22.03.2012

TINFO-tiedote 12 / 22.3.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

HAKUJA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA

 

·MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

 

MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄ – TAITEILIJAT ILMAN RAJOJA

Teatteri on ase. Tanssi on ase. Sirkus on ase. Esittävillä taiteilla on voimaa. Maailman teatteripäivää vietetään jälleen 27.3. Silloin on hyvä nostaa esiin taiteilijoiden globaali vastuu ja nähdä, mitä kaikkea teatteri tekee ja voi tehdä erilaisten yhteisöjen hyväksi.  Teatteri edistää demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Teatteri vahvistaa osallisuutta. Teatterin avulla sodan, kaikenlaisen väkivallan ja sorron, yhteiskunnan epätasa-arvon rikkomat ihmiset voivat käsitellä ja purkaa ruumiiseen ja mieleen syöpyneitä traumojaan ja kipeitä muistojaan. 

Teatterin kansainväliseen liikkuvuuteen kuuluu myös kehitysyhteistyö. Suomalaisia teatterintekijöitä on mukana rakentamassa teatterikorkeakoulutusta Mabutoon Mosambikissa. Q-teatterilla on kolmivuotinen hanke, jossa on parannettu slummikoulua ja tarjottu oppilaille teatterityöpajoja: Jonna Wickström ja Titta Halinen vetivät viime vuonna kaksi työpajaa slummien lapsille, kolmas työpaja toteutetaan tänä vuonna. 

AHRDO Afganistanin ihmisoikeus- ja demokratiajärjestö on puolueeton kansalaisjärjestö, joka edistää ihmisoikeuksia ja demokratiaa taiteen keinoin.  Kolmivuotisen toimintansa aikana AHRDO on tehnyt työtään yhteisöteatterin keinoin, työskennellyt sodan uhrien, mm. leski- ja naisorganisaatioiden kanssa ja antanut naisille äänen. 

Suomi on sitoutunut tukemaan Afganistania vuoden 2014 jälkeenkin. Suomen painopiste Afganistanissa siirtyy sotilaallisesta kriisinhallinnasta kehitysyhteistyöhön, siviilikriisinhallintaan ja koulutukseen, todetaan hallituksen Afganistan-selonteossa, joka annettiin viime vuoden lopulla. 

Suomalaiset naistoimittajat (Naistoimittajat ry) vetävät Afganistanissa ammatillista jatkokoulutushanketta. Tällainen naisten tasa-arvoa parantava työ jos mikä rakentaa yhteiskuntaa ja ihmiskuntaa. Suomi vietti tällä viikolla Minna Canthin päivää. Ei Canthin poliittinen ohjelma ole pätkääkään epäajankohtainen.

"Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys,
se on ihmiskunnan kysymys." (Minna Canth 1893)

TAIKE – KÄENPOIKA JA KOLONIALISOINTI

Taiteen edistämiskeskuksen lakiesityksen kuulemistilaisuudesta esitetty kritiikki toi mieleen tieteen autonomista käydyn keskustelun yliopistolain kokonaisuudistuksen yhteydessä. Uudistus toteutettiin huolimatta yliopistoväen kritiikistä. Kritiikillä oli kuitenkin merkitystä.  Niin voi toivoa nytkin. Lakiesityksen sudenkuopat ovat korjattavissa.

Juuri tässä yhteydessä pitää myös käydä keskustelua perimmäisistä kysymyksistä, taiteen vapaudesta, taiteen kehittämisestä ja uuden organisaation ydintehtävistä. 

Akateeminen kysymys, Yliopistolain kritiikki ja kiista uudesta yliopistosta (2009) sisältää artikkeleita, joista vaivatta löytää vastaavuuksia taidepolitiikkaan. Esimerkiksi Thomas Wallgren kirjoitti siitä, miten uudessa yliopistopolitiikassa tiedeyhteisöä kolonialisoidaan.

Kuulemistilaisuudessa esitetty kritiikki heijasteli oikeutettua pelkoa taiteilijayhteisön vallan kaventumisesta: vallanmenetyksestä toisaalta uuden edistämiskeskuksen johtajalle, toisaalta taideneuvostolle. Kysymys on taideneuvoston kokoonpanosta, johtajan vallasta ja taidehallintomekanismeista. Yhteisön autonomia siirtyisi nyt taideneuvostolle ja johtajalle. Näinkö managerialistinen tulosjohtaminen tuodaan myös taiteeseen? 

Niin kauan kun kentällä ei ole tietoa väljän puitelain asetuksen sisällöstä, ymmärrän hyvin, että esiin nousee epäilyksiä salaliitosta, että taiteen autonomia ja vertaisarviointi ovat nyt vain silmänlumetta.

Mistä lakiluonnokseen on nyt Taiken toimialaksi tupsahtanut myös kulttuurin edistäminen? Eikö tässä olekaan kysymys pelkästään taiteen edistämisestä, taiteilijapolitiikasta? Vaikuttaa käenpojalta tuo kulttuuri tässä yhteydessä.

Visuaalista viestintää. Kuulemistilaisuudessa näytettiin kuva, jossa ”taide- ja kulttuuripoliittisten linjausten toimeenpanijana” virasto loisti keltaisena aurinkona ja sivustoilla olivat sitten vertaisarviointiryhmät. Kuva kertoi paljon. Kuulin takanani jonkun ehdottavan uudelle keskukselle nimeä keskuskomitea.

TEATTERIVIERAILUJA – VIELÄ EHTII DOGVILLEEN

Kaksi komeata vierailua. Rospuutto-teatteri vieraili KOM-teatterissa Sarasvatin hiekalla ja Lappeenrannan Kaupunginteatteri Espoon kaupunginteatterissa Dogvillellä.  Nyt pääkaupunkiseudulla saatoin nähdä esityksiä ilman, että matkustan neljä tuntia tai kuusi tuntia junassa, yövyn hotellissa ja palaan seuraavana päivänä takaisin. Kiitos! Ja kyse on enemmästä. Nyt tehdään isommalle yleisölle näkyväksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella tehtyä korkealaatuista ja omintakeista teatteria.  Olin myyty kummastakin esityksestä. Miksi? Ne tekivät itsensä näköistä ensemble-lähtöistä teatteria, niillä kummallakin oli oma teatterikielensä ja oma estetiikkansa. Ja hitto minkälainen porukka löytyy Lappeenrannan kaupunginteatterista. Ei tällaista yhdessä työskentelyä ja ilmaisukieltä ole hetkessä luotu. Taiteellisen teatterin johtaminen on kestävyyslaji.

Tarkemmin sanottuna kolme komeata vierailua. Ei kun enemmän. Stagen pohjoismaisella minifestarilla saatoin nähdä viime vuoden parhaana Norjassa palkitun, oslolaisen VERK Produksjonerin  Det eviga leendet  -esityksen. Vau! Sekin vielä. Ei voi valittaa. Ja bravo Bravolle sen esityshelmistä. Stradevarie-ryhmän sanaton Laulava paperi oli mahtava.

POPULISMIA

Minusta Helsingin Kaupunginteatterin koko henkilökunnalleen maksama 1000 euroa/nenä tulospalkkio poikkeuksellisen hyvästä vuodesta on ainoastaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Mitä kohtuuttomuutta ja epäoikeudenmukaisuutta tässä on? Ei tätä nyt voi Finnairiin rinnastaa. Sitä paitsi teattereiden keskipalkkatilastot kertovat, ettei kaupunginteatteri suinkaan ole tilastojen kärjessä.

HAASTEITA TULEVAISUUTEEN

Tilastokeskus on juuri julkaissut tilastot, joiden mukaan suomalaisista 16-74 -vuotiaista  30% on suorittanut vähintään opistoasteen tutkinnon. Osuus on kasvanut koko 2000-luvun ajan noin puolella prosentilla/vuosi. Naisten osuus korkeasti koulutetuista oli 57 prosenttia.

SALAKUUNTELUA ENNEN ESITYSTEN ALKUA JA ESITYSTEN AIKANA

Isä tyttärelleen: ”Nyt taputetaan muusikoille, niille maksetaan kuitenkin aina niin vähän.”
Isä tyttärelleen: ”Vähänks on hienoo. Ne esiintyjät on tuolla verhon takana ja kurkkii sieltä, kannattaako meille esiintyä.”
Äiti pojalleen: ”Ei se aina tarkoita, että syödään, kun katsotaan esitystä.” 

 

·USKO TOKI

 

 Usko Toki 12

 

·UUTISIA

 

·Juha Valkeapään ja Taito Hoffrénin teltta Oldenburgiin ja Göteborgiin keväällä

Kymmenen matkaa sinne missä mitään ei tapahdu on äänitaiteilija Juha Valkeapään ja muusikko Taito Hoffrénin telttaesitys, joka on kiertänyt Suomessa ja muualla Euroopassa syksystä 2010. Auto ja teltta parkkeerataan PAZZiin, esittävän taiteen festivaalille Saksaan Oldenburgiin 21.-29.4.2012 ja Göteborgiin Dans & Teater Festivalille 23.-25.5.2012. Tapahtumattomuuden teltassa Valkeapää ja Hoffrén tarinoivat kiireettömästi samalla kun paistavat yleisölle räiskäleitä ja keittävät pannukahvia.

Letturesepti ja tarinoita taipaleelta ja tulevista reissuista Kymmenen matkaa sinne missä mitään ei tapahdu -verkkosivuilta.

 


 

 ·Suomalaisen nykydraaman festivaali Brysselissä kesäkuussa 

Mika Myllyahon Paniikista alkanut lukudraamayhteistyö jatkuu Belgiassa 6.-7.6.2012, jolloin brysseliläisessä Théâtre de Pochessa järjestetään suomalaiseen nykydraamaan keskittyvä minifestivaali. Kahden päivän aikana kuullaan neljä tekstiä: Juha Jokelan Mobile Horror, Pasi Lampelan Markiisin unet, Mika Myllyahon Kaaos sekä Laura Ruohosen Olga. Ranskaksi käännettyjä tekstejä tulkitsevat paikalliset näyttelijät.

Näytelmien esityspaikkana toimii arvostettu ranskankielinen teatteri Théâtre de Poche. Suomen Benelux -instituutti on viime vuosina tehnyt töitä suomalaisen nykynäytelmän esittelemiseksi ranskankielisessä Belgiassa yhteistyössä paikallisen draamakirjallisuuden vaihto- ja edistämisorganisaation Magasin d’Ecriture Théâtrale (MET) kanssa. Sekä MET että Théâtre de Poche ovat vakiintuneita tekijöitä Belgian teatterikentällä.

Magasin d’Ecriture Théâtralen  johtaja Jean-Claude Idée ohjasi Brysselissä huhtikuussa 2011 lukudraamana esitetyn Mika Myllyahon esikoisnäytelmän Paniikki. Näytelmä nähtiin alkuvuonna 2012 Pariisin Théâtre Saint Georgesissa niin ikään Idéen ohjaamana.
Vuodesta 1989 toimineen Magasin d’Ecriture Théâtralen tarkoitus on esitellä uusia draamatekstejä ja auttaa niiden pääsyä teattereiden ohjelmistoihin. Viime vuosina METin kiinnostus on herännyt heille ennestään uusilla kielialueilla, kuten Suomessa kirjoitettavaa näytelmäkirjallisuutta kohtaan. Vuonna 2009 METin esittelemistä draamateksteistä toteutettiin tuotantoina jopa puolet. Théâtre de Poche on tunnettu ammattiteatteri, jonka ohjelmistoon kuuluvat keskeisesti ulkomaiset näytelmät.

Suomalaiset näytelmätekstit esitetään yleisölle 6.-7. 6., minkä lisäksi järjestetään keskusteluja ja tapaamisia esityksiin liittyen. Lisäksi Brysselin konservatorion draamaopiskelijat työstävät työpajassa Ruohosen ja Myllyahon lisäksi mm. Anna Krogeruksen ja Reko Lundanin tekstejä. Tapahtuman tavoite on saada belgialaisia ja suomalaisia teatteriammattilaisia vuoropuheluun keskenään.

Dramaturgie finlandaise d´aujourd´hui -tapahtuman toteuttavat Suomen Benelux -instituutti, Magasin d’Ecriture Théâtrale (MET) ja Théâtre de Poche yhteistyössä suomalaisen näytelmäagentuuri Nordic Drama Cornerin ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kanssa.
 
Tiedustelut:
Suomen Benelux-instituutti / Vappu Renko, vappu.renko(at)finncult.be
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)  / Jukka Hytti, jukka.hytti(at)tinfo.fi 

 


 

·The Freedom Theatren vierailu Kansallisteatteriin varmistunut

Palestiinalaisen The Freedom Theatren vierailuesitys While Waiting nähdään Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 14. ja 15. toukokuuta. Esitys pohjautuu Samuel Beckettin teokseen Waiting for Godot. Se korostaa mielekkyyden, solidaarisuuden ja ystävyyden etsintää huolimatta siitä, että ympäröivä maailma on ahdistava.  Liput tulevat myyntiin perjantaina 23.3.2012.

Vuonna 2006 perustettu The Freedom Theatre on Jeninin pakolaisleirillä toimiva teatteri ja kulttuurikeskus, joka on ainoa ammattimainen teatteri Länsirannan pohjoisosassa. The Freedom Theatren perustaja Juliano Mer-Khamis kuoli tuntemattomien ampujien luoteihin 4.4.2011 Jeninin pakolaisleirissä The Freedom Theatren portilla. While Waiting on oppilaiden uskollisuuden osoitus opettajalleen ja samalla heidän surutyötään Mer Khamisin turhan ja traagisen kuoleman johdosta.

Esitykset Pienellä näyttämöllä 14.5.2012 kello 19.00 ja 15.5.2012 kello 13.00.

Esitysten lisäksi järjestetään tekijätapaaminen Lavaklubilla 14.5. klo 17.00.

www.kansallisteatteri.fi

 

 


 

 ·Kansainvälinen Ibsen-palkinto Heiner Goebbelsille

Kansainvälinen Ibsen-palkinto on tänä vuonna myönnetty Heiner Goebbelsille. Saksalaissyntyisen Goebbels (s. 1952) on työssään yhdistänyt menestyksekkäästi teatteria ja musiikkia. Hänen tunnetuimpia töitä ovat mm. Black on White, Max Black, Eraritjaritjaka, Stifters Dinge ja Songs of Wars I Have Seen. Heiner Goebbels toimii professorina Justus-Liebig-Universität Gießen  -yliopistossa, hän on Hessenin teatteriakatemian johtaja sekä RUHRTRIENNALEN taiteellinen johtaja. Perusteluissaan jury toteaa, että Goebbels on mm. ”tutkinut ja avartanut teatterin ja musiikin välistä suhdetta, ja on näin ollen kehittänyt teatterin eri elementtejä tavalla, joka on avannut uusia näkemyksiä ja mahdollisuuksia”.

Norjan valtion jakama palkinto on suuruudeltaan 2,5 miljoonaa kruunua (n. 330 000 euroa), ja se luovutetaan Kansainvälisen Ibsen-festivaalin (23.8.-9.9.2012) yhteydessä Oslossa. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet Peter Brook, Ariane Mnouchkine ja Jon Fosse.
Lisätietoa esim. Heiner Goebbelsin kotisivuilta.

 


 

·Kuvailutulkkaus ammattiteattereissa -hankkeen loppuraportti julkaistu Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla

Kuvailutulkkaus ammattiteattereissa -pilottihanke (2011) oli Näkövammaisten Keskusliitto ry:n koordinoima ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jossa haettiin yleisiä käytäntöjä kuvailutulkattujen esitysten toteuttamiseksi ammattiteattereissa.

Projektin tarkoituksena oli etsiä teatterin kuvailutulkkaukselle toimiva ja taloudellinen tuotantotapa.

Kuvailutulkkaus toteutettiin kevätkaudella 2011 kahdessa eri Kansallisteatterin esityksessä. Yhteistyössä olivat mukana Suomen Kansallisteatteri, Valtion taidemuseon Kulttuuria kaikille
-palvelu, Näkövammaisten Keskusliitto ry sekä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry.

Kuvailutulkkaus ammattiteattereissa -hankkeen loppuraportti on
luettavissa ja ladattavissa täältä.

 


 

·Uudenmaan taidetoimikunnan yhteisöavustukset sekä lastenkulttuurin apurahat ja avustukset vuodelle 2012

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt yhteisöavustuksina taiteen edistämiseen yhteensä 85 500 euroa 39 hakijalle. Hakemuksia saapui 157 kappaletta ja haettu summa oli yhteensä 715 232 euroa.

Yhteisöavustukset:

Taiteenaloittain myönnetyt avustukset jakautuvat seuraavasti: näyttämötaide 42 600 euroa, säveltaide 13 700 euroa, kuvataide 8 900 euroa, tanssitaide 3 400 euroa, elokuvataide 3 100 euroa, rakennustaide 2 900 euroa, muotoilu 2 700 euroa, kirjallisuus 1 700 euroa, valokuvataide 1 000 ja ryhmä muut 5 500 euroa.

Lastenkulttuurin apurahat ja avustukset:

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt lastenkulttuurin kohdeapurahoina ja erityisavustuksina 220 000 euroa vuodelle 2012.

Kohdeapurahoja jaettiin 38 taiteilijalle tai työryhmälle, yhteensä 96 700 euroa. Hakemuksia saapui 166 kappaletta ja haettu summa oli yhteensä 947 552 euroa.
Erityisavustuksia jaettiin 48 yhteisölle, yhteensä 123 300 euroa. Hakemuksia saapui 126 kappaletta ja haettu summa oli yhteensä 911 752 euroa.

Toimikunta painotti hakemuksia käsitellessään hankkeita, jotka edistävät lasten ja ikäihmisten kohtaamista arjessa sekä tämän kohtaamisen mahdollistavien tekijöiden osuutta.
Apurahojen ja avustusten saajien nimet ovat nähtävissä Uudenmaan taidetoimikunnan internetsivuilla.

Uudenmaan taidetoimikunta on myös julkaissut vuoden 2012 kulttuurihakemiston . Hakemistoon on koottu tietoja Uudenmaan alueen kuntien kulttuuripalveluista, valtion taidehallinnosta, taiteilijaresidensseistä, säätiöistä sekä taiteenalakohtaisista järjestöistä ja toimijoista.  


 

 ·Ramppikuume kokoaa nuorisoteatterit huhtikuussa Mikkeliin

Valtakunnalliseen Ramppikuume-nuorisoteatteripäivien katselmukseen haki ennätykselliset 23 teatteriryhmää eri puolilta Suomea. Hakijoiden joukosta valikoitui 11 esitystä nähtäväksi nuorisoteatteripäivillä Suomen Nuoriso-opistolla huhtikuussa.

Katselmuksen Ramppi-sarjaan valittiin Suomen Paras Poikateatteri Mikkelistä esityksellä ”Suomi-Finland no more”, Orimattilan teatterinuorten ”Puputyttö”, Jyväskylän teatteriyhdistys Kulissin ”Lasten rokimpi Kalevala”, Pellisenmäen Teatteri Imatralta esityksellä ”Runoja paratiisista” sekä Grande Finale -ryhmä Tampereen Yhteiskoulun lukiosta. Leimu-sarjassa esiintyvät Young Art -nuorisoteatteri Rovaniemeltä, Oulun taidekoulun Underground-teatteri, Sammon keskuslukion musikaalikurssi Tampereelta, Kuusamon Näyttämön nuorisoteatteri sekä Etelä-Savon tanssiopisto ja Vekkuliteatterin seniorit Mikkelistä.

Katselmukseen valitut esitykset ovat keskenään hyvin erilaisia ja edustavat erilaisia teatterin tekemisen tapoja. Yhteinen nimittäjä esityksille on se, että kaikissa näkyy vahvasti nuorten oma kädenjälki. Sukupuoliroolit ja niihin kasvaminen ovat puhuttaneet nuorten teatteriryhmiä ja luutuneita käsityksiä tuuletetaan rohkeasti.

Molemmissa sarjoissa toimii teatterialan ammattilaisista koostuva raati, joka antaa palautetta tapahtumassa nähdystä esityksestä. Ramppiraatiin ovat lupautuneet näyttelijä Elena Leeve, ohjaaja, läänintaiteilija Saku Heinonen ja ohjaaja Miika Muranen. Leimu-raadissa palautetta jakavat teatteri-ilmaisun ohjaaja Pasi Saarinen ja näyttelijä, ohjaaja, teatteriopettaja Misa Palander sekä näyttelijä Eero Järvinen.

Ramppikuume - valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät  järjestetään Mikkelissä, Suomen Nuoriso-opistolla 27. - 29.4.2012. Tapahtuman ytimessä ovat nuorisoteattereiden esityksistä koostuva katselmus ja teatterialan ammattilaisten vetämät koulutukset. Tapahtuma on suunnattu 13 - 20 -vuotiaille teatterin harrastajille ohjaajineen.
Tapahtuman tuottaa Suomen Nuoriso-opisto yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen liiton, Satakunnan Nuorisoseurojen liiton, Kalevan Nuorten liiton, Opintokeskus Kansalaisfoorumin, Nuori Kulttuuri -säätiön ja Suomen Harrastajateatteriliiton kanssa.

Lisätietoja:
Jatta Juhola, kulttuurituottaja, Suomen Nuoriso-opisto, puh. 044 416 2425, jatta.juhola(at)sno.fi

   ·"Culture Export Management" kouluttaa kulttuuriviennin asiantuntijoita

"Culture Export Management" on uusi erikoistumisohjelma, joka on kehitetty yhteistyössä HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun ja ACE Production Oy:n kanssa. Kaksivuotisen ohjelman tavoitteena on kouluttaa kulttuuriviennin ammattilaisia kansainvälisille markkinoille.


Syksyllä 2011 käynnistyneeseen ensimmäiseen opintoryhmään valittiin kymmenen opiskelijaa, joita yhdisti intohimo kulttuuriin. Kaikki ovat toisen vuoden opiskelijoita kahdelta eri kampukselta, kolmelta eri opintolinjalta. Opiskelijat pääsevät osallistumaan erilaisiin projekteihin, joiden parissa ACE Production Oy työskentelee. Keväällä 2012 opiskelijat osallistuivat muun muassa neljän erilaisen projektiin, joissa vietiin näytelmiä ja musikaaleja - kuten Play Me, Päällystakki ja Jatkuvaa kasvua - Saksaan, Venäjälle, Skotlantiin ja Kiinaan.

Culture Export Management -erikoistumisohjelman takana ovat Ruotsalaisen teatterin johtaja ja ACE Production Oy:n toimitusjohtaja Johan Storgård sekä koulutusohjelmapäällikkö Kaija Lindroth ja markkinoinnin opettaja Chrysoula Skodra HAAGA-HELIAsta. "Kulttuuria pidetään yhtenä nopeimmin kasvavana liikealana maailmassa. Suomen markkinat ovat pienet ja täynnä, joten meidän täytyy uskaltautua laajentaa tavoitteitamme myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Siitä syystä meidän tulee kouluttaa ammattilaisia myös tälle alalle," toteaa Johan Storgård.

Culture Export Management erikoistumisohjelma on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun rahoittama. ACE Production on erikoistunut tuottamaan, markkinoimaan ja konsultoimaan kansallisia ja kansainvälisiä esittävän taiteen tuotteita. Yhtiö omistaa ja hallinnoi teoksia ja tuotanto-oikeuksia sekä Suomessa että ulkomailla.

Lisätietoja:
Chrysoula Skodra, Culture Export Management -projektikoordinaattori, puh 040 488 7563, chrysoula.skodra(at)haaga-helia.fi

 

 


 

·Osallistu adressiin lasten draamaopetuksen puolesta!

Hei kaikki teatterin ja muun kulttuurin ystävät,

Nyt voimme vaikuttaa siihen, että jokaisella lapsella olisi oikeus osallistua draamaopetukseen ja oppia ilmaisu- ja vuorovaikutustaitoja. Draamatunneilla kukaan ei jää yksin. Kaikki osaavat ja onnistuvat sekä oppivat toimimaan yhdessä, ratkomaan ristiriitoja ja tarkastelemaan asioita erilaisista näkökulmista.

Siksi yritämme saada mahdollisimman paljon nimiä FIDEAn -Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto ry:n lausunnon tueksi, jotta saamme draaman muiden aineiden rinnalle peruskoulun opetussuunnitelmaan.  Jos olet samaa mieltä, laita nimesi addressiin, joka löytyy täältä.

Myös facebookissa:
Lisätietoja: tintti.karppinen(at)welho.com·HAKUJA


·Vielä ehdit: TINFOn liikkuvuus- ja tuotantotuki, haku 31.3. mennessä

TINFO jakaa vuonna 2012 liikkuvuus- ja tuotantotukea Suomen ja Viron, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Venäjän, Saksan, Ranskan tai Benelux-maiden kanssa tehtäviin yhteistyöhankkeisiin. Tukea voidaan myöntää yksittäisille teatterialan ammattilaisille ja ryhmille.

Hakuajat:
31.3.2012 mennessä (hankkeet touko-syyskuussa)
31.8.2012 mennessä (hankkeet lokakuu 2012 - helmikuu 2013)

Hakemuksen liitteeksi on esitettävä vapaamuotoinen tuotanto/työsuunnitelma, josta ilmenee matkan kohde, yhteistyöhankkeen sisältö, tavoitteet ja kesto sekä yhteistyökumppanin nimi ja yhteystiedot (kumppanin kutsukirje).

Lähetä täytetty hakemuslomake vaadittavine liitteineen sähköpostitse
osoitteeseen:hakemus(at)tinfo.fi
Lisätietoja:
Jukka Hyde Hytti
jukka.hytti(at)tinfo.fi

P.S. TINFOn kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakista löydät
sopimus- ja budjettipohjia ja muita käytännön apuvälineitä ja vinkkejä kv-toimintaan.·Näyttelijähaku: Surrender - Riksteatern

Palkitun australialaisen kirjailijan Sonya Hartnettin romaaniin perustuva psykologinen trilleri Surrender esitetään Riksteaternissa syksyllä 2012. Näytelmään on avoinna yksi rooli, johon nyt haetaan näyttelijää.

Viimeinen hakupäivä: pe 13.4.2012
Koe-esiintymiset: la 21.4.2012 klo 9-16, Riksteatern Hallunda

Lue lisää

 ·Matkasuunnitelmia Pohjoismaissa tai Baltiassa? Hae tukea 18. huhtikuuta mennessä

Liikkuvuustuki kattaa matkakustannukset toiseen Pohjoismaahan tai Baltian maahan kuin siihen missä olet vakituisesti kirjoilla. Oleskelu voi kestää 1-10 päivään. Tukisumma määräytyy matkakohteen ja matkustuspäivien mukaan.

Lue lisää

 ·India Theatre Olympiad: International Theatre Festival 2012

You will be happy to learn that every year since 1996, we have been organising India Theatre Olympiad as International Theatre Festival in the miilennium city of Cuttack, Orissa state - situated on the eastern coast of India.

This annual International Theatre Festival ( Drama, Dance & Music ) is only of its kind in the country and this year it will be held from 12th to 16th October, 2012.

This International event will provide wonderful platform, a small world stage, for countries to strengthen ties with all sections of people of India. Forging bonds through the performing arts, as you know Theatre will be a wonderful tool particularly to help youngsters develop self confidence, self esteem and global understanding of one another. It is also a great way to promote peace,  understanding and empathy in an otherwise intolerant world and to forge forward national integrity, international amity and universal brotherhood through cross cultural synthesis and social assimilation.

We are pleased to inform, that this Theatre Olympiad welcomes performing arts companies and artists to present their productions in all genres of performing arts including theatre ( drama, comedy, mime, pantomime, puppet, physical theatre, fingers theatre, visual ), dance (modern, folk, classical etc.), music ( opera, classical, musical, contemporary, jazz, folk etc ) and other forms of performing arts.

Prior to this International Event, depicting rich, multi-dimensional and varied performing arts of India, a 11-days long biggest cultural extravaganza of the 20th National Drama, Dance & Music Competition, with a participation of more than 3500 Indian artists, will also be held from 1st  to 11th October, 2012.

It would be a great privilege on our part if  your esteemed Organisation send a Theatre Troupe ( Drama / Dance / Music ) to represent glorious cultural heritage of your country in this global Festival. It would also be highly appreciated if  you kindly forward / communicate informations regarding our Festival among your esteemed member groups.

The last date for receiving application along with all details is 31st  May, 2012.

Liitteet tästä

 ·Musiikkiteatteri Kapsäkki etsii talousasioista vastaavaa tuotantopäällikköä

Kapsäkki on tullut tunnetuksi musiikkiteatterin pioneerina, joka on tuottanut 12 vuoden aikana lukuisia merkittäviä kotimaisia musiikkiteatterin kantaesityksiä. Kapsäkki avasi uuden teatteri- ja ravintolatilan Hämeentielle Helsinkiin syksyllä 2009. Viime vuonna Kapsäkissä nähtiin 230 esitystä ja Kapsäkissä kävi n. 27 000 katsojaa. Kapsäkki kiertää tilausesityksillään eri puolella Suomea ja myös ulkomailla.

Kapsäkki on esittävän taiteen tuotanto- ja markkinointiorganisaatio, joka
tuottaa omia produktioita sekä markkinoi ja myy tilausesityksiä. Kapsäkki
työllistää näillä toimillaan taiteilijajäsenistöään.

Etsimme palvelukseemme tehokasta ja innovatiivista tuotantopäällikköä, jonka
tehtäviin kuuluu johtaa Kapsäkin tuotantoja ja taloushallintoa.

Hakuaikaa on maaliskuun loppuun 31.3. saakka. Hakemukset palkkatoiveineen
voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: reetta.ristimaki(at)kapsakki.fi.
Lisätiedustelut: p. 050 3803050·Teatterikorkeakoulu hakee osa-aikaista tanssitaiteen lehtoria ajalle 1.8.2012-31.7.2015

Tanssitaiteen laitos hakee osa-aikaista (50 %) tanssitaiteen lehtoria täydentämään nykyistä henkilökuntaa. Lehtorin tehtävänä on tanssitaiteen aineopetus, erityisesti somaattiset tekniikat ja niiden soveltaminen tanssitaiteessa. Lisäksi hänen tulee osallistua opiskelijoiden, opintojen ja opinnäytteiden ohjaamiseen sekä tanssitaiteen laitoksen ja Teatterikorkeakoulun kehittämiseen.

Lue lisää·TAPAHTUMIA

 

·Tanssielokuvafestivaali LOIKKA 22.–25.3.2012, Kulttuurikompleksi Andorra
 
Suomen ainoa tanssielokuvaan keskittyvä festivaali LOIKKA juhlii viidettä vuottaan. Festivaalilla nähdään viisi teemoitettua lyhytelokuvasarjaa, jotka sisältävät puhuttelevia kotimaisia ja kansainvälisiä elokuvia. Lisäksi festivaali esittää vahvoja taiteilijakuvadokumentteja tunnustetuista koreografi-tanssijoista. Oheisohjelmisto sisältää festivaaliklubeja sekä ammattilaisseminaarin ja Tanssivideojamityöpajan. Yleisöllä on myös ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää suosikkielokuvaansa festivaalilla.

Katso koko ohjelmisto festivaalin sivuilta.
www.loikka.fi ·Maailman Teatteripäivä 27.3.2012 - Zodiak

Kaverin kera ryhmähinnalla Zodiakiin!

Zodiak juhlistaa Maailman teatteripäivää tarjoamalla kaikille kaksin 27.3. esitykseen saapuville kaveruksille ryhmähintaiset liput. Ohjelmistossa nähdään koreografi Liisa Risun kantaesitysteos Huono, joka käsittelee halun ja seksuaalisuuden tematiikkaa.

www.zodiak.fi·Hyvinvointia sirkuksesta 13.4.2012

Vaikuttava sirkus -hanke, SirkusUnioni ja Turun Seikkailupuisto kutsuvat Teidät mukaan katsomaan ja keskustelemaan hyvinvointia edistävästä sirkustoiminnasta. Mitä hyvinvointia edistävällä sirkustoiminnalla tarkoitetaan? Ketkä sitä tekevät? Millaisia kokemuksia toiminnasta on? Miten hyvinvoinnin edistämistä voitaisiin mitata?

Paikka: Nuorten taide-ja toimintatalo Vimmaan.
Osoite: Aurakatu 16, Turku. Päivä alkaa klo 9.30 ja päättyy 15.30.
Päivä on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Päivän ohjelma liitteenä.

Ilmoittautumiset 5.4. mennessä sähköisesti tästä.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:

Piia Karkkola
Vaikuttava sirkus -hanke
Tutkivan teatterityön keskus
33104 Tampereen yliopisto
tel: +358 40 190 4147
e-mail: piia.karkkola(at)uta.fi
·KOULUTUSTA


·Voimaa taiteesta - Palvelumuotoilua ja draamaa -työpaja 24.-25.4.2012

Miten taiteen menetelmiä voi muotoilla hyvinvointialan palveluiksi? Miten yhdistää esimerkiksi teatteria, tanssia, kuvataidetta, musiikkia tai vaikka sanataidetta hyvinvointialan työhön? Millaisia soveltavan taiteen palveluita minä voisin tarjota hyvinvointialalle?


Voimaa taiteesta –hankkeen kaksipäiväinen Palvelumuotoilua ja draamaa –työpaja pureutuu muun muassa näihin kysymyksiin! Työpaja järjestetään 24.-25.4.2012 Tutkivan teatterityön keskuksessa Tampereella (Hämeenpuisto 28 D, 4 krs.).

Työpajassa lähestytään soveltavan taiteen palvelumuotoilun eri työvaiheita muun muassa draaman ja animaation keinoin. Työpaja on suunnattu soveltavan taiteen menetelmiä työssään hyödyntäville luovan alan ja hyvinvointialan ammattilaisille. Työpajan kouluttajina toimivat Taina Kontio ja Reetta Kerola.

Työpajaan otetaan 30 osallistujaa.

Koulutuspäivät:
Tiistai 24.4.2012 klo 9.15-16.00
Keskiviikko 25.4.2012 klo 9.15-16.00

Työpajan hinta: 40 € / 30 € opiskelijat, työttömät

Ilmoittautumiset

Lisätietoja täältä tai Marjukka Lampo (040 190 9744, marjukka.lampo(at)uta.fi)


Koulutuksen tarkempi ohjelma liitteenä.


 

·Näyttämösanoittajien mestariskurssi 5.-28.10.2012

Kurssilla opiskellaan musikaalilaulujen sanoittamista tavoitteena alan ammattitaidon kohottaminen maassamme.
Kurssiin kuuluu 2 viikonloppua lähiopetusta (30 t) ja 25 tuntia etäopiskelua (harjoitustyöt).

Kohderyhmät: kirjailijat ja näytelmäkirjailijat, kääntäjät, lauluntekijät, dramaturgit, muut  ammattilaiset

Pääopettaja: muusikko, lauluntekijä Pauli Hanhiniemi
Kurssin järjestää: Oriveden Opisto yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa
Kurssipaikka: KVS:n kurssitilat, Kasarmikatu 23, 00100 Helsinki
Kurssin hinta: nyt vain 150 euroa (Suomen kulttuurirahaston apurahalla).

Hakijan tulee lähettää määräaikaan eli 30.4.2012 mennessä Oriveden Opistoon lyhyt CV siitä kuka hän on ja liittää näytetekstiksi oma laulunsanoitus

Lisätiedot opistolta tai puh. 0207 511511

Intia

Turku

TeaK

Surrender

Palvelua