21.03.2014

TINFO-tiedote 11 / 20.3.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

MUITA ILMOITUKSIA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄ – TAITEILIJAT MARKKINOIDEN DESINFIOIMIAKO?

Maailman teatteripäivää vietetään jälleen 27.3. Tätä Kansainvälisen Teatteri-instituutin (ITI) julistamaa päivää alettiin viettää Arvi Kivimaan aloitteesta vuonna 1961. Teatteripäivään kuuluu olennaisesti julistus, joka tuolloin ympäri maailmaa teattereissa luetaan. Tänä vuonna julistus on kuultavissa ja katsottavissa myös erikielisinä videopuheenvuoroina. Olen iloinen, että Suomen Kansallisteatteri tarttui tähän tilaisuuteen tuottaa videopuheenvuoro. Nyt näyttelijä Jarkko Lahden suomenkielinen Teatteripäivän julistus on 27.3.2014 alkaen katsottavissa ja kuultavissa ITI:n sivuilta. Laitamme tietoa ja linkin. Kiitos Kansallisteatteri, kiitos Jarkko Lahti!

Minua puhuttelee tämänvuotinen julistus, jonka on kirjoittanut eteläafrikkalainen kauhukakara, teatteriohjaaja, ja paikkasidonnaisten esitysten ja installaatioiden tekijä Brett Bailey. Bailey on töissään toistuvasti käsitellyt kolonialistista ja postkolonialistista Afrikkaa. Baileyn esitysinstallaatio Exhibit B nähtiin Kiasmassa joitain vuosia sitten. Viime vuonna Bailey toteutti Holland Festivalille Exhibit B:n, jonka tableu vivanteissa hollantilaiset kohtasivat vähemmän sankarillisen kolonialistisen menneisyytensä. 

Bailey: ”Onko todellakin niin, että tässä epätasa-arvoisten voimien maailmassa – jossa niin monet hegemoniset järjestykset yrittävät saada meidät vakuuttuneiksi, että yksi kansa, yksi rotu, yksi sukupuoli, yksi seksuaalinen suuntautuminen, yksi uskonto, yksi ideologia tai yksi kulttuurinen viitekehys on toista ylivertaisempi – onko tällaisessa maailmassa todellakin oikeutettua vaatia, että taiteiden tulisi luopua yhteiskunnallisesta tehtävästään? Olemmeko me, areenoiden ja näyttämöiden taiteilijat, sopeutumassa markkinoiden desinfioimaan kysyntään vai tarttumassa valtaan, joka meillä on? Pystymmekö raivaamaan tilaa yhteiskunnan sydämessä ja mielessä, kokoamaan ihmisiä yhteen, innostamaan, lumoamaan ja jakamaan tietoa? Pystymmekö luomaan toivon ja vilpittömän yhteistyön maailmaa?”    

Baileyn ajattelua voi kuulla oheisesta katkelmasta (YouTube).


SUHTEELLISUUKSIA, MITTAKAAVAA

Kehysriihessä mietitään jälleen sopeuttamistoimia. Ihan hyvä tehdä itselle selväksi, kuinka pieni rippunen valtiontaloudessa on taide ja kulttuuri, alle prosentin, 0.84%. Jos valtion talousarvio olisi 85-kiloinen mies, olisi hänessä kulttuuria ja taidetta 700 gramman paikkeilla, jos 70-kiloinen nainen kulttuuria ja taidetta olisi kuutisensataa grammaa. Ei tämä kevyt täsmälaihdutus paljon auta, kun miljardia tai toista tavoitellaan. Ja päinvastoin, mitä kaikkea tuo reilusti alle kilo saakaan aikaan!

Vertailun vuoksi. Yhden F-35 hävittäjäpommittajan kappalehinta on noin 60 miljoonaa, yksi käytetty Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu maksaa 190 000 euroa. Teattereiden vuosittaisella julkisella tuella (valtio ja kunnat) saataisiin noin 20 kilometriä moottoriteitä. Vuosaaren tietunnelin vuosittaiset ylläpitokustannukset tunneliputken yhtä METRIÄ kohden ovat noin 500 miljoonaa (uups! HPK = Helavuoren Paha Käsi lisäsi miljoonan, ei nyt sentään. Koko tunnelin vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 783 000 euroa ja tunneli maksoi 43 miljoonaa euroa.), valtio tukee taidetta ja kulttuuria vuosittain 455 miljoonalla, ja siitäkin me itse rahoitamme puolet pelaamalla Veikkauksen pelejä.


KANSAINVÄLISTYMISTUKEA TAITEILIJOILLE

Taiteen edistämiskeskus jakoi avustuksia ja apurahoja taiteilijaresidensseihin ja kansainvälisiin hankkeisiin. Runsas 400 000 euroa jaettiin nyt kertaheitolla. Tämä määräraha pienentyi viime vuodesta neljänneksellä. Valtion leikkuri kohdistui nyt juuri kansainvälisyyteen. Kansainvälisyyden arvoa ja merkitystä väheksytään! Ei tämä tulevaisuudessa voi näin mennä!  Miten väännämme rautalangasta näiden pienten satsausten vaikuttavuutta pitkällä aikavälillä. Rautalankatyöhön ryhtyvät myös taiteenalojen tiedotuskeskukset.


MINNA CANTHIN JA TASA-ARVON PÄIVÄN JA TOVE JANSSON-JUHLAVUODEN MIETTEISSÄ

Brett Baileyn julistuskin liittyy tasa-arvoon. Tove Janssonin juhlavuosi nostaa historian muistilokeroistani Vivica Bandlerin ja Kirsten Sörlien Lilla Teaterniin ohjaaman revyyn Crash (1964). Tämä Tove Janssonin veljen Lars Janssonin Muumimaailmaa parodioivan (aikuisten) revyyn laulujen sanat sekä luonnokset olivat Tove Janssonin. Crashin roolihahmot eivät olleet peikkoja vaan laakson villejä asukkaita, jotka harjoittavat hännänsolmimisen taitoja ja joutuvat uusmaalaisen sivistämisyrityksen kohteiksi. Anarkistinen Crash camppaa hyvinvointiyhteiskunnan kontrollijärjestelmiä vastaan, ihmisen vapauden ja erilaisuuksien puolesta. ”Att leva i fred med sin svans” lauletaan Crashissa.  Crash ei esityksenä ilmeisesti ollut mikään huippusaavutus, mutta Tove Janssonin laulut ovat pieni unohdettu helmi.  Si och så -laulussa julistetaan monimielisesti, että se mikä aamulla oli väärin, voi joskus olla aivan oikein illalla –”det som var orätt i morse kan bli alldeles riktigt i kväll” tai ettei mikään ole syntiä ennen kuin laki on astunut voimaan: ”Det finns inga synder förrän lagen kommit till”. Kiehtovia nämä camouflaget ja kaksoisviestinnän strategiat: koodit aukeavat niitä tunteville, muille ne voivat jäädä pimentoon, niin kuin myös teoksen lavastus.  Lastennäytelmät, lastenkirjallisuus, ylipäätään fantasia tarjoaa mahdollisuudet liukuvilla identiteeteillä, myös sukupuoli-identiteeteillä, leikittelyyn.


ELÄINTEN JA MUIDEN LAJITOVEREIDEN ARVO

”Älyllisesti rehellinen eläinetiikka vaatii, että huomion kohteeksi nostetaan itse eläin. Mitä kognitiivisia kykyjä eläimillä on, mitä eläinten hyvinvoinnin aito kunnioittaminen tarkoittaa, ja mikä eläinten arvo on suhteessa talouteen?” Elisa Aaltoja ja Birgitta Wahlberg kysyivät Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla 17.3.2014. Koirien kognitiivisia kykyjä kysyin mielessäni, kun osallistuin Tuija Kokkosen Kronopolitiikkaan koirien ja kasvien kanssa. Raahaudun tilaan puolikuumeisena, lösähdän patjalle, en jaksa lukea, kuuntelen lukuhyrinää  viluissani, miltei nukuksissa. Ja kas, kuin hoitavana lahjana, yksi koirista asettautuu jalkapohjiani vasten. Saan eläimen hengittävän ja lämpimän ruumiin lämmittämään jalkojani. Mistä se koira sen tiesi, mitä kaipasin?

Vanha susi joutui jättämään vaellusesityksen Susisafari väliin, ja someton susi on kyllä muutoinkin vähän outsider.   


TEATTERI JA INNOVAATIOT

Tilastokeskuksesta pöksähti tietoa siitä, miten yritykset satsaavat innovaatioihin. Kyseessä voivat olla tuotteet, prosesseihin, markkinointiin tai organisaatioihin kohdistuvat innovaatiot. Mitä kaikkea innovaatiot voivat olla teatterissa esitysten ohella, kannustetaanko niihin, satsataanko?


KOHTI JYVÄSKYLÄÄ JA JOENSUUTA

Teatterimatka tiedossa – esityksiä katsomaan. Pois Helsingistä, Jyväskylään ja Joensuuhun. Jihaa!


ENNAKOINTIA, ENNAKOINTIA

TINFO-hallitus kokoontuu tulevaisuusseminaariinsa ensi sunnuntaina. Yhteisöäly käyttöön. Ylellistä ja anteliasta!


TINFON ILMOITUKSIA


Maailman teatteripäiväjulistus suomenkielisenä videojulkaisuna


Maailman teatteripäivää vietetään ensi torstaina 27.3. Perinteisen teatteripäiväjulistuksen on tänä vuonna kirjoittanut eteläafrikkalainen Brett Bailey. Kansainvälisen Teatteri-instituutin (ITI) verkkosivuilta voi käydä lukemassa julistuksen useilla eri kielillä.    

Kirjallisen käännöksen lisäksi ITI on pyytänyt kansallisia ITI-keskuksia osallistumaan videojulkaisun tekemiseen. Suomenkielisen julistuksen lukee näyttelijä Jarkko Lahti. Video on toteutettu TINFOn ja Suomen Kansallisteatterin yhteistyönä. ITI julkaisee eri maiden lähettämät videot verkkosivuillaan ja YouTube-palvelussa Maailman teatteripäivänä 27.3.2014.

Seuraa TINFO-verkkosivuja torstaina 27.3. Julkaisemme linkin videoon Maailman teatteripäivä -osiossa.

www.tinfo.fi
www.world-theatre-day.org

Muista myös ilmoittaa Maailman teatteripäivän tapahtumastasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.


Esitysvierailu ulkomaille


Teatterin tiedotuskeskus TINFO ylläpitää pientä Esitykset kiertävät –www-sivustoa myös englanniksi, THEATRE ON TOUR.

Jos haluat(te) esityksenne ko. listalle, niin täyttäkää liitteenä oleva lomake (word).

Lisätietoja:
jukka.hytti[at]tinfo.fi


UUTISIA


Kekkosen naisista kertova Sylvi ja Anita kiertueelle Ruotsiin


Helsingin Kaupunginteatteri vie presidentti Kekkosen naisista kertovan näytelmän Sylvi ja Anita kiertueelle Ruotsiin. Vierailu toteutetaan yhteistyössä valtiollisen kiertueteatterin Riksteaternin kanssa. Panu Rajalan kirjoittamaa ja Kari Rentolan ohjaamaa näytelmää esitetään huhtikuun aikana eri puolilla maata, enimmäkseen suomalaissiirtolaisten asuttamissa kaupungeissa, kuten Västerås, Uppsala, Gävle, Haaparanta ja Södertälje. Ensimmäinen esitys on Hallundassa 5. huhtikuuta.

Näytelmä on tosielämään pohjautuva fiktiivinen tarina kahden erilaisen naisen, Sylvi Kekkosen ja Anita Hallaman suhteesta Urho Kekkoseen (1900–1986) sekä naisten erityisestä suhteesta toisiinsa. Näytelmässä käsitellään presidentin lähipiiriä 1960-luvun alusta aina Sylvi Kekkosen kuolemaan saakka 1974.

Anita Hallama, diplomaatti Jaakko Hallaman vaimo, kutsuttiin vuonna 1963 Sylvi Kekkosen seuralaiseksi valtiovierailulle Jugoslaviaan. Siitä alkoi julkinen salaisuus, kuusitoista vuotta kestänyt rakkaussuhde presidentti Kekkosen ja rouva Hallaman välillä. Kummankin puolisot tiesivät suhteesta. Vuonna 1967 presidentti Kekkonen nimitti Jaakko Hallaman Suomen Moskovan-suurlähettilääksi, ja Anita Hallama toimi Kekkosen venäjän tulkkina tämän matkoilla Neuvostoliitossa.

Sylvin ja Anitan päärooleissa nähdään Ruotsin-kiertueella samat näyttelijät kuin Helsingin Kaupunginteatterissa. Haurasta, mutta samalla vahvaa Sylviä esittää Eeva-Liisa Haimelin ja Anita Hallaman roolissa loistaa Heidi Herala. Näytelmän muissa rooleissa nähdään Leo Honkonen.

Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterissa helmikuussa 2012. Yleisön rakastamaa näytelmää esitettiin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 80 kertaa.
Esitys on osa Rajaton näyttämö eli Scen utan gränser -hanketta, joka pyrkii edistämään yhteistyötä ja ammatillista kehitystä Suomen ja Ruotsin esittävän taiteen välillä.

Näytelmän käännöstyötä on tuettu Teatterin tiedotuskeskuksen TINFO-apurahalla (www.tinfo.fi/apuraha). Näytelmän on kääntänyt Anna Simberg.

Sylvi ja Anita -kiertue Ruotsissa 5.–28.4.2014
Esityskieli suomi, tekstitys ruotsiksi.

Lisätietoja kiertueesta:
Riksteatern/pressansvarig Gilda Romero gilda.romero(a)riksteatern.se, tel nr 08-53199354 eller 0705-289915

LISÄTIETOJA
Helsingin Kaupunginteatteri, tiedottajat:
Petra Bühler, (09) 3940453, 0505333247
Kaisa Pelkonen, (09) 3940315, 0405523788


Turun kaupunginteatterin Aili-produktio lähtee kiertämään palvelutaloja


Turun Kaupunginteatteri alkaa jo kuluvana keväänä hajauttaa toimintaansa eri puolille kaupunkia, ennen varsinaisiin väistötiloihin siirtymistä.

Ikä-ihmisille ja muistiongelmista kärsiville suunnattu Aili-näytelmä on palvelu- ym. taloissakin kiertävä esitys, joka pyrkii eri aistien kautta tuomaan katsojalle muistikuvia tämän omasta menneisyydestä ja kokemuksista. Näyttelijäntyön lisäksi aikamatkaan kannustavat valokuvat, äänetja musiikki. Vastaavankaltaisten teatterimuotojen toteutukset ovat valtakunnallisesti toimineet menestyksekkäästi.

Lue lisää oheisesta tiedotteesta (PDF)


Taike: Taiteen edistämiskeskus jakoi 447 000 euroa kansainvälistymistukia


Taiteen edistämiskeskus myönsi apurahoja ja avustuksia taiteen kentän toimijoiden kansainväliseen toimintaan. Apurahoja myönnettiin matkoihin ja taiteilijaresidenssityöskentelyyn sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Avustuksia jaettiin taiteilijaresidenssien ylläpitämiseen ja kansainvälisiin hankkeisiin.

Vuonna 2014 kansainvälisen toiminnan edistämisen määräraha on neljänneksen pienempi kuin edellisenä vuonna. Tämän tuntuvan leikkauksen seurauksena kansainvälisten hankkeiden toinen hakukierros ei toteudu tänä vuonna ja kaikkia tukia on jouduttu pienentämään.

Taike myönsi vuoden 2014 ensimmäisessä kansainvälistymistukien jaossa apurahoina ja avustuksina yhteensä 447 000 euroa. Kaikkiaan 49 yhteisöä ja 110 taiteilijaa, taiteen asiantuntijaa tai työryhmää sai tukea.

Matka-apurahoina myönnettiin 46 500 euroa. Hakemuksia oli 130 ja apurahan sai 43 hakijaa. Tukimuoto on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja työryhmille taiteellisesti merkittäviin hankkeisiin liittyvien ulkomaanmatkojen kustannuksiin. Tukea myönnetään viisi kertaa vuodessa.

Residenssiapurahoina myönnettiin 48 000 euroa. Hakemuksia oli 34 ja apurahan sai 14 hakijaa. Tuki on tarkoitettu matka- ja elinkustannuksiin ammattitaiteilijoille, jotka on hyväksytty ulkomailla toimiviin taiteilijavierasohjelmiin. Tukea myönnetään kaksi kertaa vuodessa.

Apurahoina kansainvälisiin hankkeisiin myönnettiin 112 500 euroa. Hakemuksia oli 355 ja apurahan sai 53 hakijaa. Avustuksina kansainvälisiin hankkeisiin myönnettiin 37 500 euroa. Hakemuksia oli 119 ja avustuksen sai 18 hakijaa. Tuella pyritään edistämään suomalaisten taiteen- ja kulttuurialan toimijoiden liikkuvuutta ja kansainvälistä verkostoitumista.

Residenssiavustuksina myönnettiin 270 000 euroa. Hakemuksia oli 60 ja avustuksen sai 31 hakijaa. Tuki on tarkoitettu kansainväliseen taiteilijaresidenssitoimintaan. Määrärahan leikkauksesta johtuen kehittämishankkeisiin ei voitu myöntää tukea.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija
Kirsi Väkiparta
p. 0295 330 724
kirsi.vakiparta(a)minedu.fi

Katso lista apurahan saaneista täältä.

www.taike.fi


Nätylle haki 1145 opiskelijaa yhteisvalinnassa 3.3.–14.3.2014


Nätylle (Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikköön) Teatterityön tutkinto-ohjelmaan  haki yhteisvalinnassa 1145 opiskelijaa (Vuonna 2009 Nätylle oli 1085 hakijaa ja 2011 oli tuhat hakijaa). Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen saapuvat kaikki. Valintakokeet pidetään Tampereen yliopistolla.

Valintakokeet ovat kolmivaiheiset. Ensimmäiseen valintakoevaiheeseen valmisteltava tehtävä löytyy http://naty.uta.fi/page.php?uid=2&news=66&l=1.

NÄTYN OPISKELIJAVALINTA 2014

Teatterityön tutkinto-ohjelman (Näty) opiskelijavalinta alkaa 31.3. ja päättyy 30.4.

Koetilaisuudet pidetään päätalon E-osan harjoitussaleissa E021 ja E019 sekä Teatterimontussa.

AIKATAULU:
I VAIHE
31.3.–4.4. ja 7.4.–11.4. klo 10–18

II VAIHE
22.–25.4. klo 10.30–14

III-IV VAIHEET
28.–30.4. klo 9–20

Lisätiedot: Yrjö Juhani Renvall
Puh. 040 525 0226
yrjo.juhani.renvall(a)uta.fi


Väitöstutkimus: Rohkeus kasvaa luottamuksesta – uutta tietoa teatteriopettajakoulutuksen eduista grounded theory -metodia soveltaen


Annemari Untamala tarkastelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 3. huhtikuuta tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan " Coping with Not-knowing by Co-confidencing in Theatre Teacher Training: A Grounded Theory" teatteriopettajakoulutusprosessia. Väitöstutkimus käsittelee luottamuksen vahvistamista teatteripedagogiikan kontekstissa, ja se on tehty noudattaen grounded theory -menetelmää.
 
Untamala on pätevöitynyt teatteriopettajaksi vuonna 1995 ja toiminut teatterin lehtorina Kallion lukiossa vuodesta 1996. Väitöstutkimuksessaan hän esittää, että tuntemattoman alueella toimimisella on olen¬nainen osa uuden tiedon luomisessa, taitojen harjaannuttamisessa ja teatteriopettajien ammatillisessa kehittymisessä.

Untamalan teoria "coping with not-knowing by co-confidencing" osoittaa miten teatteripedagogiikan opiskelijat rakentavat luottamusta yhdessä toistensa kanssa koulutuksensa aikana. Edeten kannustavan jakamisen, merkityksenannon ja harjoittamisen kautta opiskelijat saavuttivat hyväksyntää, arvostusta ja pätevyyttä, mikä lisäsi heidän itseluottamustaan ja vahvisti heidän ammatillista ja henkilökohtaista kehitysprosessiaan. He pystyivät kohtaamaan ei-tietämistä (not-knowing), kun he vahvistivat yhdessä luottamusta (co-confidencing). Tutkimus osoittaa klassisen grounded theory -metodologian soveltuvuuden teatteripedagogiikan tutkimiseen, ja se tuottaa uutta tietoa siitä, miten luottamuksen vahvistaminen ryhmässä tapahtuu.

Väitöstutkimus "Coping with Not-knowing by Co-confidencing in Theatre Teacher Training: A Grounded Theory" tarkastetaan julkisesti torstaina 3. huhtikuuta 2014 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä ovat PhD, professori Astrid Gynnild (University of Stavanger) ja PhD, ohjaaja, lehtori Cecilia Lagerström (University of Gothenburg). Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Leena Rouhiainen esittävien taiteiden tutkimuskeskuksesta Tutkesta. Tilaisuus pidetään englanniksi.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä voi ostaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.
 
Lisätietoja:
Annemari Untamala
puh.050 505 5555, annemari.untamala(a)uniarts.fi

Annika Fredriksson, tutkimuskoordinaattori
puh. 0400 792 038 annika.fredriksson(a)uniarts.fi

Saija Aalto, viestintäpäällikkö
puh. 0400 792 042  saija.aalto(a)uniarts.fi

www.teak.fi


Episodi-sarjan uusin julkaisu käsittelee performanssin ja esitystaiteen eri puolia


Episodi-sarjan neljäs osa ”This and That – Essays on Live Art and Performance Studies” julkaistiin Taideyliopiston Teatterikorkeakoululla.

Episodi-sarjan neljäs julkaisu on englanninkielinen ja kokoelman avaa professori Ray Langenbachin johdantoartikkeli performanssista. Kirjoittajina on TeaKin esitystaiteen LAPS-ohjelman maisteriopiskelijoita sekä vuoden 2013 Lapsody-festivaalin osallistujia: Jenni Kokkomäki, Ellen Jeffrey, Kaisa Illukka, Moritz Gansen ja Elisabeth Schilling, Megan Armishaw, Iona Jucan sekä James Andean.

Lisäksi kokoelmaan sisältyy professori Susan Kozelin artikkeli somaattisesta materialismista, tohtoriopiskelija Rania Khalilin essee paikkakohtaisista esityksistä ja kokoelman toimittajan Annette Arlanderin teksti eleestä ja kontekstista.

Annette Arlander (toim.): This and That. Essays on Live Art and Performance Studies. Episodi 4, 2014
 
Kirja on luettavissa myös pdf-muodossa: http://hdl.handle.net/10138/43179
 
Hinta 18 €. Kirjaa voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta teak.kirjasto(a)uniarts.fi. Toimituskulut 10 € / tilaus.

www.teak.fi/Julkaisut
http://granum.uta.fi/granum/index.php


KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti 1.3.–31.12.2014


Mikä on KOKIJA?
KOKIJA – Esittävän taiteen tietokanta on työkalu kiertuetoiminnan suunnitteluun. Kaikille avoin tietokanta, www.kokija.info, auttaa ryhmiä ja teattereita löytämään esityksilleen soveltuvia tilaajia ja yhteistyökumppaneita. Tietokanta toteutettiin ja avattiin TEKIJÄ - Teattereiden kiertuejärjestelmä - Turnénätverk for Teater -hankkeen*  yhteydessä. Tietokantaan osallistuvat tahot kerättiin Esittävän taiteen ostajamarkkinakartoituksen avulla. Kartoituksen tuloksena tietokantaan saatiin mukaan 107 eri tahoa. Joukossa on teattereita, festivaaleja, kulttuurikeskuksia, kuntien kulttuuritoimia, kouluja ja palvelutaloja ympäri Suomea.
Tällä hetkellä tietokantaan voivat rekisteröityä vierailuesityksiä ostavat tahot. KOKIJA-tietokannan tarkoituksena on palvella niin esittävän taiteen tilaajia kuin esitysten tarjoajiakin. Tietokannan käyttö ja sinne rekisteröityminen on ilmaista.

KOKIJAn kehitysprojekti 2014
Kehityshankkeen aikana tietokannasta tehdään kaksikielinen (suomi ja ruotsi) ja se laajennetaan sisältämään ostajatahojen lisäksi tiedot myös ajankohtaisista kiertue-esityksistä. Projektin tarkoitus on kehittää KOKIJA-tietokannasta valtakunnallinen vakiintunut työkalu esittävän taiteen markkinointiin, myyntiin ja kiertuetoiminnan suunnitteluun.
KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojektin päärahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen ESR-kehittämisohjelma ja se toteutetaan ajalla 1.3.2014 – 31.12.2014. Hanketta hallinnoi Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön Tutkivan teatterityön keskus.

Lisätietoja:
Noora Honkanen, projektikoordinaattori
KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti
+358 50 4136 859
noora.honkanen(a)uta.fi

* TEKIJÄ-hankkeen pääkoordinaattorina oli Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja päärahoittajana Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yritystoiminnan ja kansainvälistymisen ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia olivat mm. Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus ry, Baltic Circle (Q-Teatteri ry) sekä Luova Tampere -kehittämisohjelma.


TAPAHTUMIA


Bravo! – Kansainvälinen lasten- ja nuorten teatterifestivaali 21.–30.3.2014 pääkaupunkiseudulla


Kahdeksatta kertaa järjestettävä kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterifestivaali Bravo! tarjoilee laajan kattauksen korkeatasoista teatteria kaikenikäisille. Suomen Assitej järjestää festivaalin 21.–30.3.2014 Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuritaloissa. Festivaalille saapuu kuusi esitystä viidestä eri maasta ympäri maailman.

Lisätietoa:
TINFO-tiedote 3 / 23.1.2014
www.bravofinland.org


Spotti – Lasten Teatteripäivät 22.–23.3.2014, Riihimäki


Lasten omat teatteripäivät järjestetään Riihimäellä 22.–23.3.2014. Spotti on tapahtuma, jossa lasten oma kulttuuri on iloisesti esillä.

Lisätietoa:
TINFO-tiedote 9 / 6.3.2014
www.shtl.fi


Luovien alojen ja liike-elämän verkostoitumistilaisuus 4.4.2014, Turku


Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste järjestää yhdessä LUOVAMO - Luovien alojen urapalveluiden kanssa verkostoitumistilaisuuden perjantaina 4.4.2014 klo 10 - 12. Tilaisuus pidetään nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku), 3. kerroksen salissa.

Tilaisuus on tarkoitettu taiteen kentän, liike-elämän eri alueiden sekä julkisen ja kolmannen sektorin edustajille. Verkostoitumistilaisuudessa yritysten ja yhteisöjen edustajat etsivät uusia mahdollisuuksia käyttää taidetta ja luovaa osaamista liiketoimintansa parantamiseen ja henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen sekä saavat ideoita oman toimintansa uudistamiseksi. Taiteilijat puolestaan saavat ideoita taiteen erilaisista työllistymismahdollisuuksista.

Huhtikuun verkostoitumistilaisuudessa aiheena on ”Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin – matkailu, kulttuuri ja kumppanuus”. Mitä ovat luovat matkailutuotteet? Miten monipuolisia palveluja kehitetään yhdessä? Onko yhteistyö klisee, haaste vai mahdollisuus?
Keskustelun avaa matkailuyrittäjä Pekka Kuru Kustavin Kipinästä. Kustavin Kipinä tarjoaa paikan tapahtumille, kokouksille, taiteelle, hyvälle ruoalle ja syttymiselle. Kustavin kunnan ja paikallisten toimijoiden suunnitelmallinen matkailukehittäminen palkittiin Varsinais-Suomen Matkailun Oskarilla vuonna 2013.  Aamun alustuksen jälkeen käydään vapaata keskustelua ja ideoidaan yhdessä verkostoitumisen ohella.

Ilmoittautumiset sunnuntaihin 30.3. mennessä. Paikkoja rajoitetusti.

Ilmoittaudu tästä!
Tervetuloa!
 
Lisätiedot:
 Veera Laurila
Työnsuunnittelija | Arbetsplanerare
 
Taiteen edistämiskeskus | Centret för konstfrämjande
Lounais-Suomen toimipiste | Sydvästra Finlands regionalbyrå
 
Linnankatu 24, 20100 Turku | Slottsgatan 24, 20100 Åbo
puh. / tfn +358 295 330 909
 
www.taike.fi


Olipa kerran – sadut ja myytit yksilön ja yhteisön voimavarana 6.–9.6.2014, Helsinki


VALTAKUNNALLINEN TARINATEATTERITAPAAMINEN
Tulevassa tarinateatteriseminaarissa tutkimme arkkityyppisen tason mahdollisuuksia tarinateatterityöskentelyssä. Tutustumme erilaisiin myytteihin ja luomme tarinoita niiden virittäminä. Etsimme yksilön, yhteiskunnan ja ryhmien tarinoita, jotka peilautuvat arkkityypeissä. Laajennamme arkkityyppien tuntemustamme ja inspiroidumme niiden ajattomasta voimasta.

Sopii tarinateatteria jo tunteville ja työtavasta kiinnostuneille.

HINTA
Early bird 6.4.2014 asti hinta on 230 € (alv 0 %), tarinateatteriverkoston jäseniltä ja Metropolian alumneilta 200 €. Tämän jälkeen hinta on kaikilta 260 €. Hinta sisältää seminaarimaksun, lounaat lauantaina ja sunnuntaina, kahvit sekä illallisen lauantaina.

Hinta ei sisällä pre- ja post-seminaaria.
Pre-seminaari 6.6.2014 klo 10-15, hinta 60 €.
Post-seminaari, 9.6.2014 klo 10-17, hinta 120 €.

Lisätietoa, kuten ohjelma, ao. linkistä.

Kotisivu: http://www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/kulttuuri-ja-luova-ala/taydennys-ja-tilauskoulutus/tulevat-kurssit/

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Katso aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja.


HAKUJA


"Poikkeustila" – esitystaidetapahtuma 24.–26.10.2014 /teatteri.nyt, Kiasma-teatteri


Kiasma sulkee remontin takia puoleksi vuodeksi ovensa syyskuussa 2014, mutta vuosittainen /teatteri.nyt  -tapahtuma on kuitenkin suunnitteilla Kiasman tyhjissä galleriatiloissa (3. kerroksessa). "Poikkeustila"-teeman alla kulkeva tapahtuma järjestetään viikonloppuna 24.–26.10. Perjantain ja lauantain esitykselliset sisällöt valitaan ennalta. Sunnuntain ohjelma on villi kortti: kuka tahansa voi tulla esiintymään vuoronumerojärjestys-periaatteella!

Haemme nyt esityksellisiä ehdotuksia toteutettavaksi perjantaiksi ja lauantaiksi. Tarjottu ohjelma voi olla mitä tahansa esitystaiteen, teatterin, tanssin, performanssin, kuvataiteen ja musiikin saralla – kuitenkin niin että se on määriteltävissä nykytaiteeksi. Ohjelman valinnasta vastaa Kiasma-teatterin tuotantotiimi. Valitut esitykset pyritään aikatauluttamaan siten, että perjantain ja lauantain ohjelma olisi mahdollisimman samansisältöinen. Maksamme pienen esityskorvauksen valituille esityksille.

HUOMIOITAVAA
- Koska tapahtuma toteutetaan museon näyttelytiloissa, poikkeaa esitystila ja sen fasiliteetit perinteisistä teatteriolosuhteista erityisesti valaistuksen, akustiikan ja teknisten mahdollisuuksien puolesta. Nämä seikat olisi hyvä ottaa esitystä suunniteltaessa huomioon.
- Yksittäisen esityksen kesto voi olla max. 30 min. On mahdollista ehdottaa myös esim. pitkäkestoista installaatiota tai esitystapahtumaa, jolloin tiedämme aikatauluttaa sen päällekkäin muiden tapahtumien kanssa.

HAKEMINEN
Hakemuksessa tulisi ilmetä seuraavat seikat:
1. Tapahtumakuvaus ja Poikkeustila-teeman ilmeneminen esityksessä
2. Työryhmän tiedot
3. Yleisön suhde esitykseen (Huom. rajoitettu yleisömäärä galleriatilassa.  Halutaanko istuva katsomo? Saako yleisö liikkua tilojen välillä esityksen aikana?)
4. Tekniset tarpeet (Minkälaisen pinta-alan esitys tarvitsee? Onko tarvetta äänentoistolle, videokuvalle ja valaistukselle)?
5. Esityksen kesto

Toimita hakemus 16.4.2014 mennessä osoitteeseen sanni.pajula(a)kiasma.fi

Tiedustelut: Sanni Pajula, tuottaja, sanni.pajula(a)kiasma.fi, 040-725 3819


Esityshaku Lain§uojattomat-teatterifestivaalille 3.–7.9.2014 käynnissä


Teatterifestivaali Lain§uojattomat tulee taas! Festivaali järjestetään Porissa jo viidettätoista kertaa. Odotamme ehdotuksianne ohjelmistoon mitä pikimmin!
 
Kokoamme jälleen mielenkiintoisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen vapaiden ammattiryhmien esityksistä. Etsimme esityksiä lapsille, nuorille ja aikuisille. Haemme erityisesti rohkeita, tinkimättömiä, ajan hermolla olevia ja puhuttelevia esityksiä. Kutsumme festivaalille myös muutaman kansainvälisen vieraan.

Festivaali on tärkeä kohtaamispaikka meille teatterin lainsuojattomille. Pidämme huolen, että osallistujilla on festivaalilla aikaa ja mahdollisuus vuoropuheluun sekä ajatusten vaihtoon!
Jos olette teatterin ammattilaisia, teidän esityksenne on ehdottomasti paras ja olette kiinnostuneita osallistumaan festivaalille, lähettäkää meille alustavaa infoa sähköpostitse (lainsuojattomat(at)rakastajat.fi) tai postitse esityksistänne mahdollisimman pian, mutta viimeistään 30.4.!

Valmiita esityksiä käymme katsomassa etukäteen, jos mahdollista. Toivomme joka tapauksessa esityksestä taltiointia, jos on kyse valmiista esityksestä!
 
MUUTAMA HUOMIOITAVA ASIA:
 
1. Hakemuksessa tulee olla esittelyteksti, tekniset tiedot, ryhmän kokoonpano ja henkilömäärä, sekä tallenne.
 
2. Ilmoittakaa mahdollisista esitysajoista pian, jotta joku festivaaliryhmästä voi tulla katsomaan esitystänne. Mukaan mahtuu n. 15 esitystä. Lisäksi festivaalin klubi-iltoihin ja kadulle tarvitaan niihin soveltuvaa ohjelmaa.
 
3. Maksamme osallistujien MATKAKULUT, PÄIVÄRAHAT ESITYSPÄIVILTÄ ja järjestämme MAJOITUKSEN Sokos Hotel Vaakunassa. Jokainen saa festivaali t-paidan ja festivaalipassilla osallistujat pääsevät katsomaan muiden ryhmien esityksiä ja herkullista ruokaa tarjoamme kerran päivässä ruokalipukkeella.
 
Lisätietoja:
Salla Jyrkänne
(02) 6330126
lainsuojattomat(at)rakastajat.fi
 
Angelika Meusel
044 593 3414
angelika(at)rakastajat.fi

www.rakastajat.fi


Call for residency 2014: PRINT ART ON STAGE!, Vilnius, Lithuania


Arts Printing House offers a residency to professional international artists in Contemporary Performing Arts field: Contemporary Circus, Theatre, Dance. As well the Arts Printing House for the first time opens residency to the Administrators of performing arts: art directors, festival programmers or managers of the field.

Arts Printing House (or Menu spaustuve in Lithuanian) is a unique creative phenomenon in the capital of Lithuania Vilnius, a vibrant performing arts venue and a meeting place for artistic souls.

Deadline: April 14 2014

More information


Call for participation: Meeting of festivals directors 18–20 May 2014, Bochum, Germany


In May 2014, in cooperation with the UNIMA Festival commission, the FIDENA will open the third international meeting of puppet theatre festival heads. The conference will take place in Bochum from 18 to 20 May 2014, parallel with the FIDENA festival (16 - 24 May) . This year the theme will be  Cultural Education vs. Artistic Freedom – International Festivals in Times of Crisis.

The conference programme will be presenting unusual projects which exemplify the link between art and mediation. Under the slogan "No Education" it will simultaneously present concepts which refuse mediation and nonetheless (perhaps for this very reason) find a way of reaching children and young people. The participants will also be exchanging ideas and opinions about "best practice" examples from their own ranks.

Information and application: symposium(a)fidena.de

Read more


Open call: Antwerp Fringe 5–7 September 2014, Belgium


The open call for the very first Fringe Festival in Antwerp has been launched. The deadline for registration is 30 April. Every enthusiastic creative can register on the Antwerp Fringe website before that date. A selection will be made from the submitted proposals.

Read more

MUITA ILMOITUKSIA

Esityskalenteri_logo

 Pysy kartalla!

Tätä ei muualta löydä.
Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden esityskalenterista näkee yhdellä        klikkauksella koko maan teatterin, tanssin ja sirkuksen  esitystarjonnan kaupungeittain.

Ole mukana näkymässä ja osta edullista ilmoitustilaa!

Teatteri&Tanssi+Sirkus

Katso koko maan esitystarjonta nyt täältä.

www.teatteritanssi.fiTheatre_on_Tour_info

Aili_tiedote