20.03.2015

TINFO-tiedote 11 / 19.3.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA


twitter.com/tinfotweets
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TASA-ARVOTTOMUUTTA TEATTERISSA

Minna Canthin päivänä eli tasa-arvon päivänä on aiheellista katsoa, minkälaisena tasa-arvo teattereissa näyttäytyy. Ei ole hurraamista!

Otimme vuosi sitten Teatteritilastoihin tarkastelukohteeksi sukupuolen palkkatilastoja laajemmin. Halusimme tietää, minkälainen sukupuolirakenne ohjelmistoissa vallitsee: kenen näytelmiä VOS-puheteattereissa (ja Suomen Kansallisteatterissa) esitetään, ketkä ohjaavat ja dramatisoivat. Tilanne osoittautui luvalla sanoen järkyttäväksi. Eikä edellisestä näytäntökaudesta ole kohentumista näkyvissä, sen osoittaa tilastoselvityksemme (PDF).

Teatteriin kirjoittavat ja esityksiä ohjaavat edelleen pääsääntöisesti miehet. Näytäntökaudella 2013-2014 esitettyjen 465 esityksen oli useimmiten lisäksi kirjoittanut mies (250 / 54 %), naisten kirjoittamia tekstejä oli noin kolmannes. Loput olivat työryhmien tekemiä. Suuret näyttämöt ovat miesohjaajien valtakuntaa (64 %). Dramaturgien sukupuolijakauma oli tasa-arvoisempi, tosin yhä kasvava osa esityksistä tehdään vailla dramaturgia – kuluneella näytäntökaudella 79 % (2012-2013 72%). Miltähän näyttää roolien jakauma: kenelle on työtä tarjolla. Ans kattoo. Seuraavaksi selvitämme, näytteleekö miesten kirjoittamissa näytelmissä näyttelee enemmän miehiä …

Onko moinen asiantila kentän mielestä ihan ookoo? Hyväksytäänkö tilanne annettuna, sellaisena, jolle ei tarvitse eikä voi tehdä mitään.

Entä palkkatilastot (PDF)? Naisen euro VOS-teatterissa on 93 senttiä. Vuodesta 1991 lähtien tuo euro on vaihdellut 91 ja 93 sentin välillä. Tasa-arvoisinta on taiteellinen henkilöstö. Miesten ja naisten palkkaerot ovat johtajien kohdalla suurimmat. Neuvotteluvaraako? Mieslisääkö? Pyytääkö mies lähtökohtaisesti enemmän? Ovatko miehet suurimpien talojen johtajia? Taiteellisen henkilöstön palkkojenkaan ei pidä antaa hämätä. Tässä ovat mukana vain vakinaisella kiinnityksellä olevat. Minkälaisia ovat freelance-sopimuksilla olevien näyttelijöiden palkat, kuinka paljon siellä on palkkaepätasa-arvoa?


MINNA CANTHIN MUISTO

”Missä voittaa valistuksen valta,
Missä ihmisoikeus on pyhä,
Siellä heikot nousee painon alta,
Siellä elää Minnan muisto yhä.”

Näin runoili J.H. Erkko vuonna 1897 Minna Canthin (1844-1897) kuoltua.


SKUMPAT CANTHILLE, EUROPAEUKSELLE JA KURIKALLE

Tasa-arvo on D.E.D. Europaeuksen keksimä sana (tämän opin vasta Juha Hurmeen Europeauksesta). Tasa-arvon päivänä kumoan skumppalasilliset Minnan Canthin lisäksi Europaeukselle ja Matti Kurikalle.

Meidän Snellmanimme ajatuksen kulku taas on vähintäänkin epäilyttävää: ”Vähiten sivistyneessä luokassa on nainen jo ulkonäöltään ja ruumiinrakenteeltaan samoin kuin ruumiinvoimiltaan miesmäinen. Hän osallistuu miesten töihin, kyntää, korjaa satoa ym. Tapojen ja taitojen, järjestyksessä olevan ja miellyttävän tajuamisessa hän tuskin eroaa miehestä. Sitä mukaa kuin sivistys on jossain yhteiskuntaluokassa korkeampi, tämä kaikki muuttuu, ja ne ulkoiset ja sisäiset ominaisuudet, joissa nainen eroaa miehestä, tulevat hänessä yhä selvemmin esiin.” Emansipaation tarkoitus oli Snellmanin mielestä vain ”tehdä naisesta miesmäinen, viedä hänet perheen ulkopuolelle osallistumaan miehen kaikkiin yhteiskunnallisiin pyrintöihin.

Nykyajan naisemansipaatio johtaa naisen ilmeisesti taas siihen, mitä hän on ollut ja osaksi yhä on. Korkeampien yhteiskuntaluokkien naiselle voi olla miellyttävä unelma ajatella itseään laakerein kruunattuna sotapäällikkönä tai runoilijana ym., varsinkin kun hänen mielikuvituksensa näkee vain laakerit, ei tuhansia, sielua ja ruumista ankarasti koettelevia ponnistuksia ja sitä elämän hiljaisen onnen uhraamista, usein omantunnon rauhaa, joilla nimi historiassa ostetaan. Mutta työläisnainen, hän on jo saavuttanut kaiken emansipaation autuuden. Hän kantaa paljain käsin ja jaloin muurilaastia Helsingin uuteen teatteritaloon. Hänellä ei ole mieheltä muuta kadehdittavana kuin korkeampi päiväpalkka, joka miehelle maksetaan hänen vahvemmista jänteistään.” Että näin.


MITÄ ME TAHDOMME TINFOSSA TEHDÄ?

Etukenossa ja ennakoiden. Kestävästi, resilienssille tilaa antaen (kiitos Aune Kallinen!). Notkeus ja sopeutuminen ovat ehkä jotain sellaista, mistä William Connolly kirjoittaa teoksessaan asioiden hauraudesta.

Meidän lehtemme kestävyys ja utopia -numero (TINFO News) ilmestyy toukokuussa. Se pitää sisällään tulevaisuuden hahmotelmia. On ollut autuasta saada teatterintekijöidemme kirjoituksia luettavaksi. Yhtä autuasta on ollut liikkua taiteen perimmäisten kysymysten äärellä niin TINFO-hallituksessa kuin performance designereiden kanssa. Samankaltaisia kysymyksiä ja huolenaiheita on kaikkialla.


VUOTAVIA RAJOJA, HUOKOISTA OLEMISTA

Haluan lanata Hannah Gullichsenin ja Aune Kallisen kirjoitusta otsikolla On oltava monta – poliittinen esityksessä: ”Itsejärjestäytyminen (jälleen: sekä taiteen että aktivismin kentillä) haastaa määrittelemään toimijuuden uudestaan. Se kutsuu esiin toimijuutta, joka ei ole vain tekemistä vaan myös aistimista ja hengittämistä, ajatuksien ajattelua, haurautta, huokoisia rakenteita. Heikot ja hauraat toimijat tarvitsevat toisiaan, kehittyvät, kasvavat ja elävät suhteessa toisiinsa. Heikkous ei asetu kestävyyden, sitkeyden, vastakohdaksi (…) Heikot toimijat muodostavat epävakaita yhteisöjä, vuotavia rajoja, huokoista olemista.”

Kirjoitus ilmestyy TINFO Newsissa englanniksi ja saksaksi, mutta se täytyy julkaista myös suomeksi!

I´m on your side.


AVANTOON!

Todellisuuden tutkimuskeskuksen englanninkielinen verkkolehti ICE HOLE – Live Art Journal on mahtava lisä kaikenlaisen esitystaiteen ja Live Artin rajoilla liikehtivän taiteen ja ajattelun välittämiseen. Erityisen kiitollinen olen mahdollisuudesta katsoa videoteoksia. Ja nyt Esitys-lehden artikkeleista osa on luettavissa myös englanniksi. Taideteko jälleen!


twitter.com/tinfotweets


 

TINFON ILMOITUKSIA


Maailman teatteripäivä 27.3.2015 tulee – oletko valmis?
 

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1961 lähtien. Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan.

Vuonna 2015 Maailman teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut puolalainen teatteriohjaaja Krzysztof Warlikowski. TINFO sai julistuksen alkuperäistekstin ja on toimittanut siitä suomenkielisen käännöksen jaettavaksi teattereille. Lue Warlikowskin kirjoittama julistus tästä.

JULISTUS NYT MYÖS RUOTSIKSI!
Budskap på Världsteaterdagen 2015 av Krzysztof Warlikowski (PDF)

Maailman teatteripäivänä tapana on ollut, että

  • teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.,
  • Maailman teatteripäivän julistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää,
  • Maailman teatteripäivän julistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä,
  • 27.3. esityksiä koskevassa ilmoittelussa huomioidaan Maailman teatteripäivä.

Lue lisää Maailman teatteripäivästä TINFO-verkkosivuilta ja Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) verkkosivuilta.

Keräämme teatterien omia Maailman teatteripäivään liittyviä tapahtumia tänne. Voit ilmoittaa tapahtumastasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Voit lisäksi laittaa jakoon tiedon 27.3.2015 -tapahtumastanne Facebook-sivullamme. Myös Twitterissä jaamme mielellämme tapahtumatietojanne, jotka liittyvät Maailman teatteripäivään @tinfotweets.

*****
Muista myös Maidanin päiväkirjat 27.3.2015 Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla

 

UUTISIA


Minna Nurmelinin näytelmän Muista minut lukuesitys New Yorkissa 30.3.2015 
 

Minna Nurmelinin kirjoittama näytelmä MUISTA MINUT saa lukuteatteriesityksen New Yorkissa 30.3.2015. Scandinavian American Theater Company (SATC) esittää Eva Buchwaldin kääntämän tekstin Remember Me, esityksen ohjaa SATC:in ensembleen kuuluva Drew O’Kane ja lavalla nähdään suomalainen, New Yorkissa työskentelevä näyttelijä Heli Sirviö.

Muista minut -näytelmän kantaesitys oli vuonna 2012 helsinkiläisessä Teatteri Avoimissa Ovissa. Minna Nurmelinin näytelmän kaksi naista kohtaavat, kun yksi, Helena on myymässä asuntoaan avioeron jälkeen ja toinen, asunnonvälittäjä Anna tulee arvioimaan asuntoa. 

Minna Nurmelinin näytelmätekstin esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy.


Tasa-arvo teattereissa – sukupuolirakenne teatterien ohjelmistoissa
 

Minkälainen sukupuolirakenne teattereiden ohjelmistoissa hallitsee, ketkä kirjoittavat tekstejä ja ketkä ohjaavat niitä?

Suomalaisissa valtionosuutta saavissa puheteattereissa ja Suomen Kansallisteatterissa ohjelmistossa näytäntökaudella 2013/2014 olleiden 465 esityksen tekstin oli useimmissa tapauksissa kirjoittanut mies (250 / 54 %), naisten kirjoittamia oli 138 (30 %), loput olivat työryhmien tekemiä. Miehet ohjasivat 54 % (253) esityksistä, naiset vain 34 % (158). Teattereiden suurten näyttämöiden ohjaajista 64 % oli miehiä. Sen sijaan dramaturgien sukupuolijakauma oli tasa-arvoisempi, tosin valtaosa esityksistä (79 %) tehtiin ilman dramaturgia.

Tasa-arvo teattereissa (PDF)

Lähde: Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) – Teatteritilastot


Wings to fly -kampanja: taiteilijat tyttöjen ja naisten tasa-arvon puolestapuhujina

 

Wings to Fly – Haaveille siivet -kampanja on vuoden kestävä taiteilijalähtöinen projekti. Siinä eri alojen taiteilijat tuovat taiteensa kautta esille kehitysmaiden tyttöjen tilannetta. Kampanjan tuotto ohjataan Planin työhön kehitysmaiden tyttöjen suojelemiseksi ja kouluttamiseksi. Wing to fly – Haaveille siivet -kampanja alkoi kansainvälisenä Naistenpäivänä 8.3.2015 ja päättyy seuraavan vuoden Naistenpäivän suurtapahtumaan.

 

Kampanjan nimi tulee Katriina Honkasen säveltämästä ja sanoittamasta kappaleesta Wings to fly, jonka inspiraationa toimi valokuvaaja Meeri Koutaniemen julkaisemat kuvat kenialaisten tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta. Kansainvälisessä kampanjassa kehotetaan kaikkia taiteilijoita ideoimaan itselleen sopivia tapoja auttaa.

Naisten tasa-arvo on aina ollut lähellä sydäntäni. Lauluni ovat usein kertomuksia tytöistä tai naisista, joiden elämä on syystä tai toisesta ollut ahdistavaa, kertoo muusikko ja teatterintekijä Katriina Honkanen.

Lisätietoa:
Pääkoordinaattori
Katriina Honkanen
katriina.honkanen(a)kolumbus.fi
040 520 6405

https://plan.fi/wings-to-fly

Liity Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/377670125720649/

****

”Vapaus, tasa-arvo ja rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa.”
Minna Canth

Osana Wings to Fly -projektia. sai Savonlinnan Teatterissa 15.3.2015 ensi-iltansa Minna Canthin teoksiin perustuva näytelmä Missä onni? Minna Canthin naisia. Näytelmä on kantaesitys, joka koostuu Canthin viiden teoksen dramatisoinneista, joissa kohdataan seitsemän naista ja heidän kohtalonsa.  Mukana ovat teokset Lehtori Hellmanin vaimo, Köyhää kansaa, Kauppa-Lopo, Työmiehen vaimo ja Lain mukaan. Näytelmän on ohjannut Eija Vilpas. Teosten dramatisoinneista ovat vastanneet Vilpas ja 20-vuotistaitelijajuhlaa viettävä Kira Boesen.

Savonlinnan Teatterin esitysten lisäksi teos on mahdollista tilata kiertueelle kaudella 2015-2016.

Lisätietoja: kira.boesen(a)gmail.com tai 050-5265163.


Taidepoliittisen asiantuntijaryhmän hallitusohjelmatavoitteet ja adressi


Suomen taidepoliittisen tapahtuman taustaorganisaatiot Baltic Circle ja Checkpoint Helsinki yhdessä Nuoren Voiman Liiton, TAIDE 2015 -kampanjan, Klockrike -teatterin ja Lukukeskuksen kanssa järjestivät 26.2. taidekentän kulttuuripoliittisen tapaamisen, jossa kirjoitettiin taidepoliittisen asiantuntijaryhmän hallitusohjelmatavoitteet.

Adressi löytyy täältä, ja sen voivat kaikki halukkaat kirjoittaa, yksityishenkilönä tai järjestönä:
http://www.adressit.com/taidepoliittisen_asiantuntijaryhman_hallitusohjelmatavoitteet

Täältä linkistä löytyy vielä perustelut:
http://www.nuorenvoimanliitto.fi/sitenews/view/-/nid/370/ngid/1/


Taike: Nukketeatterintekijöiden palkkasuositukset 2015 julkaistu


Nukketeatterintekijöiden palkkasuositukset 2015 on julkaistu. Turun Taideakatemiassa järjestetyssä julkistamistilaisuudessa pohdittiin alan palkkatasoa ja keikkahinnoittelua, pohjana ensimmäistä kertaa laaditut palkkasuositukset. Tilaisuuteen osallistui alan ammattilaisia eri puolilta Suomea sekä nukketeatterin opiskelijoita Turun Taideakatemiasta.

Viimeisen 10 vuoden aikana Suomeen on kehittynyt aktiivinen nukketeatteritaiteen freelancer-ammattilaisten kenttä, jollaista ei aiemmin ole ollut olemassa samassa vahvuudessa. Nukketeatteritaiteilijoiden palkkasuositukset koottiin erityisesti kentällä työskentelevien vapaiden taiteilijoiden, mutta myös muiden nukketeatterin ammattilaisten käyttöön. Suositukset pohjautuvat teatterialan työehtosopimuksiin, teatteri-ilmaisun ohjaajien palkkasuosituksiin ja teatterialan asiantuntijoiden lausuntoihin. Ne on luotu nukketeatteritaiteilijoiden ja sitä kautta koko taiteenlajin aseman edistämiseksi.

Suositukset laadittiin Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton, Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen Unima ry:n yhteistyönä. Kokoajina toimivat nukketeatterin läänintaiteilija Roosa Halme (Taike) ja nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen (Unima).

Nukketeatteritaiteilijoiden palkkasuositukset 2015 -vihko on saatavilla TeMen ja Suomen Uniman verkkosivuilla.

Lisätietoja:
Nukketeatterin läänintaiteilija Roosa Halme
roosa.halme(a)minedu.fi

www.taike.fi
www.teme.fi
www.unima.fi


Helka-Maria Kinnunen on valittu Kajaanin kaupunginteatterin johtajaksi


Kajaanin kaupunginhallitus on 17.3.2015 valinnut Kajaanin Kaupunginteatteri – Alueteatteri -liikelaitoksen johtajaksi 1.1.2016 alkaen seitsemän vuoden määräajaksi näyttelijä, teatteritaiteen tohtori ja teatteripedagogi Helka-Maria Kinnusen Helsingistä.

Helka-Maria Kinnunen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1982, teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1997, teatteritaiteen tohtoriksi vuonna 2008 ja teatteripedagogiksi vuonna 2012.

Helka-Maria Kinnusella on laaja-alainen kokemus teatterialalta. Kinnunen on toiminut näyttelijänä Kuopion ja Lahden Kaupunginteattereissa ja vieraillut näyttelijän tehtävissä useissa eri teattereissa. Hän on toiminut lehtorina ja tutkijakoulutettavana Teatterikorkeakoulussa ja yliopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulun Esittävän taiteen koulutusohjelmassa. Lisäksi hän on mm. ohjannut, käsikirjoittanut ja toiminut monialaisissa työryhmissä esiintyjänä, koollekutsujana ja dramaturgina. Hän on toiminut useissa luottamus- ja asiantuntijatehtävissä taiteilijayhdistyksissä.

Tällä hetkellä Helka-Maria Kinnunen työskentelee vapaana taiteilijana ja pedagogina.

www.kajaaninteatteri.fi


Maija Karhunen aloittaa Liikekieli.comin uutena päätoimittajana


Suomen ainoan pelkästään taidetanssiin keskittyvän verkkojulkaisun Liikekieli.comin päätoimittaja vaihtuu. Uudeksi päätoimittajaksi on valittu Maija Karhunen. Hän on kirjoittanut Liikekieli.comiin vuodesta 2011, ja tuntee hyvin julkaisun jo ennestään. Hän aloittaa tehtävässään heti.

Karhunen (s. 1987) on helsinkiläinen tanssin, teatterin ja esitystaiteen aloilla toimiva esiintyjä ja kirjoittaja. Hän on opiskellut tanssia ja koreografiaa Suomessa, Hollannissa ja Saksassa. Lisäksi hän on opiskellut viestintää ja taiteiden tutkimusta Helsingin yliopistossa.

Maija Karhuseen voi olla yhteydessä osoitteeseen maija.karhunen(at)liikekieli.com.

Lisätietoja:
Veera Lamberg
veera.lamberg(at)liikekieli.com
050 5448104
www.liikekieli.com

 

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Maidanin päiväkirjat 27.3.2015 Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), Suomen PEN ja Suomen Kansallisteatteri kutsuvat Maailman teatteripäivän 27.3.2015 kunniaksi järjestettyyn tilaisuuteen. Lämpimästi tervetuloa!

Maidanin päiväkirjat on ukrainalaisen kirjailijan Natalia Vorozbytin näytelmä, joka tapahtuu Kiovan kaduilla ja erityisesti Maidanin-aukiolla, johon marraskuussa 2013 alkaneessa vallankumouksessa kokoontui satojatuhansia ihmisiä. Maidanin päiväkirjat on dokumentti väkivallan kuukausista myrskynsilmässä, niin kuin ihmiset ne kokivat siinä hetkessä. 

Maailman teatteripäivän ohjelma perjantaina Lavaklubilla 27.3.2015 kello 15-17:

MAIDANIN PÄIVÄKIRJAT
Suomen Kansallisteatterin näyttelijät lukevat näytelmästä osia, jotka on suomentanut Eero Balk. Lukuteatteriesityksen ohjaa Juha Jokela.

KESKUSTELU
Keskustelua käydään näytelmän herättämien ajatusten pohjalta ja taiteilijoiden sanavapaudesta.

Keskustelijoina näytelmäkirjailija Natalia Vorozbyt, kirjailija ja Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen. Mukana myös suomentaja Eero Balk ja keskustelun vetäjä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori. Yleisöllä on mahdollisuus kysyä ja osallistua keskusteluun.

***
n. klo 16.45

TEATTERIALAN PALKINTOJEN JAKO

TINFO jakaa kolme palkintoa rohkeille teatterintekijöille ja teatterin puolestapuhujille.
Jaossa TINFO-palkinto, Silmänkääntäjä-palkinto ja vuoden esityksen Thalia-palkinto.

Teatterikeskus jakaa lisäksi Vuoden teatteriteko -palkinnon.

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löytyy TINFO-verkkosivuilta.

Tapahtumasivu Facebookissa.

TERVETULOA!

****
Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. aina vuodesta 1961 lähtien. Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki suomalainen professori, teatterinjohtaja Arvi Kivimaa. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.


Taidetta tuoreimmillaan – avoimet ovet Taideyliopistossa 25.3.2015


Taideyliopisto avaa akatemioidensa ovet yleisölle ja tuo nuorten taiteilijoiden työskentelyä julkisesti nähtäville. Avoimien ovien päivänä keskiviikkona 25.3. yleisö pääsee tutustumaan harjoituksiin, näyttelyihin, teosesittelyihin, opastetuille kierroksille ja muuhun ohjelmaan kaikissa Taideyliopiston akatemioissa.

– Avoimet ovet on osa laajempaa yleisölle avointa kokonaisuutta, jonka kautta rohkaisemme opiskelijoita uudenlaisiin kohtaamisiin yleisön kanssa ja kertomaan omasta taiteestaan, kertoo Teatterikorkeakoulun tuottaja Nina Numminen.

Teatterikorkeakoulu tarjoilee päivän aikana avoimia harjoituksia, teosesittelyjä, kuunnelmia, lyhytelokuvia ja opastettuja kiertokäyntejä iltapäivästä iltaan kello 12–20.

Sibelius-Akatemia tarjoaa oopperamaistiaisia, kansanmusiikkia, pianomusiikkia, jazzia ja tutkimuksen tuoreimpia tuulia. Musiikkitalossa yleisö voi osallistua opastetulle kierrokselle klo 13.00.

Kuvataideakatemian ohjelma tapahtuu Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36). Yleisö pääsee tutustumaan Laboratory of Hearing -näyttelyyn, johon sisältyy myös runsaasti puheohjelmaa ja performansseja. Illalla näyttelytilassa kuullaan nuoren taiteilijan Rachel Allenin (UK) luento klo 18–19.

Yleisötyön vahvistaminen on yksi Taideyliopiston yhteisistä osa-alueista. Taideyliopisto kehittää monimuotoista vuorovaikutusta yhteiskunnan kanssa.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Koko päivän ohjelma löytyy Taideyliopiston nettisivuilta osoitteesta www.uniarts.fi/taidetta.

Lisätiedot:
Hanna Prami, Taideyliopiston markkinointisuunnittelija, puh. 046 922 0656,
hanna.prami(a)uniarts.fi
Henna Kontusalmi, Kuvataideakatemian tiedottaja, puh. 050 4488 530, henna.kontusalmi(a)uniarts.fi
Nina Numminen, Teatterikorkeakoulun tuottaja, puh. 0400 792 027, nina.numminen(a)uniarts.fi
Karoliina Pirkkanen, Sibelius-Akatemian tiedottaja, puh. 040 710 4319, karoliina.pirkkanen(a)uniarts.fi

 


EU:n Luova Eurooppa & esittävät taiteet 28.4.2015, Helsinki


ti 28.4.2015 klo 12.30-17.00
TING-sali, Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki

Organisaatioille suunnatussa tilaisuudessa kerromme, millaista EU-rahoitusta on tarjolla esittävän taiteen eurooppalaiseen yhteistyöhön ja millaisia kokemuksia suomalaisilla toimijoilla on EU-rahoituksesta.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Ohjelma (PDF)

Ilmoittautumiset 21.4. mennessä osoitteessa
https://www.webropolsurveys.com/S/304C026152FA284F.par.

Lisätietoja EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta ja sen kulttuurin alaohjelmasta löydät osoitteesta www.cimo.fi/luovaeurooppa.

Lisätietoja tilaisuudesta saat osoitteesta kulttuuri(a)cimo.fi.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO sekä Tanssin, Teatterin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset.

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia)


Myrsky tukee nuorten taideprojekteja | haku avoinna 14.4.2015 asti


Suomen lasten ja nuorten säätiön Myrsky-ohjelma jakaa tukea ammattitaiteilijan ohjaamiin taideprojekteihin, joissa 12-28-vuotiaat nuoret tekevät taidetta omista lähtökohdistaan ja ideoistaan käsin. Taidemuoto voi olla mikä vain musiikista elokuvaan ja katutaiteesta valokuvaukseen. Projektin tulee  tavoittaa myös vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria ja olla riittävän pitkä ja intensiivinen, jotta se vahvistaa nuoren omia voimavaroja taiteen tekemisen kautta.

Haku on avoinna 14. huhtikuuta 2015 asti ja päätökset tuettavista projekteista tehdään toukokuussa.

Lisätietoja projektituen hakemisesta www.myrsky.info/haku.

Jos mietit, miten tavoitat projekti-ideaasi sopivia nuoria, ota yhteyttä Myrskyn projektipäällikkö
Riikka Åstrandiin, puh. 050 539 4555 tai riikka.astrand(a)nuori.fi.

Suomen lasten ja nuorten säätiö / Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland
Yrjönkatu 29 A 3, 00100 HKI / Georgsgatan 29 A 3, 00100 Helsingfors
www.myrsky.info


International Fund for the Promotion of Culture | deadline 29 May 2015


The International Fund for the Promotion of Culture (IFPC) is intended to promote:

  • cultures as sources of knowledge, meanings, values and identity;
  • the role of culture for sustainable development;
  • artistic creativity in all its forms, while respecting freedom of expression;
  • international and regional cultural cooperation.

Are you an artist or creator? An NGO or a non-profit private or public body, whose activities contribute to the promotion of culture and artistic creation? If your project is compliant with the criteria indicated in the Operational Guidelines of the International Fund for the Promotion of Culture (IFPC), you can submit your project application and be considered in order to benefit from the financial support of the Fund.

Priority is given to young artists and creators aged 18 to 30 years old.

Deadline: 29 May

Find all details online (read very carefully the FAQ)

Check as well the International Fund for Cultural Diversity (IFCD) > 6th Call (deadline: 15 April)


 

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Teoshaku Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalile 25.-31.1.2016 | haku 30.4.2015 mennessä


Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali järjestetään ensi vuonna 25.–31.1.2016, ja teoshaku jo 35. kerran järjestettävälle tapahtumalle on nyt käynnissä. Kyseessä on Suomen vanhin ja yksi Euroopan suurimmista festivaaleista nuorelle yleisölle. Luvassa on noin 100 lapsille ja nuorille suunnattua näytöstä ja tapahtumaa. Festivaalin vastuullinen pääjärjestäjä on Oulun kaupunginteatteri ja sen taiteellisena johtajana toimii Kari-Pekka Toivonen.

Ohjelmistossa nähdään vuosittain perinteisen teatterin lisäksi muun muassa tanssi- ja nukketeatteria, musikaaleja sekä sirkusta. Toivotamme tervetulleiksi niin perinteisellä näyttämöllä kuin kokeellisemmissakin tiloissa toimivat esitykset. Teos voi olla suunnattu joko koko perheelle tai määrätylle ikä- tai kohderyhmälle. Esitysten mielenkiintoisuus, monipuolisuus ja korkea taso ovat avainasemassa valintoja tehtäessä. Pidätämme oikeuden valita festivaalille teoksia myös haun ulkopuolelta.

Festivaalille valitut teokset saavat 2-4 esityskertaa tapahtuman aikana. Festivaali maksaa esityksen siirtokustannukset, matkat, majoituksen sekä pienen esiintymiskorvauksen. Palkkoja, päivärahoja tai tuotantokustannuksia festivaali ei maksa.

Hakuaika festivaalille päättyy 30.4.2015. Hakemuksessa tulee olla teostiedot, vierailun kustannusarvio, dvd/sähköinen latauslinkki, tekniset tiedot ja lavakartta.

Hakemuksen voi lähettää joko sähköpostilla osoitteeseen elina.terho(at)ouka.fi tai postitse Elina Terho, Oulun kaupunginteatteri, PL 5, 90015 Oulun kaupunki.

Lisätietoja: festivaalin tuottaja Elina Terho, puh. 044 703 7113, elina.terho(at)ouka.fi


FAKI – Festival of Alternative Theatrical Expression 26-30 May 2015, Zagreb | deadline 20 Apr


The 18th edition of the Festival of alternative theatrical expression – FAKI – is held in Zagreb from May 26 to May 30, 2015, in the various adapted spaces of the former medical factory Medika, Pierottijeva 11.

As a festival of alternative theater, street theater, performance, off- and low-budget theater, FAKI affirms the idea of theater as a collective, inclusive art, reviving the community and finding its true function only in conjuction with it, when the entire environment is involved and integrated as a potential audience with the common progressive and creative denominator.

The invitation is open until April 20th, 2015.

More details online.


Performing arts residency in Tuscany, Italy 1-6 Jun 2015


It is our pleasure to invite you to take part in the international performing arts residency in Italy.

Arts Oasis
June 1 - 6, 2015 - Tuscany


We believe that performers all over the world belong to "one huge small world" speaking the universal “intercultural” language, and need to meet each other to refresh energies, find new collaborations, share creative ideas and have great fun!
For this we have created Arts Oasis Residency!

This creative residency is open to dancers, choreographers, actors, directors, contemporary circus performers, artists from various backgrounds and techniques, passionate and inspired by movement, dance and Physical Theatre, interested in practical research of contemporary performance practice together with colleagues from all over the world.

The program will take place at the territory of the XII century Monastery in Tuscany region,
famous for being the place of seclusion for such outstanding figure as Dante Alighieri!

The monastery is situated in the natural park on the shore of the Mediterranean Sea, surrounded by the Apuan Alps. Everything is organized at the same territory: creative space, accommodation and full board, so participants can concentrate on creation and communication without distracting to routine necessaries.

Participants can enjoy the practical creative communication with colleagues from around the world,
relax in the beautiful nature and even bathe at the private beach of the monastery!

To read the program and apply: http://www.iugte.com/artsoasis
Photo gallery of the Monastery: http://goo.gl/KKmNsq


 

TYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Höyhentämö etsii tuottaja-teatterisihteeriä


Höyhentämö on nykyteatteria, tanssia ja muita esityksiä tuottava taiteilijayhteisö. Toimintamme perustuu monipuoliseen kiinnostukseen esittävien taiteiden eri lajeja ja suuntauksia kohtaan. Toimimme Helsingissä ja meillä on oma näyttämö sekä harjoitustila Korkeavuorenkadulla.

Etsimme tuottaja-teatterisihteeriä, joka ottaa vastuun teatterin päivittäisen toiminnan pyörittämisestä.

Tehtäviin kuuluu muun muassa teatterin taloushallinto, tiedotus ja viestintä, teatterissa vierailevien esitysten ja tilavuokrauksen koordinointi sekä toiminnan suunnittelu yhdessä teatterin taiteellisen johdon kanssa.

Tarjoamme puolipäiväisen ja toistaiseksi voimassa olevan tehtävän pienessä, mutta monipuolisessa taideorganisaatiossa. Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan mahdollisimman pian.

Työhakemukset ja ansioluettelot 25.3.2015 mennessä osoitteeseen info(a)hoyhentamo.fi. Haastattelut pidetään Höyhentämössä viikolla 14.

Lisätietoja:
tuottaja Elisa Itkonen
tuottaja(a)hoyhentamo.fi
045 671 1047
www.hoyhentamo.fi
www.facebook.com/Hoyhentamo


Wasa Teater etsii puvustonhoitajaa sekä suunnittelevaa valo- ja äänimestaria


Wasa Teater etsii vakituiseen työsuhteeseen 1.8.2015 alkaen

PUVUSTONHOITAJAA
SUUNNITTELEVAA VALOMESTARIA
SUUNNITTELEVAA ÄÄNIMESTARIA

Edellytämme alan ammattikoulusta ja työkokemusta sekä hyvää ruotsin kielen taitoa.

Tarkemmat tiedot: www.wasateater.fi/ledigajobb

Kirjalliset hakemukset on jätettävä viimeistään 30.3.2015 klo 16 osoitteeseen
Wasa Teater / Marit Berndtson / Kyrkoesplanaden 16 / 65100 VASA
marit.berndtson(a)wasateater.fi.

********
Wasa Teater söker i tillsvidare arbetsförhållande från den 1.8 2015

SYATELJÉFÖRESTÅNDARE
PLANERANDE LJUSMÄSTARE
PLANERANDE LJUDMÄSTARE

Vi förutsätter yrkesexamen och erfarenhet inom branschen.

Närmare uppgifter: www.wasateater.fi/ledigajobb

Skriftliga ansökningar inlämnas senast den 30.3 2015 kl 16 till
Wasa Teater / Marit Berndtson / Kyrkoesplanaden 16 / 65100 VASA
marit.berndtson(a)wasateater.fi

www.wasateater.fi
www.facebook.com/wasateater
Instagram & Twitter: @wasateater


Kokkolan kaupunginteatteri hakee tarpeistonhoitajaa


Kokkolan kaupunginteatteri hakee tarpeistonhoitajaa toistaiseksi voimassa olevalla työsuhteeseen 1.8.2015 alkaen.

Hakemukset 10.4.2015 klo 16 mennessä osoitteeseen: mia.gustafsson(a)kokkola.fi.

Lisätietoja antaa talous- ja hallintojohtaja Mia Gustafsson 050 5977 314 arkisin
klo 14-16.

Lisätiedot netissä os. www.teatteri.kokkola.fi/ajankohtaista sekä oheisessa liitteessä (PDF).


Kansainvälinen teatteri-instituutti (ITI) hakee henkilökuntaa Kiinaan
 

Kansainvälisessä teatteri-instituutissa (ITI) on työpaikkoja avoinna järjestön päämajan muuttaessa Pariisista Kiinan Shanghaihin. Lue lisää alla olevista ilmoituksista.

International Development Manager (PDF)
Communications Manager (PDF)
Events Manager (PDF)

Hakuajat 31.3.2015 asti.
 

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Ilmaisuverstas: Kuunnelmakurssi 25.-26.4.2015 | haku päättyy 6.4.


Kuunnelmakurssi la-su 25.-26.4. klo 10-17

Ilmaisuverstas järjestää pitkän tauon jälkeen kuunnelmakurssin yhteistyössä Radioteatterin kanssa. Vetäjinä toimivat pitkän linjan ammattilaiset tuottaja, dramaturgi-ohjaaja Soila Valkama sekä äänittäjä Anders Wiksten.

Paikkana Ylen Pasilan legendaariset kuunnelmastudiot, jotka sellaisenaan ovat pian historiaa.

Kurssille voivat hakea kaikki ääninäyttelemisestä kiinnostuneet, kokeneemmat tai kokemattomat.

Osallistumismaksu: 80 €

Hakuaika päättyy ma 6.4.2015

Haen kuunnelmakurssille


Turun ammattikorkeakoulu, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) | hakuaika 9.4. asti
 

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) työskentelee esittävän taiteen ammattilaisena esimerkiksi teatteriryhmien ja harrastajateattereiden ohjaajana. Teatteri-ilmaisun ohjaaja voi toimia ohjaajana, esiintyjänä, tapahtumien järjestäjänä ja sisällön tuottajana teatterin parissa.

Valmistuttuaan ammattiin opiskelija osaa valmistaa esityksiä sekä ohjata ryhmää. Opetustyö on yleensä taiteen perusopetusta tai draama-, teatteri- ja ilmaisukasvatusta oppilaitoksissa tai harrastajakentällä. Lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja voi työskennellä sosiaali- ja terveysalan hankkeissa tai soveltaa teatterilähtöisiä työmenetelmiä yhteisöjen kehittämiseen. Teatteri-ilmaisun ohjaaja tuntee ja osaa soveltaa nukketeatterin menetelmiä. Teatteri-ilmaisun ohjaaja toimii usein freelancerina tai yrittäjänä. Jatko-opintomahdollisuuksia teatteri-ilmaisun ohjaajalla on mm. ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa sekä Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitoksella.

Katso lisätietoja koulutuksesta myös Opintopolusta.

Valittavana on kolme eri koulutusohjelmaa. Hakijoita karsitaan ja kutsutaan valintakokeeseen ennakkotehtävän perusteella. Valintakokeet järjestetään 1.-3.6. Taideakatemian tiloissa. Katso tarkemmat tiedot, hakuohjeet ja ennakkotehtävät alla olevien linkkien kautta.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) / Teatteri
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) / Sirkus
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) / Monimuotokoulutus

Ennakkotehtävät palautetaan Taideakatemian opintotoimistoon 9.4.2015 klo 15.00 mennessä.
Turun AMK:n Taideakatemia
Opintotoimisto
Linnankatu 54, 20100 Turku
Kuoreen koulutusohjelman merkintä:
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) / Teatteri
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) / Sirkus
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) / Monimuotokoulutus

www.turkuamk.fi/


Suomen Nuorisosirkusliiton koulutuksia


Pedagoginen sirkusohjaajakoulutus 2015, ilm. viim. 30.4.

Suomen Nuorisosirkusliitto järjestää sirkusohjaajille 3,5 opintopisteen laajuista sirkusohjaajakoulutusta. Koulutus toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Ohjaajakoulutus on ensisijaisesti tarkoitettu tällä hetkellä sirkuskerhoissa, -kouluissa ja taiteen perusopetusoppilaitoksissa työskenteleville opettajille ja ohjaajille, joilla ei ole pedagogista koulutusta tai jotka tuntevat tarvetta kouluttautua lisää.

Ohjaajakoulutuksen painopiste on pedagogisten valmiuksien kehittämisessä sekä ohjaajuuden pohtimisessa. Käsiteltäviä aihekokonaisuuksia ovat sirkuspedagogiikan perusteet, sirkuksen oppiminen ja opettaminen sekä sirkustekniikka ja  -didaktiikka. Koulutus sisältää sekä toiminnallisia harjoitteita että teoriaopetusta.

Vuoden 2015 koulutus koostuu neljästä lähijaksosta sekä etätehtävistä ja oppimispäiväkirjatyöskentelystä.

Lue lisää

Koulutuksen hinta on 250 euroa ja se sisältää koulutuksen lisäksilattiamajoituksen. Ilmoittautumiset 30.4. mennessä osoitteeseen petrap(a)snsl.fi

Kansalaisfoorumi toimii yhteistyökumppanina koulutuksen järjestämisessä.

******

Apuohjaajakoulutus 31.7 - 2.8.2015, ilm. 15.5. mennessä

Liitto järjestää heinä-elokuun vaihteessa apuohjaajille tai ohjaamisesta kiinnostuneille sirkusharrastajille oman apuohjaajakoulutuksen. Koulutus pidetään 31. heinäkuuta - 2. elokuuta 2015 Taidekoulu Estradin tiloissa Lappeenrannassa.

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa ohjaamiskokemusta, mutta siitä ei ole haittaakaan. Ennakkovaatimuksena on, että on harrastanut sirkusta. Koulutuksessa aiheina ovat ryhmäytyminen ja ryhmädynamiikka,säännöt ja turvallisuus, sirkuksen opettaminen, esittäminen ja esityksen rakentaminen sekä palautteen antaminen.

Koulutuksen hinta on 20 € ja se sisältää majoituksen ja ruokailut. Koulutukseen otetaan mukaan 15 osallistujaa.

Haku koulutukseen on käynnissä 15.5. asti: petrap(a)snsl.fi

Lue lisää ilmoittautumisesta ja koulutuksesta.


IETMCampus 2015 | deadline 1 Apr 2015


Are you a performing arts professional taking your first steps in the world of international exchange? Are you thrilled to gain new practical knowledge and eager to master your skills? Or does someone in your team fit this description?

Then don’t miss the opportunity to learn everything that books don’t teach and take part in the IETMCampus – our first-ever summer school that will be organised in Almagro, Spain, between 6 and 12 June 2015!

Some of our most experienced members and experts from outside the network will share their knowledge of international producing, programming, presenting, and all skills entailed, and involve you in theoretical and ethical discussions on the practice of internationalisation of the arts.
For further information and to apply click https://www.ietm.org/en/campus_2015.

Application deadline: 1 April 2015


The World Theatre Training Library – Pedagogy for Professional Theatre


The research centre of the International Theatre Institutes prepares the inauguration of the first M.A. course of studies to qualify acting and directing teachers. It is one major step to create a network of knowledge and experience on cross-cultural level for the perfoming arts. It is ITI’s future to create artists as teachers, to support their creative minds guiding the next generation in the spirit of ITI, to make them investigate spherical education for a theatre of tommorrow.

This programme looks for the avantgarde of thought and theatre practice.

The International M.A. programme “Teaching Professional Theatre Practice 2015-2017″. The deadline for application / expressing interest is the 1st of April.

Please address your questions/application to ma(a)theatreculture.org

Find all information in EN / DE / FR / RU here: www.theatreculture.org

Information in EN: M.A.Teaching Theatre_2015-2017.pdf

information in FR: FR_M.A.Teaching Theatre_2015-2017.pdf

Information in DE: DE_M.A.Teaching Theatre_2015-2017.pdf

Information in RU: RU_M.A.Teaching Theatre_2015-2017.pdf


 

MUITA ILMOITUKSIA


Valtimonteatteri tarjoaa tilojaan vuokralle edullisesti kesäksi


Sympaattinen teatterimme viettää kesälomaa 8.6.-15.8.2015 välisen ajan, jona aikana tarjoamme tilat käyttöösi varsin edullisesti.

Hinta / viikko 395 € + lisäviikot 350 €

Vuokraus ainoastaan kokonaisina viikkoina maanantaista sunnuntaihin, harjoitus-, kurssi- ja esityskäyttöön (ei juhlapaikka, ei jälleenvuokrausta).

Tilasta löytyy pieni keittiö, 2 wc:tä, suihku, siivouskomero, pukuhuone, varasto, yleisölämpiö sekä noin 60 m2 kokoinen esitystila siirrettävine katsomoineen (koko tila hippasen reilut 100 m2).

Tarjous on voimassa huhtikuun 2015 loppuun asti.

Yhteydenotot ja tiedustelut Valtimonteatterin toimistolta.
toimisto(a)valtimonteatteri.fi
puh. 041-536 7995
www.valtimonteatteri.fi
 

twitter.com/tinfotweets 

int_dev_man_iti

com_man_iti

eve_man_iti

tarpeistonhoitaja_kokkola

tasa-arvo_kausi20132014