NO 316
Teatteria ihmisen arvosta. Euroissa ja dollareissa.

Suhe Teatterin Item No 316 -työryhmä esittää Maailman Teatteripäivänä 27.3. klo 17.00 Kampin Narinkkatorilla välähdyksiä ihmiskaupan ääreltä. Item No 316 -ihmiskauppademo on kantaa ottava ja suorasukainen avaus aikamme nopeimmin kasvavasta järjestäytyneen rikollisuuden alasta. Demo pohtii ihmisen arvoa, kerjäämisen ja työn suhdetta, sekä leikkii ajatuksella rikkaan länsimaalaisen menestyjän kauppaamisesta - missiä, bisnesmiestä ja presidenttiä myöten. Demo toteutetaan 7 näyttelijän ja 3 muusikon voimin.

Item No 316 –teatteriesityksen ensi-ilta on Suhe Teatterissa (Pengerkuja 6) perjantaina 5.4. klo 18.00.
Facebook-sivu: www.facebook.com/events/118304928352988/

Maailman teatteripäivänä 27.3. Nukketeatteri Sytkyt Espanjan Fuengirolassa

Peukalo-Liisa
Suomi-koulu, Fuengirola, Espanja 27.3.

Lisätietoja:
Juha Laukkanen
NUKKETEATTERI SYTKYT
puh. +358 44 9175983
kotisivut: www.sytkyt.fi

Turun Kaupunginteatteri viettää Teatteripäivää ja Earth Hour-tapahtumaa 23.3.2013

Turun kaupunginteatteri viettää Maailman Teatteripäivää jo 23.3.2013, jolloin vietetään myös Earth Hour –tapahtumaa. Yleisölle luetaan Teatteripäiväjulistus ja sammutetaan ylimääräiset valot yleisölämpiöistä.


Savonlinnan Teatterissa 27.3.2013 kampanjahinta ja Avoimet harjoitukset

Savonlinnan Teatterissa TEUVO - Leevi and the Leavings musikaaliin Maailman Teatteripäivänä 27.3.2013 lunastetut liput 20€ (norm. 30/26€, ei koske ryhmävarauksia)

Teatteri Hyrrän nuorisoteatteri 1
Magian kääntöpuoli
Avoimet harjoitukset 27.3.2013 klo 18-19. Vapaa pääsy.

Joensuun ylioppilasteatterin improvisaatioryhmä Kerubissa 28.3.2013

Joensuun ylioppilasteatterin improvisaatioryhmä Improstaatit esittää improvisaatiota 28.3. klo 20 ravintola Kerubissa, Siltakatu 1, 80100 Joensuu. Luemme keikan aluksi Teatteripäivän julistuksen. ... Ja lipun hinta on huikeat nolla euroa (0 €).

Tukkateatterin Sunnuntai-illan unelmia 27.3.2013 klo 19

Maritza Núñez - Terhi Tuominen: Sunnuntai-illan unelmia. Tarina Frida Kahlosta, väreistä, sammakkokuninkaasta, taistelusta ja petoksesta. Frida maalaa elämänsä, tanssii ilosta ja laulaa surusta, tanssii elämän ja kuoleman kanssa.
Tukkateatteri, Tammelan puistokatu 29, Tampere. Lisätietoa: www.tukkateatteri.fi

Teatteri Totissa Oleanna-esitys klo 19

Esitys alkaa klo 19 Tunturikadun vierailunäyttämöllä (Tunturikatu 16, Helsinki). Luemme julistuksen ennen esityksen alkua.

Turun Nuori Teatteri Saranat ja Sardiinitklo 19

Klo 19. Luemme julistuksen ennen esityksen alkua.

Vaasan ylioppilasteatteri Rampin Luokka -teokseen vapaa pääsy

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi esittää Maailman teatteripäivänä 27.3 klo 19 fyysisen teatteriteoksen nimeltä Luokka. Lähes sanaton näytelmä kertoo lapsista, pahuudesta ja vallankäytöstä. Esitykseen on vapaa pääsy. Varauksia ei oteta ennakkoon.
Lisätietoja www.vaasanylioppilasteatteri.fiRasisminvastainen viikko Stoassa 18.-24.3.2013, Helsinki

Viikkoa vietetään kulttuureita ja ihmisiä yhdistävän Newroz-juhlan ja kokeellista taidetta esittelevän IRVi-tapahtuman merkeissä.

Jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta siitä mihin hän uskoo, missä hän on syntynyt tai miltä hän näyttää. Tätä tärkeää periaatetta tuo esiin Rasisminvastainen viikko, jota vietetään vuosittain maaliskuussa, tänä vuonna 18.-24.3. Viikko kulminoituu 21.3. YK:n rasisminvastaiseen päivään, joka sai alkunsa, kun 69 rauhanomaista rotuerottelun vastaista mielenosoittajaa kuoli poliisin luoteihin Etelä-Afrikassa 1960.

Stoassa tämän tärkeän viikon juhlinnan aloittaa perjantaina 22.3. Newroz-juhla, joka symboloi kevään uudestisyntymistä sekä lopun ja alun yhteen kietoutumista vuoden kierrossa. Juhlan tarkoitus on tuoda toivoa, rauhaa ja hyvinvointia kaikille etniseen, uskonnolliseen tai poliittiseen taustaan katsomatta. Luvassa on persialaista ja kurdilaista musiikkia, tanssia, runonlausuntaa ja tarinankerrontaa sekä yhdessäoloa vanhaan tapaan. Ensemble Yaran soittaa persialaista klassista musiikkia, mukana vieraileva muusikko, viulisti Lotta Pitkänen. Juhlaväkeä tanssittaa Ronya Ensemble. Illan aikana kuullaan myös sooloesityksiä, esiintyjinä mm. Hamid Gerami (tar), Marouf Majidi (tanbour) ja Gian Majidi (laulu).

Viikon teemojen merkeissä jatketaan 23.3. lauantaina.  Performanssitaiteilija Willem Wilhelmuksen isännöimä IRVi eli Ilta Rasisminvastaisella Viikolla kerää yhteen kokeellisen taiteen kiintoisimmat edustajat. Mukana ovat mm. Abdissa "Mamba" Assefa & Jimi Tenor, jotka musisoivat hämmästyttävillä itse suunnittelemillaan lyömä- ja puhallinsoittimilla, performanssitaiteilija Baaba Jakeh Chande sekä käsitetaiteilijat Amal Laala & Sari Kivelä transkulttuurisen ja interaktiivisen ruoka- ja tarinaryhmänsä kanssa. Sokerina pohjalla on performanssi- ja videotaiteilija Tomasz Szrama, jolta nähdään erityisesti tätä tapahtumaa varten luotu video. Pääkielenä on englanti ja illan järjestävät yhteistyössä Stoa, Catalysti-yhdistys ja Uudenmaan taidetoimikunta.

pe 22.3. klo 19 Newroz-juhla
la 23.3. klo 19 IRVi eli Ilta Rasisminvastaisella Viikolla
klubi-iltoja, A-oikeudet, ovet avataan klo 18.30
Liput alk. 5 €, lipunmyynti: (09) 31012000, stoa.lipunmyynti(at)hel.fi  tai Lippupalvelu

Lisätiedot:
ts. tiedottaja Jaana Lappo, puh. (09) 310 88403, jaana.lappo(at)hel.fi,
kulttuurituottaja Petra Hannus, puh. (09) 310 37504, petra.hannus(at)hel.fi


Paperiton-paneeli. Keskustelua siirtolaisuudesta 16.3.2013 Kuopion pääkirjastossa

Kuopion kaupunginteatterin Kommandoryhmä järjestää Paperiton-paneelin 16.3.2013 kello 12-14 Kuopion pääkirjaston luentosalissa.

TEEMOINA mm:
Paperittomien oikeudet arjessa?
Paperittomia - Suomessako - Savossako?

PANEELISSA KESKUSTELEMASSA:

Elina Izarra - Ollikainen     Paperittomat-näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja
Árpád Kovács                      Oulun ev.-lut. seurakunnan kansainvälisen työn pastori
Leila Savolainen                 Maahanmuuttajien terveydenhoitaja, Kuopion kaupunki
Anu Aro                                 Ulkomaalaisasioista vastaava rikoskomisario                 
Raimo Koponen                 Vanhempi rikoskonstaapeli
Suvi Hirvonen                       Monikulttuurisuuden kehittäjä, SPR

Riitta Raatikainen               Toimittaja, paneelin puheenjohtaja  

Paikalla myös Paperittomat-näytelmän näyttelijät, jotka johdattavat keskustelua paperittomuuden teemoihin teksteillä paperittomien tosielämästä.
Tilaisuus on maksuton ja kaikille aiheesta kiinnostuneille avoin.

  • Paperiton siirtolainen on henkilö, jonka oleskelu ei ole virallisesti viranomaisten tiedossa tai sallimaa.
  • Paperittomista ihmisistä kertovaa näytelmää esitetään parhaillaan Kuopion kaupunginteatterissa. VB- valokuvakeskuksen galleriatilassa on nähtävillä valokuvanäyttely samasta aiheesta.
  • Näytelmä ja näyttely pohjautuvat palkittuun Paperittomat - kirjaan, jolle kulttuuriministeri myönsi Suomi-palkinnon vuoden 2012 lopulla.

Kansainvälinen lasten teatteritapahtuma Kuulas 16.-19.5.2013 Kouvolassa

Kuulas - kansainvälisen lasten teatteritapahtuman järjestävät Työväen Näyttämöiden Liitto ry, Kouvolan Kaupunki, Kuusankosken teatteri ja Kouvolan teatteri.

Tapahtuman ohjelmisto on julkistettu. Lue ohjelma www.kuulas.info tai suoraan tästä PDF-tiedostosta.FLUXEE – NYKYtaiteenklubi 16.3.2013 klo 20-02 TEHDAS Teatterissa

Fluxee-klubilla vietetään kymmenvuotisjuhlaa
Taideakatemian performanssitaiteilijat palaavat Turkuun

Fluxeen kymmenes toimintavuosi käynnistyy juhlavasti Turun Taideakatemiassa vuosina 1999-2003 toimineen Crossing Bordes in Performing Arts -performanssitaiteen koulutusohjelman entisten opiskelijoiden teoksilla. Crossing Borders oli ensimmäinen suomalainen performanssitaiteen koulutusohjelma ja merkittävässä roolissa performanssitaiteen 2000-luvun uuden aallon käynnistäjänä. Kymmenen vuotta sitten valmistuneet taiteilijat ovat asettuneet laajasti ja näkyvästi kansainväliselle taiteen kentälle. Koulutus lopetettiin ensimmäisen opiskelijajoukon valmistuttua, mutta nykyisin performanssia voi jälleen opiskella Kankaanpään taidekoulussa ja maisteritasolla Teatterikorkeakoulussa.

Klubilla esiintyvät Touko Heikkinen, Antti Helminen, Liisa Jaakonaho & Chris Fraser, Essi Kausalainen, Leena Kela ja Aapo Korkeaoja. Marja Viitahuhdalta nähdään videoteos ja baarin puolella VJ:nä toimii Suvi Suvereeni. Ohjelmassa nähdään kattava otanta suomalaisen performanssitaiteen nykytekijöitä, joilla jokaisella on yhteisestä koulutustaustasta huolimatta hyvin omantakeinen lähestymistapansa performanssitaiteeseen.

Lue koko tiedote (pdf)

Fluxee – NYKYtaiteen klubi         
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen rantakatu 64, Turku
Tuotanto TEHDAS Teatteri ja Fluxee-työryhmä     
16.3.2013 klo 20-02 K-18, Liput 7/5 €, B-oikeudet
www.fluxee.net    www.tehdasteatteri.com

Lisätiedot sekä haastattelu- ja kuvapyynnöt
Leena Kela p. 040 - 732 3628 leena(at)leenakela.com
tai Aapo Korkeaoja p. 041- 536 2642 aapo.korkeaoja(at)gmail.com


Loikka-festivaali 21.-24.3.2013, Helsinki

Loikka – Suomen ainoa tanssielokuvafestivaali! Helsingissä 21.–24.3.2013 järjestettävä Loikka esittelee laaja-alaisesti tanssielokuvan kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa. Kulttuurikompleksi Andorrassa sekä Orion-elokuvateatterissa nähtävä monipuolinen ohjelmisto tarjoaa elämyksiä niin lajin uudelle ystävälle kuin ammattilaiskatsojallekin. Tervetuloa tanssielokuvan liikkeelliseen ja visuaaliseen maailmaan!

http://loikka.fi/


Pohjoismaista runoutta 20.3.2013, TING-sali, Pohjoismainen kulttuuripiste, Helsinki

Oletko kiinnostunut pohjoismaisesta runoudesta? Siinä tapauksessa kutsumme sinut kuuntelemaan norjalaisia runoilijoita Lina Undrum Mariussenia ja Øyvind Rimbereidia Pohjoismaisen kulttuuripisteen lyriikkailtaan. Runot heijastetaan valkokankaalle, jotta yleisön on helpompi seurata keskustelua.

Lina Undrum Mariussen ja Øyvind Rimbereid kuuluvat Norjan tunnetuimpiin nykyrunoilijoihin. Mariussen edustaa uuden polven dokumentaarista lyriikkaa kirjoittavia runoilijoita, kun taas Rimbereid on yksi tunnetuimpia norjalaisen murrelyriikan edustajia.

Runoilijat lukevat otteita uusimmista kokoelmistaan ja keskustelevat tuotannostaan yliopistolehtori Hadle Andersenin johdolla.

AIKA: keskiviikkona 20. maaliskuuta klo 18.00
PAIKKA: TING-sali, Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9
Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille.

Lue lisää

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA


Sukset ristiin susirajalla tanssileiri Nurmeksessa 30.6.-7.7.2013

Leirin taiteellinen johtaja, tanssitaiteilija Elina Pirinen yhdessä Nurmeksen Seppojen Tanssijaoston ja opettajien kanssa toivottavat kaikki uudet ja entiset leiriläiset lämpimästi tervetulleiksi taiteellisesti korkeatasoiselle, liikkeen ja äänen nykyvirtauksia ja traditioita kuuntelevalle sekä sosiaaliselta ilmapiiriltään mukavalle tanssileirille koivujen kaupunkiin!

Lajit ja opettajat:
Nykytanssi ja improvisaatio – Elina Pirinen (koreografi-tanssija)
Laulu ja äänenkäyttö – Soila Sariola (laulaja, musiikin tohtoriopiskelija)
Kansantanssi ja kontakti-improvisaatio – Samuli Nordberg (koreografi-tanssija)
Teatteri ja näyttelijäntyö– Mikko Kanninen (näyttelijä, ohjaaja, tutkija)
Urbaani tanssi – Sonya Lindfors (koreografi-tanssija)
Baletti – Jarmo Rastas (balettitanssija, balettimestari)

Jokaisessa lajissa on 4 tasoryhmää; ammattilaiset, nuoret, pystymetsäläiset ja pidempään harrastaneet. Oppilas voi valita itselleen sopivan tasoryhmän ja koota oman lukujärjestyksensä sen mukaan. Joka päivä on mahdollisuus treenata kaikkia lajeja.

Sauna lämpiää ja järvi viilentää joka ilta leirialueella. Luvassa myös yhteisiä illanviettoja.
Leirin hinta on 300 € sisältäen majoituksen, opetuksen ja ruoat (aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala). Ei sisällä vakuutuksia.

llmoittautumiset ja lisätietoja:

www.suksetristiinsusirajalla.com
Pirjo Sistonen
tanssileirin toiminnanjohtaja/Nurmeksen Sepot ry tanssijaosto
puh. 0500-987554
s-posti: tanssijaosto.nurmes(at)gmail.com
 
Ilmoittautuessasi kerro meille:

- yhteystiedot: nimi, osoite, syntymäaika, puh.nro, sähköpostiosoite
- mahdolliset ruoka-aineallergiat ja/tai erityisruokavalio
- majoitutko mieluummin luokkamajoituksessa vai asuntolassa
- kerro myös, oletko aiemmin osallistunut tanssileirillemme sekä
- mihin neljästä tasoryhmästä olet suunnitellut osallistuvasi


IDEA Paris 2013 Congress in Paris, July 8 - 13

International Drama/Theatre and Education Association (IDEA) organizes in partnership with the french association ANRAT (Association Nationale de Recherche et d'Action Théâtrale) a world congress devoted to arts education.

The IDEA Paris 2013 Congress, sponsored by French Ministry of Culture and Communication and UNESCO, is likely to gather around 800 arts education stakeholders in Paris from July, 8th to July, 13th 2013.

If you are interested in participating to the Congress, register before March 15th to benefit from early bird fees!

For further information, go on www.idea-paris-2013.org


International workshop on Neumokinesia in Spain, July 16 - 20 2013

ORTZAI Theatre Laboratory, settled in Vitoria Gasteiz (Basque Country - Spain), will hold the 2013 INTERNATIONAL WORKSHOP ON NEUMOKINESIA from the 16th to the 20th of July.
 
NEUMOKINESIA, technique developed in ORTZAI by actor and director Iker Ortiz de Zarate, has proved its suitability to train actors, dancers and musicians. The workshop is a practical approach to NEUMOKINESIA through team and individual dynamics.
 
Classes will be taught in English (French is spoken) and will run from 09:00 to 15:00, from July 16th to July 20th. On July 21st, a cultural visit/trip will be organized. 
 
Group or individual reliable accommodation will be arranged by ORTZAI at affordable hotels and `bed and breakfast´s under request. ORTZAI can also arrange free accommodation at local students´ homes in Vitoria Gasteiz. Deadline for applications: 15th April 2013 – To ask for an application form please write to ortzai(at)ortzai.com.

Application and more information (pdf)

HAKUJA

TeaKin päävalintahaku 15.3. saakka

Hakuaika Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kolmivuotisiin kandidaatin koulutusohjelmiin ja viisivuotiisiin maisterin koulutusohjelmiin päättyy 15.3.

Lue lisää sivulta: www.teak.fi/Pyrkiminen


Taiteen edistämiskeskuksen haettavat apurahat


Näyttämötaiteen taiteilija-apurahat
Hakuaika: 01.03.2013 - 02.04.2013
Näyttämötaidetoimikunta myöntää vuosittain viisi-, kolmi-, yksi- ja puolivuotisia taiteilija-apurahoja ammattitaiteilijoille. Erityisen ansioituneille taiteilijoille on jaossa lisäksi kaksi 10-vuotisia apurahaa, jotka voidaan myöntää myös 5-vuotisina.
Lue lisää

Residenssiapurahat

Hakuaika: 01.03.2013 - 02.04.2013
Residenssiapurahat on tarkoitettu matka- ja elinkustannuksiin taiteilijoille, jotka on hyväksytty vahvistettuihin, ulkomailla toimiviin kansainvälisiin taiteilijavierasohjelmiin. Oleskelun tulee kestää vähintään kaksi kuukautta.
Lue lisää

Apurahat kansainvälisiin hankkeisiin
Hakuaika: 01.03.2013 - 30.04.2013
Apurahat on tarkoitettu eri taiteenalojen kansainvälisiin kulttuuriyhteistyön, kulttuurin viennin ja vaihdon hankkeisiin.
Lue lisää

Avustukset kansainvälisiin hankkeisiin
Hakuaika: 01.03.2013 - 30.04.2013
Avustus on tarkoitettu eri taiteenalojen kansainvälisiin kulttuuriyhteistyön, kulttuurin viennin ja vaihdon hankkeisiin.  Avustuksen voi saada vain yksittäiseen hankkeeseen, ei yhteisön jatkuvaan, tavanomaiseen toimintaan.
Lue lisää


Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuki

Hakuaika 27.03.2013 - 24.04.2013
Liikkuvuustuki on suunnattu Pohjoismaiden ja Baltian maiden koko taide- ja kulttuurikentälle: kaikkien taiteenalojen ammattitaiteilijoille, kaunokirjailijoille, kääntäjille, kuraattoreille, tuottajille, kulttuuritoimittajille, kulttuurintutkijoille jne.

Lue lisää


Kumppanuushaku Ranska, Puola, Kreikka, Kanada, Suomi (EU-hanke)

Ranskalainen ohjaaja Vincent Dussart, ja La Compagnie de l'Arcade, hakevat suomalaisia yhteistyökumppaneita eurooppalaiseen projektiinsa Recognize-me! (Culture Programme Strand 1.3.5 / Cooperation Projects with Third Country / Canada) Projektin tarkoituksena on puhua ja puhututtaa ihmisiä teatterin ja tanssin eri keinoin työelämästä, ihmisten työn tunnustamisesta, ja työn tunnustuksen merkityksestä ihmisille. Mukaan halutaan erilaisia työkulttuureita edustavia maita : ensisijaisessa asemassa ovat Ranska, Puola, Kreikka, Kanada ja Suomi. Mukaan etsitään teattereita, taiteilijoita ja kultturin alan toimijoita.

Vincent Dussart on Suomessa 1. -4. huhtikuuta tavatakseen projektista kiinnostuneita tahoja ja ihmisiä.

Projektin kuvaus englanniksi (pdf)

Yhteystiedot:
Vincen Dussart +33 6 61 56 42 64
vincentdussart(at)compagnie-arcade.com

Compagnie de l’Arcade - 2 ter Avenue Thiers 02200 Soissons, France
ciearcade(at)compagnie-arcade.com - www.compagnie-arcade.com
Association loi 1901 – Licence 2.1042373 – APE 9001Z - Siren 393 881 347


Miesten koelaulutilaisuus Tuntematon sotilas –oopperan rooleihin ma 25.3. klo 10

Oulun kaupunginteatteri ja Oulu Sinfonia järjestävät koelaulutilaisuuden tammikuussa 2014 ensi-iltansa saavaan Tuntematon sotilas –oopperan rooleihin. ”Jos nuori solisti tuntee itsessään Rokan, Koskelan tai muun soturin, tervetuloa koelauluun”, teatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki rohkaisee. ”Tavoitteena on jatkossa kiinnittää solisteiksi mahdollisimman paljon vielä opiskelevia tai juuri ammattiin valmistuneita laulajia. Tuntemattomassa sotilaassa on paljon nuorten miesten rooleja, ja siksikin se sopii debytoiville solisteille.”
Oopperan harjoitukset käynnistyvät vuoden 2013 lopulla.
 
Koelaulujen tuomariston puheenjohtajana toimii tuotannon kapellimestari Markus Lehtinen, ja valintaraatiin kuuluva Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki, Oulu Sinfonian intendentti Leena Pälli sekä oopperan ohjaaja Lauri Maijala.
 
Koelaulutilanteessa esitetään
 
1.      yksi lyhyt ooppera-aaria
2.      yksi lyhyt suomenkielinen laulu
3.      puhuttu teksti, kesto n. 1 min.
4.      lisämateriaalia tarpeen mukaan.
 
Valittujen kappaleiden nuotit tulee toimittaa teatterille 18.3. mennessä, lisätiedot teatterin verkkosivuilta teatteri.ouka.fi.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset koelauluihin sähköpostitse tuottaja Sari Tannerille sari.tanner(at)ouka.fi , p. 044 703 7113
 
Tuntematon sotilas –ooppera Oulun kaupunginteatteriin tammikuussa 2014
Vain kantaesityksensä Kansallisoopperassa saanut harvinaisuus jatkaa Oulun kunniakasta oopperatuotantoa
 
Tuntematon sotilas –ooppera on kantaesitetty vuonna 1967 Suomen Kansallisoopperassa ohjaajanaan Edvin Laine. Sen jälkeen oopperaa on esitetty vain ulkoilmaversiona viikon verran Imatralla vuonna 1998.
 
Tuntematon sotilas –oopperan säveltänyt Tauno Pylkkänen (1918 - 1980) on poikkeuksellinen hahmo Suomen musiikissa, sillä ainoana sukupolvensa suomalaisena säveltäjänä hän teki keskeisen elämäntyönsä oopperan parissa. Hän oli säveltäjätyypiltään verevä myöhäisromantikko, ja häntä kutsuttiin milloin "pohjoismaiseksi veristiksi", milloin "Pohjolan Pucciniksi". Kirjailija Väinö Linna kirjoitti Tauno Pylkkäselle, että Tuntemattomasta sotilaasta saa säveltää oopperan kunhan "teoksen henki toteutuu". Niin tapahtui, ja Tuntemattomasta tuli 1967 suurmenestys.
 
Lisätietoja teatterinjohtaja Mikko Kouki p. 044 703 7014, mikko.kouki(at)ouka.fi ja tapahtumatuottaja Sari Tanner sari.tanner(at)ouka.fi  p. 044 703 7113


T.R.I.B.E. project open call for residencies - deadline for applications 20 April 2013


T.R.I.B.E. – a new network of residency spaces in the Balkans and East Europe, dedicated to research and production of Transitory Art, launches its first open call for artistic and research residencies to take place between March 2013 and April 2014. TRIBE network aims to examine vital cultural, political and social questions in a way that will produce fresh perspectives via research and artistic outputs.

http://transitoryart.org/tribe-open-call/


Harjoittelupaikkoja avoinna Tero saarinen Companyssa: Kesä 2013 ja kausi 2013-2014

Euroopan merkittävimpiin nykytanssiryhmiin lukeutuva Tero Saarinen Company tarjoaa harjoittelupaikkoja markkinointiin, viestintään ja kulttuurintuottamiseen liittyvistä tehtävistä kiinnostuneille kesäksi 2013 sekä kaudelle 2013–2014. Tarkempi työnkuva määritellään harjoittelijan opiskelu- ja työtaustan sekä oman kiinnostuksen mukaan.

Ensimmäiset harjoittelupaikat täytetään toukokuun 2013 lopulla. Halutessasi voit hakea harjoittelupaikkaa myös ensi syksylle tai keväälle 2014. Tero Saarinen Companyn toimitilat sijaitsevat Helsingin Bulevardilla Aleksanterin teatterissa.

Edellytämme harjoittelijalta korkeakoulutason opintoja, kiitettävää englanninkielen taitoa, oma-aloitteisuutta sekä erinomaisia sosiaalisia taitoja. Aiempi työkokemus kulttuurialalta ja muu kielitaito lasketaan eduksi.

Työ on pääasiassa kokopäiväistä, mutta opintojen suorittaminen harjoittelun ohella on mahdollista. Tarkat työajat ja suunnitelma työharjoittelun sisällöstä sovitaan yhdessä harjoittelijan kanssa. Työharjoittelun kesto on vähintään 3 kuukautta.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelosi osoitteeseen rekry[at]terosaarinen.com perjantaihin 5.4. mennessä. Tero Saarinen Company vastaa mahdollisiin harjoitteluun liittyviin kyselyihin sähköpostitse tai puhelimitse numerosta (09) 6813 1881.

www.terosaarinen.com
Paikkakunta: Helsinki
Työn kesto: Vähintään 3 kuukautta
Työnantaja: Tero Saarinen Company


Fluxee_16_3_2013_tiedote

INTERNATIONAL WORKSHOP Neumokinesia 2013

Kuulas 2013_ohjelmatiedote

Recognize Me!