30.03.2011

TINFO-tiedote 12 / 25.3.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN PÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA
TINFO avasi uudet verkkosivut - tervetuloa!
Maailman Teatteripäivä 27.3.2011
Kulttuuriviennin kärkihanketuki 2011
Näytelmävienti Edinburghiin
Suomen Teatterit ry nostaa keskusteluun lastenteatterin aseman Suomessa
Taiteilijoille suunnattu kysely - Taidealojen tulevaisuuden osaamistarpeetQuo Vadis vierailee tulevana viikonloppuna Madridin "La Noche de los Teatros" -teatteriyössä
Uudenmaan taidetoimikunnan kulttuurihakemisto vuodelle 2011

AVOIMIA PAIKKOJA
Suomen Näytelmäkirjailijaliitto hakee toiminnanjohtajaa
Teatterikorkeakoulu hakee näyttelijäntyön lehtoria ja ohjaajantyön lehtoria
Festivaalikoordinaattori MasQue-festivaalille!

TAPAHTUMIA
Teatterikorkeakoulun alumniklubi 11.4.
Suomalainen Rappiotaiteen Festivaali Agricolan päivänä 9.4.
Kansainvälinen performanssitaiteen festivaali 27.-29.5. Turku

HAKUJA
Haku Tampereen Teatterikesän Finnish Showcaseen
Theatre L’apostrophe-scène nationale de Cergy etsii suomalaista ammatteatteria EU-hankkeeseen
ESR-Kehittämisohjelma, rahoitusmahdollisuus kulttuurilähtöisten hyvinvointipalveluiden kehittämiseen, haku 20.3.-15.4.2011

 


 

* MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN PÄIVÄKIRJASTA

 

TINFO 2.O
www.tinfo.fi – TINFO on avannut uudet suomenkieliset verkkosivunsa. Englanninkieliset sivustot tulevat hieman jäljessä.  Just you wait. Eivät verkkosivut yhteisöä tee, mutta tekevät kumminkin. TINFO 2.0 viittaa siihen toiseen vaiheeseen, jota olemme rakentamassa.
Työ jatkuu.  Koko ajan.  Toinen vaihe tarkoittaa sitä, että meillä TINFOssa pitää olla tarjolla sellaista asiantuntemusta, tietoa ja palvelua, jota teatterin ammattilaiskenttä, päättäjät ja media tarvitsevat.   
TINFOn viestintäajatus perustuu jatkuvalle vuoropuhelulle taiteilijoiden, teatterialan muiden toimijoiden ja päättäjien kanssa. Tieto myös syntyy yhdessä.  Ja tiedon on oltava helposti ja nopeasti saavutettavissa, erityisesti verkkosivuiltamme.  Toivottavasti sivuiltamme välittyy avoimuus, tiedon ja kokemusten vaihto ja keskustelu ajankohtaisista kysymyksistä. 
TINFOn verkkosivujen kautta tarjoutuu mahdollisuus myös jatkuvaan kommentointiin ja uudelleenideointiin, kehittelyyn. TINFO on yhteisesti luomamme käyttöliittymä teatteriin.

SATOJEN LUUKKUJEN MAASTA UNOon
Suomi on satojen tukiluukkujen maa. Nyt tarkoitus olisi yksinkertaistaa käytäntöä.  UNO Action ja UNO Policy on työ-, elinkeino- ja kulttuuriministeriön asettaman tulevaisuustyöryhmän esitys uudeksi toimintamalliksi, jonka tarkoituksena olisi luovien alojen yrityksille tarkoitetun palvelu- ja rahoitushärdellin yksinkertaistaminen.
Saku Tuomisen luotsaaman työryhmän UNO kuulostaa sympaattiselta, UNOsta olisi tarkoitus tehdä itsenäinen toimija ja brändi.  Esitystä oli vastaanottamassa peräti kolme ministeriä kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja työministeri Anni Sinnemäki.  Pelkkää hymistelyä ei kuulunut Pekkarisen suusta. Mutta tunnelma kaiken kaikkiaan oli jopa hurraava. Jospa nyt päästäisiin systeemiin, joka vastaisi luovien alojen toimijoiden tarpeita. Niin, ja siis millaisia tarpeita?
Ainakin meidän esittävän taiteen luova alkutuotantomme tarvitsee myös perusrahoitusta ja sitten nopean toiminnan liikkuvuus- ja verkostoitumisrahoitusta, aluskasvillisuusrahoitusta, nopeita ja tehokkaita palveluita.  Tarvitaan sellaisia palvelu- ja tukimuotoja, jotka ottavat huomioon alamme erityisluonteen. Meidän tehtävämme on viestiä siitä, mitä tämä kenttä tarvitsee.

SITÄ SAA MITÄ TILAA
Valittelin kielennälästä, kaipasin kielen lihaa. Sain pyytämäni ja enemmän.  Kirsti Simonsuuren käännös Sofokleen Antigonesta on juuri ilmestynyt.  Se on kohotettua, komeaa kieltä, mutta samalla puhdasta ja havainnollista kieltä. Kieli on kiinni nykyhetkessä niin, että minä oikeasti ymmärrän. Pari kolmetuhatta vuotta ei ole mitään. Simonsuuren käännös kuroo umpeen railoa, jonka aikaisemmat käännökset ovat synnyttäneet.  
Kiitos sivistynyt suomentaja ja runoilija! Pakko lainata kuoron päätös:
”Viisaus on onnellisen mielen paras osa.
Jumalia kohtaan ei saa näyttää
ettei kunnioita heitä.
Ylpeiden ihmisten mahtavat sanat
rankaistaan kyllä mahtavilla iskuilla,
niin vanhoina he oppivat kai viisautta.” 

Hanna Helavuori
Johtaja
Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi 


 

* UUTISIA

 


TINFO avasi uudet verkkosivut – tervetuloa

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus on avannut uudet verkkosivut osoitteessa www.tinfo.fi. Verkkosivujemme uusimisen yksi lähtökohta oli tehdä sivuista kanava, josta käyttäjä löytää helposti tietoja ja aineistoja suomalaisesta teatterista ja sen tekijöistä. TINFOn toiminnan lähtökohtana ovat teatteritaiteilijat ja heidän teoksensa, nämä nostetaan pääosaan myös uudella sivustollamme.
TINFO tukee taiteilijoiden liikkuvuutta ja teatterin kansainvälistä vaihtoa. Verkkosivumme esittelevät tuoreita, kiertämään valmiita teatteriesityksiä. Ulkomailla tai muuten kansainvälisissä hankkeissa työskennelleet taiteilijat jakavat kokemuksiaan alan käyttöön ja hyödyksi. Teatteriohjaaja Aleksis Meaney muiden muassa kertoo työskentelystään unkarilaisten vapaan kentän teatteriammattilaisten kanssa. Oblivia-teatteriryhmän taiteellinen johtaja Annika Tudeer pohtii syitä heidän kansainväliseen menestykseensä.
Uusi TINFO-netti tarjoaa myös mahdollisuuden avoimeen kokemustenvaihtoon ja keskusteluun teatterialan ajankohtaisista kysymyksistä.
TINFOn kansainvälisen näkökulman mukaisesti verkkosivujen osa aineistosta on jo nyt luontevasti englanninkielistä. Varsinainen englanninkielinen TINFO – Theatre Info Finland -sivusto hyrähtää käyntiin kevään koittaessa.

 

 


 

Maailman Teatteripäivä 2011

Teatteri on kaikille yhteinen kieli edistämään rauhan sanomaa – Teatteripäiväjulistus ja Maailman Teatteripäivä 50. kerran Kansainvälisen teatteri-instituutin ITI:n julistama Maailman Teatteripäivä perustettiin suomalaisen kirjailijan ja teatterijohtaja Arvi Kivimaan aloitteesta vuonna 1961. Maailman Teatteripäivän viettoon kuuluu tärkeänä osana teatteripäiväjulistus, jonka kirjoittaa ITI:n kutsuma henkilö. Tänä vuonna julistuksen on kirjoittanut ugandalainen Jessica A. Kaahwa. Näytelmäkirjailija, ohjaaja ja teatteriakateemikko Kaahwa tutkii työkseen teatterin keinoja toimia sota-alueilla rakentavana voimana.

– YK käyttää valtavia rahasummia rauhan turvaamiseen asevoimin eri puolilla maailmaa. Inhimillinen, halvempi ja ylivoimaisesti tehokkaampi vaihtoehto on teatteri, sanoo Jessica A. Kaahwa Maailman Teatteripäiväjulistuksessa 2011.
– Teatteri tuskin on ainoa ratkaisu maailmanrauhaan. Vaikuttavuutensa takia teatteri tulisi kuitenkin ottaa osaksi rauhanturvatoimia.

Maailman Teatteripäivänä Suomen teattereissa juhlaliputetaan ja Maailman Teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli juhlapäivänä ei satu olemaan esitystä, julistus luetaan Maailman Teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.

Maailman Teatteripäivää vietetään kaikissa ITI:n n. 90 jäsenmaassa. Vuodesta 1962 lähtien Maailman Teatteripäivää on vietetty maaliskuun 27. päivänä, joka on Pariisin Kansojen Teatteri -näyttämön avajaispäivä. Päivän ohjelmaan liittyy eri maissa erilaisia juhlallisuuksia: palkintojen jakoja, juhlanäytäntöjä, gaalailtoja (Turussa mm. valtakunnallinen Thalia-gaala), avoimia ovia. Maailman Teatteripäivää vietetään monessa maassa myös kansainvälisenä solidaarisuuspäivänä, jonka yhteyteen erilaiset keräykset ja tempaukset sopivat.
Kansainvälinen julistus käännetään yli 20 kielelle ja se leviää laajaan käyttöön Maailman Teatteripäivänä: http://www.world-theatre-day.org.

Jessica A. Kaahwan omilta verkkosivuilta löytyy tietoja hänen laajasta kirjallisesta tuotannostaan ja tekemästään ahkerasta työstä yhteisöteatterin parissa: http://arts.mak.ac.ug/jessica/
Julistus suomeksi ja ruotsiksi. 

 


 

 

Kulttuuriviennin kärkihanketuki 2011 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut 1 523 000 euroa kulttuuriviennin kärkivientihanketukia. Seuraavat teatteri- ja näytelmävientihankkeet saivat tukea:

Ace-Production Ab, Finländsk Teater Export av koncept produktionerna Pink Noice och Edinburgh samt Death of a Theatre Critic till Riverside Studios i London 2011, 22 000 e.
Agency North Oy, Promotion of Finnish intellectual properties in theatre, film, television, publishing and games, 55 000 e.
Nordic Drama Corner Oy, Suomalaisen näytelmäviennin kehityshanke vuonna 2011, 47 000 e.

Katsoa kaikki tukea saaneet OKM:n sivuilta

 


 

Näytelmävienti Edinburghiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti vuonna 2010  valtionosuusteattereiden kehittämishankkeen "Uuden kotimaisen näytelmän kehittäminen ja kansainvälistäminen vuosina 2011-2013”. Hankkeessa tuotetaan aiemmin Suomessa tuotettuja kotimaisia näytelmiä  Edinburghin Fringe –festivaaleille. 

Tämän vuoden avustus on yhteensä 130 000 euroa, josta  myönnettiin 50 000 euroa Ryhmäteatterille  Päällystakin ja S.O.S –näytelmän vietiin  sekä Turun kaupunginteatterille 50 000 euroa Kaaoksen vientiin.  Hanketta koordinoi Ace-Productioon Ab Pjäsexport av Inhemskt Drama, joka sai tukea 30 000 euroa.Suomen Teatterit ry nostaa keskusteluun lastenteatterin aseman Suomessa

Suomen Teatterit ry haluaa kiinnittää huomiota lastenteatterin asemaan ja elinolosuhteisiin Suomessa. Vuoden 2011 aikana olemme muun muassa ehdottaneet seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattavaksi lasten- ja nuortenteatterin asemaa selvittävän työryhmän asettamista. Työryhmän tehtävänä olisi miettiä keinoja, joilla lasten ja nuorten teatteripalvelut voidaan tulevaisuudessakin turvata. Rahoituskysymysten lisäksi myös alueellisiin ongelmiin tulisi miettiä uusia ratkaisumalleja.

Lastenteatterin esitys- ja katsojaluvut ovat olleet laskussa viime vuosikymmenen aikana. Kun näytäntökautena 2000–2001 lasten- ja nuortenteatteriesityksissä kävi lähes 550 000 katsojaa (29 % kaikista esityksistä), vuosina 2008–2009 katsojia oli enää noin 335 000 (22% kaikista esityksistä). Esitysten määrä putosi vuosikymmenen alun lähes 4000 esityksestä vuosikymmenen lopussa hieman päälle 2800 esitykseen.

Lastenteatterin tekemiseen liittyy omanlaisiaan taloudellisia haasteita. Lastenteatterin kustannusrakenne on samanlainen kuin muidenkin teatteriesitysten, mutta lastenteatteria esitetään yleensä muuta teatteria intiimimmissä tiloissa. Myös lippuhinnat ovat keskimääräistä edullisempia, jotta perheet pääsisivät yhdessä teatteriin. Siksi teatterin oman tulonhankinnan osuus on lastenteatterin tapauksessa prosentuaalisesti pienempi, kuin esityskertojen määrä. Esimerkiksi näytäntökaudella 2008–2009 kymmenestä esitetyimmästä näytelmästä peräti neljä oli lastenteatteriesityksiä, kun taas 18 suurimmat katsojamäärät saavuttaneesta teatteriesityksestä vain yksi oli suunnattu lapsille.

Kustannusrakenne yhdistettynä omien tulojen merkityksen kasvuun teattereiden kokonaistaloudessa saattaa nostaa kynnystä ottaa ohjelmistoon lastenteatteriesityksiä. Suomessa on kuusi teatteria tai teatteriryhmää, joiden ohjelmisto on suunnattu kokonaan lapsille. Lasten- ja nuortennäytelmien keskiarvo teatteria kohti oli vuonna 2009 2,2 esitystä. Kymmenen teatteria ei esittänyt kyseisellä näytäntökaudella yhtään lasten- tai nuortenteatteriesitykseksi laskettavaa näytelmää.

Monissa suomalaisissa kaupungeissa lapset ja nuoret eivät pääse kokemaan kulttuurielämyksiä, koska opetustoimessa on edelleen vallalla käsitys siitä, että oppilailta ei saisi kerätä rahaa erilaisia kulttuurikäyntejä varten. Suomen Teatterit ry haluaa edelleen painottaa, että kyseinen kielto ei missään muodossa ole voimassa – vanhemmilta saa kerätä rahaa koulun niin päättäessä. Myös pitkät välimatkat ja kuljetusongelmat vaikeuttavat teatterissakäyntiä. Raportissaan ”Kuntien kulttuuritoimen tuki- ja kehittämispolitiikka” (OKM), ministeri Kalevi Kivistö ja professori Anita Kangas esittävät, että Suomessa alue-erot kulttuurin kulutuksessa ovat EU-maiden suurimpia ja että kulttuurin voimavarat vaihtelevat paljon kuntien välillä. Raportissa korostetaan taideopetusta ja kulttuuripalveluita jokaisen lapsen ja nuoren perusoikeutena, mutta todellisuus on, että monissa kunnissa koulu- ja päiväkotiryhmät eivät pääse lainkaan teatteriin.

Suomen Teatterit ry jakaa tämän viikon sunnuntaina teatterialan Thalia-gaalassa 27.3.2011 Lasten ja nuorten Teatteriteko – palkinnon. Ehdokkaiksi on valikoitunut kuusi hienoa lapsille ja nuorille suunnattua teatterialan kokonaisuutta. Lisätietoa finalisteista liitteessä.

Liitteenä: Tilastotietoa lastenteatterista, Lyhyt suomalaisen lastenteatterin historia

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Matti A. Holopainen / 09 2511 2151
Järjestösihteeri Hanna-Reetta Schreck / 09 2511 2150

 


Taiteilijoille suunnattu kysely - Taidealojen tulevaisuuden osaamistarpeet

Hyvä taiteilija,
Lähestymme Sinua kyselyllä, jolla hankitaan tietoa taidealojen
tulevaisuuden kouluttautumis- ja kehittymistarpeista. Kysely on osa
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Taidealojen
erityispätevyyspaletti -hanketta, jonka tavoitteena on selvittää, mitä
erityispätevyyksiä ja osaamistarpeita tarvitaan eri taidealojen (musiikki,
teatteri, tanssi, sirkus, kuvataide, taideteolliset alat) ammateissa
seuraavan kymmenen vuoden aikana. Lopputuloksena syntyy valtakunnallinen
taidealojen korkea-asteen oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma.

Taidealojen erityispätevyyspaletti -hankkeessa ovat mukana
Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus, Teatterikorkeakoulun koulutus-,
suunnittelu- ja kehittämispalvelut Kokos, Aalto PRO, Kuvataideakatemia,
Lapin yliopiston täydennyskoulutuspalvelut ja Helsingin yliopiston
koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.

Vastaamalla annat arvokasta tietoa taiteilijoiden tulevaisuuden
kouluttautumis- ja kehittymistarpeista. Vastaukset käsitellään
luottamuksellisesti ja tulosten raportointi tapahtuu tilastollisesti
siten, ettei yksittäistä vastaajaa voida tunnistaa. Vastaajien
henkilöllisyys ei tule esille tuloksissa missään vaiheessa. Vastaamiseen
kuluu aikaa enintään 15-20 min.

Linkki kyselylomakkeeseen:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/26702/lomake.html

Vastaathan viimeistään 18.4.2011 mennessä.

Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 70 euron arvoinen S-ryhmän
lahjakortti. Yhteystietojen antaminen ei vaikuta luottamuksellisuuteen eli
niitä ei käytetä missään vaiheessa vastausten käsittelyyn vaan ainoastaan
arvonnan suorittamiseen.

Avoimen vastauskentän pituus on enintään 1000 merkkiä.
Kiitos yhteistyöstä!
Lisätietoja antaa Mia Turunen, mia.turunen(at)siba.fi, puh. 040 710 4366.

 


Quo Vadis vierailee tulevana viikonloppuna Madridin "La Noche de los Teatros" -teatteriyössä

Viime toukokuussa Feria del Libros -kirjamessuilla espanjalaiskatsojat ihastuttanut Salvaré e Mamá -esitys on tilattu Madridissa 26.3.2011 järjestettävään La Noche del los Teatros - teatteriyötapahtumaan, jonka ajaksi Quo Vadiksen jurtta nousee Teatros del Canalin patiolle. Samassa tapahtumassa esitetään myös Quo Vadiksen ja madridilaisen Réplika Teatron kaksikielistä "Las Huellas"  yhteistuotantoa.

Teatteriyön jälkeen Réplika Teatron kanssa aloitetaan Quo Vadiksen sanattomaan esineteatterikonseptiin perustuva Objects & Emotions - yhteistyö. Yhteistuotantona syntyvä uusi Objects & Emotions -esitys tulee jäämään vierailun jälkeen Replikan Teatron kevään ohjelmistoon.

www.quovadis.fi

 


 
Uudenmaan taidetoimikunnan kulttuurihakemisto vuodelle 2011

Uudenmaan taidetoimikunta on koonnut kulttuurihakemiston vuodelle 2011. Hakemistoon on kerätty tietoa kuntien kulttuuripalveluista sekä listattu mm. kuntien kulttuurihallinnon, museoiden, teatterien, näyttelytilojen, opistojen, taidekoulujen ja kulttuuriyhdistysten yhteystietoja. Hakemistosta löytyvät myös Valtion taidehallinnon ja alueellisten taidetoimikuntien yhteystiedot. Hakemistoa pyritään päivittämään vuosittain.
Kulttuurihakemisto on luettavissa toimikunnan internetsivuilta www.uudenmaantaidetoimikunta.fi kohdassa julkaisut.

 

 


 

* AVOIMIA PAIKKOJA

 


 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto hakee toiminnanjohtajaa

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on valtakunnallinen kirjallisuuden alan järjestö. Yhdistyksessä on puolisen tuhatta jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä ja käsikirjoituksia ensisijaisesti teattereille ja elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöille. Elinvoimainen ja viime vuosina voimakkaasti kasvanut yhdistys on perustettu vuonna 1921.

Haemme nyt

TOIMINNANJOHTAJAA

Toiminnanjohtajalla on kokonaisvastuu toiminnan kehittämisestä ja johtamisesta. Avaintehtäviäsi ovat yhteistyö ja neuvottelut alan muiden toimijoiden kanssa, jäsenpalveluiden ja toimintamallien kehittäminen, varainhankinta, henkilöstön johtaminen ja osaamisen kehittäminen. Työskentelet yhteistyössä yhdistyksen hallituksen ja henkilökunnan kanssa Helsingin Kruununhaassa.

ODOTAMME SINULTA
itseohjautuvuutta sekä vahvaa johtamisotetta muutosten toteuttamiseksi, osaamista ja energiaa pilkkoa pidemmän aikavälin strategiset tavoitteet konkreettiseksi toiminnaksi ja erinomaista yhteistyökykyä kaikkien sidosryhmien kanssa, kuten jäsenistön, yhdistyksen hallituksen, alan muiden järjestöjen, teattereiden ja media-alan yhtiöiden sekä valtiohallinnon kanssa. Edellytämme näyttöjä aiemmasta menestyksekkäästä johtamisesta ja toiminnan kehittämisestä sekä soveltuvaa korkeakoulututkintoa. Lisäksi tunnet tekijänoikeuteen perustuvat ansaintalogiikat.
TARJOAMME SINULLE
näköalapaikan kulttuuriin ja erityisesti mahdollisuuden vaikuttaa kotimaisen teatterin ja tv- ja elokuva-alan kehitykseen sekä mahdollisuuden kehittää ketterän organisaation toimintamalleja ja palveluita.
HAKEMUS
Lisätiedot: Hallituksen puheenjohtaja Satu Rasila, puh. 040-5826383 ja varapuheenjohtaja Jukka Asikainen puh. 041-4454087
Lähetä hakemuksesi CV-liitteineen ja palkkatoivomuksesi 19.4.2011 mennessä osoitteeseen johtaja(at)sunklo.fi

 


* Teatterikorkeakoulu hakee näyttelijäntyön lehtoria ja ohjaajantyön lehtoria

Näyttelijäntyön lehtori työskentelee Teatteritaiteen laitoksella. Lehtorin tehtävänä on näyttelijäntaiteen aineopetus huomioiden erityisesti yhteistyö draaman ja dramaturgian ja ohjaajantaiteen koulutusalojen kanssa yhteisen näyttämön opinnoissa. Lisäksi hänen tulee osallistua Teatteritaiteen laitoksen ja Teatterikorkeakoulun kehittämiseen.

Lehtorilta edellytetään taiteellista pätevyyttä ja hyvää opetustaitoa. Hakijan pätevyyttä arvioitaessa otetaan huomioon taiteelliset ansiot, koulutus ja työkokemus. Opetustaitoa arvioitaessa otetaan huomioon aiempi opetuskokemus, pedagoginen koulutus ja mahdollinen opetusnäyte. Tehtävään valittavalta edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja ja yhteistyökykyä, erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa, sekä tyydyttävää toisen kotimaisen kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Tehtävän kokonaistyöaika on 1600 h lukuvuodessa. Lehtorin toimikauden pituus on viisi vuotta. Tehtävä alkaa 1.8.2011 lukien tai sopimuksen mukaan.

Lisätietoja tehtävästä antaa Malla Kuuranne-Autelo, puh. 050 3606687, malla.kuuranne-autelo(at)teak.fi. Lisätietoja opetussisällöstä saa näyttelijäntyön koulutusohjelman tutkintovaatimuksista vuosille 2010-15: www.teak.fi/Opiskelu/Tutkintovaatimukset.

Hakemukset liitteineen tulee lähettää Teatterikorkeakoulun kirjaamoon PL 163 (Haapaniemenkatu 6), 00531 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)teak.fi ke 6.4.2011 mennessä. Hakijoiden tulee varautua opetusnäytteen antamiseen, haastatteluun ja oman taiteellisen toimintansa esittelyyn.

Ohjaajantyön lehtori työskentelee Teatteritaiteen laitoksella. Lehtorin tehtävänä on ohjaajantaiteen aineopetus huomioiden erityisesti yhteistyö draaman ja dramaturgian ja näyttelijäntaiteen koulutusalojen kanssa yhteisen näyttämön opinnoissa. Lisäksi hänen tulee osallistua Teatteritaiteen laitoksen ja Teatterikorkeakoulun kehittämiseen.

Lehtorilta edellytetään taiteellista pätevyyttä ja hyvää opetustaitoa. Hakijan pätevyyttä arvioitaessa otetaan huomioon taiteelliset ansiot, koulutus ja työkokemus. Opetustaitoa arvioitaessa otetaan huomioon aiempi opetuskokemus, pedagoginen koulutus ja mahdollinen opetusnäyte. Tehtävään valittavalta edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja ja yhteistyökykyä, erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa, sekä tyydyttävää toisen kotimaisen kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Tehtävän kokonaistyöaika on 1600 h lukuvuodessa. Lehtorin toimikauden pituus on viisi vuotta. Tehtävä alkaa 1.8.2011 lukien tai sopimuksen mukaan.

Lisätietoja tehtävästä antaa professori Maarit Ruikka p. 050 5812649, maarit.ruikka(at)teak.fi.
Lisätietoja opetussisällöistä saa ohjauksen koulutusohjelman tutkintovaatimuksista vuosille 2010-15: www.teak.fi/Opiskelu/Tutkintovaatimukset.
Hakemukset liitteineen tulee lähettää Teatterikorkeakoulun kirjaamoon PL 163 (Haapaniemenkatu 6), 00531 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)teak.fi ke 6.4.2011 mennessä. Hakijoiden tulee varautua opetusnäytteen antamiseen, haastatteluun ja oman taiteellisen toimintansa esittelyyn.

 


* Festivaalikoordinaattori MasQue-festivaalille!

Teatteri Metamorfoosi hakee määräaikaiseen työsuhteeseen festivaalikoordinaattoria järjestämään kansainvälistä MasQue-naamioteatterifestivaalia. Koordinaattori vastaa suunnitellun ohjelman käytännön järjestelyistä ja tapahtuman tiedotuksesta. Nelipäiväiseen festivaaliin kuuluu teatteriesityksiä, näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, aulaohjelmaa sekä klubi. MasQue-festivaali järjestetään yhteistyössä kulttuurikeskus Stoan kanssa.

Hakijalta toivotaan
- soveltuvaa työkokemusta ja/tai koulutusta
- oma-aloitteisuutta, organisointikykyä ja sujuvaa englanninkielentaitoa
- alle 35 vuoden ikää, koska työpaikka on yksi nuorten taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistämishankkeen mahdollistamista työsuhteista. Nuorten taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistymishanketta koordinoi Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry(SKTI).

Teatteri Metamorfoosi tarjoaa kannustavan ja kansainvälisesti suuntautuneen työympäristön.
Työpaikka sijaitsee Kulttuuritehdas Korjaamolla; Teatteri Metamorfoosi on Produforumin jäsen.
Työsuhde alkaa 1.8.2011 ja päättyy 30.10.2011; palkka 1800 €/ kk.
Lisätietoja: Teatteri Metamorfoosin tuottaja Jenny Nordlund, p 045 122 1281
www.metamorfoosi.com
Hakuaika: 15.-30.3.2011
Haku Kulttuurivienti.fi -sivustolta kohdasta Hae kv.töihin löytyvällä E-lomakkeella.

 

 


 

* TAPAHTUMIA

 


 

Teatterikorkeakoulun alumniklubi 11.4.

Teatterikorkeakoulun alumnit ry:n seuraava alumniklubi järjestetään ma 11.4.2011 klo 18-20.30 TeaKissa, tanssisali 709 .
Aiheena tanssi: Nuoren koreografin päiväkirjasta
keskustelijoina Hanna Brotherus, Petri Kekoni, Susanna Leinonen ja Ari Numminen
haastattelijoina koreografian maisteriopiskelijat Sonya Lindfors ja Jarkko Partanen
Illan ohjelmasta vastaavat Liisa Risu ja Anne Makkonen
Opiskelijoille ja alumniyhdistyksen jäsenille tilaisuus on maksuton, muilta pääsymaksu 5€
Tervetuloa!
Ohjelma liitteenä.

 


Suomalainen Rappiotaiteen Festivaali Agricolan päivänä 9.4.

Suomalaisen taiteen kultakausi ajoittui vuosiin 1880-1910.
Sata vuotta on pitkä aika. Missä nyt mennään?

Nuoren Voiman Liitto järjestää Suomalaisen Rappiotaiteen Festivaalin. Monitaiteinen kulttuurikarnevaali pidetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä, lauantaina 9. huhtikuuta, Helsingissä Astoria-salissa (Iso Roobertinkatu 14) kello 13-01. Tapahtuma on ikärajaton kello 13-18 ja K-18 kello kuudesta eteenpäin.

Mukana tapahtumassa ovat mm. Sirkka Turkka, Esa Kirkkopelto, Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Henriikka Tavi, Rosa Liksom, Juha Hurme, Claes Andersson, Olavi Uusivirta, Jyrki Pellinen, Zaida Bergroth, Riikka Pulkkinen, Maritta Kuula, Virpi Hämeen-Anttila, Koiton Laulu, Leena Parkkinen, Elina Talvensaari, Jarkko Tontti, Irma Optimisti, Jan Ijäs, Verneri Pohjola, Katariina Lillqvist, Pekka Sassi, Heini Junkkaala, Lotta Wennäkoski, Tatu Pohjavirta, Susanna Kuparinen ja moni muu. Esiintyjien ja tukijoiden joukko täydentyy vielä.

Festivaalilla nähdään myös Kristian Smedsin kirjoittama ja ohjaama monologinäytelmä Sad Songs from the Heart of Europe. Esityksen alkuperäinen versio nähtiin Helsingin Juhlaviikoilla vuonna 2006, ja uusi versio saa virallisen Suomen ensi-iltansa vasta toukokuussa 2011 Turun New Baltic Drama ‑tapahtumassa.

Suomalainen Rappiotaiteen Festivaali on puoluepoliittisesti sitoutumaton tapahtuma, joka järjestetään talkoovoimin. Se on kaikille avoin ja sinne on vapaaehtoinen pääsymaksu.
Populistinen retoriikka vetoaa ihmisten alemmuudentuntoon.
Me sanomme KYLLÄ taiteelle joka herättelee omanarvontuntoa ja kriittisyyttä!
Taide tarvitsee traditionsa, mutta se kuolee ilman uudistumista.
Me sanomme KYLLÄ taiteen vapaudelle ja monimuotoisuudelle!
www.kaapeli.fi/nvl/rappiotaide.html

 


PERFORMANSSI 2011
Kansainvälinen performanssitaiteen festivaali 27.-29.5.2011, Turku

Tuotanto MUU ry
www.muu.fi

PERFORMANSSI 2011 festivaali on valtakunnallisen taiteilijajärjestö MUU ry:n tuottama tapahtuma, joka on osa virallista Turku 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupunki ohjelmaa. Tapahtuman huipentumana on Turussa 27.-29.
toukokuuta 2011 järjestettävä kolmipäiväinen performanssitaiteen festivaali.
Festivaalin ohjelmisto koostuu muun muassa esityksistä, videoteoksista,
performanssi- ja äänitaideklubeista, työpajoista, kuraattoriseminaarista sekä yleisölle avoimista keskustelutilaisuuksista.

AVOIN HAKU TAITEILIJOILLE
Festivaaliin liittyen on käynnissä kaksi avointa hakua taiteilijoille: Video Screening -kokonaisuus, josta tulee osa festivaalin ohjelmaa, sekä Performanssipankki, joka on uusi suomalainen performanssitaiteen tietokanta.

Festivaalin Video Screening -ohjelmaan MUU ry kutsuu taiteilijoita ehdottamaan videoperformanssiteoksia. Video Screening -ohjelma tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esittää teoksia videoperformanssin alalta erilaisissa ympäristöissä kuten gallerioissa, teattereissa, yksityisissä kodeissa, päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa, virastoissa ja liiketiloissa.
www.muu.fi/site/?p=1655

Festivaalin yhteydessä julkaistava uusi tietokanta Performanssipankki esittelee verkkosivuillaan ja katalogina ajankohtaista suomalaista performanssitaidetta. Tietokanta toimii performanssi- ja esitystaiteen teosten tiedotus-, markkinointi- ja arkistointivälineenä. Pankki esittelee teoksia niin kuraattoreille, taidetapahtumien järjestäjille, tutkijoille kuin suurelle yleisöllekin.
www.performanssi.com/

Haku sekä Video Screening -ohjelmaan että Performanssipankkiin päättyy 31.3.2011.

Festivaalin kotimaisten ja kansainvälisten teosten yhdistäviä piirteitä ovat elämänoloisuus, yllätyksellisyys ja esityksellinen suoruus. Ohjelmistossa performanssitaidetta kohdataankin aina pienistä eleistä mahtipontisiin visuaalisiin spektaakkeleihin. PERFORMANSSI 2011 tarjoaa performanssitaidetta suunnitellusti ja sattumalta, sisällä ja ulkona.
PERFORMANSSI 2011 festivaali esittelee taiteilijoita nykyperformanssin alalta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Taiteilijavalinnoista vastaa neljä kutsuttua kuraattoria. Kuraattorit tulevat myös osallistumaan festivaalin yhteydessä järjestettävään seminaariin, jonka tarkoituksena on avata uutta luovia näkymiä tulevaisuuden performanssitaidefestivaaleista. Koko laajuudessaan PERFORMANSSI 2011 tapahtuman tavoitteena on laajentaa performanssitaiteen yleisöpohjaa ja näkyvyyttä. Uusien taiteen esittämisen ja kohtaamisen väylien kautta tapahtuma luo erilaisia vuorovaikutuksen muotoja performanssitaiteen, taiteilijoiden, kaupunkitilan ja ihmisten välille.

Turussa PERFORMANSSI 2011 festivaalin yhteistyötahoina on joukko paikallisia taidekentän toimijoita, kuten TEHDAS Teatteri, FLUXEE-klubi, Barker-teatteri, Ehkä-tuotanto, taiteilijajärjestö Arte ry ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta. Festivaalin paikallisena koordinaattorina toimii performanssin läänintaiteilija Leena Kela.
Vuoden 2011 aikana tapahtuma levittäytyy videoteoksin ja performanssein myös muihin itämeren kaupunkeihin Hampuriin, Helsinkiin ja Tallinnaan.

PERFORMANSSI 2011 - Kansainvälinen performanssitaiteen festivaali 27.-29.5.2011, Turku. Tuotanto Taiteilijajärjestö MUU ry. www.muu.fi
PERFORMANSSI 2011 festivaali on osa virallista Turku 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupunki -ohjelmaa. www.turku2011.fi

 


 

*HAKUJA

 


 

Haku Tampereen Teatterikesän Finnish Showcaseen

 

FINNISH SHOWCASE IN TAMPERE - PRESENTATIONS OF FINNISH CONTEMPORARY DRAMA AND THEATRE
HAKU TAMPEREEN TEATTERIKESÄN FINNISH SHOWCASEEN

Tampereen Teatterikesä suunnittelee yhteistyössä TINFOn - Teatterin Tiedotuskeskuksen kanssa suomalaisen näytelmä- ja esitysviennin showcasea, jonka toteuttaminen varmistuu lopullisesti huhtikuussa 2011 rahoituspäätöksen tultua. Tämä on alustava haku kansainvälisesti kiertäviksi tarkoitettujen suomalaisten esitysten ja suomalaisten nykynäytelmien esittelytilaisuuteen, jossa ostajina toimivat Teatterikesään kutsutut ulkomaiset festivaalijohtajat ja kuraattorit, ohjelmistosuunnittelijat, teatterinjohtajat, dramaturgit jne.

Showcasessa esitellään Teatterikesän ja TINFOn kansainvälisille vieraille 5-8 kotimaista vientikelpoista esitystä tai näytelmätekstiä. Esittelytavat voivat olla:
- näyttelijöiden esittämiä kohtauksia englanninkielisin tekstityksin tai englanniksi esitettynä
- kuva- ja videomateriaalia englanninkielisin tekstityksin
- englanniksi käännetty näytelmä tai sen osa tai tiivistelmä; esittely
- englanninkielinen lukudraama; teatterin/ryhmän näyttelijät esittävät
- muu esittelytapa

Esittely tapahtuu sunnuntai 7.8.2011 Tutkivan teatterityön keskuksen (T7, Hämeenpuisto 32, Tampere) kahdella pienellä studionäyttämöllä ja seminaaritilassa. Aikaa esittelyyn varataan noin 20 minuuttia / esitys.

TINFO vastaa yhtenäisessä muodossa olevan esittelymateriaalin koostamisesta jaettavaksi osallistujille lähetetyn englanninkielisen materiaalin pohjalta. Osallistuvat voivat tuoda omaa muuta aineistoaan jaettavaksi osallistujille.

Showcasen yhteydessä speeddating tekijöiden kanssa.
Järjestäjät eivät vastaa osallistujan matka- ja majoituskuluista.

Haku vientishowcaseen päättyy 31.3.2011. Hakemukset lähetään osoitteella
Tampereen Teatterikesä
Tullikamarin aukio 2
33100 Tampere
Kuoreen sana "HAKU"

Teatterikesän taiteellinen johtoryhmä - Anna-Elina Lyytikäinen, Auvo Vihro ja Hanna Rosendahl - valitsee yhdessä TINFOn asiantuntijaraadin kanssa showcaseen osallistujat. Valinta tehdään näytelmätekstin, esitysvideon tai muun esittelyn perusteella. Showcasen vetäjänä toimii TINFOn johtaja Hanna Helavuori.

Lisätietoja antavat:
Eevamaija Miettinen-Kopsa, p. 040 7747 195, eevamaija.miettinen-kopsa(at)teatterikesa.fi
Jonni Pantzar 15.3. alkaen, p. 03 223 1064, jonni.pantzar(at)teatterikesa.fi

 * Theatre L’apostrophe-scène nationale de Cergy etsii suomalaista ammatteatteria EU-hankkeeseen

Ranskalainen Theatre L’apostrophe-scène nationale de Cergy
www.lapostrophe.net etsii viisivuotiseen EU-hankkeeseen suomalaista ammattiteatteria, jolla on valmiuksia vastaanottaa kiertäviä esityksiä ulkomailta. L'apostrophella on kaksi näyttämöä
(558 ja 186 paikkaa). Liitteenä ranskalaisten projektikuvaus aikatauluineen ja yhteystiedot. Alustavaa vastausta pyydetään 15.  huhtikuuta mennessä.

 ESR-Kehittämisohjelma, rahoitusmahdollisuus kulttuurilähtöisten hyvinvointipalveluiden kehittämiseen, haku 20.3.-15.4.2011

"Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori
hyvinvointipalvelujen tarjoajana" -kehittämisohjelman kevään 2011 haku käynnistyy 20.3. Haussa haetaan hankkeita, joiden tulee selvästi kehittää kunnan ja/tai yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Hankkeessa voidaan tehdä yhteistyötä kuntien kanssa kuntalaisten hyvinvointipalveluihin liittyen tai yritysten kanssa työhyvinvointipalveluihin liittyen. Myös molempia voidaan kehittää samassa projektissa.

Kehittämisohjelma tarjoaa yhdistyksille mahdollisuuden työllistää,
kehittää toimintaansa, luoda uusia kumppanuuksia ja tehdä varainhankintaa. Kehittämisohjelma on yksi harvoista ko. alojen rahoitusmahdollisuuksista toiminnan ja palvelutuotannon kehittämiseen. Maaliskuun haku on täysipituisten (noin kolme vuotta) hankkeiden viimeinen hakumahdollisuus nykyisellä ESR-kaudella, joka päättyy vuoden 2013 lopussa.

Hyvinvointipalveluille on kasvava tarve. Kulttuurialan yhdistykset voivat tuottaa palveluja esimerkiksi kuntien koulutoimelle, nuorisotoimelle tai sosiaali- ja terveystoimelle. Kulttuurialan yhdistyksille kehittämisohjelma tarjoaa hyvän keinon työllistää soveltavasta työstä kiinnostuneita freelance-taiteilijoita, pedagogeja ja terapeutteja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kevään 2011 hakusivut

Kolmas lähde -koordinaatiohankkeen hankehaku-sivu

Tutustu nykyisiin ja päättyneisiin pilottihankkeisiin

Lisätiedot
Hankehakuun liittyvät kysymykset: Ylitarkastaja Marika Lindroth, Lapin ELY-keskus, 040 707 3003, marika.lindroth(a)ely-keskus.fi
Kulttuuri: Nelli Koivisto, Aalto-yliopisto / Pienyrityskeskus, 050 315
2163, nelli.koivisto(a)aalto.fi
Liikunta: Taneli Tiilikainen, Suomen Liikunta ja Urheilu, 040 840 4702, taneli.tiilikainen(a)slu.fi
Nuorisotyö: Arsi Veikkolainen, Allianssi, 050 315 2164,
arsi.veikkolainen(a)alli.fi

 


 

Tiedotteen liitteet:

Tilastotietoa lastenteatterista

Lyhyt suomalaisen lastenteatterin historia

Alumniklubi_11042011

Lapostrophescene_project