02.04.2014

TINFO-tiedote 12 / 27.3.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


KEHYSRIIHI JA KULTTUURI

Se on sitten siinä. Kehysriihi. 1,6 miljardia pitää säästää ensi vuonna, tästä 800 miljoonaa on leikkauksia. Miten leikkuri osuu taiteeseen ja kulttuuriin budjettipuolella ja millaiset paineet kohdistuvat veikkausvoittovaroihin? Veikkaus näkee tämän vuoden viime vuotta valoisampana. 10 miljoonaa vähemmän, mutta onneksi on puskurina jakamattomia voittovaroja. Me voimme huoahtaa ja onnitella Olympiastadionia. Kehysriihi ratkaisi yhden ongelman. Perusparannukseen on tänä ja ensi vuonna 80 miljoonaa. Kokonaisrempan pitäisi olla  valmiina vuonna 2018.

Kulttuurista ja taiteesta höyläämällä saadaan rippusia säästösummasta kokoon. Kohtuuttomilla leikkurivaateilla ylitetään kipuraja. Onko taiteen ja kulttuurinkin kohdalla keskusteltava painopisteistä, tehtävä arvovalintoja siitä, mitä pidetään aidosti tärkeänä ja säilyttämisen arvoisena. 

Tulevaisuudelta toivon ennakointia ja läpinäkyvyyttä. Kentän on tiedettävä ajoissa, mihin pitää varautua, jotta se osaa varautua. Nyt odotetaan uutta kulttuuriministeriä. Ensi viikolla hän tulee.


ÄLÄ EROTA TAIDETTA JA TALOUTTA

Keskustelu Tero Saarinen Companyn Iiris Aution kanssa sai pohtimaan suomalaisen teatterin markkinointiosaamista. Ehkä olin herkistynyt asialle kuunneltuani myös Turun kaupunginteatterin Arto Valkamaa, joka näistä asioista on useissa eri yhteyksissä puhunut. Laitoin Valkamalle viestiä kysyäkseni lisää. Tässä vastauksia. Valkaman mukaan taiteen ja talouden yhtälö toimii heikosti: ”Tilanteessa, jossa taide nostetaan yksinään jalustalle, syntyy vääjäämättä törmäyksiä, koska taiteellisen sisällön tuotanto vaatii toteutukseen sitä tukevia toimintoja (markkinointi, taloudellinen suunnittelu, henkilökunnan resursointi jne.)”  Markkinoinnissa Valkama näkee kosolti kehitettävää: ”Ensinnäkin sisällölle pitäisi pystyä määrittämään kohdeyleisö. Toisekseen teatterin pitäisi tuntea oma yleisönsä. Nämähän kytkeytyvät toisiinsa: kun tuntee oman yleisönsä, tietää, mikä ryhmä voisi olla kiinnostunut mistäkin.” Miten saavuttaa ne ihmiset, jotka teatterissa eivät käy? Valkama liputtaa asiakasrekisterin puolesta. Sen hän näkee yhtenä teatterin arvokkaimmista omaisuuseristä, jota teatterit eivät vielä osaa täysimääräisesti hyödyntää. Ylipäätään teatterit eivät Valkaman mukaan hyödynnä asiakastietoa, ja markkinoinnissa ”kaadetaan tuhansia euroja johonkin, mikä ei saa aikaan mitään”. Proaktiivisuutta peliin! Ei riitä, että puhelimeen vastataan kun se soi.

Mitä se talous tässä tarkoittaa? Se tarkoittaa tässä Valkaman mukaan myös tulovirroista huolehtimista, eli myyntiä ja markkinointia.

Olisi hyödyllistä tietää teattereiden onnistuneista markkinointicaseista benchmarkausmielessä. Tätä(kin) keskustelua pitää jatkaa. Ja matkaan tarttui (kiitos Hilppa Sorjonen) Sorjosen väitöskirja Taideorganisaation markkinaorientaatiosta.  


AVARTAVAA MATKAILUA

Ihan ensiksi matka Finnphonia Emigranticaan European Theatre Collectiven esitykseen, jossa kuulin suomalaistekstejä esitettävän unkariksi, lugandaksi, ranskaksi, romaniaksi, venäjäksi… Esiintyjät tapailevat äidinkielellään sitä, mistä tässä vieraassa kulttuurissa on kyse.  Itku siinä tuli näitä esiintyjien voimallista läsnäoloa aistiessa ja kuunnellessa, soundia ja kuvaa itseen imiessä. Mikä bändi! Voi, jos tämä(kin) voitaisiin nähdä Frankfurtin kirjallisuusmessuilla tai sitten meidän festareilla. Vavahduttavaa!

Ja sitten matkustin Jyväskylään ja Joensuuhun. Kuinka vähän me tiedämmekään ja kuinka vähän teattereiden verkkosivut pystyvät kertomaan siitä, mitä teatterit oikeastaan tekevät. Palohälytys Jyväskylässä, porukka teatterikirpparilta ulos ja sitten sisään katsomaan keskellä päivää Kauppa-Lopoa (ohjaus Tuija Töyräs), ja sitä ennen kuuntelemaan taustoitusta Minnan Jyväskylästä, Kauppa-Lopon historiallisesta kontekstista. Katsomo täynnä ja hyrinää. Tämä kansanmusiikki-Lopo breikkaa! Kun on Taina Reposen kaltainen näyttelijä Lopona ja komppaava ensemble. Ja ah, mikä aarre teatterille onkaan oma kapellimestari (Jyrki Heikkilä), joka sovittaa ja säveltää tuosta vain.

Double bill. Iltaohjelmaksi vielä kaksi pienoisnäytelmää. Ternimaitokeisari (Hannu Lintukoski) on saanut rinnalleen Luottotoimittajan Masa Ykäsen hovikirjurina tunnetun Kaide Mertsulaisen (Jouni Salo), jonka tehtävä Leiska-lehden toimittajana on saada kosminen neuvosto vakuuttuneeksi siitä, että ihmiskunta kannattaa pelastaa. Jee! Mikäs on ollessa Sakari Hokkasen ja näiden näyttelijöiden matkassa. 

Eläköön teatterikuraattorit ja heidän työnsä! Näin on pakko sanoa, kun kuunteli Antti Niskasen kertovan siitä kaikesta, mitä teatteri tekee. Teatteri on mukana Nuori Näyttämö  -hankkeessa ja paljossa muussa.

Ja Joensuussa Terveiset Kutturasta. Upea neuvostoavantgardesta muistuttava näyttämökuva tai mediainstallaatio. Todellisuus on yhä enemmän toisaalla, kuten tekijät Vihtori Rämä ja Timo Heinonen muistuttavat. Tämä satiiri Etelä-Suomen citykanien ja Pohjoisen Pottujen sisällissodasta sopii aluepoliittisena performatiivina kuin nenä päähän Pohjois-Karjalaan. Koskahan Pohjois-Suomi julistautuu itsenäiseksi? Sain itseni kiinni pohtimasta esityksen sykettä ja dynamiikkaa. Ei helppoa. Liikunko väärissä olettamuksissa?


KUVA SUOMALAISISTA ESITTÄVISTÄ TODELLISUUKSISTA – PERFORMANCE DESIGN

Uusi lehti, TINFO News – Performance Design on ilmestynyt. Vuhuu! Katsokaa millaisia kuvia, miltä näyttää yksi osa suomalaista esittävää todellisuutta. Opetus: esityskuvia pitää pyytää tekijöiltä itseltään. Siellä ne parhaat kuvat ovat. Ne, joista näkee näyttämön. Kelpaa esitellä ulkkareille näiden taiteilijoiden työtä ja ajattelua. Tällä osaamisella luulisi olevan vientiä.  


ASKELEITA KOHTI TWIITTIÄ – MILTEI SIELLÄ

Minua onneksi sivistetään ja minulle tvinkataan. Kiitos nimeltä mainitsemattomalle somettajalle! Tässä 140 merkkiä ohjelmassa (YLE Areena) pähkinänkuoressa se, mistä twiittauksessa on kyse. Aktiivisia twiittaajia on 241 miljoonaa. Twiittaajille arvokasta on se aktiivinen jatkuvasti käynnissä oleva keskustelu, vuorovaikutus ja ajattelu, johon pääsee osalliseksi. Twiitit ovat tärkeä tiedonlähde, ideoiden testauspaikka ja paikka, jossa palautetta voi saada. Se, joka ei twiittaa, jättää yhteisön tai sidosryhmiensä potentiaalin, hyödyntämättä.

Twitteristä kasvokkain ja twitterlounaille. Ihan pian alan twiitata. Just you wait! 


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO toivottaa hyvää Maailman Teatteripäivää


Tänään vietetään Maailman Teatteripäivää. Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri –näyttämön avajaispäivä. Perinteisen teatteripäivän julistuksen on  tänä vuonna kirjoittanut eteläafrikkalainen Brett Bailey.

Maailman Teatteripäivään liittyvää materiaalia ja teatterien ilmoittamia tapahtumia löydät TINFO-verkkosivuilta. Tänä vuonna julistuksesta on tehty myös suomenkielinen videojulkaisu. Julistuksen lukee näyttelijä Jarkko Lahti.

www.tinfo.fi


Uusi julkaisu ilmestynyt: TINFO News – Performance Design


TINFO News – Performance Design -lehti käsittelee suomalaista lavastus-, ääni-, valo-, puku- ja videosuunnittelua. Tämä on englanninkielinen, harvinaislaatuinen julkaisu aiheesta, josta on Suomessa vielä toistaiseksi vain vähän kirjoitettu. Tekijöidemme ääni kuuluu lehden jutuissa ja kädenjälki näkyy teoskuvissa, joita 64-sivuisessa lehdessä on runsaasti.

Näin suunnittelija Reija Hirvikoski artikkelissaan, jonka otsikko on Staging thinking, breaking boundaries and being site specific:

Do we performance designers think conventionally or are theatres conventional spaces as a whole? In her dissertation, Kathleen Irwin asks: “…firstly, how and why does site profoundly generate meaning to the audience in site-specific performance, and secondly – what is the role of the scenographer/artist in this activity?” This is a fundamental question that encompasses the entire field of the performing arts. For me, going outside theatre buildings into found spaces is not the only way of creating a new kind of aesthetics of the theatre – art is always about artistic thinking.

TINFO News – Performance Design -lehden pääsee lukemaan e-julkaisuna.
Painetun lehden voi ostaa TINFO-verkkokaupasta 8 euron kappalehintaan. Lehtiä voi tilata myös suurempia määriä jaettavaksi alan kansainvälisissä tilaisuuksissa. Ota yhteys: tinfo(a)tinfo.fi


Theater der Zeitin Finnland Spezial julkaistu ja saatavana


Saksalaisen Theater der Zeit -lehden Finnland Spezial on 52-sivuinen suomalaisen teatterin liite, jonka yhteistyöjulkaisija on TINFO. Suomi-spesiaalin artikkelit ovat sekä saksaksi että englanniksi. Liitettä painettu Saksassa 3500 kappaletta, ja se lähetetään mm. kaikille Theater der Zeitin 2500 tilaajalle huhtikuun lehden mukana.

TdZ_Finnland

Lehteä voi tilata TINFO-verkkokaupasta 8 euron kappalehintaan.

Työkappalepyynnöt lehdestä:
TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 1.4.2014, aineistopäivä maanantai 31.3.


Seuraava ruotsinkielinen sähköinen uutiskirje ilmestyy 1.4.2014. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi maanantaihin 31.3. mennessä.

www.tinfo.fi/se


Ilmoita kesäteatterisi esitystiedot TINFOn verkkosivuille


TINFO kerää listaa verkkosivuilleen kesän 2014 kesäteatteriesityksistä (www.tinfo.fi/kesateatterit). Ilmoita kesäteatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Tarvitsemme tietojen päivittämiseen seuraavat tiedot:

 • Kesäteatterin nimi
 • Lyhyt esittelyteksti
 • Yhteystiedot (osoite, kunta, maakunta, verkkosivut, puhelinnumero, sähköposti)
 • Esityksen nimi ja ensi-illan päivämäärä
 • Tekijät: käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja, muu työryhmä
 • Muut tiedot: Onko esitys kotimaisen tekstin kantaesitys tai suunnattu lapsille ja/tai nuorille?

Jos teatterisi tiedot ovat jo tietokannassamme, voit tarkastaa ne täältä. Aloitamme päivitystyön kesäteatterien osalta lähiviikkojen aikana.


UUTISIA


Köök/Keittiö ehdolla Viron vuosittaisen teatteripalkinnon saajaksi, palkinto julkistetaan tänään


Rakvere Teaterin, Teatteri Telakan ja Teatteri Vanhan Jukon suomalais-virolaisen yhteistyöhankkeen esitys Köök/Keittiö on ehdolla Virossa vuosittaisen teatteripalkinnon saajaksi erikoispalkintojen kategoriassa (Special Award of the Jury). Palkinto jaetaan virolaisen teatterin monimuotoisuutta ilmentävälle teokselle, ja se on Virossa erittäin arvostettu. Palkinto jaetaan tänään Maailman teatteripäivänä Tallinnan Linnateatterissa.
 
Köök/Keittiö on Andres Noormetsin käsikirjoittama ja ohjaama esitys, joka käsittelee yhteistä tilaa. Esityksessä kaksi virolaista ja kaksi suomalaista asettuvat samaan keittiöön tekemään remonttia. Yhteisen työmaan lisäksi pitäisi pystyä jakamaan myös käsityksiä työstä, elämästä ja rakkaudesta. Kun veljeskansat ottavat mittaa toisistaan, loppuu diplomatia lyhyeen. Keittiö, rauhan ja elämän tila, muuttuu konfliktin näyttämöksi. On aika avata silmät ja oppia elämään yhteisessä maailmassa. Köök/Keittiö sai ensi-iltansa juhannuksena 2013 ja heti pian sen jälkeen se kutsuttiin Baltoscandal -teatterifestivaalin pääohjelmistoon.
 
Esitys on kuluvan kevään aikana nähtävissä Lahdessa Teatteri Vanhan Jukon ohjelmistossa, ja viimeiset esitykset ovat 6. – 10.5.2014. Syksyllä 2014 esitys on Tampereella Teatteri Telakan ohjelmistossa 26.8. – 4.10.2014 välisenä aikana.

Lisätiedot:
Pertti Huovinen
tuottaja, Teatteri Telakka
pertti.huovinen(at)telakka.eu
p. +358 44 734 0055 (arkisin klo 9 – 15)
 
Jussi Sorjanen
taiteellinen vastaava, Teatteri Vanha Juko
jussi.sorjanen(at)gmail.com
p. +358 50 380 2398

www.telakka.eu
http://teatterivanhajuko.fi/
http://kolmeteatteria.wordpress.com/


Arvi Kivimaan rahaston apuraha UrbanApa-taiteilijakollektiiville 


Arvi Kivimaan rahaston sääntöjen mukaisesti rahasto on perustettu "edistämään teatterialan ammattilaisten kansainvälistä liikkuvuutta ja mahdollistamaan kansainvälistä verkostoitumista".

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) hallitus on kokouksessaan päättänyt tukea urbaanin kulttuuri-, taide- ja tapahtumayhteisö UrbanApan osallistumista New Communities / Collective Processes –työpajaan Tanskan Aalborgissa 9.–12.6.2014. Myönnetyn apurahan suuruus on 900 euroa. Työpaja on osa Tanskan ITI:n järjestämää Nordic Performing Art Days -tapahtumaa. UrbanApan taiteelliset johtajat Sonya Lindfors ja Anniina Jääskeläinen sekä tuottaja Ulrika Vilke valittiin työpajaan 70 hakijan joukosta. Lisätietoa: http://www.newcommunities.dk/

Lisätietoa apurahasta:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


OKM: Kulttuurilehtiä tuetaan runsaalla miljoonalla eurolla


Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt säännöllisesti ilmestyville kulttuurilehdille 1 125 000 euroa kustannusten kattamiseen ja kehitystyöhön.

Tuesta 880 000 euroa myönnettiin lehtien toimitus- ja painatuskustannuksiin ja 17 000 euroa lehtien kehittämiseen. Lisäksi 18 verkkolehden toimittamiseen kohdennettiin 96 000 euroa. Levikin edistämiseen myönnettiin 97 000 euroa ja kirjastoille kulttuurilehtien ostamiseen 35 000 euroa.

Eniten tukea saivat Voima-lehti (43 000), Teatteri&Tanssi –lehti (40 000 euroa) sekä viime vuonna kulttuurilehtien laatupalkinnon saanut kulttuurilehti Ny Tid (36 500 euroa).

Uusina lehtinä tuen piiriin tulivat Vailla vakinaista asuntoa ry:n lehti Asukki, Cult24 -lehti ja verkkosivusto, ruotsinkielinen lastenlehti Eos, draama- ja teatterikasvatuksen ammattijulkaisu FIDEA, ruotsinkielinen kirjallisuus- ja kulttuurilehti Kontur, Maatiainen –lehti, Siirtolaisuus-Migration –lehti ja paikallishistoriaan keskittyvä Ta Plats –lehti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kulttuurilehtitukea Suomessa ilmestyville pääasiassa maksua vastaan saataville lehdille, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista keskustelua kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää avustuksista kuultuaan kulttuurilehtilautakuntaa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Luettelo myönnetyistä avustusta on saatavilla osoitteessa http://www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/kulttuuripolitiikka/avustukset/Avustus_kulttuurilehtien_tukemiseen_ja_jakeluun_?lang=fi 

Lisätietoja:
Kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä (OKM), p. 0295 3 30222

www.minedu.fi


Vaikuttava sirkus –hanke nosti suomalaisen sosiaalisen sirkuksen kansainväliseen kärkeen


Vuosina 2011–2014 toiminut Vaikuttava sirkus -hanke tuki sosiaalisen sirkuksen toiminnan kehitystä kotimaassa ja nosti Suomen sosiaalisen sirkuksen kansainväliseksi kärkimaaksi. Hanke päättyy 31.3.2014.

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima ja Lapin / Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen pääosin rahoittama ESR-hanke Vaikuttava sirkus jatkoi vuosina 2009–2011 toimineen Sosiaalinen sirkus –hankkeen avaamaa polkua. Hankkeen aikana tuettiin sirkusorganisaatioiden mahdollisuuksia toimia sosiaalisen sirkuksen ohjaajien työllistäjinä ja kunnallisten hyvinvointipalvelujen tarjoajina. Hankkeen aikana luotiin noin 30 uutta osa-aikaista työpaikkaa sosiaalisen sirkuksen ammattilaisille ja sosiaalisen sirkuksen opetuksen pariin pääsi 4 172 osallistujaa ympäri maata.

Lue koko tiedote täältä (PDF).

Lisätietoja:
projektipäällikkö Sofia-Charlotta Kakko, sofia.kakko(at)uta.fi, 050 420 1533 tai projektikoordinaattori katri.kekalainen(at)uta.fi, 040 190 4147.

www.vaikuttavasirkus.fi

TAPAHTUMIA


Maailman Teatteripäivän 27.3.2014 tapahtumia


Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1961 lähtien. Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Tänä vuonna julistuksen on kirjoittanut eteläafrikkalainen Brett Bailey. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

Katso Maailman Teatteripäivän tapahtumia

Lisämateriaalia Maaiman Teatteripäivästä löytyy TINFOn verkkosivuilta.

Teatteripäiväjulistus sekä julistuksen videojulkaisut eri kielillä ITIn sivuilla.

www.world-theatre-day.org


II ApinaFest 2014 3.–13.4.2014, Helsinki


ApinaFest!-nykytanssifestivaali järjestetään kautta aikain toista kertaa. Tänä vuonna ohjelmistossa on yhteensä kuusi teosta, jotka pitävät sisällään kansainvälisiä vieraita, ensi-iltoja sekä yllättäviä yhteen tulemisia. Erilaisia tilaisuuksia festivaaliin liittyy kaikkiaan 11: tanssiesityksiä, paneelikeskustelu ja valokuvanäyttely.

Lisätietoa ohjelmistosta oheisesta liitteestä (PDF)

Tausta
ApinaFest!-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran huhtikuussa 2013 pienellä budjetilla. Tänä vuonna tapahtuma on kasvanut täysimittaiseksi nykytanssifestivaaliksi. Tapahtuman tuottaa Taideosuuskunta Apinatarha vastaavana tuottajana Mikko Heino. Tapahtumaa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, sirkus- ja tanssitaidetoimikunta sekä Helsingin kulttuurikeskus, kirjasto- ja kulttuurilautakunta.

Festivaalin tarkoitus on esitellä Taideosuuskunta Apinatarhan esitystoiminnan omien koreografien työtä sekä osuuskunnan jäseniä kiinnostavia tekijöitä.  Toisaalta pyrkimyksenä on tavoittaa yleisöä metron varrelta ja tuoda nykytanssia mahdollisimman monen nähtäville.

Taideosuuskunta Apinatarha
Taideosuuskunta Apinatarha on vuonna 2008 perustettu taiteilijakollektiivi, joka tuottaa tapahtumia, esityksiä ja koulutusta. Apinatarha toimii työosuuskuntana tarjoten palveluja ja osallistuen hankkeisiin.

Lisätietoja
Mikko Heino (varapuheenjohtaja, esitystoiminnan koordinaattori, Taideosuuskunta Apinatarha)
mikko(at)apinatarha.fi
www.apinatarha.fi | www.kineticorchestra.fi | www.vapaatanssikoulu.fi
Festivaalin ohjelmisto verkossa osoitteissa apinafest.apinatarha.fi ja stoa.fi


Loikka – tanssielokuvafestivaali 3.–6.4.2014, Helsinki


Loikka – Suomen ainoa tanssielokuvafestivaali! Helsingissä seitsemännen kerran 3.–6.4.2014 järjestettävä Loikka esittelee laaja-alaisesti tanssielokuvan kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa, ja tarjoaa elämyksiä niin lajin uudelle ystävälle kuin ammattilaiskatsojallekin.

http://loikka.fi/


Ruutia! –tanssifestivaali lapsille ja nuorille 8.–12.4.2014, Helsinki


Tanssiteatteri Hurjaruuthin emännöimä Ruutia!-tanssifestivaali lapsille ja nuorille järjestetään Kaapelitehtaalla 8.–12.4.2014.

Tänä vuonna ohjelmistosta pääsevät nauttimaan myös kaikkein pienimmät, sillä ruotsalaisen Räserbyrånin esitys Prassel (Rahina) on suunnattu kaikille vauvoille ja vauvanmielisille! Myös italialaisen Scarlattine Teatron esitys SiSale on ikäsuositukseltaan 0+.

Lisäksi festivaalilla nähdään italialaisen Michele Cremaschin visuaalisesti huumaava Augmented Pinocchio, jossa moderni videopeliteknologia yhdistyy fyysiseen teatteriin. Muita festivaalin esityksiä ovat saksalaisen Henß & Kaiser -ryhmän Treiben Schabernack (Keppostelua) sekä Hollannissa asuvan, italialaissyntyisen koreografin Gaia Gonnellin Upside Down (Ylösalaisin). 

Festivaalin ohjelmisto 2014

www.hurjaruuth.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Katso aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja.


Vielä ehtii: apurahahakuja maaliskuussa


Taike: Näyttämötaiteen taiteilija-apurahat
Hakuaika: 1.–31.3.

Taike: Residenssiapurahat yksityishenkilöille
Hakuaika: 1.–31.3.

Niilo Helanderin Säätiö
Hakuaika: 1.–31.3.

Framen apurahahaku visuaalisen taiteen hankkeille
Hakuaika: 10.–31.3.

OKM: Avustus suomalaisen näytelmän vientiin: Edinburgh Fringe, "From Start to Finnish" vuonna 2014
Hakuaika päättyy 31.3.


HAKUJA


Esitystaiteen Keskus: Kesäresidenssi


Helsingin Suvilahdessa toimiva Esitystaiteen keskus -residenssi tarjoaa harjoitustiloja esittävien taiteiden ammattilaisten ja työryhmien käyttöön. Taiteilija/työryhmä vastaa itse matka-, elin- ja materiaalikustannuksista.

Ajankohta
Residenssijakso (1-3 viikkoa) sijoittuu ajalle 23.6.-25.7.2014. Tarkka ajankohta neuvotellaan valitun taiteilijan/työryhmän kanssa.

Sijainti
Residenssin harjoitustilat sijaitsevat Esitystaiteen keskuksessa, Helsingin Suvilahdessa Puhdistamo-rakennuksen (rak.6) toisessa kerroksessa. Osoite: Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki.

Tilat
Harjoitussali on kooltaan n. 80 neliömetriä. Lattiamateriaalina joustava parketti, joka pyytää hellää käsittelyä. Seinät valkoiset. Loisteputkivalaistus. Keittiö ja wc yhteiskäytössä. Langaton nettiyhteys ja käyttöoikeus skanneriin/tulostimeen.

Taiteilijatapaaminen
Residenssitaiteilijoiden tulee järjestää vapaamuotoinen taiteilijatapaaminen residenssijakson aikana. Se voi olla muodoltaan esimerkiksi seminaari, luento, demonstraatioesitys, kahvitteluhetki tai pienoistyöpaja.

Hakemus
Hakemus toimitetaan 21.4.2014. mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)esitystaide.fi. Viestin otsikoksi: Kesäresidenssi 2014.

Hakemuksen liitteet

 • Vapaamuotoinen hakemus
 • Ansioluettelo / esittely ryhmästä
  Työsuunnitelma taiteellisesta työskentelystä vierailun aikana sekä ehdotus taiteilijatapaamisesta

Hakijat valitsee Esitystaiteen keskuksen residensityöryhmä. Valinnasta ilmoitetaan valituille taiteilijoille/työryhmille 5.5.2014 mennessä.

Lisätietoja:
Jenny Nordlund
jenny.nordlund(at)eskus.fi; +358 45 874 0470

www.eskus.fi


Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa: Liikelaiturin House-taiteilija syksylle 2014


Liikelaiturin House-taiteilijaksi haetaan syksylle 2014 pirkanmaalainen tanssitaiteilija. Lisäksi valittu taiteilija pitää avoimen auditionin Pirkanmaan alueen tanssijoille ja valitsee heistä yhden tanssijan työskentelemään kanssaan. House-taiteilijatoiminta mahdollistaa alueen taiteilijoiden esillepääsyn tarjoamalla työryhmälle työskentely- ja esitystila Liikelaiturin yhden kuukauden ajaksi. Työskentelyjaksolla taiteilijat saavat kuukausipalkan. House-taiteilijat voivat työskennellä teoskeskeisesti tai halutessaan tehdä taiteellista työtään myös work in progress -periaatteella.
 
Liikelaiturin House-taiteilijatoimintaan kuuluu, että valitut taiteilijat esittäytyvät julkisesti sekä ammattilaisille että suurelle yleisölle. Yleisölle esiintymisen muotoja voivat olla esim. avoimet harjoitukset, luennot, keskustelutilaisuudet tai taiteilijatapaamiset. Alueen ammattilaisille House-taiteilijat antavat mahdollisuuden perehtyä syvällisemmin työskentelymetodeihinsa mm. avointen harjoitusten, työpajan, kurssin tai ammattilaistapaamisen kautta. Lisäksi Liikelaiturin House-taiteilijat pitävät julkisen näytön omasta työstään joko esityksen, presentaation, työpajan tai installaation muodossa.
 
Liikelaituri on House-taiteilijoiden käytettävissä neljän viikon ajan, viitenä päivänä viikossa ma-la välillä yhteensä 6 h / pvä. Tällä hetkellä Liikelaiturilla on vapaana viikot 38 – 41 sekä viikot 47 – 50. Jos täysi kuukauden työskentelyjakso ei ole mahdollinen, niin halutessaan taiteilijat voivat jakaa työskentelyn kahden viikon jaksoihin. Huomioitavaa on, että residenssijakson aikana tilassa työskentelee myös muita taiteilijoita.
 
Liikelaiturin House-taiteilija -haun hakuaika on 24.3. – 17.4.2014. Hakemukset liitteineen toimitetaan määräpäivään klo 15.45 mennessä sähköisellä lomakkeella.
 
Hakemusta ja liitteitä ei oteta vastaan postitse, vaan kaikki materiaali lähetetään sähköisessä muodossa. Vain välttämättömässä tilanteessa voidaan yksittäinen liikemateriaali toimittaa myös postitse osoitteeseen: Sisä-Suomen tanssin aluekeskus, Yliopistonkatu 58 D, 33100 Tampere. Kirjekuoreen merkintä ”House-taiteilija”. Liitemateriaaliin tulee merkitä hakijan nimi.
 
Hakulomake:
http://www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa/house-taiteilija-2014/
 
Tiedustelut:
Toiminnanjohtaja Piia Kulin
p. 050 552 1138 / piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi
 
Päätös Liikelaiturin House-taiteilijasta tehdään toukokuun 2014 aikana.

www.sisasuomentanssi.fi


Open call for performers: Meeting the Odyssey


Meeting the Odyssey is an international artistic and social project coordinated by the Viirus Theatre in Helsinki, Finland. During 2014, the ship Hoppet will arrive in Hanko and Helsinki (among many other places) with artists from Italy, Greece, Estonia, Finland, Denmark and Slovakia on board. Among them is a team responsible for creating "Instant Performances" in each place: Giancarlo Biffi (artistic director, Cada Die Teatro, Italy), Alessandro Mascia (director and actor from Cada Die Teatro) and Michele Losi (director, Scarlattine Teatro, Italy). They will work with actors in Finland during some intense days in June and August, to create an action, a short performance based on two pillars: the Odyssey on one hand, and stories from elderly people of Hanko or Helsinki on the other. The Instant Performance will become an outsider's view on our local context.

We are now looking for performers, actors, dancers, musicians etc to work with the three Italian directors during the following periods:

3–7.6.2014 from 10:00 to 15:00 in Hanko (during Hangö Teaterträff)
25–-30.8.2014 from 10:00 to 15:00 in Helsinki (during Helsinki Festival)

Both workshop periods will lead to a unique and once performed action in a public space (market square, terrace area etc). It is recommendable to be available for both periods.

A maximum of 5 performers will be accepted. Each performer will be paid 700 € (or 350 € for one of the periods) and for the stay in Hanko: travel, accommodation and per diems.

Language used during the workshop: English (Italian/ French)

Please send your CV and application (max 1/2 A4) to Matilda Sundström,
Viirus, Sjötullsgatan 33, 00170 Helsingfors or matilda(at)viirus.fi by April
15th 2014
.

www.viirus.fi


Open call: Artistic residency in Basilicata, Italy


The residences' project is open to young creative Italian and / or foreign people aged between 18 and 35 (born between the 1st of January 1979 and the 1st of January 1996), that work at professional level in the different fields of contemporary art, with  a particular reference to the visual arts, video / film, sound design, music, theater and writing.

The residencies will take place from May to October 2014 at one of the  Centers for Creativity of Urban Visions Project. The project must refer to a single residence and must be related to the context and the issues described for each of the host sites; in case of selection, the experience must be completed with a coherent artistic production.

The selected artists will be guaranteed:

 • travel expenses
 • board and lodging
 • fee of Euro 3.000
 • tutoring-artistic accompaniment
 • technical equipment, facilities and supplies present in the Centers
 • insurance
 • variable contribution to the production

The project implemented by the Basilicata Region is financed by the Youth Department of the Presidency of the Council of Ministers.

Deadline for applications: 29 April 2014.

Find all the details online.


Singapore Repertory Theatre’s Residency Programme


Singapore Repertory Theatre (SRT) is building the foundation needed to sustain a vibrant and robust theatre industry in Singapore by identifying and developing the best talent in Singapore and for Singapore.

This platform for talented young industry professionals to learn from the best in their field is a hands–on full–time position. The residents receive a monthly stipend based on a full–time salary for the 18th month duration of the skill development programme.

SRT successfully launched the programme with a Resident Assistant Director in March 2013 and is now scaling the programme up to include positions in producing and design.

"This residency programme is such an amazing opportunity for me to learn and grow as a theatre practioner. I never thought that I would have a chance to be able to work full–time, learn from amazing directors and even be paid as well." – Natalie Wong, SRT’s first Resident Assistant Director.

Please email Juliet(at)srt.com.sg your CV and tell, why you would like to be offered this opportunity in the areas of either producing, designing or directing theatre.

More information


"From Brussels with love": Open call to companies and artists


Wallonie-Bruxelles Théâtre/Danse, VTi and Kunstenfestivaldesarts are organising a short visitor programme on 16 and 17 May 2014 for international performing arts programmers, 'From Brussels with love'. This is being done in partnership with Théâtre National and the KVS (Royal Flemish Theatre). The emphasis is not on promoting existing work, but on encouraging co-productions and future collaboration between foreign partners and Belgian companies and artists. Hence this open call for proposals is intended only for artists or companies in search of an international co-producer for a project in the pipeline.

Read more

TYÖPAIKKOJA


Suomen Unima hakee tiedottaja-järjestösihteeriä 1.5.2014 alkaen


Haetaan 1.5.2014 lähtien palkkatuella tiedottajaa, jonka tehtäviin kuuluu nukketeatterialan tapahtumista tiedottaminen, yhdistyksen toimistotyöt ja kokoussihteerin tehtävät. Edellytetään erinomaista suomen kielen taitoa ja englannin kielen sujuvaa osaamista. Työaika 6 tuntia/päivä 5 päivänä viikossa. Eduksi työtehtävissä on kulttuurituottajan koulutus tai alan työkokemus.

Yhteydenotot 8.4. mennessä:
Suomen Unima ry, puheenjohtaja Marjut Tawast, puh. 050-5839401, maiju.tawast(at)luukku.com

www.unima.fi


Nomadi-tuotanto / Arja Raatikainen & Co etsii puolipäiväistä tuottajaa


Nomadi-tuotanto on vuonna 1996 perustettu nykytanssin tuotantokokoonpano, joka hallinnoi Alpo Aaltokoski Companyn ja Arja Raatikainen & Co:n taiteellista toimintaa.

Tuottajana vastaat Arja Raatikainen & Co:n hallinnollisista ja tuotannollisista tehtävistä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Työtehtävät sisältävät muun muassa esitystuotantojen hallinnointia, myyntiä ja markkinointia, viestintää sekä talous- ja henkilöstöhallintoa. Lisäksi osallistut monipuolisesti yhdistyspohjaisen organisaatiomme päivittäisiin tehtäviin.

Hakijalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja / tai käytännössä hankittua osaamista ja vankkaa työkokemusta esitystuotantotehtävistä sekä tuotanto- ja projektinhallinnasta. Tehtävässä tarvitset sekä suomen että englannin kielen erinomaista suullista ja kirjallista ilmaisutaitoa. Kulttuurialan ja sen rahoitusjärjestelmien tuntemus on eduksi.

Valittava tuottaja on aloitteellinen, innovatiivinen ja priorisointikykyinen. Hän työskentelee mielellään sekä itsenäisesti että ryhmässä ja omaa hyvät sosiaaliset taidot, joustavuutta ja paineensietokykyä.

Tarjoamme monipuolisen ja kiinnostavan työympäristön ja haasteellisen tehtävän kannustavassa työilmapiirissä.

Vakinainen, puolipäiväinen (75 t/kk) työsuhde alkaa 2.5.2014 tai sopimuksen mukaan. Tehtävä edellyttää matkustusvalmiutta. Työn pääasiallinen suorituspaikka on Nomadin toimisto Aleksanterin teatterilla.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, pdf-muotoinen cv:si ja palkkatoiveesi su 20.4.2013 mennessä osoitteeseen helmi.saksala(at)nomadi.fi. Otsikoksi: ”Tuottaja / ARCo”. Kutsumme osan hakijoista haastatteluihin viikolla 17.

Lisätietoja tehtävästä antaa arkisin klo 10-15:
Helmi Saksala, p. 044 323 3509, helmi.saksala(at)nomadi.fi

www.nomadi.fi


Rauman Kaupunginteatteri hakee lavasterakentajaa / teatterityöntekijää


Rauman Kaupunginteatteri hakee palvelukseensa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen lavasterakentaja/teatterityöntekijää .

Pystyt valmistamaan lavasteita lähes mistä tahansa materiaalista – puusta, metallista, muovista. Hallitset yleisimmät pintakäsittelytekniikat. Sinulla on visuaalista silmää, olet luova ja yhteistyökykyinen. Sinulla on lisäksi aiempaa kokemusta teatterityöstä.

Lavasterakentamisen lisäksi osallistut myös näyttämötekniseen työhön.

Hakemukset 30.4.2014 mennessä.

Työ alkaa 1.8.2014.

Hakemukset osoitteella:
Rauman Kaupunginteatteri
Alfredinkatu 2
26100 RAUMA

Lisätietoja: teatterinjohtaja Iiris Rannio, p. 044 776 9901  iiris.rannio(at)raumanteatteri.fi

www.raumanteatteri.fi


Harjoittelupaikkoja avoinna Tero Saarinen Companyssa: Kesä 2014 ja kausi 2014–2015


Euroopan merkittävimpiin nykytanssiryhmiin lukeutuva Tero Saarinen Company tarjoaa harjoittelupaikkoja kulttuurintuottamisesta kiinnostuneille kesäksi 2014 sekä kaudelle 2014–2015. Harjoittelijoita haetaan erityisesti markkinointiin, viestintään, myyntiin sekä elokuvatuotantoon ja -levitykseen  liittyviin tehtäviin. Tarkempi työnkuva määritellään harjoittelijan opiskelu- ja työtaustan sekä oman kiinnostuksen mukaan.
                                                                                                                            
Ensimmäiset harjoittelupaikat täytetään toukokuun 2014 lopulla. Voit hakea harjoittelupaikkaa myös ensi syksylle tai keväälle 2015. Tero Saarinen Companyn toimitilat sijaitsevat Helsingissä, Aleksanterin teatterissa Bulevardilla.

Edellytämme harjoittelijalta korkeakoulutason opintoja, kiitettävää englannin kielen taitoa, oma-aloitteisuutta sekä erinomaisia sosiaalisia taitoja. Aiempi kokemus kulttuurialalta ja muu kielitaito lasketaan eduksi.

Työ on pääasiassa kokopäiväistä, mutta opintojen suorittaminen harjoittelun ohella on mahdollista. Tarkat työajat ja suunnitelma työharjoittelun sisällöstä sovitaan yhdessä harjoittelijan kanssa. Työharjoittelun kesto on vähintään kolme kuukautta. 

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelosi osoitteeseen rekry[at]terosaarinen.com maanantaihin 14.4. mennessä. Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Terhi Mikkonen sekä tuotantopäälikkö Maiju Lempinen vastaavat mahdollisiin harjoittelua koskeviin kyselyihin sähköpostitse tai puhelimitse numerosta (09) 6813 1881.

www.terosaarinen.com


MUITA ILMOITUKSIA


Amusa.fi – kulttuurin näkyvyyttä maailmaan


Amusa.fi on kulttuuriuutisten webbimedia, jolla on 80 000 lukijaa vuodessa. Amusa.fi julkaisee omia juttuja ja arvioita kirjallisuudesta, musiikista, kuvataiteista, teatterista, tapahtumista – kaikesta mikä liikkuu kulttuurin nimissä.  Webbimedia on toiminut nykyisessä laajuudessa vähän yli vuoden.

Amusa Kulttuuritori on kulttuurin ammattilaisten, harrastajien ja toimijoiden verkkopalvelu. Sen missiona on edistää taiteenalojen näkyvyyttä ja kulttuuripalvelujen käyttöä Suomessa.

Amusa.fi -sivuilla on mahdollista näkyä usealla tavalla.

Teatterit voivat luoda omat esittelysivunsa  Amusa Kulttuuritoriin, viedä tietonsa maksuttomaan Tapahtumakalenteriin, lähettää tiedotteet Amusalle info(at)amusa.fi ja mainostaa Amusan sivuilla.

Omien sivujen tekeminen ja tapahtumakalenterin ylläpito on helppoa:
1. Rekisteröidy mukaan. Painike on jokaisen Amusan sivun yläreunassa.
2. Kirjaudu sisään. Voit esitellä omaa toimintaa ja julkaista tapahtumia, ladata valokuvia, videoita ja juttuja.
3.Valmista! Voit milloin tahansa muuttaa tai vaihtaa omia tietojasi.

Esittelysivut Amusassa (Näyteikkuna ja Galleria)
Kulttuurintekijät ja -toimijat voivat esitellä maksutta toimintaansa Amusan tarjoamilla Näyteikkuna -sivuilla. Omien sivujen tekeminen on helppoa rekisteröitymällä Amusan palveluiden käyttäjäksi.
Ohjeita on saatavissa Amusan sivuilta http://www.amusa.fi/fin/amusasta/kayttoohjeet/. Omia sivuja voi päivittää milloin tahansa.
Esimerkki: Harjurannan kesäteatteri

Palveluiden käyttäjä voi valita myös maksullisen Galleria -näkyvyyden (9,95 e/kk). Galleriaan saa omalle sivulleen mm. tiedotteet, uutiset ja tapahtumakalenterin.

Tapahtumakalenteri  
www.amusa.fi tarjoaa kulttuurintekijöiden käyttöön maksuttoman tapahtumakalenterin. Sen käyttöönotossa suositellaan ensin rekisteröitymistä, jonka jälkeen voi ilmoittaa tapahtumastaan helposti tekemällä oman tapahtumasivun. Sivua voidaan päivittää milloin tahansa.
               
Lisätietoja:
Marja Jähi-Salo,
marja.jahi-salo(at)amusa.fi
p. 0400 933609
www.amusa.fi

Vaikuttava sirkus_tiedote

ApinaFest2014_tiedote